![]() |
[QUOTE=skitnica;2713158]
Citiraj:
Evo, random usporedba otvorena i [QUOTE]In low light at higher ISOs I expected the LX100 to take a definitive lead, but in my tests the RX100 III actually delivered greater detail in the lower range with them both roughly meeting at about 3200 ISO.[/URL] Na temelju čega uopće toliko inzistiraš na tome da ima bolje low light performanse i da je senzor bolji kad je dokazano upravo suprotno? Možemo ići uspoređivati fotke koje oba daju, dam se kladiti da nijedan od nas ne bi našao da je jedan aparat bolji ili lošiji od drugoga na temelju buljenja u povećanu fotku. Imao sam NEX5 punih tjedan dana i vratio sam ga :) Srećom, Sony je naučio lekciju i trenutna postava ima vrhunsku ergonomiju. Bila je dilema između A6000, A7 i A7II, ali presudio je drugi kotačić (u odnosu na A6000) i veći grip kod A7II, ipak mi super brzi AF nije toliko bitan. Jesam li mogao uzeti neki Canon ili Nikon FF DSLR, jesam....ali nisam :) Nije 16-50 OSS loš objektiv, dapače, sasvim dobar objektiv za prosječnog korisnika. Sony ne pakira šrot objektive s aparatima kao što to rade Canon i Nikon. Jedina prava mana mu je elektronski umjesto mehaničkog zooma, što kod korištenja izgleda kao lag. Ne znam što se svađamo uopće, nit će kupiti RX100 III, nit LX100. Kupit će Fuji, skužit za par mjeseci da mu je preuzak objektiv i bit će na tržnici :) @zvonac - nije da ne volim Fuji, imam još doma S304 koji čuvam... Ne vjerujem previše firmi koja je bila dobra, nestala i onda je odjednom uskrsnula i pretendira na vrh sa sasvim novom vrstom aparata koju konkurencija razvija već godinama. Za koju godinu...možda, ali sad im još ne bi dao svoje povjerenje. |
Citiraj:
Imal sam na Pentax-kx limited35mm prime, nakon toga na nx2000 isto prime 30mm.. RX100 lll skup ko vrag isto ko i LX100, novi su oko 6tkn odnosno blizu 7tkn. Rabljenih nema nigdje.. Osobno, nemam niš protiv slonija, olija i ostalih.. Al i dalje smatram da Fuji nema konkurenciju u tom cijenovnom rangu (rabljenih).. Da me lova ne dira, uzel bi bez razmišljanja Fuji X100T.. |
Ček sad malo. Imal si sve same odlične aparate, a nijedan nije dovoljno dobar i sad opet gađaš samo nijanse.
Znaš onu staru: Nema loših aparata, samo loši fotografi :) |
Citiraj:
K-x sam rijesil zato kaj mi se nije dal teglit okolo dslr. Nx je bil ok, al me ubijao laggav softver i onaj šugavi tač skrin, a za kontrole sam moral čačkat po meniju.. |
[QUOTE=1v@n;2713195][QUOTE=skitnica;2713158]
Ajde nemoj više pričati gluposti, molim te...na kakvim neprimjetnim poljima. Dao sam ti link na senzor, opet tupiš po svome, a činjenice leže posvuda. Evo, random usporedba otvorena i Citiraj:
Sto se tice njegove kupovine, LX100 je jako skup no ipak jeftin po odnosu ulozeno/dobiveno u usporedbi sa RX100 kojeg je vec imao. To da ce kupit X100 pa da ce ubrzo na trznicu s njim pretpostavljam i ja. PZ 16-50 je gofno od objektiva kojemu je najveca mana katastrofalna distorzija ispod 24-25mm. Na mom NEX-u zadrzao se dva-tri dana i od onda je u radnom stolu, niti ga u ruksaku ne nosim. Sto se tice price kako je Fuji postojao, pa nestao, pa se opet vratio... nebitno. Bitno je kakav je koji proizvod. Isto tako bi se za Fuji moglo reci kako je peterostruko duze u fotografiji od Sonyja. To su gluposti i ako posezes za takvim argumentima onda te iskljucujem iz komunikacije. Ti si kroz ovu temu, tko je god nekakav savjet trazio, preporucio Sony. Reklo bi se ili da Sony proizvodi najbolje aparate i optiku za sve potrebe ili da si teski fanboy (eventualno zastupnik/trgovac). Ja Sonyju priznajem njegove vrijednosti i trenutno doma imam njihov mirrorless i njihov idiot. I sam sam ga dosta puta preporucio, ovisno o zahtjevima. Medjutim ti covjeku koji je imao RX100 preporucas da ga opet kupi a kao alternativu mu dajes aparat od 20 000kn, zacudo opet Sony. Covjek zeli kompakt sa manualnim kontrolama, ergonomijom, dobrim IQ-om i fiksnom zarisnom duljinom. U tim mjerilima Sony ne postoji. |
Pa DxO ti je dao rezultate s razlikom od 0.1 u jednom testu za jedan, a 0.2 u testu zabdrugi aparat. Ako to odlučuje da je LX100 bolji aparat, neka ti bude. Rekoh, 16-50 je solidan objektiv za običnog korisnika. Nisi očito običan korisnik, nego fotkaš arhitekturu pa ti je distorzija velika mana. U tom slučaju ni ne gledaš mirrorlesse jer nemaš pravi objektiv za namjenu uopće u ponudi (ne računam adaptere na druge sustave).
