PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   3.5" SATA HDD-ovi od 640 GB do 1 TB (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=149919)

skitnica 17.02.2013. 18:10

Moze preporuka (sa linkom) 3,5" HDD-a. 1 i 2TB. Koristio bi ga za kolekciju glazbe i filmova. WD Green ne zelim.
Sistem je na SSD-u.

Kristijan1 17.02.2013. 20:49

Osobno preporučio bih ti :
HDD WD 2TB, WD2002FAEX , SATA 6 Gb/s, 64MB Cache,WD Caviar Black

Za disk od 1 TB preporučam WD Black 1TB - 1002FAEX

http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=9773

http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=760

skitnica 17.02.2013. 22:05

To mi je preskupo i prebucno za storage.

Rade0n 17.02.2013. 22:12

Preporuka za 1TB je WD Caviar Blue: http://www.diskont24.com/product.php...cat=335&page=1
Stvarno odličan disk.

Za 2TB nisam siguran kako stoje stvari i šta je najbolje, pa nek netko drugi predloži.

Kristijan1 17.02.2013. 22:19

Citiraj:

Autor skitnica (Post 2339543)
To mi je preskupo i prebucno za storage.

Kupi si onda nešto iz Blue ili Red serije WD diskova .
Jeftiniji su od BLACK diskova i sporiji , a na Red imaš 3 godine garancije .

http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=810

skitnica 18.02.2013. 11:05

Za Red vidim da je prvenstveno NAS/RAID disk (sto valjda znaci da je dobar za 24/7 load, a ako je dobar za to onda je za sve). Hoce li raditi out of box kad ga spojim kao najobicniji SATA disk?

Kristijan1 18.02.2013. 18:30

Ne vidim nikakav razlog zašto taj disk nebi radio kao "najobičniji SATA disk" nije to sedmo svjetsko čudo .

Kao što si i sam naveo ako je dobar za 24/7 rad , onda je dobar za sve !

VVedran 20.02.2013. 21:48

Bok,
Vidim da WD Blue imaju 2 godine a Black 5 god. što na prvi pogled izgleda super za Black ali: mislim da me više boli gubitak podataka nego 500-600kn koje moram uložiti u novi HDD ako Blue rikne nakon cca3 godine.

I sad pitanje:da li se HDD može popraviti uz očuvanje podataka (jasno da to ovisi o kvaru) ili se bez obzira na kvar mogu pozdraviti sa svime što imam spremljeno i jel mi pod garanciju ulazi spašavanje podataka?
THX

Mr.Ex.President 20.02.2013. 21:58

Ne ulazi u garanciju, a popravak, odnosno spašavanje podataka je moguće ovisno o kvaru, ali uglavnon i totalno neisplativ, čitaj: skupo.
Koji god disk da kupio, nemaš nikakvu osiguranu pouzdanost, sve da mu je garancija i neograničena. Osiguraj redudanciju i backup, bar u današnje vrijeme to nije nekakav problem;)

pootzko 23.02.2013. 11:25

Razlika između ova dva caviar blacka?

ne kužim baš koja je razlika između ova dva modela ako uopće postoji jer za ovaj jedan u biti ne postoji neki detaljan opis ili točan naziv mdela po kojemu bih ga guglao? pa ako bi mi netko mogao objasniti.. hvala

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=8882175

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=051510147

Zvone2772 23.02.2013. 12:03

Vjerojatno je razlika u dobavljaču, pa je i sitna razlika u cijeni.
Ne vidim da WD ima više istih diskova u ponudi, odnosno trenutno su u ponudi
WDsite-link

sina xx3 23.02.2013. 13:03

Citiraj:

Autor pootzko (Post 2344163)
ne kužim baš koja je razlika između ova dva modela ako uopće postoji jer za ovaj jedan u biti ne postoji neki detaljan opis ili točan naziv mdela po kojemu bih ga guglao? pa ako bi mi netko mogao objasniti.. hvala

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=8882175

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=051510147

.....razlika bi mogla biti samo u vremenu nabavke HDD-a tj. tečaja USD-a,pa je zato i takva minimalna razlika u cijeni.
Nije to ništa čudno vidio sam ja i razlika za isti proizvod (od istog dobavljača), od dućana do dućana i po 30-35%.

btw..........imaš pp.:)

drMarin 27.02.2013. 09:07

Disk

Znaci posto mi rikava eksterni jetstore , treba mi prostora, a uzimat cu SSD vertexov za sistem i programe , pa me zanima dali je
HDD SATA3 WD Caviar Green 1TB WD10EZRX, 64 MB ,

dobro rjesenje za storage.. CIjene je oko 550 kn + dostava.,garancija 2 god????

Rade0n 27.02.2013. 14:06

Green je dobar za storage ali ja bi ih svejedno izbjegavao, dosta ih se žalilo na crkavanje, a nisu ni najjeftiniji.
Ja bi na tvom mjestu išao na još jeftinije, Toshiba 1TB DT01ACA100, cca 460 kn: http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=DT01ACA100

Samo pazi, negdje piše da je garancija 2 god., a negdje 3.
Zapravo je 2 god., a jednu daje proizvođač, barem koliko sam ja shvatio.

