PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Android vs Window Mobile (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=186052)

morozinho 14.06.2010. 11:44

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 1666178)
Možda bi i ja u budučnosti, kada izađu još napredniji modeli i Android se doradi, ali ovako dok imam HD2, prelazak na "najmočniji" Android mobitel - Desire, je prelazak sa konja na magarca.

UF! teske rijeci. Koliko god se ja divio HD2 mislim da Desire bas i nije ''magarac'' za njega. Da je HD2 bolji to stoji, jedina razlika zbog koje ce se netko odluciti za jedan ili drugi je OS i nista drugo. Imao sam Desire dva dana (dok ga nisam zamjenio za HD2) i mogu reci samo da me nije bas impresionirao, ali je ok i definitivno nije ''magarac''. :chears:

Srdan 16.06.2010. 11:04

Citiraj:

Autor Gorstak (Post 1666174)
Dok s druge strane, Android nije toliko napredan i ne moze pola stvari koji moj moze, plus slaba baza aplikacija

Zasto nije toliko napredan i sto to ne moze, pogotovo naspram jednog WinMo iz 2007.
Slaba baza aplikacija? Na marketu ih ima koliko ti srce zeli a kada izade neka za razlicite platforme Android nekim cudom bude 1. na listi.

zmpumm27 21.06.2010. 13:52

Tražim 5" GSM, nešto poput ovoga :
http://www.gsmarena.com/dell_streak-3353.php

Pošto je Streak vezan na O2, znam da bi ga bilo teško i skupo "otvoriti".

Ima li nešto slično (i jeftinije), a da ima
- GSM (+ barem GPRS)
- WiFi
- GPS
- kameru
- operacijski sistem, koji omogoćuje namještanje popularnih navigacijskih i komunikacijskih programa.

viper 21.06.2010. 14:53

Citiraj:

Autor zmpumm27 (Post 1672231)
Tražim 5" GSM, nešto poput ovoga :
http://www.gsmarena.com/dell_streak-3353.php

Pošto je Streak vezan na O2, znam da bi ga bilo teško i skupo "otvoriti".

Ima li nešto slično (i jeftinije), a da ima
- GSM (+ barem GPRS)
- WiFi
- GPS
- kameru
- operacijski sistem, koji omogoćuje namještanje popularnih navigacijskih i komunikacijskih programa.

5 inča pa di ces to stavit?
WM zasad ima najvise navigacijskih programa....
a sta fali 4.3" smarthponeima http://www.gsmarena.com/htc_hd2-2957.php

zmpumm27 21.06.2010. 18:35

> a sta fali 4.3" smarthponeima

Dobro, može i sve iznad 4" .
Ima li kakvih jeftinijih klonova ?

Srdan 29.06.2010. 12:19

Citiraj:

Autor Srdan (Post 1668578)
Citiraj:

Autor Gorstak (Post 1666174)
Dok s druge strane, Android nije toliko napredan i ne moze pola stvari koji moj moze, plus slaba baza aplikacija

Zasto nije toliko napredan i sto to ne moze, pogotovo naspram jednog WinMo iz 2007.
Slaba baza aplikacija? Na marketu ih ima koliko ti srce zeli a kada izade neka za razlicite platforme Android nekim cudom bude 1. na listi.

Quote tvog oglasa s newsa pa mi reci tko tu koga...

Citiraj:

...Nisam prckao po operativnom sistemu, mislim da su win mobile 6.1 u pitanju. Radi na T-mobile, a s obzirom da je kupljen u Tele2, pretpostavljam...
Pa jedan s ovog foruma

Citiraj:

...Na mobu su instalirani WM 6.5...
Pa te jos jednom molim kao korisnika koji ne zna niti koju verziju OS-a na mobitelu ima da mi kazes kojih to pola stvari Android ne moze. I nakon toga jos koje bi od njih falile i zasto.
Zahvaljujem :-)

Gorstak 29.06.2010. 12:28

lol

edit: evo objasnjenje da ne budem off topic: kad sam nabavljao mobitel, tadasnji vlasnik mi je rekao da su na njemu winmo 6.5. Medjutim kad sam ga dobio, pod settings/system/about pise windows mobile 6 professional CE OS 5.2 1944 (build 18547.0.7.3). Dakle ovo jest win mo 6, ali ne znam tocno koji, pretpostavljam po izgledu da nije 6.5 u pitanju.