Okej, Sony je produžetak Minolte, kojabje opet dugo u tome. Nebitno. Ako nisi vidio, spomenuo sam alternative, no nijedna mu ne paše :) Činjenica je da Sony nudi najviše za uložen novac. Pošto ja dajem taj novac, želim i izvuć maksimum. Nemam veze sa Sonyem, da ne bi bilo. Zapravo...želio bih imati :) Imao sam kod sebe neko vrijeme Canon 1200D. Entry level DSLR, ali sa 70-200 2.8 L IS i 17-40 L. Nemam riječi zamjerke na Canon, ali za manje novaca dobijem sustav koji mi pokriva sve potrebe. |
[QUOTE=skitnica;2713284][QUOTE=1v@n;2713195]
Citiraj:
Citiraj:
A Sony je kod nas ko i Golf... Ak si već zapeo za sony, najdi mi nex6/7 s prajm objektivom do navedene cifre i uzimam:D |
Sony nije produzetak Minolte nego je Sony kupio i ubio Minoltu. no kao sto rekoh, nebitno. Bitan je pojedinacni proizvod.
Sto se tice optike m4/3 ima Panasonic 20mm f1.7 objektiv za 300€ i Leica Sumilux 15mm f1.7 sa cime se nista na E-mountu ne moze mjeriti. Sad ti opet o cinjenicama? Sony daje najvise za najmanje novca? U nekim podrucjima da, u nekima ne. I ja si mozda kupim A7ii i tu mislim da Sony daje najvise. Medjutim u usporedbi RX100 vs LX100 Panasonic daje puno vise. U biti daje sve ono sto Sony RX1 prodaje za 22 000kn samo sa APS-C senzorom. Fuji je malo zakasnio sa mirrorlessima no ovo sto danas nudi je izvrsno. Kako je u mirrorlessima zakasnio tako je u naprednim kompaktima bio prvi. Sto se tice arhitekture, tu je distorzija najmanji problem. Nece se zgrada ljutiti na tebe sto joj krajnji zidovi stoje ukoso i distorzije je lakse ispraviti nego kad je rijec o facama. Ali ako imas neku grupu ljudi i moras ici siroko da ti stanu u kadar onda ce dvoje-troje po sredini izgledati normalno dok ce prema krajevima izgledati ko cunjoglavci. Posto sam koristio i Olympusov i Panasonicov 14-42 kit objektiv iz prve ruke ti mogu reci kako su puno bolji. Fuji mirrorles nazalost nisam koristio no user feedback je izvrstan. Znaci Panasonic i Olympus imaju bolji kit objektiv (iz prve ruke) a Fuji (po svemu sudeci) takodjer, pitam se odakle konstatacija kako Sony ne pakira lose kit objektive? Od kojih objektiva je bolji? Pa nije bolji ni od starog velikog Sony 18-55 E-mount kit objektiva. Mozda od Pentaxa, Canona ili Nikon kit mirrorlesa (ne tvrdim nego ostavljam mogucnost iako i u to sumnjam) ali koga briga kad te mirrorlesse nitko ni ne kupuje. |
[QUOTE=zvonac;2713305][QUOTE=skitnica;2713284]
Citiraj:
|
A6000 - 540€
A5100 - 488€ 16mm f/2.8 - 250€ 20mm f/2.8 - 280€ Upari i vozi Nije Njemačka bauk. Ovo su cijene s Amazon.de. 30€ na total i u roku 2 dana je na vratima. Prošli aparat sam tako kupio. |
Citiraj:
|
RX100 se kupuje jer je malen. Volumenom. Po tome ne mogu ni usporedit LX100 sa RX100.