ShanTech 27.02.2013. 15:20

@drMarin
Daj neki link na dućan gdje bi kupovao. Možda u Genelecu? Kolko vidim oni imaju samo WD diskove. Taj Green (WD10EZRX) košta 133,50 KM, WD Black WD1002FAEX košta 177,70 KM, a 2TB Green košta 185,90 KM. Black je disk za OS, a green za klasični storage. Ako ti nije bitna dulja garancija kod Blacka, uzmi Green.

Gustavo 09.03.2013. 13:22

Jel taj caviar black najbolja opcija za kupnju novog harda?

domis 09.03.2013. 13:31

ovisi...
za sistemca su bolji SSD, ali njima je problem mali kapacitet i visoka cijena u odnosu na HDD
za storage su najbolji diskovi green serije (svaki proizvođač ima par modela), oni su sporiji, tiši i hladniji, a opet dovoljno brzi za linear read ogromnih fajlova.

a prije pojeftinjenja SSDa, wd black je bio jedna najboljih opcija za kupnju sistemskog diska jer je imao niski "random access time", 5 god garancije i dosta veliki kapacitet :)

Rade0n 09.03.2013. 15:25

Citiraj:

Autor domis (Post 2354392)
a prije pojeftinjenja SSDa, wd black je bio jedna najboljih opcija za kupnju sistemskog diska jer je imao niski "random access time", 5 god garancije i dosta veliki kapacitet :)

I dalje je black najbolja opcija, SSD je još uvijek preskup i totalno nepotreban za 99% korisnika, šminka.

coconut 09.03.2013. 15:26

Mali ispravak - za sistemca radije uzeti Blue verziju. Malo je sporija, ali je neusporedivo tiša i hladnija od Blacka.
WD Green ne bi trenutno predložio za storage jer u zadnje vrijeme ima dosta crknutih primjeraka.

MAGARAC 09.03.2013. 15:37

Citiraj:

Autor coconut (Post 2354458)
Mali ispravak - za sistemca radije uzeti Blue verziju. Malo je sporija, ali je neusporedivo tiša i hladnija od Blacka.
WD Green ne bi trenutno predložio za storage jer u zadnje vrijeme ima dosta crknutih primjeraka.

Apsulutno.. Blackovi su po meni izgubili svaki smisao zbog tog rondanja i svega. Ja imam sad jednog u HTCPu, silom prilika i totalno ubija atmosferu sa svojim rondanjem. Za sistemca vise ni u bunilu. To susjedi cuju kad pocne ucitavat prilikom dizanja windozera. Prosla su ta vremena.

domis 09.03.2013. 15:41

Citiraj:

Autor Rade0n (Post 2354457)
I dalje je black najbolja opcija, SSD je još uvijek preskup i totalno nepotreban za 99% korisnika, šminka.

isto kao i K procesori, isto kao i ddr3 ram divljih frekvencija, isto kao i high end grafe, pa onda divlji "mobiteli"...your point?
ssd je sad jos i među jeftinijim komponentama, 120gb za 700kn je i više nego povoljno :p

Citiraj:

neznam kako vama, al meni su mojih 640gb crnci bili tihi, a dosta velka sam picajzla...dobro moji su bili WD6401AALS, jedne od prvih serija koja je imala 5g garancije, a s kasnijima su valjda usrali pa su se culi

mislio opcenito na te green, eco i pitaj boga kak ih jos ne nazivaju :D

ivan77 09.03.2013. 15:41

Da, evo ja imam WD black kao sistemca i susjedi misle
da sam upalio kosilicu.

Rade0n 09.03.2013. 15:55

Citiraj:

Autor domis (Post 2354464)
isto kao i K procesori, isto kao i ddr3 ram divljih frekvencija, isto kao i high end grafe, pa onda divlji "mobiteli"...your point?
ssd je sad jos i među jeftinijim komponentama, 120gb za 700kn je i više nego povoljno :p

Loše su ti usporedbe, govoriš o stvarima koje imaju normalan tok razvoja, tipa jače grafičke.
Kod diskova nije baš normalan tok razvoja.
Prelazi se na drugačiju tehnologiju, a ova nova ti nudi puno manje mjesta za puno više para, a to nije napredak, naravno, dobiva se na brzini i tišini, ali pitanje je koliko su te dvije stvari opravdane i potrebne.
Mehanički disk je i dalje najisplativija kupovina.