Srdan 29.06.2010. 12:47

Pa da, 6.0, 6.1, 6.5... koja razlika, sve je to isto (komplicirano, a time i MOCNO!).
Aj uzivaj :)

Gorstak 29.06.2010. 12:49

mislim da si me krivo shvatio. Ja navijam za android, ne za winmo, i sto sam rekao zasad stoji, ali ce se u buducnosti promijeniti kako se androidu siri baza aplikacija.

Problem 29.06.2010. 12:53

6,5 je ipak nesto jednostavniji, tj. vise je finger friendly :)

Ko se zna kotistiti win-om na pc-u nije mu ni ovo nikakva banana. Meni su manje vise svi pametni telefoni ok, bilo dal se radi o WM platformi, OSX-u, Androidu ili Symbian-u. Svaki ima svoje prednost i mane. Opce neznam cemu ova diskusija :D

2145 04.07.2010. 00:15

[Isprike za TLDR]
Evo da i ja dodam svoje mišljenje kao korisnik Windows Mobilea (mobitel mi zamjenjuje računalo koje se koristi tu i tamo u svrhe programiranja ili pisanja dužih eseja)

Odmah da kažem, WM ne bih preporučio niti jednoj osobi koju poznajem. Zašto? Jer imam osjećaj da bi čak i nadprosječnom korisniku rad na uređaju ubrzo dojadio te bi od njega odustao.
Nemojte me shvatiti krivo, WM jest moćna platforma, no jedino što ju čini moćnom su neka softverska rješenja koja uvelike poboljšavaju sustav. Recimo stvari poput PhonExa, SPB Fullscreen Keyboarda i Opere Mobile.
No, sve što to radi jest fragmentira i uništava korisnički doživljaj. Recimo, ono što meni smeta je to da kada u sustavu ugasim Cleartype, u Operi je on i dalje uključen, a o uniformnosti GUI-a da i ne govorim.
S druge strane, SDK za WM je poprilično zastario i neke stvari koje su kod Androida norma za ostvarivanje boljeg doživljaja (multithreading recimo) u WM nikad nećemo vidjeti. Tako dokle god meni u CorePlayeru učitava video sa Youtubea, na mobitelu efektivno ne mogu raditi ništa. A da i ne govorim o lošoj implementaciji touch eventa radi koje prilikom držanja prsta na ekranu performanse padaju za 20-40% (tko je igrao BlockBreaker i slične igre, znat će o čemu govorim).
Upravo to je razlog zašto će i WM umrijet. Već sad im vodeći proizvođači softvera pridaju sve manju i manju važnost. Skype tako na primjer ne radi klijent za WM.

Jedino iskustvo s Androidom koje imam je ono programersko u emulatoru i ono u izrazito nedovršenom portu Androida za moju Omniu. I mogu reći da sam oduševljen. Jednostavno rečeno, taj "osjećaj" prilikom korištenja je odličan i očito je da je svaki dio sustava napravljen promišljeno i s namjerom. Za razliku od recimo drop down bara na WM 6.5.3 koji nema nikakve svrhe. Ako sam već dovoljno precizan da ga otvorim, onda sam dovoljno precizan da aktiviram ikonu i bez njega.

Volim svoju Omniu i Windows Mobile 6.5.3 koji je na njoj. Čak i s nje pišem ovaj post. Stvari koje mi je WM omogućio su naprosto nevjerovatne (pa čak mogu reći da mi je UI prirastao srcu) i da nisam dobio Desire, vjerojatno ne bih prelazio još koju godinu. No, kako stvari stoje, radujem se Androidu i mogućnostima koje on pruža.

