PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Migracija podataka u RAID-u te zamjena/preseljenje diskova i RAID kontrolera (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=67967)

McG 28.08.2008. 00:03

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 1118681)
Prije 2 tjedna (sad sam dosao sa mora) je riknula matična na kompu.
E sad, gledam malo i ne kuzim kako je mogla riknut između paljenja. Ustanovio sam da je moguće da je "spržena" putem LAN-a, tj. preko routera tj. preko tel. utičnice tokom nevremena. Ali to nije sigurno...

Za komp ne znam na kraju što je kvar, znam da je samo maticna otisla, komp se bio palio i gasio svakih 3 sec u loopu. Testirano sa ostalim komponentama...

Krepala je kak-god da okreneš, a kaj je mislil s "Smoked šit" je jasno kad pročitaš ovo citirano. Uglavnom, dosta spama s moje strane i nek se pobriše ono kaj ne spada u temu.:)

IcyTexx 28.08.2008. 00:07

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1122123)
Sto ces vise petljati po tim diskovima to su ti manje sanse za izvuci podatke. Cekaj istu plocu s reklamacije i onda spajaj i radit ce polje kao i prije.

Oke. Ne radi ni na promisu. Znaci nista od toga da sad radi. Pustit cu. A kvragu, trebao mi je komp. Samo se nadam da proradi na novoj. Hvala svima na brzom odgovoru.

Codiac 28.08.2008. 18:07

hmn raid a nema bekapa ..... cekaj novu plocu jer ces ovako samo jos vise zahebat stvar...

IcyTexx 06.09.2008. 14:12

Citiraj:

Autor Codiac (Post 1122677)
hmn raid a nema bekapa ..... cekaj novu plocu jer ces ovako samo jos vise zahebat stvar...

Malo kasnim, a i javljam da ploču još nisu riješili.

Ima bekap... Imam 3 diska (ak računaš 2 u raidu kao 1), i na svakom imam backup my documentsa.
Al mene muče ostale stvari koje su bile na desktopu u trenutku kad se to desilo...
Neki web projekti i tako. :D

A ovu ploču pak ne mogu dočekat. Evo, čak je i pauk isprepleo mrežu u kompu.

Valg 06.09.2008. 14:24

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 1130540)
Malo kasnim, a i javljam da ploču još nisu riješili.

Ima bekap... Imam 3 diska (ak računaš 2 u raidu kao 1), i na svakom imam backup my documentsa.
Al mene muče ostale stvari koje su bile na desktopu u trenutku kad se to desilo...
Neki web projekti i tako. :D

A ovu ploču pak ne mogu dočekat. Evo, čak je i pauk isprepleo mrežu u kompu.

Ako ti se windowsi nebudu mogli probuditi, a želiš spasiti stvari sa dasktopa, onda si skini miniPE, i s njim sapsi podatke sa dasktopa...
PS -Ne znam dali radi u RAID polju, ali znam da ako imaš više od 3.5GB rama, moraš obavezno izvaditi jedan keks van... (32bit problem)

BladeRunner 09.09.2008. 13:00

Citiraj:

Autor Valg (Post 1130548)
Ako ti se windowsi nebudu mogli pšrobuditi, a želiš spasiti stvari sa dasktopa, onda si skini miniPE, i s njim sapsi podatke sa dasktopa...
PS -Ne znam dali radi u RAID polju, ali znam da ako imaš više od 3.5GB rama, moraš obavezno izvaditi jedan keks van... (32bit problem)

Zašto bi ga morao izvaditi?

Valg 09.09.2008. 14:37

Citiraj:

Autor BladeRunner (Post 1133016)
Zašto bi ga morao izvaditi?

Zato što miniPE nemože adresirati više od 3.5GB, a pošto je to preinstaled envirement i instalira se u RAM, dobiješ grešku "B: disk in not writable" i pola aplikacija ti neće raditi...

IcyTexx 16.09.2008. 18:38

Stigla mi je maticna... Držite fige ljudovi.

EDIT: RADI!

Old Iggy 16.09.2008. 21:31

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 1139099)
Stigla mi je maticna... Držite fige ljudovi.

EDIT: RADI!

Eto vidis, cemu nervoza. :D

IcyTexx 16.09.2008. 21:43

Fala dečkovi...

^SuperUnknown^ 16.09.2008. 23:00

A sad tatu za ruku i kupiti jedan hard od 500 giga gdje ces si lijepo klonirati taj RAID-ek i mir...

Vicko 30.09.2008. 12:51

Kloniranje sistemske particije s RAID-a na "obican" disk (disk koji nije u raid-u) ?

Planiram neke promjene sto se tice "pohrane podataka", pa vas molim info/savjet da nebi bilo iznenadenja :-)

Trenutno se sistemska particija (ona na kojoj je OS) nalazi na hdd-ima koji su u RAID-u (raid0). Zanima me hoce li biti ikakvih problema (s driverima itd.) ako cijelu sistemsku particiju kloniram na particiju drugog (tj treceg) diska koji nije u raid-u?

