PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   WWII (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=39536)

Swarm dude 21.05.2006. 18:40

Citiraj:

Autor AC Thunder
Nazalost ne, ja bih volio da je samo to, ali ovo nije mjesto za raspravu o tome.

Možeš li plz reči, zbilja me zanima :)
Nije valjda osnova tenka izrađena iz drva a metalne ploče na to stavljene?

Lesa 21.05.2006. 19:03

Fleks, odakle si skinuo ovaj PDF? Imaš neki link?

AC Thunder 21.05.2006. 19:50

Citiraj:

Autor HR_Swarm dude
Možeš li plz reči, zbilja me zanima :)
Nije valjda osnova tenka izrađena iz drva a metalne ploče na to stavljene?

Ma pusti to, u Strateškom pregledu obrane (MORH on-line) se kaze da su dvije oklopne bojne okosnica oklopnih postrojbi budućeg ustroja HV, koje se neće upućivati u mirovne misije van granica RH, a da ce se ubrzano razvijati oni djelovi HV koji ce se upucivati u mir. misije i zato će projekt Degman ostati samo zmaj od papira, bar dok se ne pokrene, ili se kupe drugi tenkovi pa isti padne u zaborav.

EDIT: Jelc ovo nije politika, sam zelim decku objasnit kak trenutno stoji projekt Degman, on nije sluzbeno napusten pa ja sad citam izmedju redova, sve dalje bi bila politika pa ja vise o tome necu.

LuXor 21.05.2006. 20:21

Lurker iz mraka pita: recimo da se sukobe američki M1A2 Abrams i ruski T-90C/D, koji bi izišao pobjednik iz sukoba. Uzmite u obzir da ide jedan na drugog na brežuljkastom terenu...

Swarm dude 21.05.2006. 20:41

Najvjerojatnije bi Abrams izašao kao pobjednik. T-90 je oslabljena verzija T-80 i on je namijenjen izvozu, dok je A1M2 najbolji Američki tenk potpuno opremljen modernim stabilizacijskim uređajima i sofisticiranim navođenjem.

AC Thunder 21.05.2006. 20:57

Citiraj:

Autor LuXor
Lurker iz mraka pita: recimo da se sukobe američki M1A2 Abrams i ruski T-90C/D, koji bi izišao pobjednik iz sukoba. Uzmite u obzir da ide jedan na drugog na brežuljkastom terenu...

Daj mi jos neke paramatre pa cu ti izracunat, npr. godišnje doba, dan/noc, pa ak je dan kakav je dan: oblacno/sunce, oblacno/kisa, jaka/slaba/pljusak, ak je noc: mjesecina/bez mjeseca (plavi/zuti mjesec), temperatura i tlak zraka, visina, brzina i smjer vjetra, visina, gustoća i vrsta raslinja, kategorija zemljišta, kut uspona i kut pada, naravno daj mi i orjentaciju opću, geografsku, taktičku, političku i geopolitičku, naseljenost, ekonomsku situaciju i političko uređenje, stopu mortaliteta i nataliteta i da ne zaboravim - posade, dali su svi u tenku, dal mozda spavaju u satoru/ispod tenka, odore/pidjame, utjecaj alkohola i opojnih droga, kakve im je stanje u obitelji i ako moze horoskop i bioritam.

EDIT: Dragi moderatoru jel se smije spamat? (skrušeno pitam)

EDIT 2: Dude mislim da si totalno u krivu sto se tice T-90, provjeri si podatke, koliko sam ja vidio svi sustavi su unaprijeđeni u odnosu na T-80 i T-72.

Lux jesi ono C/D izmislio?

Swarm dude 21.05.2006. 21:17

samo si još zaboravio boju tenkova :D

AC Thunder 21.05.2006. 21:25

Citiraj:

Autor HR_Swarm dude
samo si još zaboravio boju tenkova :D

Boju cu ja odredit kad mi da parametre pa nebi valjda stavio pustinjske boje na tenkove u vazdazelenoj sumi.:beer:

Jelc 21.05.2006. 21:25

Pa-ideja u svari nije loša.

Omeđiti kocku 20x20 km terena mješane konfiguracije i usred noći pustiti tenkiće...
Prijenos uživo iz svakog tenkića+kladara:p

Mislim da bi bila dobra gledanost.

Swarm dude 21.05.2006. 21:47

"standardan" T-90 je prilično "gol" tenk, dok na popisu dodataka ima zaista lijepih stvarčica :).
Inače T-90 koristi motor od T-72 koji je poboljšan kako bi dao više okretnog momenta, dok je ostala prastara mjenjačka kutija...
Popis dodataka:
Poboljšan sustav za ciljanje
Agava-2 termalna vizija (standardna koristi aktivnu/pasivnu),itd.
Poboljšanje je sigurno u odnosu na T-72, dok u odnosu na T-80 hmmm...Znam da T-80 ima jači motor :D (sa manjim okretnim momentom)

EDIT:ja bih sigurno gledao takvu emisiju :D

AC Thunder 21.05.2006. 21:47

Citiraj:

Autor HR_Swarm dude
OMG, pa to je Scharnhorst :D

Malo o Scharnhorstu
Tip:Borbeni brod

EDIT:Postojala su dva broda tipa Scharnhorst: Scharnhorst i Gneisenau.

