PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Emigracija i sve ostalo vezano uz nju (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=228621)

T0mB1ll 01.05.2015. 22:13

sve više i ja razmišljam o irskoj.. dojčland, švica, austrija i te zemlje su mi odbojne isto radi jezika dok engleski znam dovoljno za normalnu komunikaciju..

trenutno sam nezaposlen, al nije mi nekak baš svejedno samo pokupit prnje i otić, da ide još netko od poznanika, onda da..

s tim da nemam ni neko radno iskustvo jer imam samo srednju (tehničar za računalstvo)

Thoroughbred B 01.05.2015. 22:39

Uzmi u obzir da ovi moji imaju 12-13 godina staža u struci...sad neznam kako je gore otić nakon srednje itd...vjerovatno bi nasao posao,ipak je to puno sređenija zemlja,ali moras uzet u obzir i troskove,oni su otisli s 2-3k eura u džepu...

Nikad neznas kad ćeš nać posao,moras imat neku kintu...ni hostel nije jeftin gore,80tak eura tjedno.

T0mB1ll 01.05.2015. 22:43

to sam htio i reć, nemam sad love na bacanje da odem na slijepo..
najbolje bi bilo da preko nekoga mogu otić al to je već druga priča:fiju:

Thoroughbred B 01.05.2015. 23:08

neznam na sta ciljas ali sad ti pocinje sezona,mozes u ugostiteljstvu ubost neki poslić ušparat lovu s kojom možeš otić ako ništa drugo na izlet...da se mjesecno zaradit 10k kn smjestaj u 90% slucajeva osiguran.

Wolverine 01.05.2015. 23:13

Citiraj:

Autor T0mB1ll (Post 2773106)
to sam htio i reć, nemam sad love na bacanje da odem na slijepo..
najbolje bi bilo da preko nekoga mogu otić al to je već druga priča:fiju:

Pa javljaj se na njihove oglase za posao i vidi kakve su reakcije. Znam dosta ljudi koju su u Kanadu stigli na taj nacin.

LoL evo sjedim u busu i tipkam post a iza mene neki par prica na nasem... A jebote koje selo :D

Cuky 01.05.2015. 23:54

@wolv - nemoj mi samo rec da si ove kante iz potpisa furao sa sobom u bc? :D

Wolverine 02.05.2015. 03:12

Jok, to je sve doma ostalo

Cuky 02.05.2015. 09:34

Vec sam mislio da si toliko lud pa da si ovo teglio sa sobom :)

Wolverine 02.05.2015. 09:49

Taman posla :D

Wolverine 12.05.2015. 21:40

Zakon zajebancija na račun onih pisama ekipe :D
http://sprdex.com/2013-02/potresno-p...ku-u-hrvatsku/

xnautix 18.05.2015. 18:07

Citiraj:

Autor baban (Post 2764006)
ej pricam sa poljakinjom na mjesavini poljskog (nikad u zivotu cuo poljski), loseg njemackog gramaticki i u izgovoru i isto takvog engleskog..i sve je razumijem ej

opa poljakinje :D jel napredovao nevokabularni razgovor :lol2:

inace to je valjda jedini razlog zasto trpis njemacku jezicnu torturu, ha. ljudi zapljufafaju da su neki germanski jezici frflajfiks no dojch je bash sharfessss ko da rezhesh bratwurst ruchno. malo previse krut jezik. I ne slusaj ove sto ti kazu da s ueng i dojch slicni ono ima rijeci. ma ni svabe se ne bi slozili o slicnostima prema engleskom cisto iz principa

nego sto radis gore? rudnik dijamanata jos nepoznat siroj javnosti?

Citiraj:

Autor baban (Post 2764006)
al njemacki...jao..idem na kurs skoro 7 mj. i ako ces mi vjerovat ne znam se javit na telefon..
na kursu sprehanje jos nekako i klapa..rukama, nogama..

dodje profa, melje 5min hohdojc, ja dignem ruku 'ensuldigung, ih hab niks ferstanden'..

Nego de reci sto nije tako i kad upises skolu stranih jezika. "Povoljno" po zagrebu, mislim generalno u hr. Tak ti je to sa stranim jezicima. Profi dopizdilo sto ona nije ostala na strucnom usavrsavanju jezika za stalno i sad svaki dan isto teljenje s maloumnim polaznicima. Mislim gle ima svega. Gramtiku osim osnova nemres pohvatat u ne znam 100 skolskih sati i jos je primjenjivat. S ingliszhom si okruzen maltene osh-nesh i gramaatika barem razumljiva je barem dve magnitude jednostavnija. Pa nisu zabezvez oni pokorili pol svijeta. Nijemci koliko god efikasni ocito su izludili porobljene narode tak da im carstva nisu dugo trajala :D

da pocetna misao vodilj je bila odustani od njemackog jezicnog usavrsavanja i nadji posao di te to ne traze. bus u ludari zavrsil. sam se ne vracaj onda u hrvatsku na teret nas jadnika sto smo morali ovdje placat porez :D