P.S. Tko god je rekao da Android nije modularan, vara se. Upravo je to i jedna od njegovih najboljih prednosti, da su aplikacije samo elementi koji se međusobno dopunjuju.

gil 04.07.2010. 11:31

Zbilja nepotrebna diskusija. Kupovina kao i svaka druga, odes do trgovine isprobas mobitel i ako ti se svidi kupis, a ne pljuvati po drugima sto imaju. Meni tako svejedno bitno da sluzi a mene moj sluzi vec skoro tri godine i nemam ga namjeru mjenjati bez obzira sto su izasli bolji i jaci mobiteli. Sve sto mi treba imam na njemu od navigacije, bezicne mreze, kamere, prilagodio ga svojim potrebama i ne cackam nista vise po njemu. Kupite ono sto vam pase, vasi su novci i ne obazirite se na rekla kazala. Moje je misljenje da su to jos uvijek preskupe igracke.

JuiceBox 06.07.2010. 13:53

Nakon koristenja HD-a dobra 3 tjedna ako ne i vise, mogu sa sigurnoscu reci da mi se android vise svidja iako sam na pocetku favorizirao WM. Imao sam android ali je bila 1.5 verzija tako da mi nije legla ali 2.1 verzija je odlicna.Sto se mene tice ipak +1 za android.Puno laksi za raditi a i laksi za uredaj, wm je prekompliciran i manje je user friendly sto u kombinaciji sa rezistornim ekranom izluduje.

Hrvoje Viher 04.09.2010. 17:53

Citiraj:

Autor doublev (Post 1622037)
Koristim WinMO telefone više od tri godine i dok sam u početku bio oduševljen, sada ga ne bih nikome preporučio. WinMo je jednostavno nakupina smeća sklepana u telefon. Apsolutno neergonomičan user interface, stravično spor hardware, stravični bugovi itd. HD2 sigurno popravlja dosta sa svojim kapacitivnim ekranom i brzim procesorom. Sense UI također daje određenu intuitivnost u telefon ali vrlo brzo (ali stvarno vrlo brzo) se nakon klikanja nekih stvari nađeš u klasičnom WinMo interfaceu i onda sve skupa pada u vodu.
Jedina prednost WinMo-a je apsolutno zastrašujuća količina softwarea koji je napisan za taj OS ali nakon nekog vremena shvatiš da je to potpuno nebitna stvar jer sve što ti treba je sinhronizacija maila i kontakata, SMS, telefon i GPS. A osim toga, velika većina tog softwarea je napisana da se koristi sa stylusom. Good luck with that on HD2. Čak i kada imaš WinMo 6.5, jedan dio UIa nije finger friendly...

Trenutni koristim Xperiu i makar je to po papirima poprilično moćan WinMo telefon, zapravo je smeće. Da nije službeni, već bi ga zafitiljio u zid u više nego par navrata. Prvom prilikom kada ću biti u mogućnosti promijeniti telefon, uzimam iPhone. Žao mi je samo što to prije nisam napravio...

potpuno se slažem. HTC i MDA kao da žele ljudima zakomplicirat život. vjerojatno za nekog informatičara izvrstan telefon. ali za nekog kome je informatika nužno zlo to definitivno nije dobar izbor. preporučam x10

Problem 04.09.2010. 18:06

Citiraj:

Autor Hrvoje Viher (Post 1722959)
potpuno se slažem. HTC i MDA kao da žele ljudima zakomplicirat život. vjerojatno za nekog informatičara izvrstan telefon. ali za nekog kome je informatika nužno zlo to definitivno nije dobar izbor. preporučam x10

kakve veze ima HTC s tim sto je WM "kompliciran" os? Oni rade odlican posao sa sense suceljem i time je jako pojednostavljeno koristenje. Kome ne pase neki uređaj koji je u skladu s njegovim potrebama neka ga ni ne kupi. Sta nemas HTC sa Androidom???? Stvar rijesena, opce ne vidim razloga sta blatite i kukate oko nekih uređaja...

