PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Odlaze li servisi u "vječna lovišta"? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=226721)

D1viry 08.01.2012. 16:29

Moram se, ovaj put, složiti sa Bubbom i Iggyem. Mi smo relativno mala firma, nešto preko 600 zaposlenika. Imamo dvjestotinjak računala i petnaestak servera. Imali bi i manje servera, ali zbog ugovora sa određenim firmama na određenim serverima se smiju vrtit samo određene stvari (SAP na primjer mora imat sam svoj server). Nema potrebe da idem u detalje jer to nije bitno za ovu temu. Bitno je da gotovo ništa ne popravljaju sami. Em je skupo, em ne smijemo (opet SAP), a neke kvarove ni ne znamo riješit. Svega sam se nagledao i zaključak je: najisplativije je zvati ovlašteni servis i pustit ih da rade. Ne pada mi napamet dirati UPS koji košta preko 100k kuna ili prčkat po serveru kad nešto rikne. Zna se procedura koga, gdje i kada zvati za neki kvar, a skuplje stvarčice ionako kažu šta im je bilo :).
Nije mi namjera nikoga uvrijediti, ali ja nemam vremena zezati se sa popravljanjem. Ovlašteni servis je ugovorom obavezan izaći na teren u roku 4 sata i riješiti problem u roku 24 sata. Naravno, dok oni rješavaju problem, kod nas ostave zamjenski server i pad sistema ne traje dugo. Ako nam padne SAP, exchange ili file server, cijela firma stoji a to je jako skupo. Radi se o enormnim gubicima i mislim da će ovlašteni servisi ostat još dugo na životu. Oni ionako prodaju uslugu i znanje a hardware je tu nebitan u cijeloj priči.
Samo jedan primjer: cijena licence za korištenje SAP-a, za samo jednog korisnika, košta više nego server na kojem se vrti baza. Tako da nam je zamjena najjeftinije rješenje, a o popravku nemamo niti vremena razmišljati. Da ne spominjem Autodeskove ili Siemensove licence. DIY jednostavno nije ni u mašti način rješavanja problema.

Alvin 08.01.2012. 17:33

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2068251)
Drugim rjecima, uopce ne sumnjam da ces prelemiti Tošibu (i to samo zato jer je otisao osigurac ili se zacrnilo ispod FET-a, a ne zato jer imas deset 1000 ball BGA chipova na furdi pa ces temeljem proizvodno testne dokumentacije i par stotina tisuca dolara vrijedne opreme skuziti da ne valjda southbridge)

Na samo možda 5% matičnih ploča je okom vidljiv kvar, od tih 5% gotovo uvjek je i još nešto
Bez dokumentacije je gotovo nemoguće popravit matičnu ploču
Od 400 matičnih ploča promjenio sam 1 osigurač(toshiba a300d)

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2068251)
deset 1000 ball BGA chipova

A bo???
Kada crkne Lcd tv nakon 1g odnosno isteka jamstva, niti slučajno u servis....direkt baja i po novu.
Ono što je D1viry napisao, tu ste u pravu 100%, drugačije u biti i ne može

Bubba 08.01.2012. 17:36

Citiraj:

Autor Alvin (Post 2068072)
Bez dokumentacije je gotovo nemoguće popravit matičnu ploču

I ti si tu dokumentaciju dobio na legalan nacin?

Citiraj:

Kada crkne Lcd tv nakon 1g odnosno isteka jamstva, niti slučajno u servis....direkt baja i po novu.
A mi ovdje pricamo o LCD televizorima ili o B*ljinoj Asusici ili Iggyjevom PC Chipsu? Daj se saberi. :)

fre@k 08.01.2012. 19:23

Uzet cu jedan konkretan primjer gdje je otisao jedan mali Controler na stroju koji vrijedi 130k E istina bogu stroj je Kineski samim time informacije na internetu i bilo gdje su NEDOBAVLJIVE. Dakle prva stvar nakon 14h testiranja stroja je bio upucen poziv Kinezima na sto su oni odgovorili 5000E-7000E te traze da im se plate Karte i Smjestaj. U potrazi za dobrim "covjekom s lemilicom" su dolazile razne ponude ljudi su trazili za popravak redom:
1. 105k kn
2. 45k kn
3. 25k kn

te se pojavi jedan tip koji zna kako i sta i rijesi to za ispod 10k kn...Ubacio je novi dio, nanovo isprogramirao, postavio novi display i sve radi kako treba...Ovakve stvari se vjerujem isplate, ali ovdje ne mate Jamstvo nad strojem. Cisto za usporedbu isti takav stroj njemacki kosta 430k E (Na njega bi vjerovatno dobili garanciju ali jbg razlika je trostruka u cijeni)