Naravno u svakom slucaju cu nakon kloniranja provjeriti dal sve radi kak treba, prije nego raid "ugasim" :-)

Hvala! :chears:

^SuperUnknown^ 30.09.2008. 14:57

Nece, provjereno... ja sam to napravio bezbolno sa Acronisom, bitno je jedino da ti kontroler ostane u RAID modu, odnosno AHCI ako vise ne zelis polje.

RAK 30.09.2008. 15:16

Baš prije par dana sam to radio sa Ghostom. Naravno da radi bez problema. Samo sam ja isključio RAID mod i ostavio ga u IDE modu. Ma i to radi.

^SuperUnknown^ 30.09.2008. 15:37

Stavljanjem u IDE mod riskira da Windowsi po*izde :) E da, zaboravio sam dodati da radis to sa Acronisom iz Windowsa jer ti Acronisov boot CD mozda ne prepozna diskove (barem meni nije, doduse s nekom starijom verzijom sam jos to radio).

Choob 01.10.2008. 20:54

RAID 0+1 prakticna dilema

Pozdrav svim storageoljubcima :chears:

Imam RAID 0+1 na Intel ICH8R od 4 diska ..

Zelim zamijeniti SVE diskove u arrayu sa istim takvim novim, problem je u tome
sto NIKAKVO kloniranje i slicno ne dolazi u obzir, array mora prezivjeti!

Kako se radi o RAID-u koji je mirror od dva stripe-a ...
Mislio sam maknuti jedan stripe jer imam njegov mirror i tako degradirati array i napraviti rebuild na dva nova diska. Nakon toga isti postupak za preostala dva, ali ......

GLUPI !!! Intel Matrix Storage app

... ne pokazuje koji je disk u paru sa kojim, mislim znam koji je koji disk fizicki, ali kako da znam koja 2 moram izshtekat :hitthewal:

Da li su 1,2 prvi stripe, a 3,4 drugi? Mislim glupo mi je pretpostavljat :) ode sve kvragu :)

Old Iggy 02.10.2008. 09:05

Citiraj:

Autor Choob (Post 1152266)
Pozdrav svim storageoljubcima :chears:

Imam RAID 0+1 na Intel ICH8R od 4 diska ..

Zelim zamijeniti SVE diskove u arrayu sa istim takvim novim, problem je u tome
sto NIKAKVO kloniranje i slicno ne dolazi u obzir, array mora prezivjeti!

Kako se radi o RAID-u koji je mirror od dva stripe-a ...
Mislio sam maknuti jedan stripe jer imam njegov mirror i tako degradirati array i napraviti rebuild na dva nova diska. Nakon toga isti postupak za preostala dva, ali ......

GLUPI !!! Intel Matrix Storage app

... ne pokazuje koji je disk u paru sa kojim, mislim znam koji je koji disk fizicki, ali kako da znam koja 2 moram izshtekat :hitthewal:

Da li su 1,2 prvi stripe, a 3,4 drugi? Mislim glupo mi je pretpostavljat :) ode sve kvragu :)

Ako bas zelis tako to rijesiti, onda mijenjaj disk po disk.

No, puno bolja, brza i jednostavnija varijanta je image - zamjena diskova - rekreiranje RAID polja - vracanje imagea. Toja varijanta zahtijeva vise vremena, resize particija (ako su diskovi veci nego stari) i dosta gnjavaze.

domy_os 02.10.2008. 10:00

Ti svi podaci o diskovima zajedno sa serijskim brojevima bi trebali biti ispisani prilikom učitavanja RAID BIOS-a pa stisni tipku PAUSE i prouči...

^SuperUnknown^ 02.10.2008. 21:09

Da, disk po disk je najprakticnije...

Choob 02.10.2008. 21:28

@Old Iggy
Velim image nikako ne dolazi u obzir pa moram to tako riješiti jerbo je komp server i jedini domain controler ... puno veca komplikacija mi je sa imageom jer onda poludi DNS server i active directory vise ne radi ... kako spada ...

@dommy_os
mislim da TO sta mene interesira ne pise, ali ajde provjerit cu (moram spojit monitor ;) )
pise na toj listi koji je hard (model, serijski br., velicina) spojen na koji port, da li je u raid-u i u kojem ... recimo svi hardovi (u win app-u) su mi clanovi arraya 1, zna da su svi u ajmo rec glavnom arrayu ali ne u kojem "pod-arrayu"

@^SuperUnknown^
:banana:

a nista ... morat cu dix po dix ... htio sam malo skratit vrijeme al je*iga
:fala: ljudi idem malo probat jos :google: mozda nekaj pametnije smislim ...

