![]() |
Citiraj:
Anyway, čestitam! :beer: |
nice, osobno nezz jel bih za 32" radije IPS + 75hz ili VA + 144hz :nono:
|
Citiraj:
@trpi, ma kakav IPS, ovaj VA je vrhunski ne dira me IPS ni malo. Tj nije ni IPS ni VA, ni jedno ni drugo idealno, ali dobar VA poput ovog mog je skroz ok, pogotovo ovako za nas koji ne gledamo na boje profesionalno. To govorim kao 60hz, a 144hz je milina i osjeti se pogotovo u multiplayer igrama koje igram online Ps ..dok sam bio ovo gore pisao bio sam u sred igre lol. Da se dopunim, ni IPS nije savršen. Ako trebam poredati neke stavke po mojoj važnosti bilo bi otprilike ovako nekako, podrazumjevam vrlo dobru kvalitetu slike: *Refresh rate 144hz , ubuduce svaki mora to imati *"Minimalan" bleed/glow *Color uniformity tj navidjao sam se prije svakakvih velikih monitora s tim problemom izrazenim, e mene to iritira.. *Visina monitora (16:9-24" mi je kratko, 16:10 je slab izbor nažalost, a nastavno ocito ne volim ultra wide :D ) *Tek onda vrhunska slika s top notch preciznim bojama, ja to ne primjetim te razlike, tako da meni to nije bitno Ovaj to sve ima dobro rijeseno. Iz navedenog možeš zakljuciti, da meni općenito gledano nije bitno nešto na sta moras prstom pokazivat :) Pps Graficka se pocela znojiti malo vise , 73°C i 2400rpm, trpi ti to volis pratiti pa evo za info ;) |
pase li ti curvatura, nekako nikada nisam vidio korist toga osim za 34"+ ultrawide monitore, cak je mozda losije ako se gleda malo sa strane iz kreveta?
|
Zakrivljenost ti je zamišljena za 1 korisnika ispred monitora, ako gledaš pod nekim velikim kutevima - ne
|
Citiraj:
|
Evo malo mojeg iskustva poslije koristenja AOC U3277PWQU, isti ima VA matricu i 60Hz na 3840x2160, kompriram je s dostupnim testiranim monitorom AOC Q3279VWFD8 sa VA matricom i 75Hz na 2560x1440 te sa Philips 328E9FJAB sa VA matricom, 75Hz na 2560x1440 rezolucijom s time da je curved 1800R.
Prije ovih monitora koristio sam Dell U2415, te Dell U2412 dakle IPS-ove na 60Hz. Naglasavam, ne igram igre, samo desktop aplikacije i web. Definitivno Philips odnosi pobjedu u mom nacinu koristenja i to prvenstveno jer je curved sto pomaze kod sirine od 32" i VA panela jer isti kada je ekran ravan pokazuje vidljivo odstupanje - sjene ak se sjedi cca 50 cm od ekrana. Sto se vise udaljim naravno da isto nestaje, logicno. Takoder, veliki problem je ghosting na tekstu na 4K (U3277PWQU) ekranu jer win jako lose skaliraju i tu nema pomoci. Da, ostrina teksta je vidljiva ppi i dpi igraju svoju ulogu ali sto to vrijedi kada se treba pribliziti ekranu i onda imamo to sto imamo. Kolegici kojoj odgovara sto sitniji tekst isti ekran je odlican, bolji nego superpopularni Q3279VWFD8. Ono sto sam primijetio definitivno je bolje imati 75Hz nego 60Hz... Takoder, svi ravni ekrani bolji su u cadu, curved previse iskrivi percepciju i useri se tesko navikavaju na isti. Tako da na kraju price trazim ravni IPS, 100Hz minimalno (freesync nebitan), 2560x1440 na 27". |
Postoje dva slična modela AOC-a. Imaš Q3279VWFD8 (IPS) i Q3279VWF (VA).
Oba imaju dobru vrijednost za novac, ali obično se preporučuje IPS verzija od kad je izašla... Pa sad, ak ti ne odgovara VA možda bi ti legla IPS verzija. link Inače su svi 100hz plus IPS monitori dosta skuplji. Ovako na pamet znam samo za 27" 1440p 144hz od raznih proizvođača koji koriste iste panele i nisu se baš pokazali konzistentni. Računaj 4500+ kn za gsync verziju i 3500kn+ za freesync verziju i da češ morat naručit izvana ako želiš ovu jeftiniju freesync varijantu jer ih nisam vidio u ponudi kod nas. Po meni totalni promašaj ako ne uzimaš za gaming. |
Upravo gledam u q3279vwfd8, ako je to ips, onda nek sve ide u klinac.
