PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

pci_e3x 01.04.2021. 20:43

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3505391)
Na Lenovo x240 sam stavija Manjaro Linux, čisto radi testa. Strašno koliko to fino i fluidno radi. Nijedan Linux mi nije nikad tako radija.
Koliko vas koristi Manjaro na dnevnoj bazi? kakav vam je dojam? Jel se isplati?

Isto se pridruzujem @Kreso st: imam Manjaro na 2 kompa, W540, jedan desktop pc s i3. Na T460 mi je Arch i stalno imam osjecaj da nisam sve do kraja podesio, iako sve radi. Najvise me smetaju fontovi, kao da ne mogu dobit isto s T460 u FF kao na W540 s Manjaro..

S nijednim od ta dva nemam problem s tim da mi je daily laptop (W540) na unstable releaseu od Manjara :D #yolo etc.

Baterija traje malo krace nego s Win10 (zadnji put koristio prije cca 3 godine, od tada samo Manjaro).

tomek@vz 02.04.2021. 08:45

Jedna stvar koja je na Linuxu zbilja sranje je power management na lapovima. Na mom privatnom Lenovu Y520 dobivam 30-60 minuta manje nego sa Windows 10. Probao sam svasta, od tweakanja tlp-a i slicnih sranja do prckanja po samom kernelu. Windows jednostavno ima bolji power management.

Kaj se Manjara tice - zgodna distra kao i Porteus (Gentoo) - zavije mocan sustav u nesto sto malo napredniji normalan korisnik moze koristiti bez da cita hrpu dokumentacije - a opet moze tweakat sustav do besvijesti jer se i dalje moze osloniti na doticne WIKI-e. :kafa:

Ivo_Strojnica 07.04.2021. 10:14

Ekipa, da vas pitam:
Nabavio 2K ekran, spojio T560 na njega.
Gore je Pop_OS, sve uredno radi, ali imam problem što GUI dosta umire:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Skylake GT2 [HD Graphics 520] (rev 07)

Prilikom resizeanja prozora dolazi i do "smetnji" na tom prozoru koji se resizea (kao smetnje na starim televizijama kad nestane analognog signala).
Da li to pripisujem jednostavno slaboj grafičkoj u laptopu (HD 520) ili mogu nekako to fixati?
Na windowsima radi uredno.

The Exiled 07.04.2021. 12:31

Jesi instaliral njihove System76 drivere za Pop!_OS, čisto za svaki slučaj, mada oni imaju dosta dobru nativnu podršku.

Ivo_Strojnica 07.04.2021. 12:38

1 privitaka
Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3507894)
Jesi instaliral njihove System76 drivere za Pop!_OS, čisto za svaki slučaj, mada oni imaju dosta dobru nativnu podršku.

Nema kruha.

The Exiled 07.04.2021. 12:49

Aha, baš mora biti njihov hardver. Jebiga, eventualno da provjeriš neko drugo okruženje, pa Wayland opciju, jer očito da je hardver ispravan na Windows OS-u.

Ivo_Strojnica 07.04.2021. 13:09

E vidiš, dobro si me podsjetija, vidija sam opciju u /etc/gdm3/custom.conf.
Samo sam obrisa/zakomentira WaylandEnable=false i restarta komp.
Dolje imam sada opciju "Pop on Wayland", pa ćemo viditi kako radi.

tomek@vz 07.04.2021. 13:58

Driveri i optimizacije...nis novog...probaj noviji kernel/firmware i Mesa drivere.

P.S.- bootaj live Fedoru pa vidi jel se isti problem manifestira.

Ivo_Strojnica 07.04.2021. 15:03

ista stvar je i na fedori.

The Exiled 07.04.2021. 15:43

Provjeri da li ti kaj od ovoga pomaže.

tomek@vz 07.04.2021. 18:24

Ista stvar i kad koristis XFCE ili KDE?

Ivo_Strojnica 07.04.2021. 21:16

Nisam proba sa xfce, proba sam sa gnome i cinammon, ista mi stvar.