LX100 je u dimenzijama kompaktnog mirorlessa sa manjim objektivom (NEX-5T, A6000). Tu mi prestaju usporedbe optike, senzora itd. jer ih ne svrstavam u isti koš. http://www.pohrani.com/f/29/5N/YqnJH...15-01-02-a.jpg http://www.pohrani.com/t/2x/Nr/1wOyF...15-01-02-a.jpg |
Držal u ruci X100, strahota fotić, kontrole nadomak prsta, tak da je potreba za ulaženjem u meniju minimalna, focus je relativno brz, ima EVF, ISO je brutalan komotno se slikat (mada veli da nema potrebe za tim) može na 6400, blic je (ne skuri sliku tj preeksponira) odličan, WB na automatici pa skoro da i točno pogodi boje, fotić i dok je na automatici odlično odradi posao (ne diže ISO bezveze u nebo). S njim je slikal koncerte i prema viđenim slikama, nemam riječi..
Eventualni minus bi mu bil, malo je spor, čitanje-pisanje po kartici.. Tak da sve mane o kojima su ljudi pisali, ispravljene su firmwareom.. Tip ima i Canon 6D, veli, da je razlika mala u IQ.. Najviše mi se dopada ergonomija, kontrole i sama izrada aparata. definitvno veliki plus za X100.. Čak ni taj retro stil nije loš, nemam nikakvo mišljenje o tome, al eto dok sam vidio taj retro look je fora.. |
Kupljen? :)
|
Nije..Išao sam pogledat o čem se radi..
Definitvno fotić vrijedan pažnje.. |
Smrdi mi neki "ali" u ovoj cijeloj priči. Što ne valja?
|
Star malo više od dvije godine i nema gare:D
|
Ostaje ti traženje rabljenog preko Amazona jedino.
|
Jel ima ko iskustva sa Olympus OM D10 i kit objektivom?
|
Kakav je ovaj komplet za amatera/pocetnika/turista:
Nikon D5300 18-105mm ? Cijena je ~3600kn sa 3 god garancije. (na akciji je do 18.1.) Edit: Ili ovaj za ~5500kn Nikon D7100 18-105mm (isto 3 god garancije + dobije se torba) |
Citiraj:
Kad svladaš osnove i skužiš već otprilike što ti treba, lako nadograđuješ. Objektiv je najvažnija stvar u cijeloj priči. U Nikon se ne kužim previše, pa neću ništa preporučati u tom taboru Canon ima 18-135mm (oko 1000-1200 kn kod nas) i rjeđi 15-85mm (nekih 450 eura izvana rabljeni). Canoni imaju stabilizaciju samo u objektivima, koji su zbog toga skuplji. Staviš to na neki 1100D ili 1200D i to ti je odličan komplet za malo novaca. Preporučio bih ti i Sony. Jako podcijenjen sustav za koji postoji brdo starih jeftinih Minolta objektiva (usporedbe radi, Minoltu 70/210 f/4 dobiješ za 500-800 kn, dok isti takav Canon objektiv ne možeš dobiti ispod 3000, a po testovima je ispao lošiji od Minolte iz '85.) Javit će se sigurno neki Canonovi fanovi, pa nek si odmah prouče ovo prije odgovaranja. Sony ima stabilizaciju u tijelu, tako da je svaki objektiv stabiliziran, što puno znači početniku. Proletio sam na brzinu kroz oglasnik, ovo se čini kao izvrsna ponuda Link Ne bacaj puno novaca na aparat, koji god bio. Kupi rabljeni aparat niže klase i ostatak love uloži u jedan vrhunski objektiv. |
HELP!!! Vec duze vremena trazim na netu kako zamjeniti dugme shuttera,tj samo niklovanu kapicu i "on-off" plastiku na nikon d90,ali bezuspjesno...ako neko zna ili je mjenjao bio bih zahvalan kada bi podjelio...unaprijed hvala:)
|
pozz!
trazim neki dslr odnosno mirrorless fotic do 3000kn. nasao sam na ebay samsung nx300 za nekih 2500kn sa 18-55 objektivom. imate mozda neki drugi prijedlog? inace pocetnik sam u fotografiranju,pa ne trebam nesto preozbiljno! |
zasto ebay kad imas kod nas nx300 (20-50mm) za 2391kn
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Al i nije me baš impresioniral, pogotovo ISO vrijednosti.. Ma gledam Fuji mirrorles sisteme, čak i entry level model su odlični.. Gledal sam kombinaciju Fuji (taj ima X trans ll senzor) X-M1+Fuji 35mm f1.4, mada i dalje ciljam na X100/S.. |
Baci oko na fotozine, netko od ljudi tamo prodaje X100 baš.
