![]() |
Citiraj:
3 god. garancije, programirano odmah u 4. boom! :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
mislim da se pričaju o temp samog motora... kod dizela ispušni plinovi prolaze sve i svašta pa možda i to utječe na inicijalnu temperaturu.
|
Govorim o celu klipa jer sam se nadovezao na jopisa. Ispuh je nesto drugo.
|
A grijanje po zimi je nes trece a to dieseli imaju dosta slabije. Iskoristivost motora. Kad usporedim svoje aute, diesel se nebitno vise zagrije kod max opterecenja, po cuki.
Nisam ja prvi poceo spominjat takve motore. Bas zato sam to i napsial jer to nema smisla al vidim da je netko opet nabrijan pa siba i dalje. Drugo je cista matetmaticka pogrska kaj je manje bitno. |
Citiraj:
npr, avg noviji bus ima 10-12.000ccm i 500injak ks, dok avg 3.0d ima 250-300ks danas (ili ovi nešto manji busevi su još bolja usporedba, imaju 6-7000ccm i 300injak ks). Znači kod velikih buseva cca upola manje ks, na trećinu ili četvrtinu kubikaže, nije baš 5x manje ks. Što se tiče cijene, o tom je glupo raspravljat, em zbog namjene, em zbog kompleksnosti izrade. Ili ćeš upetljat u priču i malo bolji traktor koji košta milju kuna i ima 300injak ks?:D Citiraj:
Osnove mehanike:fiju: - "Tlakovi i temperature u cilindru su veći nego kod benzinskih motora, kao i stupanj iskorištenosti". Dakle, poanta je u tome, da je temperatura U MOTORU kudikamo veća kod dizela nego kod benzinca, te se ona DRASTIČNO povećava pri vršnom opterećenju, što dovodi do štetnih posljedica jer jednostavno nema još uvijek materijala (ima al je preskup) u širokoj primjeni koji bi to izdržao. Temperatura ispuha je logično tome kod dizela manja jer je iskoristivost motora veća, tj više se energije iskoristi nego baci kod dizela, nego kod benzinca. So, you have missed the point completely ;) |
ama di može biti manja temperatura kod nečega šta šprica bengu iliti dizel pod 2000 bar-a?
|
To je tak nebitno kad se ni jedni ni drugi nikad ne priblize crvenom ak su ispravni. Ne treba uopce o tome razmisljat.
|
Citiraj:
Samom logikom - veća kompresija, veći tlak ubrizgavanja, turbina koja se grije na ohoho preko 1000°C, je jasno gdje je viša temperatura i veća opasnost od izgaranja klipa, samo eto, nije logika svima jača strana:D Zato sam i rekao da će skyactiv i ovi midget poluproizvodi od 900-1000ccm i 150ks pokazat pravo lice tek kroz par godina, mada već sad se da dosta čuti o problemima sa tim midget motorićima:D |
Citiraj:
Pa ne pričamo mi ovdje o temperaturi vode ili ulja u motoru ako već imaš u renolu za to senzor, nego o temperaturi U CILINDRU, koja se događa uslijed eksplozije tj izgaranja goriva..... To su ti temperature od 800-1000°C, u modernijim motorima i više, a ne temperatura vode u motoru na 90°C:roller: |
Citiraj:
|
danas sam naišao na ferarija cabriolet ali nemam pojma koji,izgleda slično ovom,i boja je nekakva slična slici,bezvezna...uglavnom je bezveze...šteta kaj nisam čuo turbinu...
