![]() |
Moze preporuka (sa linkom) 3,5" HDD-a. 1 i 2TB. Koristio bi ga za kolekciju glazbe i filmova. WD Green ne zelim.
Sistem je na SSD-u. |
Osobno preporučio bih ti :
HDD WD 2TB, WD2002FAEX , SATA 6 Gb/s, 64MB Cache,WD Caviar Black Za disk od 1 TB preporučam WD Black 1TB - 1002FAEX http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=9773 http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=760 |
To mi je preskupo i prebucno za storage.
|
Preporuka za 1TB je WD Caviar Blue: http://www.diskont24.com/product.php...cat=335&page=1
Stvarno odličan disk. Za 2TB nisam siguran kako stoje stvari i šta je najbolje, pa nek netko drugi predloži. |
Citiraj:
Jeftiniji su od BLACK diskova i sporiji , a na Red imaš 3 godine garancije . http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=810 |
Za Red vidim da je prvenstveno NAS/RAID disk (sto valjda znaci da je dobar za 24/7 load, a ako je dobar za to onda je za sve). Hoce li raditi out of box kad ga spojim kao najobicniji SATA disk?
|
Ne vidim nikakav razlog zašto taj disk nebi radio kao "najobičniji SATA disk" nije to sedmo svjetsko čudo .
Kao što si i sam naveo ako je dobar za 24/7 rad , onda je dobar za sve ! |
Bok,
Vidim da WD Blue imaju 2 godine a Black 5 god. što na prvi pogled izgleda super za Black ali: mislim da me više boli gubitak podataka nego 500-600kn koje moram uložiti u novi HDD ako Blue rikne nakon cca3 godine. I sad pitanje:da li se HDD može popraviti uz očuvanje podataka (jasno da to ovisi o kvaru) ili se bez obzira na kvar mogu pozdraviti sa svime što imam spremljeno i jel mi pod garanciju ulazi spašavanje podataka? THX |
Ne ulazi u garanciju, a popravak, odnosno spašavanje podataka je moguće ovisno o kvaru, ali uglavnon i totalno neisplativ, čitaj: skupo.
Koji god disk da kupio, nemaš nikakvu osiguranu pouzdanost, sve da mu je garancija i neograničena. Osiguraj redudanciju i backup, bar u današnje vrijeme to nije nekakav problem;) |
Razlika između ova dva caviar blacka?
ne kužim baš koja je razlika između ova dva modela ako uopće postoji jer za ovaj jedan u biti ne postoji neki detaljan opis ili točan naziv mdela po kojemu bih ga guglao? pa ako bi mi netko mogao objasniti.. hvala
http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=8882175 http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=051510147 |
Vjerojatno je razlika u dobavljaču, pa je i sitna razlika u cijeni.
Ne vidim da WD ima više istih diskova u ponudi, odnosno trenutno su u ponudi WDsite-link |
Citiraj:
Nije to ništa čudno vidio sam ja i razlika za isti proizvod (od istog dobavljača), od dućana do dućana i po 30-35%. btw..........imaš pp.:) |
Disk
Znaci posto mi rikava eksterni jetstore , treba mi prostora, a uzimat cu SSD vertexov za sistem i programe , pa me zanima dali je
HDD SATA3 WD Caviar Green 1TB WD10EZRX, 64 MB , dobro rjesenje za storage.. CIjene je oko 550 kn + dostava.,garancija 2 god???? |
Green je dobar za storage ali ja bi ih svejedno izbjegavao, dosta ih se žalilo na crkavanje, a nisu ni najjeftiniji.
Ja bi na tvom mjestu išao na još jeftinije, Toshiba 1TB DT01ACA100, cca 460 kn: http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=DT01ACA100 Samo pazi, negdje piše da je garancija 2 god., a negdje 3. Zapravo je 2 god., a jednu daje proizvođač, barem koliko sam ja shvatio. |
@drMarin
Daj neki link na dućan gdje bi kupovao. Možda u Genelecu? Kolko vidim oni imaju samo WD diskove. Taj Green (WD10EZRX) košta 133,50 KM, WD Black WD1002FAEX košta 177,70 KM, a 2TB Green košta 185,90 KM. Black je disk za OS, a green za klasični storage. Ako ti nije bitna dulja garancija kod Blacka, uzmi Green. |
Jel taj caviar black najbolja opcija za kupnju novog harda?
|
ovisi...
za sistemca su bolji SSD, ali njima je problem mali kapacitet i visoka cijena u odnosu na HDD za storage su najbolji diskovi green serije (svaki proizvođač ima par modela), oni su sporiji, tiši i hladniji, a opet dovoljno brzi za linear read ogromnih fajlova. a prije pojeftinjenja SSDa, wd black je bio jedna najboljih opcija za kupnju sistemskog diska jer je imao niski "random access time", 5 god garancije i dosta veliki kapacitet :) |
Citiraj:
|
Mali ispravak - za sistemca radije uzeti Blue verziju. Malo je sporija, ali je neusporedivo tiša i hladnija od Blacka.