Citiraj:

Autor baban (Post 2772922)
zupanijaAlberta..mislim da je u Calgaryu sad

isto dijamanti ili pjeskovita nafta :D

Citiraj:

Autor baban (Post 2772922)
iso ja skoro na razgovor za poso u neki lager..sam
i meljem ja, objasnjavam ja sefici ko sam, sta sam, i pazim pri tom da je ne udarim rukama..
i pita ona mene koliko sam u dojclandu..reko 8mj..
oo fino..jako dobro pricate za tako kratko vrijeme..kaze ona eskivirajuci ko tajson u najboljim danima moje lomatanje rukama..

bila mladja, oko 30g, fanj dobar primjerak poljskog podrijetla..moguce da je to razlog sto sam mljeo ko poljostroj cekicar sa koncarevim motorom, (samo)uvjeren u svoj hohdojc.

opa ti imash vezu gore :D a mislim da si skuzio i ostatak price. mora zena ostavit nesto i za after hours :no2drug:kad je muz na sluzbenom putu ;)

blava 30.08.2015. 21:27

Ima li koga u Kanadi radi par informativnih pitanja ? :D

ivan77 05.12.2015. 10:03

Ima li netko u UK, ja sam u Sheffieldu od veljače 2016?
Da se malo družimo, pubovi, william hill, manchester..:D?

Dizel 05.12.2015. 20:33

Et ja idem u Manchester svako malo poslom, al ne druzim se s dijasporom. Idu mi na zivce s kuknjavpm za HR ��

Perestrojka 24.12.2015. 09:33

Pitanjce za vas koji ste vani ( putovali avionom ).

Uskoro bih trebao zapicit za Island, pa me zanima kakva je situacija s prtljagom, odnosno tocnije - furanjem stolnog kompa ( :D ), predpostavljam da nije bas zgodno furat 30 kila IT opreme sa sobom ? :lol2:

Takodjer, kad smo vec kod Islanda, ima'l kog od forumasa gore ? :)

coconut 24.12.2015. 09:48

Vjerojatno će te više doći taksa za tu dodatnu prtljagu nego da gore kupiš novi komp :D
btw, uvijek ti netko može poslati kasnije komp nekom express službom. I to će vjerojatno biti jeftinije od dodatne avio prtljage.

Poznanici su bili gore na medenom mjesecu krajem ljeta. Kažu da je sve skupo za po**zdit. Ono, neka vodica pretencioznog naziva 'juha' u prčvarnici za 20€. Ofkors, samo tekućina bez ikakve paštice ili nečega unutra.

Perestrojka 24.12.2015. 10:12

Citiraj:

Autor coconut (Post 2870184)
Vjerojatno će te više doći taksa za tu dodatnu prtljagu nego da gore kupiš novi komp :D
btw, uvijek ti netko može poslati kasnije komp nekom express službom. I to će vjerojatno biti jeftinije od dodatne avio prtljage.

Kek

Citiraj:

Autor coconut (Post 2870184)
Poznanici su bili gore na medenom mjesecu krajem ljeta. Kažu da je sve skupo za po**zdit. Ono, neka vodica pretencioznog naziva 'juha' u prčvarnici za 20€. Ofkors, samo tekućina bez ikakve paštice ili nečega unutra.

Uh, da to za hranu znam, posto im je domaca proizvodnja limitirana ( a nije bas da mi se jede fermentirana morska djukela svaki dan ) , pa dosta tog uvoze - pa stoga cijena je nesto veca + sam smjestaj je tesko nac / cijena najma je velika ( sreca pa ce me poslodavac pokrivat u tom dijelu :D )

Ma kuratz, raskasapio bi ja stolni i uzeo neki laptop - najmanje problema, al kad dobim grc u zelucu cim pomislim rasturat to nakon toliko yebanja oko sklapanja i raznoraznih podhvata :(

thuNdeR 24.12.2015. 12:04

Kak to da si zavrsil na Islandu? Igrom slucaja?

Perestrojka 24.12.2015. 12:35

Pa tako nekako, lik za kojeg radim seli svu masineriju u Islandski datacentar ( posto je tamo cheapo struja i djaba hladjenje, jel :D ), pa me zeli on-site u prva 3mj dok se ne napravi tranzicija.

syss 24.12.2015. 22:14

samo nemoj završiti na ovome :D

Gabre 25.12.2015. 00:42

Citiraj:

Autor blava (Post 2821670)
Ima li koga u Kanadi radi par informativnih pitanja ? :D

Sto te zanima?

