PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Pomozite mi u jednom testu za miševe (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=266056)

prileee 28.12.2014. 03:22

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2710497)
Prave i lažne tipkovnice, daj me nemoj...

Tko god mi kaže da mu za "gaming" treba 30 programabilnih tipki i mehanički switchevi na tipkovnici, sere koliko je dug i širok. Kvaliteta odziva i registracija pristiska...wtf?! Ili si stisnuo tipku ili nisi. Ja nisam doživio delay na tipkovnici, od 90-ih do danas. Ok, imaš ghosting, ali ako uspiješ ciljano stisnuti 5 tipki na tipkovnici odjednom, bolje da si osiguraš egzistenciju kao daktilograf. Ovaj gaming je postao znanost. Čak ti ni 5 prstiju na lijevoj ruci nije dosta da stišćeš tih par potrebnih tipki. Što ti treba osim WASD, Ctrl, Shift, Alt, Space, YXCV, QERT? Ne koristiš više od 16 tipki na tipkovnici od 102 tipke, ali osjetiš da ti na non gaming tipkovnici i mišu "signal" sporije putuje do kompa preko USB priključka? Zanimljivo, internet veza nije ni najmanje bitna, tipkovnica i miš jesu...

Ovisi jesi li korejac ili ne i koju igru peres :D

1v@n 28.12.2014. 09:30

Ne bi vjerovao, sad je postalo i bitno kaj piješ ako si gamer. Gameri piju nekakav poseban Mtn Dew, i pričam s tipom koji drži Foodness.. Kaže da klinci krvavih očiju ujutro stoje pred otvaranje ispred dućana da kupe "gejming" cugu jer su im onda bolje reakcije. Taman čovjek pomisli da je sve vidio... :D

Trebalo bi rehabilitacijski centar otvoriti u sjevernoj Koreji

Prki 28.12.2014. 10:26

Pa ovdje se još uvijek testira, za ne povjerovati :)

Sinac 28.12.2014. 14:17

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2710497)
Prave i lažne tipkovnice, daj me nemoj...

Tko god mi kaže da mu za "gaming" treba 30 programabilnih tipki i mehanički switchevi na tipkovnici, sere koliko je dug i širok. Kvaliteta odziva i registracija pristiska...wtf?! Ili si stisnuo tipku ili nisi. Ja nisam doživio delay na tipkovnici, od 90-ih do danas. Ok, imaš ghosting, ali ako uspiješ ciljano stisnuti 5 tipki na tipkovnici odjednom, bolje da si osiguraš egzistenciju kao daktilograf. Ovaj gaming je postao znanost. Čak ti ni 5 prstiju na lijevoj ruci nije dosta da stišćeš tih par potrebnih tipki. Što ti treba osim WASD, Ctrl, Shift, Alt, Space, YXCV, QERT? Ne koristiš više od 16 tipki na tipkovnici od 102 tipke, ali osjetiš da ti na non gaming tipkovnici i mišu "signal" sporije putuje do kompa preko USB priključka? Zanimljivo, internet veza nije ni najmanje bitna, tipkovnica i miš jesu...

Ti si zabrijao skroz u drugu krajnost. Nitko ne kaže da treba stisnuti brdo tipki odjednom niti da signal tipkovnice putuje do game servera brzinom svjetlosti. Isprobaj neku igru tipa BFBC2, BF3 ili neki FPS tog tipa, tamo se dešava da za redom stisneš A-F-R što ispada lijevo-bacanje granate-reload oružja pa da ti igra registrira samo A i tvoj lik ko pijanac tetura ulijevo, ne baci granatu i ne napuni oružje. A sve to desi se jer su stisnute tipke izvan WASD klastera i tipkovnica ne registrira dobro stisnute tipke.
Ako ti igraš neke sporije igre, onda se ne čudim da ne vidiš razliku između kvalitetne "gaming" tipkovnice i ostalih tipkarala...

1v@n 28.12.2014. 14:21

Nije tipkovnica kriva tome, nego veza sa serverom. Otvori si Word, pa stišći iste te tipke do iznemoglosti. Kad primijetiš da ti nije registrirao tipku, javi se :)

webstartm 28.12.2014. 14:38

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2710777)
Nije tipkovnica kriva tome, nego veza sa serverom. Otvori si Word, pa stišći iste te tipke do iznemoglosti. Kad primijetiš da ti nije registrirao tipku, javi se :)

isprobano na vulgaris wireless tipkovnici, vata sve u wordu :) 5 odjednom,bez problema

mario1 28.12.2014. 15:29

Sad ćemo testirat koliko tipkovnica može slova odjednom ulovit XD. Moja je još uvijek Microsoftova Industrial stara 8 godina. Ona koju dobiješ u paketu s kompjuterom, najjeftinija. Ali za čudo sve tipke rade i vide im se oznake.

mario1 28.12.2014. 16:44

OK ljudi skužio sam u čemu je problem. Miš je pre pre velik. Ja sam navikao na manje miševe i kod ovoga ne mogu imat prste na stolu, a još uz to mi ruka stoji jako prema gore. Zbog toga mi se čini nezgodan i neprecizan. Ako koga zanima na prodaju je, pogledajte u podforumu tržnica.