Hrvoje Viher 04.09.2010. 19:32

to je moj stav. koji nemogu argumentirati jer nemam dovoljno znanje. ali otkad imam taj telefon svaki dan mi 6 puta dođe da ga zakucam u zid. znam upravljat avionom a neznam upravljat mobitelom :hitthewal:
imo sam 20-ak mobitela do sada i s ni jednim nisam imo tako neugodna iskustva.
ako se može stavit android na ovo moje čudo (MDA Vario 4) bio bi ti jako zahvalan da mi kažeš kako

Problem 04.09.2010. 20:16

Citiraj:

Autor Hrvoje Viher (Post 1723019)
to je moj stav. koji nemogu argumentirati jer nemam dovoljno znanje. ali otkad imam taj telefon svaki dan mi 6 puta dođe da ga zakucam u zid. znam upravljat avionom a neznam upravljat mobitelom :hitthewal:
imo sam 20-ak mobitela do sada i s ni jednim nisam imo tako neugodna iskustva.
ako se može stavit android na ovo moje čudo (MDA Vario 4) bio bi ti jako zahvalan da mi kažeš kako

http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=609

trouble 04.09.2010. 20:24

Da se i ja nadovežem,probao sam taj Android i probavam ga i još i to će svakako biti moja slijedeća platforma. Ne zato jer je tolko bolja od Wmo....već zato što mi se Microsoft zgadio odlukom da ce win7mo bit dostupan samo u novim mobitelima. Dosvitanja.....

Hrvoje Viher 04.09.2010. 20:59

Citiraj:

Autor Problem (Post 1723043)

Hvala! probat ću instalirat to

doublev 05.09.2010. 19:15

Citiraj:

Autor Hrvoje Viher (Post 1723068)
Hvala! probat ću instalirat to

Uskoro ces shvatiti da to i nije tako dobra ideja... Radi se o aplikaciji povrh WimMoa a ne pravom OSu. Ovako ces zasigurno zabit svoj telefon u zid.

Hrvoje Viher 07.09.2010. 22:42

e sad sam sretan kaj zadnjih par dana nisam imo vremena to napravit:-)
hvala na upozorenju. a kaj da onda napravim? ludim s ovim windowsima na telefonu. non stop su nekaj nesretni i nekaj hoće.

s4s4 08.09.2010. 18:28

@Hrvoje Viher

Kao sto je kolega doublev rekeo to nije za svakodnevnu upotrebu nego vise za testiranje jer ne rade sve stvari pod Androidom ali ljudi se trude i svakim danom sve vise rade dobar posao.

Problem 08.09.2010. 18:33

pa kolko vidim samo kamera i video ne radi, ostalo radi :)

ogyb 08.09.2010. 18:50

Potpisujem WM ipak mislim da je jos uvijek baza "korisnih" aplikacija daleko veca!

Hrvoje Viher 08.09.2010. 22:02

Citiraj:

Autor s4s4 (Post 1726340)
@Hrvoje Viher

Kao sto je kolega doublev rekeo to nije za svakodnevnu upotrebu nego vise za testiranje jer ne rade sve stvari pod Androidom ali ljudi se trude i svakim danom sve vise rade dobar posao.

:stoopid:
a kaj onda ću probat. pa ću valjda moć sve vratit na staro ak bu još gore. makar sumnjam da je to moguće

Problem 08.09.2010. 22:18

Citiraj:

Autor Hrvoje Viher (Post 1726587)
:stoopid:
a kaj onda ću probat. pa ću valjda moć sve vratit na staro ak bu još gore. makar sumnjam da je to moguće

pa probaj prije neki wm 6,5 sa sense suceljem :fiju:

trouble 09.09.2010. 01:06

Citiraj:

Autor ogyb (Post 1726365)
Potpisujem WM ipak mislim da je jos uvijek baza "korisnih" aplikacija daleko veca!

misliti je Xurac znati....

Problem 09.09.2010. 01:22

Citiraj:

Autor trouble (Post 1726727)
misliti je Xurac znati....

obrazlozi ovo...

Hrvoje Viher 09.09.2010. 01:35

Citiraj:

Autor Problem (Post 1726597)
pa probaj prije neki wm 6,5 sa sense suceljem :fiju:

malo pojasni jer sam tumplek. progooglo sam i sviđaju mi se ovi htc telefoni kaj to imaju. znači moj može tak biti?? :care: jel to kao neka tema koju se samo uključi na wm?

trouble 09.09.2010. 02:27

Citiraj:

Autor Problem (Post 1726738)
obrazlozi ovo...

ti misliš.... a neznaš.... obrazloži zašto misliš da je baza "korisnih" aplikacija zešča u "umirućeg pred-pokojnika" nego u mobitela s trenutno top zastupljenošću u svijetu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:20.