PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Macbook Air - najtanji prijenosnik na svijetu ! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=95135)

Matta 17.01.2008. 08:29

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 927687)
Lijepa masina, ali nedovoljno funkcionalna, mislim ovo nema ni LAN konektor...

Naravno, zaboravio sam dodati i to da Apple vec ima najavljen LAN-over-USB konektor. Za odredjenu sumu $, naravno. :D

sick_boy 17.01.2008. 08:43

Upravo čitam u Metro-u da su Apple-ove dionice pale za 5,5% nakon predstavljanja MacBook Air-a na otvaranju Macworld Expo sajma u San Francisco-u.

Naime, ulagači su očekivali revolucionarniji proizvod :D

Gjurovski 17.01.2008. 09:37

Dobro ovaj burek sa trajanjem baterije 5 dana mogu prodavati curicama kojima ce glavna stavka u nabavi Notebooka biti odabir boje :D....
BTW imao sam Ipod stariji od 4GB i sad Nano od 1Gb pa do kupnje baterija traje krace bar za 20% od brojke koja je predvidena...
Nije neka usporedba ali mi se cini da tu malo istine ima...

Hamm 17.01.2008. 10:21

ihihi
kolega s posla koji doma posjeduje oko 5 mac računala desktop i prijenosnih je jasno i glasno izjavio;
citiram
"ovo je sranje"

:)

maax 17.01.2008. 18:28

Citiraj:

Autor Hamm (Post 927901)
ihihi
kolega s posla koji doma posjeduje oko 5 mac računala desktop i prijenosnih je jasno i glasno izjavio;
citiram
"ovo je sranje"

:)

ako imas pun frizider hrane, ne znaci da si gurman... :)

Gabre 17.01.2008. 18:33

Citiraj:

Autor maax (Post 928378)
ako imas pun frizider hrane, ne znaci da si gurman... :)

:goood:

ja na to ovako gledam, prijenosnik je LAGAN, TANAK, VELIKOG EKRANA. Sve što prijenosnik treba imati. sve ostalo je nebitno.

i da je HP napravio ovako nešto rekao bih da je odlično.

samo zato što je Apple pa se odmah ekipa uvati cjepidlačiti..

RisingPower 17.01.2008. 19:40

Citiraj:

Autor Gabre (Post 928381)
ja na to ovako gledam, prijenosnik je LAGAN, TANAK, VELIKOG EKRANA. Sve što prijenosnik treba imati. sve ostalo je nebitno.

Tebi da. Meni je najvažnije da je prijenosnik izdržljiv, čvrst, pouzdan i dobro opremljen. U izdržljivost ove tacne neću ulaziti jer ju nisam vidio, ali opremljenost je na nuli. Ne možeš niti LAN uštekat... Pušiona...

Citiraj:

samo zato što je Apple pa se odmah ekipa uvati cjepidlačiti..
Naravno, kad su najskuplji a za tu lovu nisu u stanju niti ponuditi uređaj kojem možeš promijeniti bateriju kao gospodin čovjek, nego se moraš povlačiti po servisima.

Gabre 17.01.2008. 20:05

pa po čemu je najskupllji???

da rezimiramo. Vi mu kao NEDOSTATKE uzimate, neimanje firewire/mrežnog porta i nemogućnost vađenja baterije? za koju ionako ne vidim smisla zašto bih je morao vaditi.

rising power, da li si pogledao onaj video što sam postao, ili ovako sve napamet čini mi se bubaš.

Kvaliteta i pouzdanost je neupitna.

RisingPower 17.01.2008. 20:25

Citiraj:

Autor Gabre (Post 928482)

Pa Apple je oduvijek bio najskuplji. Po svemu. :D

Citiraj:

da rezimiramo. Vi mu kao NEDOSTATKE uzimate, neimanje firewire/mrežnog porta i nemogućnost vađenja baterije? za koju ionako ne vidim smisla zašto bih je morao vaditi.
Možda zato jer netko npr. želi imati rezervnu bateriju za put i slično? Ili možda zato jer je baterija potrošna stvar koja će u otprilike raditi godinu-dvije, a onda će joj se kapacitet dosta srozati. I pazi debilane - moraš ići na servis i plaćati zamjenu tako banalne stvari jer sigurno nitko neće gubiti vrijeme badava na tvoj lap. Loše. Veoma loše...