Koji bi 27" model bio ok, nevezano za lovu, jer isti placa firma ;) 4k verzija kostala je cca 4.000 pa nisam bas nesto odusevljen istim. Ne znam, mozda sam picajzla ali primijetim razliku 60 na 75 Hz, jedino sto nisam nigdje uzivo vidio 100Hz+ pa da ocijenim... Sad se sjetio jednog njuzera koji se nije dao nagovorit na lcd, a ja bena maknula 10-tonski eizo 21" trinitron sa stola, najzadovoljni sam bil s njim. |
Na 144hz bi def vidio još veću razliku :D. Ali opet, ako ne igraš, kolko ti je to presudno u radu? Bolji tracking miša, ljepše scrollanje, micanje prozora i ostalih elemenata u sučelju itd :D
Ima jedan dobar eizo na tržnjaku sada, probran primjerak. Al ak je prek firme moraš ganjat novo. Nešto tipa Asus pg279q ili freesync verzija mg279q. Ima i od drugih proizvođača, al na kraju svi koriste iste panele. I svi imaju dosta problema sa bleedom i IPS glowom, pa ih ljudi dosta i vraćaju. Ovisi kak te potrefi. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako si mogu ugodit, bogme si bum ugodil. Treba izdrzat 8 - 10 sati rada plus jos ostalo sistemasenje od doma. Kompromise na ekranima nikada nisam radio i svima radije nabavim sto kvalitetniji monitor nego da zbog sitnica od pod 500 - 1000 kn gube oci. Citiraj:
Fd8 mi nikako ne izgleda kao ips, vise kao va. |
u kojem smislu, uglovi losi, prikaz boja, spor, sta?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Skoro sve sto si nabrojao :) Jedino sto nije spor. Mislim da su moja ocekivanja prevelika s obzirom da sam u novije vrijeme preferirao Dell, s time da zadnji u kojeg sam gledao malo duze je u2415. Evo konkretno, sjedim mirno 70 cm od ekrana, pogled ravno, samo mali pokret glave i vise osvjetljenje monitora nije isto. Da, igraci to nece primijetiti u igri, ali bogme ja wordu hocu. Citiraj:
Provrtio sam malo u proslost pa mi je jos jedan monitor osim Eiza ostao u dobrom sjecanju - Nokia 447xpro. Samo kilaza igra, sto teza komponenta to bolja :) |
A pazi ja sam na HP lp2475w zadnjih 10 godina i evo sad sam na tom aocu nekih 4 mjeseca bez ikakvih problema. Prvo sam se mislio da li kupiti AOC ili dell 2715h i kupim aoc i nakon sedmicu testiranja pomislim ma bolje da sam isao na dell i vratim aoc i kupim dell u2715h i njega testiram 1 sedmicu i nista posebno taj monitor nije bio u odnosu na aoc, cak suprotno, jedino sto je bio sRGB monitor i to mi se svidjalo. Onda ipak odlucim da vratim dell i opet kupim aoc i sad sam zadovoljan sa njim :D Kako god okrenem HP je bolji od oba i od aoca i od della ali velicina aoca i manji lag i reza daju veliku prednost aocu u odnosu na hp :D Ne znam to sto pises ali meni su ovi noviji ipsi svi slabijeg prikaza od onih prvih ipsa od prije 10 godina, kao sto je hp lp2475w, ali nije to tolika razlika. Imaju ovdje na forumu sam stavio slike usporedbe hpa i aoca i nema neke velike razlike. Jedino nisam vidio ove super skupe 144Hz ipse kao sto je predator, moguce da su oni sa extra dobrim prikazom, ali eto poredio sam aoc sa delom 2715h koji je hvaljen po kvalitetu slike.
