PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   "5G" ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=297049)

the_ghost 05.04.2020. 20:20

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3393512)
Evo sad i meni ide taj video kak treba na najacoj rezoluciji 1440P. Ah neznam vise ni sad sam do koga je. Nevjerujem da je problem u magicNetu

Zapravo je tvoj provider prvi korak gdje trebas gledati da nesto ne radi. Pogotovo ako je manji, sto magic ipak je. Pitanje je da li oni imaju dovoljne kapacitete prema internetu u ovo doba povecane potrosnje. A neucitavanje videa s youtubea je bas dobar primjer toga. pitao si kakve linkove imaju provideri, visestruki 100Gbit/s su normalni kod velikih providera (ne znam jel itko u HR ima toliko) vani. A 5G ima iskljucivo veze sa krajnjim korisnikom, nema veze s spajanjem samog providera na internet.

domy_os 05.04.2020. 21:14

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 3393604)
Što ste zapeli za taj 5G ko pijanci za flašom. Kao prvo 5G nije zamišljen da bi gameri mogli stremati u 4k ili pirati skidati 1TB filmova u sekundi, već kao sredstvo razmjene podataka između uređaja tj. takozvani IoT. 5G će možda imati veliku propusnost ali ono što će navodno uvelike spustit latenciju na 1ms što omogučava rad na daljinu u realnom vremenu. Ja vidim 5G prije u indistriji nego za kućanstvo. Da nije tak ne bi pojedini operateri provlačili optiku do kuća i zgrada.

Na 1 ms neće sigurno. Ako bude i 5 ms u što sumnjam da će biti tako skoro i izvan laba, opet je više nego na WiFi-u koji je i dalje puno bolji izbor za IoT. Realno, zasad su dogurali do nekih 15-20 ms što nije značajno bolje od 4G-a da bi se prelazak isplatio, a pokrivenost i domet nikakav. Marketing čuda radi...

buljo 05.04.2020. 21:57

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3393665)
a pokrivenost i domet nikakav. Marketing čuda radi...

Domet na high bandu je drek a na low bandu je ako se ne varam veci od 4G uz vecu brzinu.

Treba vidjeti kako ce tko implementirati tornjeve, odnosno kojom strategijom ce ici (low->mid->high ili obrnuto)

jp_rv 05.04.2020. 22:10

my 2 c
kako ja vidim na to, prvo bi 5g trebali deployat na 700mhz. uostalom - zbog toga se i gasi dvb-t u europi , upravo da bi 700mhz band bio slobodan za providere. s obzirom da gsm oprema i inače košta milijune, a 5g kao brand new shinny shit neće bit jeftin, opet mi nekako ima smisla da montiraju 1 repetitor svakih xy km. ako 4g radi normalno na 6-7 km od repetitora (a radi, idem u 3pm u kampanju i lovim 4g na mobu 6km od repetitora) onda bi radijus pokrivanja 1 repetitorom mogli dić na 15km barem.
ionako su dokazali da ih za konačne brzine prema korisnicima i nije toliko briga, već čisto da ne dolazi do zagušenja, tako da ne vidim računice u tome da na svaki postojeći tower stave 5g ćeliju samo da bi korisnici cuclali torrente na 500mbita. ionako link prema van ne može to izdržat.

ispada da bi na trsat mogli bubnut jedan 5g toranj i pokrit od mošćenićke drage do crikvenice , i jedan stavit u pazin i pokrit istru. :lol2:

Mirkopoter 05.04.2020. 23:13

Citiraj:

Autor buljo (Post 3393674)
Domet na high bandu je drek a na low bandu je ako se ne varam veci od 4G uz vecu brzinu.

Treba vidjeti kako ce tko implementirati tornjeve, odnosno kojom strategijom ce ici (low->mid->high ili obrnuto)

Kakvo laprdanje :nono:

dada-as 06.04.2020. 08:58

Aha, sad mi je jasnije, hvala svima na lekcijama. I istina vjerojatno je moj provider imao probleme pa je taj video zastajkao, mada sam probao odmah drugi video i on je isao kak treba, ma tko ce ga znat. A ovo ako oni imaju vise fiberskih 100gbps znaci da onda taj 5G nece bas njima pomoc u svom problemu, nego cemo se mi jos jace nakacit na tu njihovu pipu.

Nisam znao to, ja sam mislio da ce 5G zamjenit sav internet i da necemo vise imat kablove nigdje.

Mommistake 06.04.2020. 09:57

Magic možda? :D

nub 06.04.2020. 10:28

Citiraj:

Autor Gemmy (Post 3393529)
Dali ce 5g biti dovoljan za igrat online ili ce opet ping biti koma kao recimo na bakru s 50/5 iako je ovo 10x brze?

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Za online gaming ti ne treba bogznakakva brzina jer se šalju mali paketi. A s 5G će bit lošije nego da si spojen žicom kao što je to uvijek stvar s bežičnim netom. Za dobro online gejming iskustvo i nizak ping je primarno da je veza stabilna i da igraš na serveru koji je blizu, a ovisi i kako igra to hendla.

dada-as 06.04.2020. 10:30

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3393780)
Magic možda? :D

Da, sto i tebi tako?

Mommistake 06.04.2020. 10:41

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3393796)
Da, sto i tebi tako?

Nemam problema s njima, ali samo zato jer sam si sam složio sve, pošto već godinama surađujemo.

Ali da, do njih je bio problem zadnjih dana, čisto da imaš info.

dada-as 06.04.2020. 10:43

Aha, ok, nisam ja ni primjetio osim na ovom video sam vidio da nesto ne stima i to je trajalo kakvih par minuta. Vjerojanto nisam primjetio jer iovak imam veliku brzinu pa onda kad i stuca se bas ne primjeti.

buljo 06.04.2020. 12:03

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3393707)
Kakvo laprdanje :nono:

Prosvijetli nas, što sam krivo napisao?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:04.