![]() |
Pozdrav.
Da li itko zna što su točno "Uplaćeni posebni porezi", te da li oni ulaze u šemu povrata poreza? Hvala :) |
to ti je
harač |
Malo dižemo staru temu među žive.
Zanima me povrat poreza za kupnju na EBAY-u. Kupio sam cca 550€ komponenti preko ebay-a u njemačkom webshop-u, pa me zanima da li ima nade u povrat poreza, njihovog VAT-a? Sve su mi uredno ocarinili na našoj "poštanskoj" carini tako da imam dokaz da je ušlo kod nas. |
Citiraj:
Oni nista nemaju sa nasom carinom sto se tice povrata poreza. I mora biti ispunjen formular za povrat poreza od strane shopa, a ne samo "obican" racun. Za tako nesto trgovac mora imati i tvoju putovnicu zbog upisa podataka. |
možemo komotno lock na ovo s obzirom na nedavni razvoj događaja :D
|
Znači nikako se nemože naknadno dobiti žig i popunjavanje formulara za povrat poreza?
Da li je moguće pri slijedećoj većoj kupovini to odraditi ili samo možeš kada sam fizički prenosiš nešto preko carine? |
Citiraj:
|
ot komentar vezan za uskoro ukinute povrate poreza na sveživoimrtvo.
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
ne, samo za povrat poreza za ovu godinu(slobodno se odmah poslikas).. :(
|
tak je... mislim da ćemo se slikat kod sljedeće prijave.
|
Citiraj:
Good, to će mi biti prva i jedina izgleda :D |
Nemoj se nadati previše.
meni uopće nije jasan taj princip povrata poreza:stoopid: Prošle godine ja dobio 1000kn povrata:zdero:, a stara morala platiti 600kn. Ove godine ja dobio da moram platiti 2 lipe (!), a stara dobila 600kn povrata. Baš me zanima kaj će raditi svi ljudi koji su obrađivali prijave... |
Ujak iz sSlovenije ce mi ovdje kod nas kupiti neku opremu.
Kako onda on ostvaruje povrat poreza, ako opremu nece voziti sa sobom natrag preko granice? Je li potreban samo racun? |
Citiraj:
Btw, treba mu nas trgovac ispunit formular za povrat poreza, uz racun naravno. |
Trgovac bi ispunio formular, nije problem, a dali se moze pokupiti kod njega na posti, da li se roba mora pregledati na carini.
Kad bi ja kupovao u Sloveniji na svoje ime, dali se onda moze dobiti povrat poreza, a on da mi donese tu robu. |
Citiraj:
Osobno moras prenosit robu preko granice sa originalnim racunom (kod nas i formular za povrat) i da, najvjerojatnije carinik pregleda robu. Da te preduhitrim. Nasi omogucuju zakonski do 1000kn po osobi bez carine. |
Citiraj:
Znači, on u RH ili ti u Sloveniji kupite robu, ovjerite formular na granici (pri tome roba mora biti tu da bi carinik države iz koje se iznosi roba stvarno vidio da se roba iznosi, tj. da nije porezni prekršaj) i uvezete u drugu državu. On ne može tebi donijeti robu, a da se vodi na tvoje ime i ostvari povrat poreza. |
Ok, hvala puno.
|
Neznam gdje bi ovo pitao, pa evo ovdje kad ima veze sa uvozom-izvozom.
Kod nas se može uvesti roba do 1000 kn, zna li mozda zko, koliko se moze uvesti u Sloveniju. |
150€
|
Nekada davno sam kupovao stvari u HR a pare od poreza dizao u RF banci u Banja Luci. Zadnjih par puta sam se po pare vracao u prodavnicu u kojoj je roba kupljena zato jer mi nije bilo mrsko i nije mi uzimalo puno vremena.
Da li jos uvijek mogu dizati pare u banci/posti u BiH (da se ne moram vracati u HR)? |
Pa to pitaj svoje u posti/banci. :D
Ja znam da mogu podignuti samo preko "Tax free" formulara. |
Citiraj:
E ljudino moja... Da oni išta znaju ne bi ja pitao ovdje. I taj jedan put kada sam dizao u RF banci sam ženi morao crtati šta hoću. |
Imam jedno pitanje u vezi povrata poreza na granici:
U bosnu je dozvoljen uvoz (bez placanja carine i pdv-a) do 200 maraka tj nekih 750 kn. Živim u pograničnom području u BIH i imam dvojno državljanstvo (HR i BIH). Da li ja mogu kupiti u HR npr procesor od 700 kn i uzeti povrat poreza (s tax free ili onim drugim obrazcem) iako sam i HR državljanin? Isto tako me zanima je li može bilo koja firma dati povrat poreza ili mora biti prijavljena za takve stvari? |
Citiraj:
HR putovnicu imam, BiH mi je istekla ali lako se opet izvadi. Jednom kad sam bio pitao neke ljude rekli su mi da necu moci zato sto imam dvojno drzavljanstvo. No, to je bilo cisto rekla-kazala, a ne cinjenice. Posto na robu koja dolazi iz EU (a danas-sutra ce i HR u EU :)) nema carine nego je PDV 17% cak bi mi se isplatilo prijaviti robu na granici ako ne ide drugacije. Opet je 6% razlike (grubo računajući) a ionako svu HW robu uzimam u Hrvatskoj. :D |
Na racun od 700 kuna ne mozes traziti povrat PDV-a. Minimum na koji mozes traziti povrat je nesto oko 740-750, iako sam nekidan kupovao zaboravio sam tacnu cifru.
|
@matta: koliko mi je poznato hr više ne dopušta dvojno državljanstvo. ili hr ili drugo.
|
Citiraj:
Nije tocno. Generalno mozda vise i ne dopusta (mada nisam ni u to siguran) ali sada se to ionako rjesava bilateralnim ugovorima izmedju Hrvatske i druge drzave. Doduse, Hrvatska jos nije potpisala ugovor sa BiH, i to iz cisto glupih politickih razloga (BiH koci a ne Hrvatska) ali se drzavljanstva ne oduzimaju. Ontopic: Mislim da je drzavljanstvo manje bitno za povrat poreza za razliku od prebivalista. Prebivaliste odredjuje gdje i kome se placa porez te u skladu s tim i povrat istog. Ali kako rekoh, ne znam nista zasigurno. |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:27. |