PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   STAN: kupovina, krediti, APN... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303883)

simpleplan 06.02.2023. 08:37

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3657582)
Ocekivati pad cijene od 20% je nerealno.

Frend hoce kupiti pionirov stan u Zg, kaze da je u jednom trenu bio 600ti u redu cekanja.

Pogledaj Pionir Savica, ogromna većina neprodano i spuštaju cijenu.

Elven 06.02.2023. 08:42

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3657592)
Tu ti banka procijeni stan ili kuću na dosta manje nego je cijena, a onda upada nenamjenski ili slične stvari što ljudi uzimaju sa ogromnim kamatama...

Ne znam kako je u drugim bankama, ali meni su u Erste taj drugi, "nenamjenski" kredit dali po 2.70%.

Iskreno ne vidim kako je moguce da se odrze ove cijene dulje od godinu dana...
Rast placa? To ce bit tesko dok se ne smanje davanja... ova godina ce biti jako izazovna za mnoge tvrtke, pa tako ne vidim od kud rast placa.

Porast kamata i strozi uvjeti za kredit, plus inflacija, znaci da ljudi koji nemaju kes ce jos teze do stanova.

Naravno sad sve ovisi koliki je stvarni omjer kesa i kredita, ali ako je bilo puno kredita, do kraja godine ce potraznja jako pasti.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Vuco 06.02.2023. 09:32

Citiraj:

Autor Elven (Post 3657645)
Ne znam kako je u drugim bankama, ali meni su u Erste taj drugi, "nenamjenski" kredit dali po 2.70%.

Zeni koja je kupila naš stan - nisu dali nego po standardnim uvjetima. Znači ~8% ?

Uglavnom, čudno se ponaša tržište, ali obzirom da nismo uređeni, nije niti čudno.

Juice 06.02.2023. 10:21

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3657643)
Pogledaj Pionir Savica, ogromna većina neprodano i spuštaju cijenu.

A s obzirom na cijenu od 3.570 eur/m2 i pogledom na petlju nije ni čudo. Lud moraš bit da uzmeš stan tamo.

spiderhr 06.02.2023. 11:17

jbte sa svojom plaćom kvadrat ni nemrem kupiti nego moram skupljati nekoliko mjeseci plus odricati se svega. Ništa zube na klin.

Gledam i te cijene su otišle u nebesa.

zkljaja 06.02.2023. 11:36

Cura i ja imamo 3 puta veće prihode od mojih roditelja i četvero djece manje (nijedno) i morali bi se odreći svih luksuza da bi si priuštili ono što su oni prije 20 godina.

Gledali smo manje gradove u dosegu Zagreba i cijene se ne razlikuju od onih u razvikanim Zagrebačkim četvrtima.

150m2 kuće i 200m2 dvorišta u Ivanić Gradu se prodaje za 210 000€

@Pupo ono što si mi pokazivao prije godinu-dvije za 130 000€ sada bi koštalo barem dvostruko :roller:

Pomo 06.02.2023. 12:23

Čisto moja dva centa, ja već 6mj. pričam da nas čekaju još dva vala egzodusa.
Prvi nakon uvođenja eura (sad će tek što nije krenuo) jer sad tek raja kuži da radi za parsto eura, i drugi čim završi kriza.
Jer će kriza kod nas bit do iduće krize. U dojčlandu neće.
Uzročno posljedično, mogu tehnomeneđeri srat o gospodarstvu i inflaciji kolko oće, firme koje žele raditi morati će platiti ljude. Ili to ili ključ u bravu.
U skladu s time, raja će si morati moći priuštiti stanovanje.
Dakle, sad više, po meni, nismo više na trebali bi, nego će se neke stvari silom prilika morati popeglati.

pci_e3x 06.02.2023. 19:54

Citiraj:

Autor papčić (Post 3657669)
Cura i ja imamo 3 puta veće prihode od mojih roditelja i četvero djece manje (nijedno) i morali bi se odreći svih luksuza da bi si priuštili ono što su oni prije 20 godina.

Gledali smo manje gradove u dosegu Zagreba i cijene se ne razlikuju od onih u razvikanim Zagrebačkim četvrtima.

150m2 kuće i 200m2 dvorišta u Ivanić Gradu se prodaje za 210 000€

Izaberi random selo u dalmatinskoj zagori i imas vise manje iste cijene. Evtl dobijes vise okucnice. Ako nades nesto za 120-150k €, onda to zahtjeva ulaganje od barem 30k.

