PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   (oprez) Seagate 7200.10 (i drugi) diskovi u HGspotu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=60592)

prof.gogx 01.12.2007. 19:17

Vjerujem da to nije praksa samo kod Seagatea, možda su oni samo dovoljno fer da ljudima daju do znanja tom zelenom naljepnicom da je disk Certified Repaired. Velika je vjerojatnost da su i drugi proizvođači skloni sličnom postupku sitnog popravljanja i vraćanja u opticaj, samo mudro šute. Ipak je skuplje napraviti cijeli disk nanovo nego samo zamijeniti otećeni dio na disku koji dođe sa reklamacijom. Nisu blesavi bacat cijelu komponentu, motor, ploče, glavu.. ako je recimo ležaj pod sitnom greškom. Čak mi se to čini i jako logično. A Seagate vjerojatno čini ljudima fer pogodbu i naglašava zelenom naljepnicom da je Certified Repaired HDD.

Ovdje se neradi o 3-4 godine stari diskovima koji su prošli svoju dobranu kilometražu pa su sad tu neke muljaže da nam se podvali. Većina djelova je novo ali su greške uklonjene i disk tvornički osposobljen. Zato (oprez) Seagate baš i nestoji kao dobar naslov. Bilo bi bolje oprez svi diskovi. Provjeriti sa nekim programom kao što je HDD Life, koliko je radnih sati disk prošao, čim ga ugradite u komp.

domy_os 01.12.2007. 22:39

Mudro zboriš, mogu ti reći... :)

Th3 Cl4n5m4n 02.12.2007. 21:21

backup raditi na HDD i DVD-e. Po meni najbolje. I amen. Ako rikne HDD ostaju DVD-i. Samo svakih mjesec-dva pregledati DVD-e i super.

A to da DVD nevalja ili da HDD nevalja, a jbg, po tome nebi ništa trebali imati. Ništ anije savršeno, uvijek bilo i biti će.

Kimi 21.06.2008. 13:10

Prije par mejseci otišao mi je hdd i baš ovakav sam dobio natrag(garancija);e sad jel se to može tako?

xvx1 21.06.2008. 20:36

Citiraj:

Autor Kimi (Post 1063736)
Prije par mejseci otišao mi je hdd i baš ovakav sam dobio natrag(garancija);e sad jel se to može tako?

Po našem Zakonu o obveznim odnosima može, ali samo ako to napravi u razumnom roku (koji se obicno smatra 45 dana). Ukoliko ne izvrsi popravak (a taj repaired je u stvari popravak) u razumnom roku, mora isporuciti novi proizvod.

Kako je po Seagate jamstvenom listu ne znam.

Fadolf 21.06.2008. 21:12

Citiraj:

Autor Kimi (Post 1063736)

Kako sam upravo u fazi dobivanja novog (čitaj: zamjenskog/refurbished) diska jedino kaj znam je da možeš dobiti takav disk.

Razlog je to što Seagate sve neispravne diskove koje zaprimi reparira i onda ih daje kao zamjenske. Tako da je to potpuno regularno. Znači, procedura je za svakoga ista. Npr. HG-Spot kupi 500 Seagate diskova od kojih je 20 neispravno. Tih 20 diskova Seagate šalje u Italiju (najbliži Seagateov collection point) i Seagate vraća reparirane diskove.

Znači, ti si dobio taj neispravan disk pa je za očekivati da ćeš dobiti refurbished jer je takva politika.

Kimi 21.06.2008. 21:37

Citiraj:

Autor Fadolf (Post 1064153)
Kako sam upravo u fazi dobivanja novog (čitaj: zamjenskog/refurbished) diska jedino kaj znam je da možeš dobiti takav disk.

Razlog je to što Seagate sve neispravne diskove koje zaprimi reparira i onda ih daje kao zamjenske. Tako da je to potpuno regularno. Znači, procedura je za svakoga ista. Npr. HG-Spot kupi 500 Seagate diskova od kojih je 20 neispravno. Tih 20 diskova Seagate šalje u Italiju (najbliži Seagateov collection point) i Seagate vraća reparirane diskove.

Znači, ti si dobio taj neispravan disk pa je za očekivati da ćeš dobiti refurbished jer je takva politika.

Kupvao sam u ve-milu;pošto ću sada uzimati 500GB jel mogu nekako se osigurati da nedobijem takav primjerak,npr. da kažem da mi hdd ne stavljau u novi komp nego da mi ga daju zapakiranog da da vidim jel u antistatickoj vrećici.

Fadolf 21.06.2008. 22:41

Pa možeš im ti reći, ali zakaj bi ti oni dali "novi" hard ako je politika Seagatea da kao zamjenski HDD za neispravni daje reparirani...

boris87 22.06.2008. 00:16

Sad bas kod frenda gledo i isto ima taj disk...u ponedjeljak idemo da se obračunamo..niko nista nije upozoravao pri kupovini da se radi o tome..već je trazio normalan nov novcat!CCC...koja mafia...hvala na ovoj inf....

Digitron 22.06.2008. 02:20

Jel seagate za taj disk daje isto jamstvo kao i za ovaj novi?
Ako daje, problema nema. Daju vam iste jamstvene uvjete kao i za novi, a to nebi radili da svjesno znaju kako su refubrished diskovi za smeće jer bi radili sebi štetu. Nadalje, pomno je definirano koji diskovi idu za refubrished program... tu seagate nije kriv - oni su označili jasno o čem se radi. Kriv je onaj tko ih prodaje pod nove, to je već druga stvar.
Imao ti ovaj ili onaj disk, Tvoje je da radiš backup a njihovo da ga zamjene ako se pokvari.

Gx25 22.06.2008. 12:51

Kupio sam pokvareni hard i zamjenili su ga novim a ne refubrished diskom!

Fadolf 22.06.2008. 13:09

Citiraj:

Autor dobri1 (Post 1064575)
Kupio sam pokvareni hard i zamjenili su ga novim a ne refubrished diskom!

Vjerojatno zato kaj oni ni ne gledaju kaj daju već samo poberu s police pod imenom diska.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:20.