![]() |
Citiraj:
|
Jel tko probao Ikea nozeve?
|
ja ih u kuhinji koristim već par godina. rekao bih da su za tu cijenu ok i ako nisi zahtjevan po tom pitanju dobri su za ove svakodnevne potrebe.
ako pak tražiš kvalitetne noževe za intenzivno korištenje (nekakva kolinja ili štatijaznam) onda ih preskoči. govorim o ovim noževima: LINK |
Tnx na infu. Ma sinoć naletio u Ikei pa rekoh da pitam.
|
Dobio Mehrzera, Santoku 17 cm.
Još jedino trebam dati novčić za njega. |
Citiraj:
|
Nego rezat za plastičnoj ili staklenoj podlozi?
|
Samo drvena podloga.
|
Citiraj:
Žao mi bambusa 👼 |
Citiraj:
|
Ništa, budem ovu dasku kaj imam odnio stolaru da je pusti kroz stroj i izblanja.
|
Citiraj:
https://mehrzer.hr/proizvod/fleksibi...anje-set-2kom/ Šta im može biti? Meni je ova podloga baš dobra, mekana je i savitljiva pa je lako manipulirati nasjeckanim jer ju se lako savija, a pogotovo ubaciti namirnice u manji lonac. Nikad ništa ne ispadne sa strane. |
Nemora svaka plastična podloga biti ubojica noževa.
Ja imam mekanu debelu verziju, ne ove "fleksibilne" vrste koje su po meni tvrde. Anyway, plastika je nužnost ako čovjek radi s nečim iz čega se slijeva krv ili mast. |
U svakom slučaju je drvena daska za rezanje bolja opcija od plastike.
Manje šteti noževima, uostalom ni u jednoj kulinarskoj emisiji poznatih imena nećeš vidjeti da režu na plastici. Počastih se nedavno velikom drvenjačom 45x33 cm kupljenoj za 10 € u NKD trgvini u Mamutici |
Citiraj:
I baš me briga, radije tu i tamo prođem kroz oštrač nego da ribam krvave i ljigave drvene daske. Ovo ubacim u perilicu i 10 takvih stane u jednu drvenu. Pretnosti koje si naveo također cijenim |
Uz što nije dobra prema noževima, plastika je i raj za bakterije u porama koje nastanu od noža, a nedaju se ni oprat kao s drvene te duže preživljaju na plastičnim.
Krvave fleke na drvenoj, ne smije se ostavit da se osuši. Dasku nakon korištenja odmah properem, ak ništa drugo samosplahnem s vodom da se ispere pa poslije s spužvivom. Preporuka je bambus, maslina. |
Upravo zato pitam. Imam i drvenu a i plastičnu iz Ikee a nedavno dobio i manju staklenu dasku a i santoku nož isto pa ne bi htio da ga uništim tj. otupim prije.
|
Za staklo kažu da je još gore od plastika koliko zatupljuje noževe. Nisam nikad koristio pa ne znam.
Ja bi osobno na drvu koristio taj nož. Doduše, ja bi svaki na drvu, ostale nikako :D Svakako baci oko na istraživanje od UC Davisa, jedan od top fakseva i što kažu: https://www.terrygrimmond.com/res/up...rview-2005.pdf npr. samo isječak teksta: "New plasticsurfaces allowed the bacteria to persist, but were easily cleaned and disinfected. However, wooden boards that had been used and had many knife cuts acted almost the same as new wood, whereas plastic surfaces that were knife-scarred were impossible to clean and disinfect manually, especially when food residues such as chicken fat were present. Scanning electron micrographs revealed highly significant damage to plastic surfaces from knife cuts" |
A u k....
Znači izgleda čisto, a zapravo je odvratno Možda ipak promijenim stav Smatrao sam da drvo upije nečistoće, a plastika ne |
Juice se uspješno bacio u mythbusting vode :care:
|
Citiraj:
Ma nije mythbusting, nek svatko koristi kaj hoće. Ovo su samo moja dva centa iskustva s daskama :zdero: |
Pa i to se da raspravljat ja plasticnu ubacim u suđericu na 65, drvenu koju god sam ubacio dobio bi dvi tri nakon pranja :D
Sumnjam da ce plastika bas otupiti nož tako lako. Drvo ima tvrdoću ~5 BHN, PVC kao jedna od najtvrđih plastika ima 80 BHN, Čelik ima 130-720, a nehrđajući čelik 400 BHN, dok staklo ima 1500 BHN. Mekše stvari jako teško istupljuju tvrđe stvari tako da što se oštrine tiče nije plastika drama, ali ovo što se čistoće tiče, i ja sam mislio da je plastika čišća |
Pa drvo nije za perilicu, normalno da se raspala.
Plastična daska u perilici je raj za bakterije, taman ih temperatura još uzgoji :D Kaj se tiče da ne zatupljuju, okej ako smatraš da plastika ne zatupljuju, tj da zatupljuju manje od drva. Ko sam ja da ti osporavam mišljenje. Samo ne znam onda o čem bruje kuhari i ostatak svijeta onda. |
ovo me podsjeća na stroj za rezanje salame/sira po dućanima.... :D
naime jednom kada se nekaj nareže primjerice salama, osoba koja radi na tom odjelu bi trebala očistiti nož odnosno reznu ploču jer u protivnom ostanu sitni komadići po svuda koji za 4-5h počnu stvarati bakterije. i onda ti kasnije dođeš, i nekaj ti narežu sa bakterijama. |
Ili na meso u fleisch mašinama u mesnicama :D
No eto, živi i zdravi i dalje |
Mesoreznica nije ništa u uspredbi s onim strojem za mljevenje mesa :D
|
Razlika je kaj se naresci konzumiraju bez termičke obrade, za razliku od mljevenog mesa.
Čast izuzecima :) |
Bolje je ne razmišljati i ne pričati o tim temama :D
|
Citiraj:
Nece se razvit bakterije na na 65, na 55 stupnjeva pocinje pausterizacija, samo što treba bit duže u toj temperaturi nego na npr 65 ili 75 ili 100 stupnjeva. A u perilici bude dovoljno dugo + one tablete :D |
Citiraj:
Za kvalitetne nozeve i zadrzavanje ostrine drvena end grain dask jedino |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:28. |