Potraznja je tu, neki se uspiju skrpit nekako, iako ovo sto osobno poznam kupi/napravi/uredi kucu/stan pa zivi na nacin "ne dao bog da zena il muz ostanu bez posla". A ovi sto vide da ima potraznje, automatski dizu cijene.
No, cak sam uspio vidit jedan oglas kod kojeg se smanjila cijena za 15k €, kuca bez dodatnih ulaganja. A mozda je samo zabuna i prva znamenka je trebala ici za +1 , a ostale znamenke desno smanjit :D

mkey 06.02.2023. 20:03

Ima li negdje podatak o tome koliko kupljene novogradnje zjapi prazno?

Ja gledam lokalno kod sebe, preko APNa su digli zgradu 3 kata, 2 ulaza: od ukupno 12 stanova u upotrebi je 5. Svi su uredno prodani, neki i otplaćeni. Kupovali su to lokalni ljudi, dakle nije u pitanju neki sivi kapital, možda malo crnog :D ali generalno su to ljudi kupovali preko kredita.

Poanta je, 7 od 12 stanova već par godina zjapi prazno. Da ima još 5 takvih zgrada sve bi to rasprodali bez problema.

Inovator 07.02.2023. 10:31

Citiraj:

Autor papčić (Post 3657669)

To je surova realnost koju živi čitav zapadni svijet, naše bake/djedovi/mame/tate su gradili kuće od radničkih primanja s normalnim radnim vremenom, a danas radiš po cijele dane i boriš se preživjeti.

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3657674)
Čisto moja dva centa, ja već 6mj. pričam da nas čekaju još dva vala egzodusa.
Prvi nakon uvođenja eura (sad će tek što nije krenuo) jer sad tek raja kuži da radi za parsto eura, i drugi čim završi kriza.

Da, vjerojatno. Znam hrpu ljudi koji su vani i sad su tek osvijestili koliko je kod nas sve skuplje nego "gore", a plaće neusporedive. I sad kad ekipa koja ovdje radi za soma eura (i misli da ima dobru plaću) čuje od ljudi izvana da imaju 3x veće plaće/standard, naravno da će ljudi otići. I sam ponovno važem o ispravnosti ostanka ovdje.

A ono što je interesantno, u mom kraju se grade zgrade nemilice, ljudi sve manje, ali opet se sve proda prije nego prvu lopatu bace.

lowrider 07.02.2023. 11:29

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3657879)
To je surova realnost koju živi čitav zapadni svijet, naše bake/djedovi/mame/tate su gradili kuće od radničkih primanja s normalnim radnim vremenom, a danas radiš po cijele dane i boriš se preživjeti.
.

Moj stari je imao mjeru vrijednosti plaće, koliko si za jednu mogao kupiti tona cementa.

coconut 07.02.2023. 11:49

U mom gradu agenti za nekretnine nemaju više šta prodati, a da je iole kvalitetno (po njihovim standardima). Građevinar mi kaže, i toga sam i sam svjestan, da te nekretnine realno ne vrijede koliko koštaju (6-10k/m2) i da su napravljene ofrlje.
U većini slučajeva, investitori osnuju firme koje grade i prodaju nakretnine, a onda te firme zatvore. Pa se ti žali na lošu kvalitetu gradnje i reklamiraj je...

Inovator 07.02.2023. 13:25

I onda dođe potres i tko je kriv?

kiki86 07.02.2023. 13:48

Imam starinu obiteljsku prepisanu na sebe, trebao bi je renovirat (krov, pvc, cijelu unutrašnjost itd). Nisam jos siguran dal da se ulovim toga il ne...Dal imam opciju dobit apn? Koliko vidim samo za ljude koji nemaju nekretninu, al ovo je već prepisano na mene, pa se onda spominje kupnja i renovacija, malo mi se to sve pomješalo iskreno :D
ima neka dobra duša voljna odvojit vremena da mi objasni malo to?

Pupo 07.02.2023. 14:20

Prepiši nazad pa kupi :D Jedino ćeš morat porez platiti.

S druge strane, ako imaš iole normalna primanja, ne bi ti trebao biti problem dobiti gotovinski ili adaptacijski kredit s 3% kamate, pa vidi da li ti se isplati zezati s apn-om.

Colop 07.02.2023. 14:45

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3657922)
I onda dođe potres i tko je kriv?

Ima ti ona pjesma, zar je važno tko je kriv?
Dakle, u slučaju da su recimo zgrade građene mimo protupotresnih standarda, i zato se urušile, i došlo do smrtnih slučajeva ili ozljeda ljudi, u tom slučaju to je posao DORH-a.
I tu nema propala firma, otišla u stečaj, itd.