|
Citiraj:
Volio bih znati gdje, kada i koliko često ćeš trebati ISO preko 1600. Također bi bilo dobro vidjeti u svojoj kolekciji koliko fotki si poslikao s većim ISO od recimo 400 ili 800. Kad si već pitao, E-M10 ima senzor od E-M5 što je odličan senzor a ima procesor od E-M1 koji je odličan procesor. Kit objektiv ne znam ali ako mu staviš neki dobar prime, fotić je odličan. IBIS mu je nešto slabiji nego kod E-M5 i E-M1 i nije zabrtvljen što i nije toliko bitno ako nemaš zabrtvljene objektive a vjerojatno nećeš imati. Za Fuji ne znam puno. Vjerujem da daju odličnu sliku ali mene bi brinuo izbor objektiva. Možda griješim... |
Citiraj:
Ako fotke gledaš samo na ekranu povećane nekoliko puta, onda nikad nećeš kupiti nikakav aparat jer svaki ima šum već na 800 ako bolje pogledaš. Šum je normalna stvar, koju vidiš samo na ekranu. Naletio sam na jednom forumu na nečiji post da je pixel peeping psihički poremećaj :D |
Našel odličnu kombinaciju Fuji X E1+Fuji 27mm f2.8, za još bolje novce..
Mada me bode u oči tih f2.8:D Ma X100S/T (noviji su) bi mi više odgovarali, na duge staze, pošto ne mislim mjenjat fotić ko čarape:) @Doublev, imal sam NX+30mm f2.0, low light uvjeti i prek ISO1000 je već bil šum, ak fotkam iz ruke.. Tak da sam s tom kombinacijom koristil stativ u većini slučajeva, pošto nx2000 nije bila jača strana šum, spram recimo konkurencije u toj klasi (nex5) koji su bili bolji.. |
Čuj zvonac, kompliciraš :D
Kak te u oči bode f/2.8? Kaj fotkaš uopće? Daj neku galeriju fotki da vidimo. Kaj uopće radiš s fotkama? Samo za vlastite potrebe ili izrađuješ, stavljaš online ili što? Imaš zahtjeve koje teško ispunjuje već i srednja klasa DSLR-a, a ne bi puno platio :) Moraš izabrati jedno |
Citiraj:
Za moje potrebe, amater.. |
Onda pusti silne blende i ostalo. Ta maksimalna blenda od 2.8 ti je sasvim dovoljna za sve što trebaš na APS-C senzoru.
Ako hoćeš dobre fotke na visokom ISO (1600 i više), zaboravi ove džepne Fujije i gledaj Nikon i Sony modele sa 16 megapikselnim senzorom od Sonya (A580, NEX 5N, D5100, D7000) ili prestani razmišljat o to šumu. Zalijepi si scroll na mišu da ne zoomiraš na svaku fotku :D Dosad još nisam imao prilike koristiti nešto s boljim senzorom za te potrebe, ali se moraš odreći veličine ili naviknuti opet na lošu ergonomiju NEX-a 5N. Link na fotke senzora na ISO 12800 A580 je centimetar dulji, a 3cm širi i viši. Nije ni X100 tako mali aparat. |
Citiraj:
Na E-M1 idem do ISO 3200 ako treba :) Zapravo mi je ISO postavljen na Auto pa nek ide do kud mu volja, uopće se ne opterećujem time. Uzmi E-M10 ili polovni E-M5. Veliki ISO kompenziraš bržim objektivom i opet imaš kompaktnost. U sustavu imaš Oly 12mm f2.0, Panasonic 20mm f1.7, Panasonic Leica 25mm f1.4/Olympus 25mm f1.8, Olympus 45mm f1.8, Olympus 75mm f1.8 itd. Ima još luđih objektiva ali među ovima si sigurno možeš naći ono što ti treba. Ja imam ove podcrtane. |
Citiraj:
Pa nije x100 mali, al taman u džep od jakne stane.. Citiraj:
|
Pravac Flickr, upiši koji aparat te zanima i pregledaj fotke od svakog. Čije ti se najviše sviđaju, taj aparat uzmi.
Mislim da jednostavnije ne može... |
Citiraj:
Takodjer dosta se prica kako ima laziranih fotografija (mijenjan exif)... |
Zato ne pogledaš 5 fotki, nego najmanje par stotina i stekneš neko mišljenje o aparatu kao cjelini. Kakve veze tripod ima? Nećeš uspoređivati duge ekspozicije i HDR valjda?
|
Citiraj:
i jos jedna stvar,taj 20-50 objektiv nema stabilozaciju!koliko je to vazno? i koji mozete jos preporucit mirorles fotic? |
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:11. |