@Exiled proba sam. ima sam tearinge i na kraju mi se nije palija X, pa sam reverta.
Čini se da jednostavno driveri nisu toliko dobri za 520-tku.

tomek@vz 08.04.2021. 09:05

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3508063)
Nisam proba sa xfce, proba sam sa gnome i cinammon, ista mi stvar.

@Exiled proba sam. ima sam tearinge i na kraju mi se nije palija X, pa sam reverta.
Čini se da jednostavno driveri nisu toliko dobri za 520-tku.

Gnome i Cinnamon je isti "Engine" - probaj Live Fedora KDE recimo pa javi dal se i tamo taj tearing dogada.

Ovo te hebe:

https://duckduckgo.com/?t=ffsb&q=gnome+vsync&ia=web

Ukljuci vsync i nadaj se da nece biti dodatnih sranja.

domy_os 08.04.2021. 16:26

Koji DE vam se najviše pokazao kao battery friendly, a da nije zakinut za sve živo?

Ivo_Strojnica 08.04.2021. 16:34

ja koristim cinammon na fedori, meni je super što se baterije tiče.
Imam 40 minuta manje baterije nego naspram winsa (16h vs 17h)

domy_os 08.04.2021. 17:11

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3508295)

I ja, prvo na Mintu, sad na Fedori, ali ako ima nešto bolje...

mkey 08.04.2021. 20:59

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3508295)

16h ti traje baterija? To se spajaš preko klema na automobilsku bateriju? :D

BlackDwarf 16.04.2021. 10:37

Ekipa koju distru i desktop environment preferirate?

Ivo_Strojnica 16.04.2021. 11:08

1 privitaka
Citiraj:

Autor mkey (Post 3508380)
16h ti traje baterija? To se spajaš preko klema na automobilsku bateriju? :D

Ovako nešto + još interna baterija. :D

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3510799)

Fedora + Cinammon meni radi odlično.
LVM + Ext4 + rolling update svakih 7 dana.

Od novijih izleta sam isproba Pop_OS!, super radi također, no Fedora mi je bliža srcu.

Mihael 16.04.2021. 11:26

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3510799)

Mint / Manjaro
Cinnamon / i3wm

Ivo_Strojnica 16.04.2021. 23:35

Ponukan komentarima za desktop enviroment, složija sam sljedeće:
Gnome
gnome-tweaks: sudo apt install gnome-tweaks
bottom panel: sudo apt install gnome-shell-extension-dash-to-panel
i restart,

Lipo izgleda, vidit ćemo kako će se ponašati, malo da se maknem od cinammona.

Ivo_Strojnica 17.04.2021. 10:29

Evo mene opet:
Za vikend sam odlučija malo se poigrati sa linuxom, prebacija se potpuno na NVME (A2000) + btrfs.
Uglavnom, koristim uredno komp i odjednom - freeze. katkad po nekoliko sekundi, katkad nekoliko minuta.
Mislim se sigurno je disk neispravan, kontroler ne radi, no idem vidjeti statse - sve ok, nema bad read/write poruka...

Na kraju iša čitati btrfs dokumentaciju i slagati mount opcije...
Uglavnom, glavni krivac mi je parametar "discard".
Stavio sam "discard=async" i sada mi uredno radi sustav.
Valjda će još nekome pomoći da ne gubi živce ko ja.
Cijeli fstab:
UUID= / btrfs defaults,subvol=@,ssd,noatime,discard=async,space_cache,commit=120,compress=zstd:1 0 0

tomek@vz 17.04.2021. 10:55

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3511050)
Evo mene opet:
Za vikend sam odlučija malo se poigrati sa linuxom, prebacija se potpuno na NVME (A2000) + btrfs.
Uglavnom, koristim uredno komp i odjednom - freeze. katkad po nekoliko sekundi, katkad nekoliko minuta.
Mislim se sigurno je disk neispravan, kontroler ne radi, no idem vidjeti statse - sve ok, nema bad read/write poruka...

