![]() |
Drage volje ali ja pod preferences nemam hardware monitoring....
http://www.zaslike.com/files/aov8n1t...hui7_thumb.png To ima za Intele. http://www.zaslike.com/files/bqqej7z...4i9x_thumb.png Dok meni u idleu i surfu ne puše vruće sve je pod kontrolom. Kod igri puše što je normalno. U odnosu na Turion mila majka stvarno sam zadovoljan sa tim djelom. Naravno na ljeto ću vidjeti a morat će se i redovno čistiti. Mada sam ja čitao da i sj... adapter makar novi ali koji ne radi kako bi trebalo može dizati temperature da li i to može biti? Loše napajanje? :) |
Da fakat, nema te opcije kod AMD-a :D
Dobro, kod AMD-a nije TJ-Max i princip mjerenja je drugačiji nego kod Intela, ali i pozicije samih senzora također sigurno nisu i ne mogu biti iste. Ista stvar je sa mjerenjima s matične. Negdje je isti procesor na dvije matične - s razlikama i do 10 stupnjeva. Ali da su ti noviji AMD-ovi procevi bolji od Turiona kaj se tiče grijanja, definitivno :) |
Znam da bumpam stari post, ali eto ;)
Meni ponekad dok igram CoreTEMP pokaze da je temp. bila na 96-97°C. (laptop je ociscen od prasine, stavljena nova pasta, CPU je i7 740QM) |
Meni je na mjereno speedfanom u idle modu (surfanje i to) GPU 40-45C a CPU oko 50C.
Kada igram neku igru temperatura graficke ne prelazi 55 a CPU ode oko 80-85. dok nije bio ociscen od prasine je znao i 95+ a onda vec malo pocne fps drop da se smiri... |
Kad smo vec kod temperatura kod frenda Acer 5542g znaci AMD grijalica i gasi se zbog temperature znaci prelazi mu temperatura 95C e sad stos je u tome sto sam rastavio laptop ocistio detaljno hladnjak kao sto to inace i radim znaci majstorski, stavio novi Win 7 na njega i opet isto, chipset ili procesor sto je otislo jer ja nemam drugog objasnjenja?
Da nije mozda grafa iako mu je temperatura grafe bila koliko se sjecam oko 60C ali je problem u tome sto se on gasio cak i kad sam instaliravao azuriranja? |
nije do graficke sigurno, to je procesor. i meni se to znalo dogadat al sam nabavio cooler (onaj stalak za laptop) i temp mi ne prelazi 85 u ekstremnim uvjetima sad :)
također, ono što isto može pomoći ako ima ukljucen turboboost (npr meni dize sa 2.3 ghz na 2.9 cpu) to cesto moze uzrokovati pregrijavanje. Kako se to rješi: odeš u control panel pa u power options - > meni je stavljeno pod balanced i tamo desno od toga imas change plan settings. udes u to i opod advanced power settings nadeš na dnu stavku "processor power managment" i pod maximum processor state na pluged in stavis na 99% umjesto po defaultu sto je 100%. Tim načinom, komp neće paliti turbo boost opciju i neće se grijati toliko. Proba tu opciju i ja mislim da ce mu pomoci jer meni je dok nisam imao cooler ispod laptopa ali ovo je jednostavno rješenje i niti nisam osjećao razliku neku u performansama u igrama. Sad nisam upoznat sa AMD procesorima i ne znam ako imaju tu turboboost opciju ugradenu jer ja koristim intelov CPU ali može probat isto pa vidit ako se što poboljšalo |
Turioni nemaju turbo APU-i imaju.
Ako stavi na 99% manje će se grijati ali će mu i takt spasti na pola. Kako znam? Znam po svom bivšem turionu rm-74 u osmici gdje sam vidio takt procesora. :) p.s. i nije amd grijalica već turion grijalica. Zašto? Zato što je i moj turion bio grijalica sadašnji apu nije a amd je. :) |
Stos je u tome sto on koristi onaj stalak za hladenje ali mu nepomaze opet se isto desava, nista jedino mogu probati ovo uraditi da smanjim procesor na 99%.
|
A ne znam, što se tiče boosta, meni smanjuje sa 2.9 na 2.3ghz ako nije ukljucen i pada temperatura za 10tak stupnjeva a iskreno ne osjetim pad fps-a u igrama jer je meni graficka vise bottleneck nego procesor. Ali da, ja imam i5 2410m a kod njega je amd turion tako da jednostavno može biti da je prevruc i nema neke pomoći onda jer već ima stalak
|
Citiraj:
|
Je li tvornički pod hladnjakom bila pasta ili žvaka? Ne možeš mijenjati jedno s drugim.
Ako si sigurno dobro nanio pastu, onda prati temperature chipseta i grafičke. Pošto je sve na istom heatpipeu CPU ne mora nužno biti jedini krivac za svoju temp. I prati napone, možda je ploča poludila. Jesi rastavljao hladnjak? Nakupi se tepih od prašine na kontaktu heatpipe-radijator koji se nekad i ne vidi dok ne rastaviš sve. Obavezno testiraj i heatpipe. Umoči jedan kraj u vruću vodu, i na drugom kraju bi u istom trenu trebao osjetiti kako peče. Nemoj na 100°C, da te ne vode u bolnicu. :D Osim toga mi ništa ne pada na pamet. Ja sam imao slučaj gdje sam sve do zadnjeg šarafa izvadio i očistio, a smeće se opet grijalo. Ti Aceri i HP Pavilion serija su ogavni za servisirati kad se krenu grijati. :nono: |
Citiraj:
Mislim, ne znam, ja sam na svojem lapu umjesto te nekakve gume/žvake stavio termalnu pastu i evo, već godinu dana lap radi bez frke i sa manjim temperaturama. *kuca u drvo* :D Meni se čak i čini da je bolje što prije promijeniti tu gumu za nekaj boljega. |
Citiraj:
ako pajp ima kontakt sa jezgrom bez thermalpada onda može pasta a ako ima lufta onda ide podloška od bakra/aluminija. ti si imao sreće :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:48. |