Citiraj:

rising power, da li si pogledao onaj video što sam postao, ili ovako sve napamet čini mi se bubaš.
Ne bubam napamet, vidio sam specifikacije i fali pola toga što je potrebno za normalan rad...

Gabre 17.01.2008. 20:29

Citiraj:

Autor RisingPower (Post 928505)
Pa Apple je oduvijek bio najskuplji. Po svemu. :D
s razlogom

Možda zato jer netko npr. želi imati rezervnu bateriju za put i slično? Ili možda zato jer je baterija potrošna stvar koja će u otprilike raditi godinu-dvije, a onda će joj se kapacitet dosta srozati. I pazi debilane - moraš ići na servis i plaćati zamjenu tako banalne stvari jer sigurno nitko neće gubiti vrijeme badava na tvoj lap. Loše. Veoma loše...

lol, znao bi zamijeniti bateriju ti ili ja, ali vjeruj mi, 90% pučanstava ne zna ni gdje je abterija na laptopu, a kamoli da bi ju sama mijenjala, pa zato i postoje servisi informatičke opreme ;)

Ne bubam napamet, vidio sam specifikacije i fali pola toga što je potrebno za normalan rad...

sprecifikacije... lol.

ima proc na 1.6ghz, dualcore, 1gb rama, 60gb diska... i to nije dosta za normalan rad??

kad vidim druge proizvode koji pokušavaju biti ultra prijenosnici, ovo je SAVRŠENSTVO. Kako dizajnom, tako mogučnostima.

Ja bih ga prvi uzeo bez razmišljanja.

RisingPower 17.01.2008. 20:41

Citiraj:

Autor Gabre (Post 928512)
ima proc na 1.6ghz, dualcore, 1gb rama, 60gb diska... i to nije dosta za normalan rad??

Nije.

60 GB je malo, jedino su memorija i procesor OK... Ajde na stranu 1 USB port jer se to relativno jeftino može riješiti hubom, ali nedostatak LAN-a i firewirea sputava do daske. Ima li uopće wireless to čudo? :D

CatKiller 17.01.2008. 20:46

60gb disk na 4200rpm, to je ultrasporo.

Gabre 17.01.2008. 20:50

odustajem.

Freek 17.01.2008. 22:17

Citiraj:

Autor Gabre (Post 928482)

Kvaliteta i pouzdanost je neupitna.

laptop ima dosta nedostataka, ovo je ono minimum minimuma što se tiče komponenata il čak ispod. Izvlači ga samo dizajn.....

Gabre 17.01.2008. 23:48

ne mogu da ne napišem.

dizajn mu nije jedino..

kvaliteta kućišta, čvrstoća izrade, kvalitetan ekran, dobra baterija, težina od 1.5kg, debljina od samo 2 cm.. full size keyboard, mala potrošnja... bla bla bla...

Punio4 17.01.2008. 23:58

Ovako, kao prvo, lcd matrica je kao i u ostalih macbookova, a to znači loša i lažno reklamirana.
Naime, podržava samo 12 bitnu boju, a ostatak OSX dithera. Jedina je razlika što ima led backlight, a ne halogenke.
Kao drugo, mogu oprostiti jedan usb utor, za to postoje hubovi. No nedostatak mic in-a nikako.
A treće je cijena... 1800$ u SAD, 1800€ u EU, znači 3600$ u nas. Točnije 18k kuna.
A bojim se spominjati hlađenje. Macbook modeli su se pregrijavali radi skučenog prostora, kako su ovo riješili da ima C2D u 0.8mm... a nigdje ne vidim ni rupe za ventove...

Ne znam. Stvar izgleda sexy, što je je, no nije apsolutno ništa posebno.