Međutim, kolega govori o situaciji da firma investitor (d.o.o.) ode u stečaj, i tebi recimo procuri voda u stan.
I kome ćeš se žaliti?
Nikome

Apacer ft Bozja 08.02.2023. 07:45

Citiraj:

Autor kiki86 (Post 3657928)
Imam starinu obiteljsku prepisanu na sebe, trebao bi je renovirat (krov, pvc, cijelu unutrašnjost itd). Nisam jos siguran dal da se ulovim toga il ne...Dal imam opciju dobit apn? Koliko vidim samo za ljude koji nemaju nekretninu, al ovo je već prepisano na mene, pa se onda spominje kupnja i renovacija, malo mi se to sve pomješalo iskreno :D
ima neka dobra duša voljna odvojit vremena da mi objasni malo to?

Može li se dobiti subvencija za adaptaciju ili rekonstrukciju kuće?
Može se dobiti subvencija za rekonstrukciju kuće, za koju se prilaže građevinska dozvola, ali za radove koji bi bili manje zahtjevni te ne bi iziskivali ishođenje građevinske dozvole, ne može se dobiti subvencija. Naime, cilj Zakona je rješavanje stambenog pitanja, a smatra se da nekretnina koju ćete samo adaptirati već zadovoljava stambeno zbrinjavanje.

Interpol 08.02.2023. 10:10

Kupio stan Trešnjevka jug, starogradnja, prije godinu ipo. 1750 eura kvadrat. Ne kompletno renoviran, ali za uselit i živit, pa s vremenom adaptirat. Upravo sad se stan za kompletnu adaptaciju na mom katu prodaje za 2600.

Frend u ulici do u slično vrijeme platio 1600 stan za kompletnu adaptaciju, sad se u istoj ulici stan u sličnom stanju prodaje za 2800!

U mom slučaju, praktički da idem sad prodat stan, zatvorim kredit i čisti profit cca 60k eura u godinu ipo, bolesno. Naravno, ako se prodaju za te pare, a ne bi se kladio da neće. Solidna investicija, jedini problem šta sam stan kupio za živit u njemu :)

adaksinjo 08.02.2023. 10:55

ista priča je i s novim autima. kupljen nov, sada je 2 godine star i za njega mogu dobiti više nego što sam platio novog, ali ta informacija sama po sebi je potpuno irelevantna.

pitanje je što možeš tim novcem kupiti danas? prodaš stan, dakle zatvoriš kredit, imaš 60k eura više nego što si imao prije, ali nemaš stan. isti takav u današnje vrijeme vrijedi upravo tolko kolko imaš, odnosno na nuli si, odnosno možeš ga kupiti kešom i nemaš kredit.

not great, not terrible jer ti svejedno treba kredit da odradiš adaptaciju budući da si sve pare dao za kupovinu stana, al ajde barem taj kredit ne bi bio na toliko godina ko onaj prvi kojeg si zatvorio :D

Interpol 08.02.2023. 12:38

Pa točno, to mi je i bila poanta. Meni jedino ostaje spoznaja da sam dobro prošao. Jer da danas idem kupovat stan, to bi mogao samo u nekoj pripizdini. Bez uvrede ikome :) Inače, i tad je bilo priča kako je balon pri vrhu i da mora doć do pada.

Ali oni koji su kupovali stan kao investiciju sad se mogu dobro omastit, i to bez ulaganja eura u adaptaciju.

zkljaja 08.02.2023. 19:56

Izrazito sam zainteresiran za rezultate dolazećeg APNa. Ako bude znatno manje zanimanja nego za prethodne, moglo bi pokrenuti fear, uncertanty and doubt.

Inovator 08.02.2023. 23:27

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3658107)
ista priča je i s novim autima. kupljen nov, sada je 2 godine star i za njega mogu dobiti više nego što sam platio novog, ali ta informacija sama po sebi je potpuno irelevantna.

Ne dobiješ više u vrijednosti, samo u iznosu jer je vrijednost novca pala...

Psycho 16.02.2023. 02:25

Citiraj:

Autor papčić (Post 3658243)
Izrazito sam zainteresiran za rezultate dolazećeg APNa. Ako bude znatno manje zanimanja nego za prethodne, moglo bi pokrenuti fear, uncertanty and doubt.

prodali stan mladom paru koji ce ga uzeti preko APNa za cijenu koju stvarno nikad nisam ocekiivao da cemo dobiti.

ali mislim da nece puknuti balon neki sada, nego kroz godinu dana negdje kad se zavrse sve novogradnje koje su se naprasno pocele raditi jer su morski psi nanjusili krv (novac). Samo searchaj stanove-novogradnja u Zagrebu, Rijeci, Splitu i pogledaj koliko ih nisu uopce napravljeni nego su samo 3D renderi.

kad izadje toliko stanova na trziste, a ljudi nisu vise toliko kreditno sposobni..ici ce pad cijena - ili ce investitori pokupovati stanove za rentati tim istim ljudima. guess we will see

Matijac 16.02.2023. 07:34

Kod nas na sjeveru Čakovec i Varaždin jednostavno nema stanova za kupiti, a jako puno se izgradilo.. Potražnja je jakk velika neovisno o APN-u.

