![]() |
Citiraj:
S nijednim od ta dva nemam problem s tim da mi je daily laptop (W540) na unstable releaseu od Manjara :D #yolo etc. Baterija traje malo krace nego s Win10 (zadnji put koristio prije cca 3 godine, od tada samo Manjaro). |
Jedna stvar koja je na Linuxu zbilja sranje je power management na lapovima. Na mom privatnom Lenovu Y520 dobivam 30-60 minuta manje nego sa Windows 10. Probao sam svasta, od tweakanja tlp-a i slicnih sranja do prckanja po samom kernelu. Windows jednostavno ima bolji power management.
Kaj se Manjara tice - zgodna distra kao i Porteus (Gentoo) - zavije mocan sustav u nesto sto malo napredniji normalan korisnik moze koristiti bez da cita hrpu dokumentacije - a opet moze tweakat sustav do besvijesti jer se i dalje moze osloniti na doticne WIKI-e. :kafa: |
Ekipa, da vas pitam:
Nabavio 2K ekran, spojio T560 na njega. Gore je Pop_OS, sve uredno radi, ali imam problem što GUI dosta umire: 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Skylake GT2 [HD Graphics 520] (rev 07) Prilikom resizeanja prozora dolazi i do "smetnji" na tom prozoru koji se resizea (kao smetnje na starim televizijama kad nestane analognog signala). Da li to pripisujem jednostavno slaboj grafičkoj u laptopu (HD 520) ili mogu nekako to fixati? Na windowsima radi uredno. |
Jesi instaliral njihove System76 drivere za Pop!_OS, čisto za svaki slučaj, mada oni imaju dosta dobru nativnu podršku.
|
1 privitaka
Citiraj:
|
Aha, baš mora biti njihov hardver. Jebiga, eventualno da provjeriš neko drugo okruženje, pa Wayland opciju, jer očito da je hardver ispravan na Windows OS-u.
|
E vidiš, dobro si me podsjetija, vidija sam opciju u /etc/gdm3/custom.conf.
Samo sam obrisa/zakomentira WaylandEnable=false i restarta komp. Dolje imam sada opciju "Pop on Wayland", pa ćemo viditi kako radi. |
Driveri i optimizacije...nis novog...probaj noviji kernel/firmware i Mesa drivere.
P.S.- bootaj live Fedoru pa vidi jel se isti problem manifestira. |
ista stvar je i na fedori.
|
Provjeri da li ti kaj od ovoga pomaže.
|
Ista stvar i kad koristis XFCE ili KDE?
|
Nisam proba sa xfce, proba sam sa gnome i cinammon, ista mi stvar.
@Exiled proba sam. ima sam tearinge i na kraju mi se nije palija X, pa sam reverta. Čini se da jednostavno driveri nisu toliko dobri za 520-tku. |
Citiraj:
Gnome i Cinnamon je isti "Engine" - probaj Live Fedora KDE recimo pa javi dal se i tamo taj tearing dogada. Ovo te hebe: https://duckduckgo.com/?t=ffsb&q=gnome+vsync&ia=web Ukljuci vsync i nadaj se da nece biti dodatnih sranja. |
Koji DE vam se najviše pokazao kao battery friendly, a da nije zakinut za sve živo?
|
ja koristim cinammon na fedori, meni je super što se baterije tiče.
Imam 40 minuta manje baterije nego naspram winsa (16h vs 17h) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ekipa koju distru i desktop environment preferirate?