Sinac 28.12.2014. 21:58

Momci, bilo koja tipkovnica će najnormalnije raditi u Wordu, Excelu pa čak i notepadu. Svi znakovi će biti registrirani onako kako se i unose. Ali u igrama se dešava ono što sam spomenuo, ne registriraju se svi pritisci na tipke onako kako treba. Ista igra, isti server, isto računalo, povezane dvije tipkovnice preko USB-a i postoji razlika. Ne kažem da jeftina tipkovnica ne radi dobro, radi ali se jednom u 15-20 minuta desi da ne registrira sve pritiske na tipke. Neka jeftina Genius tipkovnica i Logitech G105. I postoji razlika. Isprobao sam zatim i Keytronic, Compaq, jeftine Logitech i uvijek ista stvar. Pa mi nemojte tvrditi da je stvar do servera.
Možemo se natezati isto kao i oko preciznosti miševa ili monitora sa 144 MHz refresha...

1v@n 28.12.2014. 22:14

Ako Word na istom računalu očita sve bez problema, a igra ne, zaključak je da tipkovnica ne valja? :D

Možda igra ne valja? Možda nije dovoljno dobro optimizirana za tipkovnicu? :)
Placebo efekt?

Sinac 28.12.2014. 23:10

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2710962)
Ako Word na istom računalu očita sve bez problema, a igra ne, zaključak je da tipkovnica ne valja? :D

Možda igra ne valja? Možda nije dovoljno dobro optimizirana za tipkovnicu? :)
Placebo efekt?

Ne, ne i ne je odgovor na sva tri pitanja.
Proguglaj "keyboard buffer" i "keyboard buffer overflow". Dakle, ako tipkovnica nije dobra, neće ni Windowsi dobro očitati sve što tipkovnica šalje...

I maloprije je bila diskusija oko osjetljivosti i preciznosti miševa, ali za tipkovnicu je teško prihvatiti da postoje "precizne" i "neprecizne".

1v@n 28.12.2014. 23:26

Opet ne shvaćaš. Ako ti Word (koji je komad softvera kao i igra) prihvaća sve što uneseš preko tipkovnice, kojom god da brzinom unosiš, a igra ne, onda nije problem u tipkovnici, niti keyboard overflowu.

Tipkovnica je digitalni input, daje signale 0 ili 1, tj. ako stisneš tipku, do računala dolazi signal 1, u suprotnom je 0.

Jedini ograničavajući faktor su sabirnice računala, brzina USB portova, operativni sustav i softver koji to prepoznaje.

Pobogu, te stvari se uče na informatici u 1. srednje, danas čak i u osnovnoj školi...

Sinac 29.12.2014. 00:05

I svi proizvođači izmišljaju toplu vodu i bez veze rade "gaming" tipkovnice koje gameri hvale? Sve je plod nečije mašte i reklame?

http://www.microsoft.com/appliedscie...explained.mspx

http://faq.steelseries.com/questions...+a+keyboard%3F

EDIT:
Da nadopunim, i ja sam bio skeptičan prema "gaming" tipkovnicama i bilo mi je suludo davati više od 100 kn za tipkovnicu. Nakon što sam istestirao hrpu ovih jeftinih, uzeo sam G105 na akciji. I bio sam skeptičan da će raditi išta bolje sve dok nisam isprobao. A onda sam vrtio test s dvije tipkovnice paralelno. I stvarno postoji razlika u igrama. Ta se razlika ne vidi u Wordu i ostalim "tipkačkim" programima. I ne pitaj mene zašto je to tako. Ako ne vjeruješ, dođi do mene, imam još uvijek 5 vrsta jeftinih tipkovnica, odigraj nešto i uvjeri se sam...

Drift_King 29.12.2014. 00:11

Na tren san mislio da mi G500 nije dobar :D :D

Nisan primjetio anomalije, a mozda buden ako test odradin :eek:

Uz HDD i malo se mica mis :)

http://s23.postimg.org/bb1e1a6bb/Untitled.jpg

mario1 11.02.2015. 11:34

Eto samo da javim, kupio G400s. Imam ga sad oko 2 tjedna, taman se navikao na njega. Miš je super. Preporučujem svima koji neznaju što kupiti. Samo je mrvicu velik, tako da ljudi s manjim rukama baš neće moć dobro ga primit. I još jedna stvar, miš je dosta sklizak, imate osjećaj da držite ribu u rukama. Ali sve te sitne mane su zanemarive kad pogledate njegove dobre strane.

JuiceBox 11.02.2015. 11:56

I na kraju suma sumarum dali koristite angle snapping u gejmanju/radu ili ne ?

mario1 11.02.2015. 17:28

Citiraj:

Autor xulos (Post 2734406)
I na kraju suma sumarum dali koristite angle snapping u gejmanju/radu ili ne ?

Nisam ništa posebno podešavao na mišu. Instalirao sam Logitech gaming software i stavio dpi da mi paše, i to je to.
Polling rate sam stavio na 500.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:04.