PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Spajanje telefonske utičnice (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=265507)

frend 28.10.2020. 10:42

Poz svima, evo dižem malo temu.

Znaci planiram od kabela koji mi od centrale dolazi u kuću povući kabel UTP Cat5e do routera.
E sad parice koje mi dolaze doma od centrale su plava i bijela. Na njih mislim nafrkati i zalotati paricu iz UTP kabela (plavu na plavu, bijelu na bijelo plavu). Na drugu stranu UTP-a planiram zakrimpati rj11 i to piknuti u DSL port na routeru od providera.

Zanima me kod spajanja rj11 konektora moram li paziti koja žica mi je srednja-lijevo, a koja sredjna-desno (konektor ima 4 pina, spajam na dva srednja) ili je to svejedno?

kaj se tice telefona, u router na port phone1 spajam y razdjelnik i iz njega onda dalje isto vodim utp kabel do telefona (također me zanima moram li paziti na redoslijed žica na srednja dva pina na rj11 konektorima)?

Hvala.

Night 28.10.2020. 11:13

Svejedno ti je.

smuchac 14.11.2020. 21:22

Ja mislim da nije svejedno. Spoji orvo na "živo",uvjeri da radi pa onda krimpaj.

Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk

Nikky 14.11.2020. 22:12

Krivo misliš 😀
Nebitno je šta je livo a šta desno,
kod telefona na ulazu je gretz kojim se prilagodi kako god spojiš,
kod routera je slično izvedeno (najčešće je sign. trafo) ....

smuchac 14.11.2020. 22:39

Neki dan sam mijenjao utičnicu kolegi, imao je optimin ruter i nije se dsl lampica umirila u jednoj kombinaciji a u drugoj je.

Nikky 15.11.2020. 11:25

Hm, moguće je,
kaže se se dsl se nije htio sinhronizirati :)
to obično ukazuje na "načeti" router ili sa nekim problemom na parici.
Viđao sam sinhroniziran dsl spojen samo na jednu žicu i da bude smješnije čak i radi net :D

smuchac 15.11.2020. 12:48

Ovo je nov ruter i prvi put net u kuci od frenda. Lik iz telekoma spojio pola tel. kabela uplitanjem na dovodni kabel i radilo je. Kolega kupio uticnicu i ja mu spojio najprije "krivo" i drugi put okrenuo polove i radi. Uticnice sam sto puta spajao i ne radi ako promašiš. Zato me iznenadilo kad ste rekli da je nebitno kako spojiti.

Nikky 15.11.2020. 13:06

Nema smisla da se "prepiremo" :goood:
sistem je zamišljen da nije bitno kako okreneš,
ali eto bude situacija kako opisuješ,
važno je da si stvar riješio i da radi :D

tiki66 16.11.2020. 09:27

I ja potvrđujem da radi kako god okreneš, pa čak i na jednoj žici (samo dosta sporije).

smuchac 16.11.2020. 12:35

Ja sam kao što rekoh spojio krivo,dsl lampica žmirka i ne umiruje se. Odem vani i ispušim cigaru,vratim se i ona i dalje žmirka. Okrenem polaritet i kroz pola minute se zakačio ruter,lampica se umirila i proradilo sve. Da mi se nije desilo više puta ne bih govorio.

Nikky 16.11.2020. 14:56

Ma sve 5 kolega, vidio i doživio isto,
još se čudiš(mo) ko pura dreku kako radi na jednoj žici :D

smuchac 16.11.2020. 15:14

A neki dan u firmi spajao utičnicu jer je prekidala i bile su 4 žice. Netko je zapeo nogom i iščupao sve. Imamo Panasonic centralu,3 fiksna broja i fax. Dok sam potrefio kombinaciju otelio sam se. Sjedio sam sat vremena na podu sa slušalicom na uhu i nabadao majkemuga. 😀

Nikky 16.11.2020. 15:23

Bit će da je neka teta pozamašne stražnjice "izgubila balans" ... neće da prizna pod normalno.
Uj, pa tebi je stvarno zabavno :D

smuchac 16.11.2020. 15:31

Jbg,svi smotani u firmi a kao stručnjaci... 😎

Night 16.11.2020. 15:41

Citiraj:

Autor smuchac (Post 3460179)
Ja sam kao što rekoh spojio krivo,dsl lampica žmirka i ne umiruje se. Odem vani i ispušim cigaru,vratim se i ona i dalje žmirka. Okrenem polaritet i kroz pola minute se zakačio ruter,lampica se umirila i proradilo sve. Da mi se nije desilo više puta ne bih govorio.

Vjerojatno neka kombinacija loše parice i/ili lošeg uređaja, ali u praksi nema veze kako se okrenu žice, ako je kabel od centrale do kuće uredan i simetričan raditi će isto bez obzira kako se te dvije žice okrenu. Ako nije onda opet nema generalnog pravila nego se može pokušati jedno i drugo pa što upali.

smuchac 16.11.2020. 16:11

Tako sam i napravio ☺️

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:19.