![]() |
Taman sam se poslijepodne sjetio da zgrabim tropico 5 dok nije kasno.
BTW Nije mi žao što sam platio Inside na Epicu :D Djelio se navodno i prije, ja na nekoj akciji uzeo za tipa 5$ |
Citiraj:
Bome mi se sviða.. onako, mraèno atmosferièno.... |
Obje igre su umjetnicka djela, masterpiece :)
|
|
Uzeo free Inside, i vec ga presao, pravi dragulj od igre.
|
Free: My Time at Portia
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
|
PEGI 7 je igra, idealna za klince, sjela mi ko narucena, sad samo kako klinca maknut s Fortnitea na ovo...
|
Epic Games Launcher client may cause a spike in temperature on some AMD Ryzen and Intel CPUs
Rudarenje podataka? “Doing some testing on another personal machine, we noticed that the Epic Games Launcher has five different processes open at one time. Out of curiosity, we opened up Glasswire, which is a free network traffic monitor. We could see that the Epic Games Launcher and associated processes were firing off data at regular intervals to over 22 different servers. This was happening whether we had the launcher open, minimized, or in the background. The larger spikes shown in the Glasswire graph below are from when we reopened the Epic Games launcher after closing it.” It has also been reported that the Epic Games Launcher/EGL is sending 14x more as much data as Steam and NVIDIA Geforce Experience, while working in the background during the same timeframe. |
Citiraj:
EDIT: Bas pogledao, imam 236 sati ali ja imam i na Stardew Valley 152h :D EDIT 2: Sad naletio na steamu na igru Littlewood aka kopija Stardew Valley joooooooj :D:D |
Citiraj:
Nije baš da æe na meni izrudariti neke korisne informacije. Koliko znam Tencent je vlasnik 40% Epica, a i više puta se je pisalo o njihovoj povezanosti sa Komunistièkom partijom Kine. A i nemreš biti firma iz Kine a da s njima nisi u krevetu. Tak da podaci ziher idu Winnie the Pooh-u. :D https://www.bbc.com/news/technology-53696743 https://www.japantimes.co.jp/opinion...-look-tencent/ |
Sve nas mogu špijunirati kineske komunjare (i svi ostali) bez problema, mislim èemu èuðenje, takav je današnji svijet, mislim da je nakon Snowdena sve jasno. Uzmite još u obzir da je od te afere prošlo još nekoliko godina, danas su moguænosti još veæe, odnosno iste moguænosti ima više država
|
Nakon sto je Epic poceo placati za ekskluzive stvorila se cijela anti-epic fronta. Hrpa razmazenih i sebicnih gamera koji ce piratizirati neciju igru, a onda ici srati tome istome developeru zasto su otisli k Epicu.
I naravno intelektom sobne temperature ne biraju razloge sranja po epicu. Nesto sto se moze objasniti losijim launcherom odmah je kineska spijunaza ili nas mozda spijuniraju i izvanzemaljci. Razina dokaza je uvijek genijalac koji zna instalirati obicni firewall i onda citati kolicinu prenesenih podataka, a opet je preglup da zna sto je update launchera ili osvjezavanje samog store-a. Epicov launcher je daleko od savrsenstva. Spor je na momente, posebice kada ucitava library ima hrpa stvari koje nedostaju u usporedbi sa steam-om. No to se sve moze objasniti nekim planom kojeg slijedi epic i sam update koji prati taj plan pri cemu nadogradnje idu uz deseterostruku provjeru sto odmah znaci sporo. Naravno spijunazu sjeverne koreje ili koga vec je smijesno i spominjati. |
Donijeli su hrpu dobrih stvari ali i meni u zadnje vrijeme kontinuirano troši 10%procesora za " bez veze" , tak da sam iskljuèio da se pokreèe sa windowsima i imam ga pokrenuto samo kad igram neku igru preko njega, dok to ne srede ostati æe tako. Ostali launcheri troše 0.5% i manje i to povremeno.