Shrek 18.01.2008. 00:33

Gabre sto se trudis uopce, onaj ko trazi pravo PRIJENOSNO racunalo a ne blok od 4kg ce ga cijeniti a oni koji traze zamjenu za kucni komp ce mu naci 100 mana. Sve u svemu zgodna stvarcica koja ce naci svoje kupce

^SuperUnknown^ 18.01.2008. 00:48

Ne kuzim sta se ekipa pjeni. Lap je takav kakav je, namijenjem posebnom segmentu trzista u koji sigurno ne spada niti jedan koji se javio tu na topic. Dakle, lap koji ce posluzit nekom shminka prodavacu magle u americi da bi mogao vrtit svoje powerpoint prezentacije, pogledat mail prek wirelessa na aerodromu i pritom 100% vremena biti prekul. Uzev u obzir komociju rada na full-size tipkovnici i 13" ekranu uz trajanje ba(k)terije do 5h dok ti koljenca pritisce samo kila i pol, pa posebno razvijeni procesor od strane Intel-a za potrebe ovog lapa, te konacno prazninu koja je postojala izmedju mocnog MacBook Pro-a i malog MacBooka (koji je btw neusporedivo TEZI od Air-a) koja je sad popunjena novim Air-om - ne kuzim oko cega se bunite? To sto lap nema vise od 1 USB-a, odvojivu bakteriju i CD-ROM nije zato sto je glupo da lap to nema, nego je to zato sto je lap namijenjen ljudima kojima NE treba vise od 1 USB porta, ne zele se zamarati ni sa pomisljanjem na zamjenu baterije u vlastitom aranzmanu, a oko vrata ionako vise stickovi od 32GB... drugim rijecima, lap ce zasigurno imat svoju publiku, a ako napravis proizvod za koji imas zagarantirane kupce, cemu briga?

EDIT: i btw, Air ima serijski 2GB RAM-a (a ne 1GB kako je netko naveo) i 80GB disk a ne 60GB (opcija jest doduse 64GB SSD)

I ako netko BAS treba ethernet kupit ce ovo, ako BAS treba DVD drive, kupit ce ovo, a ako netko bas treba vise USB-ova kupit ce USB hub.

CatKiller 18.01.2008. 01:41

Chupavi, nije pjena nego prodavanje magle.

Perolaki prijenosnik uz koji ti treba usb hub, usb-ethernet, usb-cdrom, usb-mic, usb-webcam , da ne nabrajam...

Uglavnom kad poneses sve sto ti treba uz notebook, to vise i nije tako prijenosno kako se cini, jel? :)

Poanta je da se uz volumen veci za 2 cokolade od 100g i toliko vecom masom dobije ovo:
http://vaio.sony.co.uk/view/ShowProd...y=VN+SZ+Series

Optika
LAN
HSDPA
C2D na 2.2
Stickovi rama koje sam mozes nafilati
Prostor za 7200rpm disk ako trebas
Webcam + mic za skype i to...
Upotrebljiva grafika

Uglavnom pred cime se mac air moze sakriti u svoju sminkersku rupu, a izgleda jednako dobro i sony ima 10 god iskustva u izradi ultraportable mashina (imao sam FX-505, 12", p266) sto daje neku garanciju.

Gabre 18.01.2008. 02:31

dacatkiller, a sad pogledaj još jednom cijenu Mac Aira-a i ovog tvog Sony-a.. ili si preskočio onaj dio gdje piše FUNTE i to njih 1500... ;) otprilike duplo više od Air-a.. ;)

i da, sony ne izgleda ni blizu dobro,

onaj tko je vidio Macbook pro zna o čemu pričam.

Matth€w 18.01.2008. 02:45

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 928532)
60gb disk na 4200rpm, to je ultrasporo.

I to PATA :D

CatKiller 18.01.2008. 07:01

Citiraj:

Autor Gabre (Post 928835)
dacatkiller, a sad pogledaj još jednom cijenu Mac Aira-a i ovog tvog Sony-a.. ili si preskočio onaj dio gdje piše FUNTE i to njih 1500... ;) otprilike duplo više od Air-a.. ;)

i da, sony ne izgleda ni blizu dobro,

onaj tko je vidio Macbook pro zna o čemu pričam.