WD Green ne bi trenutno predložio za storage jer u zadnje vrijeme ima dosta crknutih primjeraka. |
Citiraj:
|
Citiraj:
ssd je sad jos i među jeftinijim komponentama, 120gb za 700kn je i više nego povoljno :p Citiraj:
mislio opcenito na te green, eco i pitaj boga kak ih jos ne nazivaju :D |
Da, evo ja imam WD black kao sistemca i susjedi misle
da sam upalio kosilicu. |
Citiraj:
Kod diskova nije baš normalan tok razvoja. Prelazi se na drugačiju tehnologiju, a ova nova ti nudi puno manje mjesta za puno više para, a to nije napredak, naravno, dobiva se na brzini i tišini, ali pitanje je koliko su te dvije stvari opravdane i potrebne. Mehanički disk je i dalje najisplativija kupovina. Meni na WD Blue stvarno sve vrti normalno, a imam 500GB na raspolaganju, ne vidim ni jedan razlog za prijeći na ssd, eventualno radi tišine, ali nikako radi brzine. |
svaka tehologija ima svojih pozitivnih i negativnih stvari, na kupcu je da presudi što mu je bitnije (brzina, tišina i izdržljivost ili kapacitet i niža cijena)
meni osobno HDD više ne dolazi u obzir kod kupovine sistemskog diska, isto kao što mi SSD ne dolazi u obzir za storage :D |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
s druge strane, 5 prema 2 godine gare je značajna razlika. nema nepokvarljivih, istina, i većini ljudi će - u slučaju havarije - najviše bit žao izgubljenih podataka, no kad proizvođač daje pet godina podrške, onda to opet nekog vraga znači. |
WD Black AALS modeli su neuporedivo tiši od FAEX modela ali su i 20% sporiji .
Ovaj 2TB FASS što imam je također tih , ali zato ovaj FAEX rošta strava ! Nisam znao da je toliko glasan pa sam na njega još stavio OS , zamjenio mi je 640 GB AALS HARD koji sam do tada imao . Sada ne mogu spavati koliko se to roštanje čuje po noči ! |
Re: Razlika između ova dva caviar blacka?
Ja sam se malo igrao s acouszic managementom pa sam shvatio da ako zelite brz i tih disk,uzmete black,i usporite ga da se ne cuje. Kao takav je brzi od blue-a a tih. Mana je cijena .Za storage imam 2tb 64 mb cache-a. Malo sam ga ubrzao i dobio na brzini prijenosa a jos uvijek je tih.
|
Kako si podesio acouszic management da disk bude tih ?
|
Nisam u Rovinju trenutno,a ne znam napamet kako se program zove. Pokrenes ga, otvoris am,i smanjis level buke. Disk se stisa ali i uspori. Ali jos uvijek bude brzi od blue-a. Kad se vratim napisem kako se pogram zove,ali mozes i malo izgooglati sigurno ces ga naci
|
Bruno, ne znam kako si na svom FAEX-u uspio podesiti AAM, kad isti ne podržava AAM?
Inače za podešavanje AAM-a, te APM-a i PM-a (korisno kod Green diskova, da se ne gase i parkiraju glave svako malo), sasvim OK je besplatni HDDScan. |
hdtune pro također podržava promjenu AAM-a
|
Vi bi brzo, tiho, sa 44 godine garancije, sa 500 tb kapaciteta :fiju:
Jednom kad probas SSD ne vracas se nikad na hdd. Osim za storage ali ponajprije zobg cijene. Za 5 godine, vise ni zbog toga. |
Citiraj:
Svi bi mi hteli SSD, ali neki nemaju para, neko ga ne misli još kupti jer je jednostavno precjenjen, itd... |
Citiraj:
Citiraj:
http://i47.tinypic.com/35l9nki.png http://i47.tinypic.com/2uiubr7.png To sam brzinski podesio,blue vise nemam,ali sjecam se da je black na tiho malo brzi od blue-a,skoro isti. Green kad se ubrza ,dosta je sporiji od blacka,ali iako se cuje,manje se cuje od blacka. |
1 privitaka
Ne mogu podesiti AAM
|
Skini hddscan
|
Neće mu pomoći HDDScan, tj. pisat će mu da AAM nije podržan za taj disk.
Bruno ti očito imaš neki jako rani model FAEX-a, kad ima omogućen AAM, moj od 2TB je 24 Jun 2011 i nema podešavanje AAM-a. Jer WD je od 2011. prestao podržavati AAM, zbog patentnih prava neke treće kompanije, isto kao i Seagate od 2008. EDIT: Evo, našao sam, to je Convolveov patent za koji očito HDD dupolisti ne žele plaćati prava. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Ovako!
Black je zakon i skuplji je od greena i reda. Da li košta više? Da. Dali se isplati po brzini pokraj SSD-a, naravno da ne (ako kapacitet nije problem). Ali... Green - 2 godine garancije Red - 3 godine Black -5 godina Tko misli da ta "premija" nije važna, njegova stvar. |
Slažem se u potpunosti sa tvojim razmišljanjem Mad_Duke .
Garancija od 5 godina je ogroman plus . Što se tiče SSD diskova ne vjerujem da oni nisu zamišljani kao storage diskovi , nego trenutna tehnologija proizvodnje im nije omogučila veči kapacitet za prihvatljiviju cijenu od trenutne . Vrijeme SSD diskova dolazi i oni će u dogledno vrijeme zamjeniti klasične hard diskove na koje ćemo za 2 do 3 godine gledati kao na staru kramu i pitati se kako smo tako šta i mogli imati u kompu :-) . Vjerujem da će standardni kapacitet SSD harda za dvije godine biti 1TB i bit će dostatan i za OS i za storage . |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:18. |