Mirkopoter 16.02.2023. 10:29

Čuo sam za nekakve besplatne APN savjetnike, ali ne nalazim ništa na google-u, ima netko info o tome? Imao bi nekih pitanja oko nekretnine koju bi kupio pa mislim da je najbolje da pitam nekoga stručnog.

Juice 16.02.2023. 10:33

Pro grupa
https://progrupa.hr

Imaju i aktivnu grupu na fejsu također gdje se može pitat sve

Matijac 16.02.2023. 10:45

Za pro grupu nisam najbolja iskustva čuo dok za progresso jesam. Javi se kojima želiš. Oni ti sve posreduju s bankama, banke ih plaćaju, ti im ne plačaš ništa.

matija.gubec 16.02.2023. 11:30

Ako želiš mogu ti dati broj od savjetnice koja je supruzi i meni riješila APN kredit. Šibni mi PM ako ga želiš.

Generalno, super je što ti oni rješavaju svu papirologiju a ne plaćaš ih ništa, tako da bih ti svakako preporučio da angažiraš nekoga.

KillerLoop2807 17.02.2023. 13:02

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3659723)
Za pro grupu nisam najbolja iskustva čuo dok za progresso jesam. Javi se kojima želiš. Oni ti sve posreduju s bankama, banke ih plaćaju, ti im ne plačaš ništa.

Ja sam preko ProGrupe riješio APN, policu osiguranja i leasing za auto bez problema.

pci_e3x 19.02.2023. 22:49

https://www.index.hr/mobile/vijesti/...jesti_ostalo_m

Al ovo neće još više povećat cijene, kao APN?

nickross 19.02.2023. 22:53

pa majku im milu dokle više sa tim subvencijama koje samo povećavaju cijene

mkey 19.02.2023. 23:03

Neće povećati, ne. Iznamljivači vole čuti da se daje nekome besplatna lova, djelomice i na njihovu štetu :D

zkljaja 20.02.2023. 09:46

Ajmo novce poreznih obveznika pretočit najmodavcima u džep :goood:

Kada bi cijena najma bila regulirana od strane države, možda bi moglo proći, ovako sa slobodnim formiranjem cijena, ako subvencija bude 15% cijene će otići gore 30% :D

Koliko bi država stanova morala sagraditi i dati u dugoročni najam po smiješnim cijenama da bi napravila značajnu promjenu na tržištu..

Exy 20.02.2023. 09:51

Vrlo jednostavno, ako je neka renta bila 800 do sad, a subvencija bude 200, onda će nakon isplate subvencije renta bit 1000.
To bildanje renta preko subvencija je posebno prisutno u Irskoj gdje oni koji donose takve zakone obično imaju i masu nekretnina koje iznajmljuju, pa zaključite sami o čemu se ovdje radi :D

webstartm 20.02.2023. 11:14

da, još jedan maestralan potez kao i APN subevncija.
Meni osobno ne smeta, al (ne) triba imat korist da vidiš kako je glupo to šta rade. Tj pametno za njih.

mkey 20.02.2023. 20:25

papcic, ako budu odredili cijene najma onda najbolje da odrede i tko će gdje živjeti, da ljudi ne razbijaju glavu :D Najpametnija stvar koju glup čovjek može uraditi je maknuti se u stranu i pustiti one koji nisu toliko glupi da se snalaze.

Inovator 21.02.2023. 00:27

Kažu da je riječ o jednokratnoj pomoći studentima u iznosu od 250EUR.

Ziiky 21.02.2023. 08:11

Citiraj:

Autor Exy (Post 3660481)
Vrlo jednostavno, ako je neka renta bila 800 do sad, a subvencija bude 200, onda će nakon isplate subvencije renta bit 1000.
To bildanje renta preko subvencija je posebno prisutno u Irskoj gdje oni koji donose takve zakone obično imaju i masu nekretnina koje iznajmljuju, pa zaključite sami o čemu se ovdje radi :D

Kao iznajmljivaca to me ne dira, al me boli i smeta me gdje nas "ovi" vode, stihijski, bez ikakve strategije i dugoročnog plana.
Nema tu neke velike mudrosti. Iznajmljivati ću za onoliko koliko drugi iznajmljuju +/- neki faktori proizišli iz trenutne situacije unutar mikrolokacije. Čak sam nedavno podstanaru smanjio rentu, jer su dugogodišnji, vrlo su korektni i prava je uživancija imati takve ljude.