|
Pozz
Planiram i ja sebi uzeti 32" sad dali wide ili 16:9 manje mi je vazno. E sad moje koristenje monitora kao i pc-a je surfanje odigram tu i tamo farming simulator i bf1. Nekad malo f1 2018 al nista od hardcore gaminga po 8h na dan. E sad nisam do sad imo nikad gaming monitor 144hz. Sad imam lg wide 29" fhd sa ips. Sad bih probao na 32" dali uzeti ips,ili taj va ili sta uzeti? Poslano sa mog RNE-L01 koristeći Tapatalk |
Po meni ti je vrlo vazno da li ces ultrawide ili 16:9. Kod ultrawide ti ostaje gotovo ista visina monitora kao kod nekog manjeg, samo ide u sirinu, dok kod 16:9 dobijas veliko povecanje visine monitora sa 32". Prvo to skontaj da li ce ti smetati "visoki" monitor pa onda dalje. I nema 32" ultrawide imas 34" ili ja jos nisam cuo za 32" ultrawide.
|
Evo prodao svoj 4k monitor. Namjeravam uzet onaj Aoc 32".Koji ima bolju sliku po vama?
Va ili Ips? Odustao od 144hz jer ne igram multi fpsove da mi je to bitno. 75hz mi dosta jer sam dosad bio na 60hz. Va nije za igre bas? Sent from my H8266 using Tapatalk |
Bolji je ips. Samo gsync ne radi najbolje tj radi tek kada ugasiš i upališ unutar igre
|
Svaki put moram palit i gasit monitor za gsync?
Ja bi uzeo VA verziju zbog bolje crne i nema ips glowa. Gledam ga ravno. Po cemu je bolji Ips? Kutevi me ne zanimaju. Sent from my H8266 using Tapatalk |
Kod mene radi sve ok sto se gsynca tice na tom monitoru. Moze li biti da je od grafe do grafe ili ce prije biti od monitora do monitora? Na nvidia forumu pisu da je rijeseno novim driverima https://forums.geforce.com/default/t...start-417-71-/
|
Citiraj:
te teoretske price su jedno, i po njima ja nikad nebi presao na VA matricu.. a evo odusevljen sam s svojim Asusu ROGom :fiju: I nebi tako lako odustao od 144Hz, to mi je glavni uvjet u buducnosti (bez obzira na "competitive" multiplayer) :D |
Previse mi para dat za 32" 2K VA/IPS 144hz. Jos do 3000 bi dao al nedam vise za monitor
Sent from my H8266 using Tapatalk |
Citiraj:
Sve te "mušice" će na kraju ispasti do nvidijinih drivera... Nadam se da će tako riješiti podršku i preko hdmi |
Citiraj:
|
Ja ti to nevidim uopce. Ali zato vidim Ips glow u mraku i zato uzimam VA.
VA ti dosta mulja, pixel response je dost lošiji nego na IPS, pa čak i skupi gamerski VA su loši po tom pitanju. Osobno nikad ne bih kupio VA.
Jedina stvar gde su dobri je kontrast i glow, kao što si i rekao. Ako nisi zahtjevan gamer i bitniji ti je kontrast i glow od svega ostaloga mogao bi proći s VA, al na 32" očekuj color i gamma shiftove. |
Mucite me. Kaj se fakat vidi tolika razlika lijeve i desne strane monitora na VA matrici. Velika razlika VA-IPS?
Oba imaju svoje prednosti i mane. S druge strane nemamo svi iste zahtjeve i ne koristimo monitor za iste stvari pa treba gledati prema tome.