http://4x4klub.hu/szalon/v/szalon_N_...ni2L2.jpg.html http://www.1zoom.ru/%D0%90%D0%B2%D1%.../334257/z2690/ |
Citiraj:
Ovo su "trenutni" modeli. Od toga SA opet tesko da si vidio. ![]() ![]() ![]() ![]() Redom. 599 SA Aperta - F458 Spider - F430 Spider - California :kafa: |
Citiraj:
|
Citiraj:
FYI, najbitnija temperatura za svakog vozača je temperatura vode u motoru, budući da to SVAKI automobil ima (od fiat una 45 iz sredine 90ih ne pamtim auto na ovamo da nema skalu temperature (dotični je imao samo lampicu, koja kad se upali, već je kasno, no imala je mod tinjanja, tik pred zakuhavanje)), dok svaki automobil nema hladnjak ulja, senzor temperature ulja i pokazivač iste na instrument tabli ;) A bome niti povišena temperatura ulja u motoru ne može niti nema iste posljedice kao zakuhavanje vode u motoru, budući da temp ulja može rasti iz preko nekoliko razloga, što ne mora (niti obično rezultira) rezultirati havarijom motora, dok je gotovo uvijek pravilo kad zakuha motor, da strada brtva glave, puknu komore u glavi motora, itd. |
Citiraj:
Inače moj savjet: uno, punto, clio, corsa, fiesta ili tako nešto čega ima na svakom "čošku", što novije i po mogućnosti ne od autokuća EDIT: jesi skužio "screenshot" karte na slici u oglasu :roller: |
Citiraj:
Zakaj? Nemam pojma. |
Citiraj:
A temp realno nije tako zabetonirana. Tako da isti i nema smisla, pa smanjiš troškove proizvodnje i staviš lampicu u slučaju pregrijavanja.:amen: |
Citiraj:
|
Citiraj:
Koja godina? Od 2010e je ona fensi instrument tabla gdje moš mijenjat funkciju prikaza svakog polja, i onda ti je drugo polje za temperaturu vode. 2006a-2010a nisam vidio tablu, nisam imao prilike sjest u nijednog, vjerovatno na tu liniju se i referiraš, a prva generacija je imala uredno pokazivač temp. vode. Ako taj 2006a-2010a nema, to je glupo da ne može bit gluplje imho. Još ako ne možeš vidjeti vrijednost ni u boardcompu, onda u k krasni. Vjerovatno ne znaju ni švedi zašt su to izbacili:D |
Yes, S80 2006.-2010. nema. :) Da ima u boardcompu onda bi se racunalo da ima iako nema fizicki pokazivac.
Glupo mi je nekako, po temperaturi vode u bilo kojem autu znam kad ga mogu stisnut (ne gazim na hladno), sa ovim je uvijek lutrija. :p I uvijek mi strpljenje popusti u drugom zavoju. :p Mislim da ni S60 tih godina nema. http://forums.swedespeed.com/showthr...-(among-others) Vidim da ni 2012 model S60 nema... |
Citiraj:
Ja cak ostavin 5 min auto u leru prije nego sta krecem, cisto da sve cirkulira prije nego sta gas stisnem... Ionako pijen kavu prije polaska :kafa: |
Nema niti Fabia :)
Ima plavu oznaku da je hladan koja obično nestane nakon jedva 5 minuta vožnje i to je to. |
Citiraj:
Vrata su otvorena u vožnji?? |
tak su nacrtana, svijetle crveno kada su otvorena.
|
Hehe kolko ljudi me je to pitalo i kad sjednu u auto. :D
Nije to LCD, to je izrezan template sa žaruljicom iza. Poor man's LCD. :D |
Na prvom se dijagramu vidi kako benzinac ima veče temperature u cilindru. Što je meni nekako i logično s obzirom da sam vozio oba i da znam kako se benzinac puno prije zagrijava. Dizel se samozapaljuje na oko 210 a benzina na oko 246 C. Također su turbine kod benzinca toplinski opterečenije..
http://www.fsb.unizg.hr/miv/MSUI/Vol...skraceno_3.pdf |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Icy, kolko si motora vec promijenio, 3,4? Da moj izdrzi pol od toga meni dosta. |
Motor nije otvaran, turbina je još uvijek prva - pregledana je nedavno i nema nekih zamjerki na nju.