Nebih se htio praviti pametan (jer nisam) ali kako vidim da si fan, preporucam ove izraze. (nemoj se ljutit) : goood :

Borbeni brod - bojni brod

tipa - klase

----------------------------
EDIT 2 (kao posljedica moje slabe memorije): Motori u tenkovima su prilična dvojba plinoturbinski ili uobičajeni dizel (obično turbo i višegorivi), obzirom da se motor u T-80 (plinoturbinski oko 1200 ks) pokazao kao nepouzdan zamjenili su ga sa dizelom 840 ks u T-90 koji je slabiji ali to ne znači da je automatski i cjeli tenk losiji i zapravo slabija verzija opcenito, iako ima podataka da se ugrađivao i jaci dizel 1000 ks (opet slabije od T-80) Osnovne slabosti turbinskih su osjetljivost na protupritisak, potreba za vrhunski pročišćenim zrakom, povećana potrošnja, nepouzdanost i visoka cijena, a pro su: mogućnost trenutnog kretanja nakon starta motora, veliko ubrzanje, mala masa, velika snaga i neosjetljivost na vrstu goriva: dizel, kerozin, benzin, petrolej... alkohol, mazut, ugljen, jogurt itd. (sala za zadnja cetri:))

Swarm dude 21.05.2006. 21:54

ne ljutim se :)
Imam knjigu na engleskom pa sam sam prevodio : baad :
Inače za ovo borbeni brod kriv je Ogame : flyingey

AC Thunder 22.05.2006. 17:15

Citiraj:

Autor HR_Swarm dude
"standardan" T-90 je prilično "gol" tenk, dok na popisu dodataka ima zaista lijepih stvarčica :).

Svaki tenk je gol, bilo kakvo sredstvo je golo, čak i kad kupujes jurisnu pusku imas osnovni model pa onda biras koj ces dodatke kupiti.

Kada ministarstvo obrane (bilo koje drzave) kupuje tenk (ili bilo sto drugo) daje svoje specifikacije, onda proizvođač stvara osnovni model i njegove inačice. Kada uđe u proizvodnju nudi se i trzistu ostalih zemalja i to kao "ogoljeni" ili osnovni model sa popisom dodataka ili dolazi u vise inačica, poradi cijene i mogucih specificnih zahtjeva svakog narucitelja posebno - pa kako bi proizvođac znao unaprijed ko kakav tenk zeli i koliko je spreman potrositi novca na isti.

Cak ni Rusi nisu toliko glupi da bi razvijali "novi" tenk i ponudili ga kao novi i poboljšani model u odnosu na stari, a kad ono zapravo jos losiji od starog. Ipak mnogi kupci traze pouzdanost na ustrb nesto slabijih performansi kada se radi o motoru, zato je u T-90 ugrađen provjeren višegorivi turbodizel, a izbačea plinoturbina s kojom se Rusi bas i nisu proslavili.

Beren 22.05.2006. 17:55

Citiraj:

Autor Jelc
Žderonje su skoro pa svaki mjesec:)

Denis-ovo je već kršenje pravila foruma.:)

Te je čista politika, te je nerealno (u kontekstu arapi vs izraelci), te je dovoljno pogledati iz čijeg je pera i tko su izvori....

Čudim se da nisu i Tursku naveli...

Nisam toliko gledao politiku koliko čisto podatke o opremi i mogućnostima vojski u tom području. Mislim da su meritorni unatoč tome što je autor Izraelac.

Isus 22.05.2006. 18:16

Citiraj:

Autor AC Thunder
Nisam govorio o politici nego o ljudskom ponašanju u opasnim situacijama, niti nikog ne napadam zbog toga niti opravdavam ikog, zato sto znam da "nema politike u tvoju butigu", zato mi se i svidja forum, RESPECT. :)

Kaj se tice obuke, tako ti je u svim vojskama svjeta (necu pricat o nasoj, ma niti o nicijoj zbog politike) za obicnog vojnika sve se svodi samo na ono: to ti je ovo - to ti je ono, malo na teren, malo bojevog gađanja i to je to (to je obuka ali ona nije kvalitetna/potpuna, obuka koja ce te osposobiti za stati pred tenk je nesto drugo). Pravu obuku je jako teško organizirati i jako je skupa zato je takva obuka rezervirana za elitu, selekcija je isto tako još za sada vrlo upitna, i u vojsci (opcenito kao takvoj) se cesto griješi ipak je to prevelika organizacija. Moram pohvaliti nase maljutkase koji su na gađanjima (pa i bojevim) imali 100% pogodaka sto je i u teoriji jako teško (znat će oni sto znaju što je Maljutka).