Wolverine 30.12.2015. 06:01

Citiraj:

Autor Gabre (Post 2870412)
Sto te zanima?

Mislim da je od kraja osmog mjeseca do danas već našao odgovore :D
Al dobro je vidit da je tema opet živnula ;)

Dizel 04.01.2016. 10:49

Citiraj:

Autor Perestrojka (Post 2870182)
Pitanjce za vas koji ste vani ( putovali avionom ).

Uskoro bih trebao zapicit za Island, pa me zanima kakva je situacija s prtljagom, odnosno tocnije - furanjem stolnog kompa ( :D ), predpostavljam da nije bas zgodno furat 30 kila IT opreme sa sobom ? :lol2:

Takodjer, kad smo vec kod Islanda, ima'l kog od forumasa gore ? :)

23kg smiješ ponijet u Economy klasi. Daklem ruksak/torba za kabinu + 23kg u bunker.

Jednom sam doplaćivao torbu jer sam morao vući drugu s alatom(zajeban teren bio) i platio sam dodatnu torbu 75+10EUR (cijena + takse).

Uglavnom nije neš turbo skupo kak se trkelja, ali da se isplati vuć stolni komp - no way :D Kupi si laptop i bok. :chears::chears:

Shockre 04.01.2016. 23:00

Salji postom/kurirskom sluzbom.

Thoroughbred B 05.01.2016. 08:54

Ili na vrijeme kupi dodatnu torbu,na aerodromu je brutalno skupa torba...al kad kupujes uz kartu,na vrijeme,ispadne 20tak eura...

zkljaja 17.02.2016. 15:32

Dali netko zna iz iskustva ili ima pouzdan info...
Dali u Njemackoj kao sezonac za rad treba imati prijavljeno prebivaliste te dali trebam racun u njemackoj banci za isplatu (posto su i nasi racuni iban).
Naime, mogu raditi preko ljeta 3 mj. U restoranu, ali za stan u kojem bi prebivao nemogu dobit prijavu posto je premali za 3 osobe (2 vec prijavljene)

rodney 17.02.2016. 17:23

Citiraj:

Autor papčić (Post 2891950)
..

Pitaj na HZZ. Mislim da se još prije ulaska Hr u Eu moglo zaposliti sezonski u De (ne dulje od 6. mjeseci) sa prebivalištem u Hr...
Ima nešto i tu.

Jelc 17.02.2016. 21:15

Citiraj:

Autor papčić (Post 2891950)
Dali netko zna iz iskustva ili ima pouzdan info...
Dali u Njemackoj kao sezonac za rad treba imati prijavljeno prebivaliste te dali trebam racun u njemackoj banci za isplatu (posto su i nasi racuni iban).
Naime, mogu raditi preko ljeta 3 mj. U restoranu, ali za stan u kojem bi prebivao nemogu dobit prijavu posto je premali za 3 osobe (2 vec prijavljene)

Trebaš imat prijavljeno prebivalište da bi dobio steuernummer/ identifikationsnummer, onda otvoriti račun u banci da ti poslodavac može isplatiti plaću.

Perestrojka 26.02.2016. 15:32

Evo mene opet :D

Recite, vi koji imate iskustva s areoplanima -

Self-check in: da / ne ?

Te takodjer, imam vezni let s cekanjem od 18h u Frankfurtu - predpostavljam da se za prtljagu brinu avio prijevoznici ? Jer sam u tom slucaju mislio otic do lege te se vratit na aerodrom sutradan ( mada predpostavljam da je ponovni ulazak na Frankfurtski aerodrom ziva yebada, zbog opsega putnika koji prolaze security check, jel :D ), no ukoliko nosim kofer sa sobom cu izbjeci tu rutu / plan cisto jer mi nije bas neko veselje gmazit pol cuke vam' tam' sa prtljagom.

ivan77 26.02.2016. 23:19

Da,brine avio prijevoznik. Ja sam isto tako isao Zagreb-London-Manchester. Mislim da security check obavljas na ulazu u zemlju ili pred sam dolazak na terminal na kojem ti leti drugi avion. Tako da možeš do lege,al provjeriti svakako.

1v@n 27.02.2016. 08:49

Self check in je zakon. Imaš automate koji ti skeniraju putovnicu i pljunu kartu.

Super je ako imaš samo kabinsku prtljagu, jer izbjegneš redove s velikom prtljagom, no ako imaš veliki kofer, onda ionako na tom šalteru radiš check in, pa ti je jednostavnije tako.

morph 27.02.2016. 10:37

Citiraj:

Autor Perestrojka (Post 2895817)
Evo mene opet :D

Recite, vi koji imate iskustva s areoplanima -

Self-check in: da / ne ?