Ja ga baš tjeram zadnjih 50k km i ne predaje se. :D Ne dimi (u retrovizoru vidim "prašinu" koju baci kad ga vrtim do kraja ali ne i obojani dim) i ne troši ulje. EDIT: Izađem van do dućana i vidim ovog lika. Mislim si pa kak je tak genijalno uspio parkirat... ![]() ...a kad ono... ![]() :( |
Citiraj:
Eto, na mom NJEMACKOM autu iz 2013. godine nema pokazivaca temperature vode. |
Citiraj:
Eto na mom NJEMAČKOM autu iz 1996, 2003 i 2009. godine ima pokazivača temperature vode :) |
Citiraj:
|
Nemam niti ja na bmw e90 2008.g
|
Citiraj:
Ponaprije, za zapaljenje dizelskog goriva u modernim motorima potrebna je minimalna temperatura od ako se ne varam 380°C, što je kudikamo viša temp nego kod benzinca, koja je negdje na 250-260°C. Što se ovog daljnjeg pisanja tiče, krenuo si putem rokijevog(magarčevog) uleta u raspravu - ne pričamo o temperaturi vode u motoru (o kojoj ti očito pričaš s ovim 'obzirom da sam vozio oba i da znam kako se benzinac puno prije zagrijava'), nego o štetnim posljedicama enormnih temperatura koje se odvijaju u cilindru motora. Evo, daj si truda malo pa pročitaj neke stvari, čisto onako, informativno :) http://www.veleri.hr/files/datoteke/..._Dizel_2_0.pdf http://www.ddservis.hr/kbi2.html I jedan zanimljiv članak, da ne linkam dalje stručnije publikacije jer stvarno ne želim više ko papiga ponavljat neke osnovne stvari.... http://www.oslobodjenje.ba/lifestyle...ci-neprijatelj I bitni citat iz članka - "Svaki vozač automobila sa turbo-dizel motorom morao bi se pridržavati nekoliko osnovnih ''pravila''. Nakon vožnje pod velikim opterećenjem nikad ne gasiti motor odmah, već ga pustiti da radi neko vrijeme ''na leru''. Inače potrebno je izbjegavati, kad god je moguće, dugotrajnu vožnju pod punim opterećenjem, a prije dolaska na cilj postepeno bi trebalo smanjivati opterećenje motora. Osim toga, vožnju treba prilagoditi tako da se opterećenje agregata kreće u srednjem režimu obrtaja. Na sve to neophodno je redovno kontrolisati rashladnu tečnost i ispravnost sistema za hlađenje. I ono najvažnije, koristiti kvalitetna ulja za podmazivanje motora." Pametnom dosta ;) Citiraj:
Za razliku od tvog po običaju piskaranja flame-a po forumu u 97% tvojih postova (odokativno), ja sam jasno OBRAZLOŽIO zašto je podatak o temperaturi rashladne tekućine vrlo bitna stvar svakom vozaču. Da si to uopće pročitao ne bi napisao takav blesavi post. Kako vidim iz donjeg posta, to nije auto, to je poluproizvod, pa je logično da mu pol funkcija fali:roller: Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Il ti točiš ledeni čaj u kiler da bolje ohladiš motor:roller::p |
Citiraj:
Imaš, imaš:D Evo i kako:fiju: http://www.bmwfanatics.co.za/showthread.php?tid=9294 |
Ne znam tocno za koju bi ovo temu bilo al je vezano za aute..
11:10 ludnica. Jbg ak je vec bilo.. https://www.youtube.com/watch?v=I2o9...fxguNQ61jgGRuA |
Citiraj:
Ona X5 pričica o tome da se N57 turbo dizel motor raspao jer je vožen "maksimalno", a N63 twinturbo benzinac sigurno neće mi je isto smiješna. Naravno, genije koji se 250 vozi po autocesti 4-5-6 sati, stane negdje na pišanje i onda čeka da mu se turbina ohladi prije nego ugasi auto? I onda je kriv BMW, ili još bolje, to je problem dizela. Daj me nemoj. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:35. |