Imao sam frenda kaj je služio u bundeswehrui moram te opovrgnut oni su imali jako opsežne manevre, i obuku. 7dnevni manevar u to uklječeno zarkoplovstvo, oklpone jednivce i pješadija.

On nemre zbrojat koliko su ih puta dizali usred noći i slali na teren a obuka se svodila na o da si znao svaki šaraf na Panzerfaustu 3, kao i na H&K G3.

krakta obuka ti je u zemljama koje nemaju preveć novca, Njemačka iako tvrde da su u recesiji izadju ogromne novce za obuku vojnika.

Osjećaj koji imaš kad na tebe ide kolona od 5-8 leo2 tenkova svaki 65tona a kreće se s nekih 40km/h po treneu a ti imaš sma panzerfaust3 je neopisiv, jer ti dođe pobjeć glavom bez obzira, zemlja vibrira i ogromna buka.

Naša vojska pak ima obuku koja čini vojsku gubljenjem vremena.

AC Thunder 22.05.2006. 19:17

Citiraj:

Autor Isus
Imao sam frenda kaj je služio u bundeswehrui moram te opovrgnut oni su imali jako opsežne manevre, i obuku. 7dnevni manevar u to uklječeno zarkoplovstvo, oklpone jednivce i pješadija.

Sto se tice vojnika Bundeswehr-a znam kako se ponasaju u Afganistanu, tako da im, izgleda, ta obuka ne pomaze.
Navest cu ti jedan primjer iz WWII (nema veze sa gornjom tvrdnjom) ista vojska je imala obuku za desant na GB, konkretno - vjezbali su iskrcavanje iz desantnih camaca, u pocetku su imali napredak i savrseno su savladali iskrcaj i raspoređivanje u cilju ovladavanja mostobranom, međutoa, Njemci kakvi jesu, nastavili sa intenzivnim drillom i gle cuda rezultati su se pokvarili.

Ustajanje u toku noci tokom jednog tjedna i nije neka korist, deprivacija sna je nesto sto je dio obuke nekih elitnijih postojbi i ona je skoro konstantna. Nuciti rukovati Panzerfaustom i G3 nije tesko i brzo se savlada, ja sam svoju G3 savladao za pola sata (bez icije pomoci), jedini problem mi je bilo brzo sastavljanje zatvaraca s nosacem, dok mi nije covjek pokazao kako se to radi jednim "karate zahvatom". Uglavnom na obuci vojnici uce vjestine (a kod nas i puno teorije - mislim na profesionalne), nema tu nadogradnje. Primjer obuke kakav si htio dati je primjer obuke Legije stranaca. Na kraju krajeva za veliki broj ljudi (regularna vojska) i pretpostavljene im zadaće, smatra se da nije bitno imati bolju nadogradnju (a skupo je). Zato i je velika razlika između regularne francuske vojske i Legije, pa i prekinuli su zajedničke manevre zbog učestalih nezgoda reg. dijela svoje vojske.

Citiraj:

Autor Isus
Osjećaj koji imaš kad na tebe ide kolona od 5-8 leo2 tenkova svaki 65tona a kreće se s nekih 40km/h po treneu a ti imaš sma panzerfaust3 je neopisiv, jer ti dođe pobjeć glavom bez obzira, zemlja vibrira i ogromna buka.

Nazalost u tome i je problem, nalazis se u relativno (jer i tamo ima nezgoda na vecim manevrima JNA znalo je poginut po 2-3 covjeka, jednostavno zgazi ga tenk) sigurnoj okolini a dojde ti da pobjegnes glavom bez obzira. Sta bi tek bilo da jos i pucaju u tvojoj blizini (vidio na svoje oci), a da ne govorim da pucaju na tebe. Vidio sam ljude sa borbenim iskustvom, pekaljeni borci su u nekim situacijama znali tako zakazati da je to čudo, sve je to ljudski i normalno.

Nasa vojska je imala i iskustva u obuci sa amerima, o obuci sa nacionalnom gardom necu govoriti, ali imali su i zajednicku obuku na poligonu Slunj sa njihovom profesionalnom postrojbom - 26. ekspedicijskom. Covjece koje su to bile scene, za povaljat se od smjeha, mogu ti ispricat svakakvih prica ali bi onda bilo: "pa da evo ga samo pljuje po amerima jer je to sad popularno".

Sad ja tu opovrgavam opovrgnutog opovrgatora, a zapravo nisi pogodio sto sam ja htio reci, a nisi ni mogao jer sam pisao sturo, tak da me zapravo ne trebas opovrgavati.

P.S. H&K G36 zakon, zakona, ipak su majstori, iako je puskica jako skupa, vrijedi svakog centa.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:46.