Ali da, generalno subvencija za rentanje neće donijeti ništa dobroga. Pa čak i da uvijete ostvarivanja prava država postavi u striktno socijalno osjetljive okvire, doći će do pumpanja rente pošto je mnogo socijalno ugroženih.
Riješenje bi možda bilo u gradnji socijalnih stanova od strane države s nemogućnošću otkupa. Ili neki nizozemski model privatnog rentanja gdje se o takvim privatnim stanovima za rentanje brine država putem agencija.

Tu je i problem ogromnog mastodonta centralizirane države i državne uprave koja ne teži nekom optimalnom stupnju decentalizacije. U sebe uvlači na tisuće ljudi, a ti ljudi trebaju negdje živjeti.
Osuđeni su živjeti u podstanarstvu ili uzeti na kredit, vrlo vjerojatno malu krletku i zakucati si sudbinu otplacivajući ju do kraja života.

Na kraju dana, htio/ne htio, sve se svede na zakon tržišta, ponude i potražnje ...
Ako je potražnja velika, a ponuda mala, cijene skaču u nebo (i obratno)

Prometnu problematiku da ne spominjem. 1/4 života će ti otpasti u konstantnim gužvama

Bio sam u ZG 5 godina i utekao sam glavom bez obzira. Meni osobno se zg zgadio i svaki puta me uhvati panika kad ga poslom moram pohoditi i zbilja ne razumijem sado-mazo mentalne sklopove koji ciljano odu tamo živjeti 🤢

zkljaja 21.02.2023. 10:20

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3660708)
Prometnu problematiku da ne spominjem. 1/4 života će ti otpasti u konstantnim gužvama

Bio sam u ZG 5 godina i utekao sam glavom bez obzira. Meni osobno se zg zgadio i svaki puta me uhvati panika kad ga poslom moram pohoditi i zbilja ne razumijem sado-mazo mentalne sklopove koji ciljano odu tamo živjeti 🤢

Pa evo, i meni se davnih dana zgadio, ali cijene u Samoboru, Zaprešiću, Sv. Ivanu Zelini, Ivanić Gradu, V. Gorici se ne razlikuju nimalo od samog Zagreba :nono:

Tu sam odrastao, skoro sva rodbina i prijatelji su tu, nije da se vidim kao nekog tko bi otišao u Petrinju u potrazi za jeftinijim nekretninama, ali sve što bi se teoretski uklapalo u planove drži cijenu kao da tražim nekretninu na Jarunu

SrKi 21.02.2023. 12:17

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3660708)
Kao iznajmljivaca to me ne dira, al me boli i smeta me gdje nas "ovi" vode, stihijski, bez ikakve strategije i dugoročnog plana.
Nema tu neke velike mudrosti. Iznajmljivati ću za onoliko koliko drugi iznajmljuju +/- neki faktori proizišli iz trenutne situacije unutar mikrolokacije. Čak sam nedavno podstanaru smanjio rentu, jer su dugogodišnji, vrlo su korektni i prava je uživancija imati takve ljude.

Ali da, generalno subvencija za rentanje neće donijeti ništa dobroga. Pa čak i da uvijete ostvarivanja prava država postavi u striktno socijalno osjetljive okvire, doći će do pumpanja rente pošto je mnogo socijalno ugroženih.
Riješenje bi možda bilo u gradnji socijalnih stanova od strane države s nemogućnošću otkupa. Ili neki nizozemski model privatnog rentanja gdje se o takvim privatnim stanovima za rentanje brine država putem agencija.

Tu je i problem ogromnog mastodonta centralizirane države i državne uprave koja ne teži nekom optimalnom stupnju decentalizacije. U sebe uvlači na tisuće ljudi, a ti ljudi trebaju negdje živjeti.
Osuđeni su živjeti u podstanarstvu ili uzeti na kredit, vrlo vjerojatno malu krletku i zakucati si sudbinu otplacivajući ju do kraja života.

Na kraju dana, htio/ne htio, sve se svede na zakon tržišta, ponude i potražnje ...
Ako je potražnja velika, a ponuda mala, cijene skaču u nebo (i obratno)

Riješenje je porez na nekretnine, i to drakonski za nekretnine koje se ne koriste.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:53.