Oba ta AOC-a slove kao best buy (IPS i VA). Osobno bih uzeo prije IPS jer ne pati tolko od kuteva gledanja što je dosta vidljivo na VA 32" i jer ima bolji pixel response tj ne mulja, ali to moje mišljenje prema mojim potrebama. VA bi mogao biti bolji izbor ako si često u zamračenoj prostoriji. Evo rivjua oba monitora, možda pomogne :D https://pcmonitors.info/reviews/aoc-q3279vwf/ https://pcmonitors.info/reviews/aoc-q3279vwfd8/ |
Citiraj:
Prvotno je bilo razočaranje, jer boje nisu tako živahne, ali zbog bolje kontrasta, vidiš više detalja (i to osjetno). S obzirom da se i koristi za rad, na tamnoj pozadini, VA ovdje rule-a IPS, i puno mi je ugodnije za raditi (doduše ovaj monitor je 100Hz, a prošli je bio 60Hz, ali mislim da i kontrast igra svoju ulogu). Monitor je 34" uw, curved, ali se vidi shift na lijevoj i desnoj strani, nije to izraženi colorshift, nego nešto što do sad nisam vidio... kao da gledaš one 3D sličice za djecu... tako mi izgledaju lijevi i desni rub ekrana. Blur na ovom philipsu ne vidim jako, ali kratko sam imao AOC-a, i tamo je bio jako izražen, čak kod scrollanja textova, i tako nisam mogao raditi. Ipak uz sve navedeno, idući monitor će 90% biti IPS, vjerojatno LG nano-IPS (neću mjenjat monitor par godina, tako da će valjda taman pasti cijene), ili OLED. Da ja osobno biram između dva AOC-a, IPS i VA, odabrao bih ipak IPS. VA može proći kod vrhunskih modela (moj Philips je neki mid model, i ok je), ali imao sam tog AOC-a i meni nije bio prihvatljiv u VA varijanti. |
Stalno sam u zamračenoj prostoriji tako da VA znaci. Hvala
Ja imam sad lg wide 29" ips, a uzeo bih ili 32" 16:9 ili 34 wide ali mislim da cu isto ici na ips. Koristim monitor za surfanje i nekad malo tucem bf1 i farming simulator 2019. E sad neznam samo posto imam za sad gtx 970 a planiram uzeti nesta jace dali da uzmem 144hz ili slabije nesta? Max.cu dati 3000 kn za monitor
Poslano sa mog RNE-L01 koristeći Tapatalk |
32" 144Hz 16:9 ips ne postoji, a 34" 144Hz uw ips je skuplji pofino od 3000kn, bar u BiH :D
|
Citiraj:
|
Pa ima 14 dana za probat i vratit to mu je nekako najlakse posto predpostavljam ne moze nigdje uzivo isprobat.
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk |
Drito. Kupiš preko webshopa, isprobaš, ako ti ne odgovara ga vratiš unutar 14 dana. Nema neke filozofije.
|
Nije neka filozofija ali je tlaka. Kupujem novi monitor vec 2 mjeseca i svaki put nakon 2-3 sata googlanja odustanem jer savrsenog monitora nema, a pogledat ih nigdje u zivo ne mogu ili ne znam gdje.
Sad tri put narucivati monitor pa isprobavati i vracati svaki mi se bas i neda. I onda se na kraju i odlucis za jedan pa ti dodje drugi primjerak sa drugacijim panelom. Sto ako tog modela nema u hr ili je vani osjetno jeftiniji? Treba to presjec i kupiti bilo kojeg, tesko da ce biti los ijedan. Kad stigne se jos malo uvjeravati kako je eto to sigurno najbolji model koji si mogao dobiti :D i bok. Samo nikako se natjerat. PS. Ako kog zanima i ima neku ideju, trazim 1440p ultrawide monitor, VA 99%, ne igram se. Pogledam tu i tamo koju seriju. Mooozda 4k neki 35+ ali bojim se velicine te zvijeri. Grafa je MX150 iz laptopa. PPS. Jel ima koji ducan bilo kakav veci broj monitora izlozen, bar za steci neki dojam sto se velicine tice? HGspot? Emmezeta Istok nema :D |
Ovakvih kakve tražiš nema izloženih, izloženi su samo oni s dna ponude a ni oni nisu upaljeni. Tak da besmisleno po dućanu tražit.
|
Citiraj:
Ali općenito , previše se hvali IPS kao ono ako nisi siguran uzmi IPS. Generalno je univerzalna opcija, svi se u ipsu mogu naci bez velikih mana, kao npr. TN. Ali vjerujem isto tako da su mnogi uzeli po toj mantri IPS a bili bi mozda zadovoljniji s high refresh TNom da su culi i tu drugu stranu medalje. Generalno, ja sam zadovoljniji s sadasnjim VA nego s bivsim IPSom .. :D Smetao bi me na sadašnjem VA kut gledanja definitivno u smislu da ga koristim s distance. Srećom ne koristim ga tako. Ali ako cemo tako smetao me je i IPS glow prije, a tog sam tek sada svjestan i preporodio sam se :lol2: Kako je netko malo prije spomenuo, nema savrsenog pogotovo ne jeftino :) Problem nastaje koliko vidim jer ljudi uzimaju u obzir jeftinije modele iz vece klase radije nego bolje modele iz manje klase. Jbg.. ja bi radije uzeo manji a bolji model nego veci a losiji. Tj na kraju sam uzeo rabljeni :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:52. |