Na kraju iša čitati btrfs dokumentaciju i slagati mount opcije...
Uglavnom, glavni krivac mi je parametar "discard".
Stavio sam "discard=async" i sada mi uredno radi sustav.
Valjda će još nekome pomoći da ne gubi živce ko ja.
Cijeli fstab:
UUID= / btrfs defaults,subvol=@,ssd,noatime,discard=async,space_cache,commit=120,compress=zstd:1 0 0

Na BTRFS-u nemoj discard koristiti:

Citiraj:

Copy-on-write means that allocated blocks are not overwritten – instead, when a data block in a file changes, a new block is allocated with the new data and the file is updated to refer to the new block instead of the original one. When the old block is no longer referenced by any part of the file system, it is freed. Copy-on-write does not mean that no blocks are ever freed.
The discard option just tells Btrfs to report free blocks to the underlying device. Btrfs already keeps track of which blocks are free, and reporting this information to the underlying device won't affect copy-on-write behaviour.

Nick7 17.04.2021. 11:56

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3511056)
Na BTRFS-u nemoj discard koristiti:

To nije razlog za ne koristiti discard.
Discard ima itekako smisla jer on kaze SSD-u koji blokovi su oslobodjeni zbog njegovog internog garbage collectiona.
U suprotnom, SSD misli da se s vremenom skroz zapunio, te ces zbog toga izgubiti dio performansi SSD-a (discard=TRIM).

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

tomek@vz 17.04.2021. 12:26

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3511067)
To nije razlog za ne koristiti discard.
Discard ima itekako smisla jer on kaze SSD-u koji blokovi su oslobodjeni zbog njegovog internog garbage collectiona.
U suprotnom, SSD misli da se s vremenom skroz zapunio, te ces zbog toga izgubiti dio performansi SSD-a (discard=TRIM).

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Tocno. A sad procitaj moj post jos jednom.

:kafa:

Dottore 17.04.2021. 13:34

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3510800)
Ovako nešto + još interna baterija. :D

Fedora + Cinammon meni radi odlično.
LVM + Ext4 + rolling update svakih 7 dana.

Od novijih izleta sam isproba Pop_OS!, super radi također, no Fedora mi je bliža srcu.

Koji je to model laptopa?

Отправлено через SM-G975F

Nick7 17.04.2021. 14:05

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3511075)
Tocno. A sad procitaj moj post jos jednom.

OK, ne kuzim.. kazes da se ne koristi discard, das opis sto radi i kako radi sa btrfs-om. :stoopid:
Discard *je* dobra stvar, i kako je Ivo_Strojnica napisao, treba ga koristiti u async modu, inace dolazi do usporenja.

tomek@vz 17.04.2021. 15:59

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3511098)
OK, ne kuzim.. kazes da se ne koristi discard, das opis sto radi i kako radi sa btrfs-om. :stoopid:
Discard *je* dobra stvar, i kako je Ivo_Strojnica napisao, treba ga koristiti u async modu, inace dolazi do usporenja.

Citiraj:

The discard option just tells Btrfs to report free blocks to the underlying device. Btrfs already keeps track of which blocks are free, and reporting this information to the underlying device won't affect copy-on-write behaviour.
O ovome pricam. :chears:

+ sa Arch WIKI-a:

Citiraj:

A Btrfs filesystem is able to free unused blocks from an SSD drive supporting the TRIM command. Starting with kernel version 5.6 there is asynchronous discard support, enabled with mount option discard=async. Freed extents are not discarded immediately, but grouped together and trimmed later by a separate worker thread, improving commit latency. More information about enabling and using TRIM can be found in Solid State Drives#TRIM.

Da, discard=async opcija sljaka ali kad je BTRFS u pitanju fstrim je bolja opcija.

Nick7 17.04.2021. 18:43

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3511132)
O ovome pricam. :chears:

Da, brtfs interno prati koji blokovi su free, sto nema veze direktno sa SSD-om. On to ne zna, tj. ne zna sve dok ne dobije TRIM komandu.
Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3511132)
Da, discard=async opcija sljaka ali kad je BTRFS u pitanju fstrim je bolja opcija.

Zasto?
discard=async radi sam po sebi. Ne treba nikakav cronjob i sl.
Nekad davno, kad je discard bio sync komanda, onda da. To je bio problem - jer si mogao imati freezove, kako je bilo i napisano nesto prije u threadu.
No sa async modom nema razloga za ne koristiti. Fire and forget.