Vidio sam macbook pro i sonyja, jedno mi je cigla sekundarne sirovine, drugo je ozbiljan pc :P Ljepota je u oku gledača :)

Sony, eh da je barem moj :)

Ako mi treba fancy OLPC, mislim da je bolje uzeti eee.

Cjenovno, pitanje je koja ce se konverzija izvesti za prelaz bare. Nije skupo je dati 1500$ za praznu ljusturu sa funkcionalnoscu jednog eee-a od iljadu kuna, ali je puno dati 30% vise za potpuno funkcionalno racunalo?

Nije mi sjeo nikako taj mac air, upakirali su g* u celofan...

Nerazumno skup za set (ne)mogucnosti, ne znam...

Gabre your turn :P

Mad_Duke 18.01.2008. 10:17

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 928864)
Vidio sam macbook pro i sonyja, jedno mi je cigla sekundarne sirovine, drugo je ozbiljan pc :P Ljepota je u oku gledača :)

Sony, eh da je barem moj :)

Ako mi treba fancy OLPC, mislim da je bolje uzeti eee.

Cjenovno, pitanje je koja ce se konverzija izvesti za prelaz bare. Nije skupo je dati 1500$ za praznu ljusturu sa funkcionalnoscu jednog eee-a od iljadu kuna, ali je puno dati 30% vise za potpuno funkcionalno racunalo?

Nije mi sjeo nikako taj mac air, upakirali su g* u celofan...

Nerazumno skup za set (ne)mogucnosti, ne znam...

Gabre your turn :P

Pa uzmes u obzir sve sto ovaj sony ima standardno jace pa zbroji u pare.
Pa uzmes u obzir sve sto ova sony ima, a kod ovog mac-a bi se to zvalo " accessory :lol2: "
Kako i samo ime kaze. Apple ovdje prodaje cisti zrak!

Gabre 18.01.2008. 12:18

Air - 8500kn

sony - 15000kn.

Meni je ovo i više nego dovoljan razlog.

a za 15000kn u Hrvatskoj dobiš Macbook pro. ;)

ja osobno ne bih dao ni u snu preko 10k kn za lap, a kamoli 15.

Lihto 18.01.2008. 12:19

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 928957)
Kako i samo ime kaze. Apple ovdje prodaje cisti zrak!

To Gabre nikako da shvati:D

Gabre 18.01.2008. 12:37

kako imate ograničeno razmišljanje, nije sve u tehnologiji i većini njegovih kupaca će to bit zadnja stavka. :D ;)

već sam naveo njegove prednosti koje njegova konkurencija nema ni približno, a to što vas smeta što nema ne znam koliko konektora ili sličnih gluposti bez čega se može.. druga stvar.

zanima me da li bi pljuvali po njemu da ga je napravio HP ili Sony...

Old Iggy 18.01.2008. 12:41

Citiraj:

Autor Gabre (Post 929061)
Air - 8500kn

sony - 15000kn.

Meni je ovo i više nego dovoljan razlog.

Malo te kalkulacija muci. :)

Lihto 18.01.2008. 15:15

Citiraj:

Autor Gabre (Post 929086)
zanima me da li bi pljuvali po njemu da ga je napravio HP ili Sony...

bi,nema to veze bio HP ili Sony, Apple ili tko već,ako je nešt sranje onda je sranje :)

Mad_Duke 18.01.2008. 18:48

Citiraj:

Autor Lihto (Post 929238)
bi,nema to veze bio HP ili Sony, Apple ili tko već,ako je nešt sranje onda je sranje :)

Amen.

Ovdje se raspravlja o tehnologiji.

RisingPower 18.01.2008. 19:01

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 929436)
Amen.

Ovdje se raspravlja o tehnologiji.

Upravo tako. Prvo tehnologija a onda šminka.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:06.