Opcenito u grafickoj struci di se i sam krecem vidim da ljudi uzimaju kineske strojeve, ali ti strojevi ne maju garanciju (a svi znamo kako funkcioniraju kineski strojevi iz domace radinosti) i serviseri koji znaju na koji nacin elektronika radi i di trazit kvar je vrlo dobro placena. Kad se u ovakvim slucajevima traze ljudi mene uopce ne zanima kakvu ti licencu imas vazno je da taj stroj bude pokrenut u sto brzem roku. Neznam zasto su se svi zabili u te PC/Laptop popravke. Vi ovdje svi pricate o novom, no nemaju svi para za kupiti u ovom slucaju nove strojeve pa se traze neka jeftinija rijesenja. U nasoj firmi imamo jedan mislim da mu je godina proizvodnje 1995g Talijanski Stroj, na njemu nema sta nije otislo, da se zvalo talijane popravak u 1-2 god bi komotno mogli isplatiti novi stroj. Tako da po meni ako si kvalitetan Serviser/elektronicar za tebe ima uvijek posla.

Ja sam se sad maknio dalje od Laptopa i pc dijelova no sve je to isti racku.

Alvin 08.01.2012. 20:04

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2068321)
I ti si tu dokumentaciju dobio na legalan nacin?

http://www.alldatasheet.com
http://notebookschematic.com/
Plaćeno Paypalom, pa sad ako vidiš da je ilegalno odi tamo i j. sve po spisku što su Alvinu prodali ilegalnu dokumentaciju.:-)

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2068321)
A mi ovdje pricamo o LCD televizorima ili o B*ljinoj Asusici ili Iggyjevom PC Chipsu? Daj se saberi. :)

Pričamo o :"Odlaze li servisi u "vječna lovišta"?"

@fre@k, u potpunosti se slažem s tim....ima još dosta sličnih primjera....
Ali zaključio bih da bi se isplatilo popravljat skuplje stvari ali u nekim situacijama je to nemoguće

spawn 08.01.2012. 20:32

Mislim da mijesate "isplativost" i "isplativost". Isplativost za mali obrt je od svog rada zaraditi za normalan zivot i odrzavati obitelj. To znaci mozda 1 i pol prosjecna placa mjesecno i jedna prosjecna za zaposlene ako ih ima. Nekad se skupi i za 2 :D
Isplativost za srednje tvrtke je bar par desetaka tisuca kuna mjesecno ili stotina. Vecim firmama je potrebno jos vise.
Treba podijeliti zaradu na place,troskove doprinose itd i vidjeti sto ostaje od love i usporediti jeli posao normalno placen.

Slazem se sa svim koji su ovdje pisali, i treba se znati razlika izmedju isplativosti s razlicitog gledista. Nekome je isplativo ako nakon godinu dana izgradi kucu,a nekome ako ima vecu dobit nego da radi za nekoga za 2500kn.

Old Iggy 08.01.2012. 20:38

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2068458)
Mislim da mijesate "isplativost" i "isplativost". Isplativost za mali obrt je od svog rada zaraditi za normalan zivot i odrzavati obitelj. To znaci mozda 1 i pol prosjecna placa mjesecno i jedna prosjecna za zaposlene ako ih ima.
Isplativost za srednje tvrtke je bar par desetaka tisuca kuna mjesecno ili stotina. Vecim firmama je potrebno jos vise.

Samo probaj izračunati troškove prosječne plaće i hladnog pogona.

A srednja tvrtka s par desetina tisuća kuna prometa mjesečno... Je u stečaju.

spawn 08.01.2012. 20:55

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2068461)
Samo probaj izračunati troškove prosječne plaće i hladnog pogona.

A srednja tvrtka s par desetina tisuća kuna prometa mjesečno... Je u stečaju.

Nisi shvatio. Ne promet,nego zarada.
Sto se servisa tice,onaj ko ima znanje i volju, moze si bar za placu zaraditi. Naravno da je tesko,a koji je posao danas lagan? Znam dosta servisera koji zive od obrta, samo treba biti jasno da ne zive samo od servisiranja ploca laptopa. Onaj ko lemi i popravlja ploce od laptopa,taj lemi i druge stvari koje su povezane s elektronikom.

Old Iggy 08.01.2012. 21:04

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2068475)
Nisi shvatio. Ne promet,nego zarada.
Sto se servisa tice,onaj ko ima znanje i volju, moze si bar za placu zaraditi. Naravno da je tesko,a koji je posao danas lagan? Znam dosta servisera koji zive od obrta, samo treba biti jasno da ne zive samo od servisiranja ploca laptopa. Onaj ko lemi i popravlja ploce od laptopa,taj lemi i druge stvari koje su povezane s elektronikom.