|
1 privitaka
Citiraj:
Citiraj:
LVM + Ext4 + rolling update svakih 7 dana. Od novijih izleta sam isproba Pop_OS!, super radi također, no Fedora mi je bliža srcu. |
Citiraj:
Cinnamon / i3wm |
Ponukan komentarima za desktop enviroment, složija sam sljedeće:
Gnome gnome-tweaks: sudo apt install gnome-tweaks bottom panel: sudo apt install gnome-shell-extension-dash-to-panel i restart, Lipo izgleda, vidit ćemo kako će se ponašati, malo da se maknem od cinammona. |
Evo mene opet:
Za vikend sam odlučija malo se poigrati sa linuxom, prebacija se potpuno na NVME (A2000) + btrfs. Uglavnom, koristim uredno komp i odjednom - freeze. katkad po nekoliko sekundi, katkad nekoliko minuta. Mislim se sigurno je disk neispravan, kontroler ne radi, no idem vidjeti statse - sve ok, nema bad read/write poruka... Na kraju iša čitati btrfs dokumentaciju i slagati mount opcije... Uglavnom, glavni krivac mi je parametar "discard". Stavio sam "discard=async" i sada mi uredno radi sustav. Valjda će još nekome pomoći da ne gubi živce ko ja. Cijeli fstab: UUID= |
Citiraj:
Na BTRFS-u nemoj discard koristiti: Citiraj:
|
Citiraj:
Discard ima itekako smisla jer on kaze SSD-u koji blokovi su oslobodjeni zbog njegovog internog garbage collectiona. U suprotnom, SSD misli da se s vremenom skroz zapunio, te ces zbog toga izgubiti dio performansi SSD-a (discard=TRIM). Sent from my Mi 9T using Tapatalk |
Citiraj:
Tocno. A sad procitaj moj post jos jednom. :kafa: |
Citiraj:
Отправлено через SM-G975F |
Citiraj:
Discard *je* dobra stvar, i kako je Ivo_Strojnica napisao, treba ga koristiti u async modu, inace dolazi do usporenja. |
Citiraj:
Citiraj:
+ sa Arch WIKI-a: Citiraj:
Da, discard=async opcija sljaka ali kad je BTRFS u pitanju fstrim je bolja opcija. |
Citiraj:
Citiraj:
discard=async radi sam po sebi. Ne treba nikakav cronjob i sl. Nekad davno, kad je discard bio sync komanda, onda da. To je bio problem - jer si mogao imati freezove, kako je bilo i napisano nesto prije u threadu. No sa async modom nema razloga za ne koristiti. Fire and forget. |
Citiraj:
|
Ima još netko problema s H.265? Pokrenem ga uredno preko preko VLC playera (3.0.9.2)
https://i.ibb.co/cC7tVx3/Screenshot-...5-10-27-44.png OS Linux 5.8.0-50-generic #56~20.04.1-Ubuntu Video se prikazuje uredno ali zvuk zastajkuje ko da svaku sekundu pauzira. Tako je sa apsolutno svim x265 sadržajem. Mplayer playa uredno video i audio. Da ok mogu koristii mplayer za x265 ali...znate kako to ide. ;) |
Na kojoj GPU? NVIDIA nije baš na ti s Linuxom, vidi ovdje instrukcije, možda si nešto propustio.
https://wiki.archlinux.org/index.php...o_acceleration |
Jel probao netko ubuntu 21.04, wayland je po defaultu umjesto xorga.. !? kako radi ?
|
Citiraj:
https://i.postimg.cc/2SPY8WCP/VLC.png |
S vlcom nikad nisam bio zadovoljan
1.Bomi - ali taj projekt stoji od 2015. bojim se da se više ne da pokrenuti 2. SMPlayer (forntend za mpv/mplayer) - lijepu temu, postelati i nema brige |
Citiraj:
|
@domy..da nvidia i koliko vidim sve je ok. Budem probao SMPlayer. :)
@Exiled. Probao sam prošetati ali na žalost nema efekta. SMplayer radi bez greške. :) |
također glas za SMPlayer, odličan player. Meni je bio jedini issue gdje nije bilo VSynca u malo jačim bitrateima.
|
Da se malo ubacim među vas :fiju:. Vlc radi dobro ali iz nekog razloga mi ne leži.
SMplayer mi je odličan i samo njega koristim. Prva liga je :goood:. Prije sam mislio da je šteta što nema mogučnost snimanja kao VLC ali nakon godina i godina korištenja sam shvatio da mi snimanje nije nikada ni trebalo :kafa:. Pozz |
Evo kad već pljujemo po VLC da i ja hračnem. Meni je VLC banana, nekako bi to trebao biti puno uglađeniji proizvod (makar mi se to tako čini, s obzirom koliko je dugo u điru) ali SMPlayer mi je bolji 4x. Ima i podršku za custom shortcute koje su mi omogućile neke stvari na koje sam navikao sa potplayerom i vozi. Ima nekih bugova, znam da sam ga uspio polomiti promjenom neke postavke vezano za skaliranje GUIa (ili tako nešto) ali to ne diram pa nema problema :D
Poslao sam i developerima neku kintu, zaslužili su. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:19. |