|
Ma tko god je krenul s tim èlankom, jer vidim da se sad širi Internetom ko šumski požar, je sve skupa nabacal na hrpu, bez da provjere osnovne stvari. EPIC Games klijent zauzima više GPU, nego CPU resursa, neovisno o tome da li je rijeè o Intel ili AMD procesorima, tak da ne vidim poveznicu za drastiènim poveæanjem temperature, ali OK. IP adrese s kojima komunicira u pozadini su tak jasno Amazon EC2 i Fastly.com - u oba sluèaja rijeè je o cloud computing platformama, popratnim servisima i uslugama. U usporedbi s npr. Steam klijentom, jedina razlika je poveæe GPU zauzeæe u EPIC Games sluèaju, a tu bi bila stvar u njihovom (EPIC + Unreal?) suèelju, prije nego kineske špijunske igre.
Mislim, i meni su špijunske teorije zavjere podjednako zabavne i zanimljive, ali ovaj put IMHO - netko radi prièu iz neèega gdje prièe nema.:) |
mene briga za špijuniranje nego da mi ne uzima 10% od ove moje CPU sirotinje :D
https://i.postimg.cc/zbH1SGqD/Screenshot-9.png GPU ne optereæuje baš ništa. |
Mladene zato sam i linkal gornje screenshote, jer Task Manager kurca pokaže.:) Tak su i ovi novinari napravili èlanak koristeæi Task Manager, Glasswire i Ryzen Master.:):D
Uglavnom, oni su napravili prièu da je rijeè o malwareu, mada nema(ju) dokaza ni naznaka za tak nekaj, a sama izvršna datoteka više ždere GPU, nego CPU. Kod mene ne ide više od 2.6% za CPU. Sve u svemu, tipièan èlanak u današnjem istraživaèkom novinarstvu. Nažalost. |
Èuj, nije bilo ni dokaza ni za radnje koje je Snowden razotkrio, tako da ono... Ne vjerujem da user vulgaris može sve znati sa task managerom, budimo ozbiljni. Mislim da te danas može špijunirati tko god hoæe i kad god hoæe, osobno mi se jebe živo, samo mi ne diraj hw resurse što je rekao mladen :D
|
Ja imam isto iskustvo. Nekih 10% zauzeca procesora. Iritantno, ali opet lako objašnjivo svim ovim tranzicijama u store-u i visoko rezolutnim slikama. Jer kakva je to trgovina danas da nije puna sarenih slika. Klinci danas ne znaju kupovati na drugaciji nacin. Kukali su i dok su neke ploce radile downgrade sa UEFi bios-a pa je odmah jasno kakve prioritete imaju neki danas.
Ja sam prvi koji bi najradije neki jednostavan launcher. Obicna lista igara bez grafike i shop sa nazivom igre i cijenom. No to danas ne pali. I sam steam je ubacio community content u izbornik igre u library-u. Pun gifova, slika, achievmenta... Sareno i zivo. Ako epic ne popravi zauzece mozemo smatrati da imaju nekakve skrivene namjere ili pokvarene prioritete. Do tada je ovo nista drugo nego bug. |
Citiraj:
Kaj se špijuniranja opæenito tièe, u današanje vrijeme kad svi apsolutno sve stavljaju na društvene mreže, bilo kakva rasprava o privatnosti i "mojim podacima" momentalno pada u vodu. Htjeli to ljudi priznati ili ne, ali to je realnost. |
pustite špijuniranje, ne zanima nas to. Nek smanje to na 1% kao i ostali i sve pet.
|
No i to bude prije do EPIC Games suèelja, pa zato ide GPU više nego CPU, nego do slanja podataka u Kinu. Velim, kod mene Steam ima istu situaciju, samo bez GPU interakcije.
|
Primjetio sam i ja na staroj grafi da mi epic diže temp na njoj (daklu troši ju :D).