Promet je taj koji generira sve. S njim pokrivaš sve troškove - plaće, opremu, školovanja, prostor, rez. dijelove, itd.
Zaradu ne diraj - ona praktički služi samo za investiciju i zaradu investitoru / vlasniku. Zato je problem generiranje ovakvog prometa s niskim cijenama rada. Za osnovu osnova trebaš zaraditi (prihoditi, imati prometa) bar sto kuna svaki sat rada. Svaki.

spawn 08.01.2012. 21:16

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2068481)
Promet je taj koji generira sve. S njim pokrivaš sve troškove - plaće, opremu, školovanja, prostor, rez. dijelove, itd.
Zaradu ne diraj - ona praktički služi samo za investiciju i zaradu investitoru / vlasniku. Zato je problem generiranje ovakvog prometa s niskim cijenama rada. Za osnovu osnova trebaš zaraditi (prihoditi, imati prometa) bar sto kuna svaki sat rada. Svaki.

Slazem se da nije lako,ali ipak ima ljudi koji zive od toga.

Old Iggy 08.01.2012. 21:22

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2068486)
Slazem se da nije lako,ali ipak ima ljudi koji zive od toga.

Naravno da ima, bit će tako još godinama dok god bude bilo ljudi koji će tražiti to. No mnogi su se ugasili jer tu nema previše kruha.

srale7 08.01.2012. 22:38

Kad se ova vas rasprava malo pogleda sa strane, pa jbte, ovo je gore od Ljes-a na forum.hr :D

Prvo niste definirali isplativost, svako ima pogled sa svoje točke i iz svoje branše i nema sanse da se taj pogled/misljenje promjene.

Za bubu i Iggya, jer taj posao ne isplativ, jer, pretpostavljam, da bi njima nesto bilo "isplativo" mora godišnje uprihodit bar 1M kuna zarade, a to naravno nije moguće/realno.

Za Alvina je isplativo, jer on sa svojim znanjem i lemilicom mjesečno zaradi (bubam) 12k kn i od toga zivi, sto s obzirom na danasnje stanje, to uopće nije loše+ sto je sam svoj sef, znači nitko ga ne plodi.

Onda ste zapeli za PC hardver, tj za servisiranje dotičnog, ono WTF? Tko danas bilo sta (od PC komponenti)servisira? Eventulano zamjena kondića na nekoj staroj matičnoj, grafičke se ne popravljaju, sve ostalo je neisplativo, osim mozda laptopa. Nitko ne spominje ozbiljnije poslove sa lemilicom, svi se drze "zamjenje kondova na matičnoj". Btw, to znam i ja napravit:D

Za kvalitetetnog servisera ce uvijek biti posla, i ja vjerujem da ce on uvijek moc zaradit za normalan zivot, a sama tema se odnosi da ce ovi klatimudani sto naplaćuju zamjenu optike 300 kn morat propast, jer realno, predugo su i opstali na tržištu:beer:

ivan77 09.01.2012. 16:21

ma ovo nije rasprava , otišlo je u krasan *****, čovjek piše da radi svoj posao koji voli u uredno otvorenom obrtu a dobije elitističko preseravanje i predmet ismijavanja lokalnih "gurua"..jel ovdje postoje dvostruki standardi na forumu?

Master_Hrc 09.01.2012. 17:01

Citiraj:

Autor ivan77 (Post 2069151)
ma ovo nije rasprava , otišlo je u krasan *****, čovjek piše da radi svoj posao koji voli u uredno otvorenom obrtu a dobije elitističko preseravanje i predmet ismijavanja lokalnih "gurua"..jel ovdje postoje dvostruki standardi na forumu?

Potpisujem apsolutno.....Da stvar bude bolja čini mi se da je u jednom topicu vezanom za elektroniku Alvin napisao da je znao kupovat krepane stare matične ploče sa njuškala i onda se učio na njima a tek onda je ekipi počeo to servisirat da bude 100 posto ziher da ne fušari. I onda ga ekipa ovak počne peglat ko nekog balavca.......:nono::nono:

Old Iggy 09.01.2012. 17:33

Citiraj:

Autor ivan77 (Post 2069151)

Naravo da postoje. Da ne postoje ne bi bilo rasprave.
Svako gleda iz svoje perspektive i iskustva. Mene je iskustvo naučilo da u popravcima samo picek hardverije nema kruha, ni približno, a on ako uspijeva živjet od toga svaka čast.

D1viry 09.01.2012. 18:19

Sa Iggyem se može razgovarati (i pisati), al sa ovim drugim možeš samo karton zaraditi :). Ne znam čime se sve Alvin bavi, osim pc hardveraja, ali čovjek bi mogao puno više zaraditi u industriji. Može i dalje imati svoj obrt i bit svoj šef, ali zaraditi više.
Alvine, ako ti ide, svaka ti čast i želim ti uspjeh u budućnosti.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:33.