Te takodjer, imam vezni let s cekanjem od 18h u Frankfurtu - predpostavljam da se za prtljagu brinu avio prijevoznici ? Jer sam u tom slucaju mislio otic do lege te se vratit na aerodrom sutradan ( mada predpostavljam da je ponovni ulazak na Frankfurtski aerodrom ziva yebada, zbog opsega putnika koji prolaze security check, jel :D ), no ukoliko nosim kofer sa sobom cu izbjeci tu rutu / plan cisto jer mi nije bas neko veselje gmazit pol cuke vam' tam' sa prtljagom.

Za prtljagu provjeri kod checkina, trebala bi biti checkirana do krajnje destinacije. Čak i da nije na aerodromu imaš ormariće u kojima možeš ostaviti prtljagu.

Perestrojka 28.02.2016. 20:02

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2896029)
Self check in je zakon. Imaš automate koji ti skeniraju putovnicu i pljunu kartu.

Super je ako imaš samo kabinsku prtljagu, jer izbjegneš redove s velikom prtljagom, no ako imaš veliki kofer, onda ionako na tom šalteru radiš check in, pa ti je jednostavnije tako.

Hmm, eh i to je isto pod upitnikom: putovnica. Trenutno imam isteklu, a ne nabija mi se bas dodatan trosak s izradom iste. Destinacija kud idem ( ipak ) je Island, presjedam u Frankfurtu.

-> Po informacijama sa vise strana, Njem. ambasada, Islandski konzulat i sl. dobio sam informaciju da mogu putovanje odraditi samo sa osobnom kartom, dok me rospija na mup-ovom salteru izcestitala te navela kako je taj put moguc samo uz posjedovanje putovnice. ( Iscitala mi je to iz neke zute knjizurine, valjda tiskane u pre-Tito eri. )

Sad, kome vjerovat, da li inozemnim uredima ili hrvatistanskim informacijama. ( Imam osjecaj da ovi nasi hoce samo popunit proracun )

WraGG 28.02.2016. 21:48

Island nije u EU, tako da ti je putovnica ipak potrebna. Neces moci ni uci na avion bez putovnice, a nisam siguran ni da ces moci kupiti kartu.

Perestrojka 28.02.2016. 22:53

Hm, Island nije u EU ali je zemlja clanica EFTA / EEA.

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-inf...and,101.html#p

Pa me zato i buni situacija:
* 3 informacije od sluzbenih osoba koje su up to-date -> potvrdjuju da je moguce
* 1 informacija od zivcane kokoske iscitana iz knjige pred-JNA doba -> tvrdi da nije moguce

Reko da pitam ovdje, mozda ima tko sa iskustvom putovanja na takvim relacijama, a da informacija nije starija od 6mj.

WraGG 28.02.2016. 23:17

Citiraj:

Autor Perestrojka (Post 2896947)

* 3 informacije od sluzbenih osoba koje su up to-date -> potvrdjuju da je moguce
* 1 informacija od zivcane kokoske iscitana iz knjige pred-JNA doba -> tvrdi da nije moguce

Reko da pitam ovdje, mozda ima tko sa iskustvom putovanja na takvim relacijama, a da informacija nije starija od 6mj.

U pravu si izgleda. Ja bih na tvom mjestu isprintao ovo i ponio sa sobom za svaki slucaj.

panoramix 03.03.2016. 21:36

Citiraj:

Autor Perestrojka (Post 2896947)

http://www.iceland.is/iceland-abroad...ervices/visas/nemere bez putovnice

morph 03.03.2016. 22:21

Ne treba niti osobna. :D

Citiraj:

Ako ste državljanin države članice , ne morate pokazivati nacionalnu osobnu iskaznicu ili putovnicu kada putujete iz jedne u drugu državu schengenskog prostora.
http://europa.eu/youreurope/citizens...n/index_hr.htm

Gabre 04.03.2016. 02:33

Jel island clanica eu ili ne i tu si si dao odgovor.

Perestrojka 04.03.2016. 04:52

Citiraj:

Autor Gabre (Post 2898829)
Jel island clanica eu ili ne i tu si si dao odgovor.

Na kraju mi ipak javili da trebam putovnicu - do nedavno se moglo i osobnom, no postrozili su pravila Schengenena ( privremeno su suspendirali neke stvari il tako nesto ) ( Informacija koje imam poticu iz konzulata i ambasada, tako da ne bi ispalo rekla-kazala info. i nepotrebno se stvorila trakavica pametovanja po threadu... )

Mada, neka zadnjih 100e kojih cu ostaviti u 'rvackoj za putovnicu je nista :zdero2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:19.