Ivo_Strojnica 17.04.2021. 21:03

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3511090)
Koji je to model laptopa?

Lenovo Thinkpad T560.

Hamm 25.04.2021. 10:31

Ima još netko problema s H.265? Pokrenem ga uredno preko preko VLC playera (3.0.9.2)

https://i.ibb.co/cC7tVx3/Screenshot-...5-10-27-44.png

OS Linux 5.8.0-50-generic #56~20.04.1-Ubuntu

Video se prikazuje uredno ali zvuk zastajkuje ko da svaku sekundu pauzira. Tako je sa apsolutno svim x265 sadržajem.

Mplayer playa uredno video i audio. Da ok mogu koristii mplayer za x265 ali...znate kako to ide. ;)

domy_os 25.04.2021. 14:39

Na kojoj GPU? NVIDIA nije baš na ti s Linuxom, vidi ovdje instrukcije, možda si nešto propustio.

https://wiki.archlinux.org/index.php...o_acceleration

dbL 25.04.2021. 14:52

Jel probao netko ubuntu 21.04, wayland je po defaultu umjesto xorga.. !? kako radi ?

The Exiled 25.04.2021. 15:04

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3513084)
Video se prikazuje uredno ali zvuk zastajkuje ko da svaku sekundu pauzira. Tako je sa apsolutno svim x265 sadržajem.

Probaj prešaltati na neki drugi audio output, dok pod Input/Codecs (umjesto Automatic) možeš složiti jedan od ovih koje domy_os spominje, ovisi koji ti bolje odgovara.:)
https://i.postimg.cc/2SPY8WCP/VLC.png

Mihael 25.04.2021. 15:55

S vlcom nikad nisam bio zadovoljan
1.Bomi - ali taj projekt stoji od 2015. bojim se da se više ne da pokrenuti
2. SMPlayer (forntend za mpv/mplayer) - lijepu temu, postelati i nema brige

domy_os 25.04.2021. 21:47

Citiraj:

Autor Mihael (Post 3513197)
S vlcom nikad nisam bio zadovoljan
1.Bomi - ali taj projekt stoji od 2015. bojim se da se više ne da pokrenuti
2. SMPlayer (forntend za mpv/mplayer) - lijepu temu, postelati i nema brige

Također, VLC mi uvijek bio li-la, SMPlayer sve vrti bez problema i dosta je sličan MPC-u na Windowsima, čak ima i takva neka tema.

Hamm 26.04.2021. 08:58

@domy..da nvidia i koliko vidim sve je ok. Budem probao SMPlayer. :)

@Exiled. Probao sam prošetati ali na žalost nema efekta.

SMplayer radi bez greške. :)

Ivo_Strojnica 26.04.2021. 09:30

također glas za SMPlayer, odličan player. Meni je bio jedini issue gdje nije bilo VSynca u malo jačim bitrateima.

NoMaam 26.04.2021. 16:17

Da se malo ubacim među vas :fiju:. Vlc radi dobro ali iz nekog razloga mi ne leži.

SMplayer mi je odličan i samo njega koristim. Prva liga je :goood:.
Prije sam mislio da je šteta što nema mogučnost snimanja kao VLC ali nakon godina i godina korištenja sam shvatio da mi snimanje nije nikada ni trebalo :kafa:.

Pozz

mkey 26.04.2021. 20:00

Evo kad već pljujemo po VLC da i ja hračnem. Meni je VLC banana, nekako bi to trebao biti puno uglađeniji proizvod (makar mi se to tako čini, s obzirom koliko je dugo u điru) ali SMPlayer mi je bolji 4x. Ima i podršku za custom shortcute koje su mi omogućile neke stvari na koje sam navikao sa potplayerom i vozi. Ima nekih bugova, znam da sam ga uspio polomiti promjenom neke postavke vezano za skaliranje GUIa (ili tako nešto) ali to ne diram pa nema problema :D

Poslao sam i developerima neku kintu, zaslužili su.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:19.