Išao brzinski sad provjeriti, CPU koristi 6-10%, a GPU 15-22%. Pa to baš i nije malo za ovaj GPU. Taj spajk na 22% je kad promjeni sliku (vrti reklame). Rekao bi ja da je EGL baš jako loše iskodiran komad softvera. Ali nebi me èudilo ni ovo sa prikupljanjem podataka. ;) Meni se niš od tih gluposti ne starta sa Win odavno. Tj nikad i nisu. :) |
Netko (pametniji:)) treba EPIC Games klijent provuæi kroz Wireshark forenziku, ali s moje strane i dalje izgleda da komunicira s cloud platformama, dok samo suèelje bazirano na Unreal Enginu ždere sistemske resurse.:)
https://i.postimg.cc/8fHnfQZq/EPIC-Games.png Code:
================================================== |
Citiraj:
Kad trebam nešto, upalim to, kada sam gotov, ugasim. |
Epic ima automatski ukljuceno da se dize sa windowsima. Tako da ce hrpa ljudi imati to ukljuceno ako se aktivno ne ukljuce u promjenu postavki. S druge strane dok i koristim launcher za neku igru, zadnje mi je na pameti da ga gasim svaki puta kada zavrsim sa igrom. A mozda cu za 20 minuta pokrenuti nesto drugo. A u meðuvremenu on papa CPU postotke.
No ovaj majstor na redditu koji je pokrenuo cijelu raspravu vjerojatno ni ne zna podesiti svoj ventilator curve ili je na stock hladnjaku pa mu zato cpu ode 10 stupnjeva gore. EDIT: Vidim da je izmjenio post i sad gura svoj ili nekog svog frenda custom launcher za epic. Ako nista drugo, dobro je odradio tu reklamu. |
Citiraj:
https://i.postimg.cc/Hcd9q50v/Screenshot-10.png |
Kakva vijest, takva i testiranja, pa je sad ispalo sve i svašta, a opet ništa konkretno. Kod mene je danas veæinu dana u pozadini ukljuèen samo za potrebe provjeravanja kaj toèno radi. I koliko god uzima par CPU + GPU postotaka, (barem u mojem sluèaju) nema govora o visokim temperaturama i suludim brzinama ventilatora. Upravo suprotno, sve miruje. Ne pratim reddit i društvene mreže opæenito, ali umjesto da šire šumski požar, novinari koji su tu vijest uredno popratili, mogli su bar odvojiti koji sat i pošetno krenuti u testiranje svega. Ovak ni vrit ni mimo, a i pitanje je da li je EPIC Games klijent oduvijek takav ili su to sad skužili na Internetima, pa je odmah šok i vjeverica.:kafa:
|
btw ima netko tutorial i dobar VPN za kupovati igre na epicu preko gruzije mlodavije i ostalih drzava :D
|
Samo pricate o launcheru. A jel ima kakva free igra danas koju necu igrat? :D
|
Night in the Woods i èini se poprilièno zabavna igra.:)
|
Citiraj:
Prebaciš account na Moldaviju i na checkoutu platiš karticom. PayPal ne prolazi zbog adrese ali VISA provjereno prolazi. Regije možeš sam šaltati dok ne kupiš nešto (ne raèunaju se free igre što daju svako malo). Nakon prve kupovine više ne možeš samostalno mijenjati regiju. |
Citiraj:
jednom sam samo mogao regiju promjeniti. poslije za promjenu treba admina tražiti. |
Ok, ždere 2-3 % cpu nakon 30 sec što je startan. Što je dosta, s obzirom na steamovih 0,1 ali nije toliko alarmantno.
Gpu ne dira... osim pri startu što je logièno. gpu ode u 139 mhz na desktopu... |
A igre su jeftinije kada je regija Moldavija? Kolika je cca razlika u %? Do sada nikada nisam prabacivao ali ni kupio ništa na Epicu :D ali razmišljam, pa ako bi se isplatilo... Ima li neki downside tog prebacivanja regije?
|
Sve ti bude na moldavijskom, pa ako znas jezik, isplati se. Barem zbog moldavijanki :D
|
Citiraj:
Gasim ga samo tu i tamo, veæinu vremena bacim u sleep. A ontopic, zadnja tri, èetiri dana me igre nisu baš nešto impresionirale. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:44. |