Old Iggy 02.10.2008. 23:24

Citiraj:

Autor Choob (Post 1153165)
@Old Iggy
Velim image nikako ne dolazi u obzir pa moram to tako riješiti jerbo je komp server i jedini domain controler ... puno veca komplikacija mi je sa imageom jer onda poludi DNS server i active directory vise ne radi ... kako spada ...

Ovo uopce ne razumijem. Radili smo to n puta (a i puno gore stvari), nikakvih problema nikad nije bilo (niti ne vidim kako bi ih moglo biti).
Image ne dira ni DC rolu, ni DNS, ni nesto trece. Iskrcavanje na drugu masinu moze biti problem, ali samo ako covjek ne pazi sto radi.

yedwy 03.10.2008. 08:40

Harf Harf harf vidi se da si previše visoko pozicioniran na poslu pa si zaboravio kako to ide... :D

Ako šef u prizvoljnom momentu odluči pristupit firminoj mreži i to nebude moguće ode regres za godišnji, božićnica i uskrsnica... :D

Old Iggy 03.10.2008. 09:09

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1153445)
Harf Harf harf vidi se da si previše visoko pozicioniran na poslu pa si zaboravio kako to ide... :D

Ako šef u prizvoljnom momentu odluči pristupit firminoj mreži i to nebude moguće ode regres za godišnji, božićnica i uskrsnica... :D

:D:D:D

Imam ja puno gorih korisnika, ne brinem se ja za takve. :D
BTW, ne daj se nikad napasti od strane takvih, drzi se PS-a, takvi se uvijek na kraju smire. :D

Choob 03.10.2008. 13:40

Hmm...

Jednom sam nesto slicno radio pa mi je stvar pukla, problemi sa SID-om, SID je ostao isti, a dns je nekako zakljucio da se radi o drugoj fizickoj masini ...
rezultat ... ne radi replikacija na drugi DC (momentalno je offline, i bit ce duze)

neznam, mozda pricam gluposti, nisam puno administrirao AD ...
silom prilika moram... (radi se o kucnoj radinosti ;) )

ovo je malo vec izaslo iz storage tematike :fiju:

... oke kad bi se upustio u to, sto tocno moram?
image, novi array, vracanje imagea ... jos nesto?

Old Iggy 03.10.2008. 14:52

Citiraj:

Autor Choob (Post 1153773)
Hmm...

Jednom sam nesto slicno radio pa mi je stvar pukla, problemi sa SID-om, SID je ostao isti, a dns je nekako zakljucio da se radi o drugoj fizickoj masini ...
rezultat ... ne radi replikacija na drugi DC (momentalno je offline, i bit ce duze)

neznam, mozda pricam gluposti, nisam puno administrirao AD ...
silom prilika moram... (radi se o kucnoj radinosti ;) )

ovo je malo vec izaslo iz storage tematike :fiju:

Nije strasno, bez brige. Zato sam i napisao da se mora paziti, SID je najveci problem, iako se ne bi smio mijenjati kod ovakvih radova.

Choob 04.10.2008. 17:49

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1153884)
Nije strasno, bez brige. Zato sam i napisao da se mora paziti, SID je najveci problem, iako se ne bi smio mijenjati kod ovakvih radova.

Oke ... al na sto trebam paziti? Nesto konkretno ili cisto doza opreza :D
:fala:

ma nvm ... bacit cu oko na m$ technet, tamo ima sigurno o tome cijelo brdo.
fala jos jednom :chears:

Iceman11 16.06.2009. 23:25

Kako RAID 1 konvertirati u RAID 0?

...bez gubitka podataka...

imam Intel Matrix ICH10R controler na ploci koji mi omogucava istovremeno raid 0 i raid 1 polje na 2 WD 640 diska...

e sad, ja bi maknuo radi 1 polje i pretvorio ga u raid 0 jer mi je sfalilo mjesta:D

jel ima nacin da se to napravi a da se sacuvaju podatci, on the fly?

tnx

Veki-os 16.06.2009. 23:27

Nemoguče je to izvesti.

Bubba 17.06.2009. 00:06

Citiraj:

Autor Veki-os (Post 1363199)
Nemoguče je to izvesti.

Mozda u ovom konkretnom slucaju i nije (well, gotovo sigurno nije), no generalno, na bilo kojem ozbiljnijem kontroleru ovakvo sto je lako kao sviranje flaute. :)

Old Iggy 17.06.2009. 00:08

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1363235)
Mozda u ovom konkretnom slucaju i nije (well, gotovo sigurno nije), no generalno, na bilo kojem ozbiljnijem kontroleru ovakvo sto je lako kao sviranje flaute. :)

Ma tesko da ima ista takvo oziljno. Nemoj mu davati ideje pa da poslije kuka "ocu podatke nazad". :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:11.