Meni na WD Blue stvarno sve vrti normalno, a imam 500GB na raspolaganju, ne vidim ni jedan razlog za prijeći na ssd, eventualno radi tišine, ali nikako radi brzine.

domis 09.03.2013. 16:14

svaka tehologija ima svojih pozitivnih i negativnih stvari, na kupcu je da presudi što mu je bitnije (brzina, tišina i izdržljivost ili kapacitet i niža cijena)

meni osobno HDD više ne dolazi u obzir kod kupovine sistemskog diska, isto kao što mi SSD ne dolazi u obzir za storage :D

ZoS 09.03.2013. 17:04

Citiraj:

Mali ispravak - za sistemca radije uzeti Blue verziju. Malo je sporija

iz mog iskustva, a prije ovog sam imao blue 500gb, osjetno je sporiji u odnosu na black - i na bootu, a pogotovo pri kopiranju. plavom bi brzina kopiranja s C na D znala pasti na 25-30 MBs, crnom ne pada ispod 60-70.
Citiraj:

ali je neusporedivo tiša
istina. ovaj FAEX je jako bučan, makar to meni osobno ne smeta.
Citiraj:

i hladnija od Blacka.
mislim da se ovde radi o 2-3 stupnja max. meni nakon kopiranja 20-30 GB podataka poraste temp za stupanj.

s druge strane, 5 prema 2 godine gare je značajna razlika. nema nepokvarljivih, istina, i većini ljudi će - u slučaju havarije - najviše bit žao izgubljenih podataka, no kad proizvođač daje pet godina podrške, onda to opet nekog vraga znači.

Kristijan1 09.03.2013. 21:14

WD Black AALS modeli su neuporedivo tiši od FAEX modela ali su i 20% sporiji .
Ovaj 2TB FASS što imam je također tih , ali zato ovaj FAEX rošta strava !

Nisam znao da je toliko glasan pa sam na njega još stavio OS , zamjenio mi je 640 GB AALS HARD koji sam do tada imao .
Sada ne mogu spavati koliko se to roštanje čuje po noči !

spawn 09.03.2013. 21:37

Re: Razlika između ova dva caviar blacka?

Ja sam se malo igrao s acouszic managementom pa sam shvatio da ako zelite brz i tih disk,uzmete black,i usporite ga da se ne cuje. Kao takav je brzi od blue-a a tih. Mana je cijena .Za storage imam 2tb 64 mb cache-a. Malo sam ga ubrzao i dobio na brzini prijenosa a jos uvijek je tih.

Kristijan1 09.03.2013. 21:44

Kako si podesio acouszic management da disk bude tih ?

spawn 10.03.2013. 16:16

Nisam u Rovinju trenutno,a ne znam napamet kako se program zove. Pokrenes ga, otvoris am,i smanjis level buke. Disk se stisa ali i uspori. Ali jos uvijek bude brzi od blue-a. Kad se vratim napisem kako se pogram zove,ali mozes i malo izgooglati sigurno ces ga naci

vedranzeman 10.03.2013. 19:39

Bruno, ne znam kako si na svom FAEX-u uspio podesiti AAM, kad isti ne podržava AAM?
Inače za podešavanje AAM-a, te APM-a i PM-a (korisno kod Green diskova, da se ne gase i parkiraju glave svako malo), sasvim OK je besplatni HDDScan.

domis 10.03.2013. 19:51

hdtune pro također podržava promjenu AAM-a

RaneZ 11.03.2013. 13:29

Vi bi brzo, tiho, sa 44 godine garancije, sa 500 tb kapaciteta :fiju:

Jednom kad probas SSD ne vracas se nikad na hdd. Osim za storage ali ponajprije zobg cijene. Za 5 godine, vise ni zbog toga.

Mommistake 11.03.2013. 14:24

Citiraj:

Autor RaneZ (Post 2355367)
Vi bi brzo, tiho, sa 44 godine garancije, sa 500 tb kapaciteta :fiju:

Jednom kad probas SSD ne vracas se nikad na hdd. Osim za storage ali ponajprije zobg cijene. Za 5 godine, vise ni zbog toga.

Lako je reći. Čovjek traži najbolje za ono koliko može dati.

Svi bi mi hteli SSD, ali neki nemaju para, neko ga ne misli još kupti jer je jednostavno precjenjen, itd...

spawn 11.03.2013. 22:39

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 2354638)
Kako si podesio acouszic management da disk bude tih ?

Citiraj:

Autor vedranzeman (Post 2355024)
Bruno, ne znam kako si na svom FAEX-u uspio podesiti AAM, kad isti ne podržava AAM?
Inače za podešavanje AAM-a, te APM-a i PM-a (korisno kod Green diskova, da se ne gase i parkiraju glave svako malo), sasvim OK je besplatni HDDScan.

Eto ,bas na taj hddscan sam mislio. Probaj ga na faexu i dobijes OVO:

http://i47.tinypic.com/35l9nki.png

http://i47.tinypic.com/2uiubr7.png

To sam brzinski podesio,blue vise nemam,ali sjecam se da je black na tiho malo brzi od blue-a,skoro isti. Green kad se ubrza ,dosta je sporiji od blacka,ali iako se cuje,manje se cuje od blacka.

Kristijan1 11.03.2013. 23:28

1 privitaka
Ne mogu podesiti AAM

spawn 12.03.2013. 00:26

Skini hddscan

vedranzeman 12.03.2013. 01:03

Neće mu pomoći HDDScan, tj. pisat će mu da AAM nije podržan za taj disk.
Bruno ti očito imaš neki jako rani model FAEX-a, kad ima omogućen AAM, moj od 2TB je 24 Jun 2011 i nema podešavanje AAM-a.
Jer WD je od 2011. prestao podržavati AAM, zbog patentnih prava neke treće kompanije, isto kao i Seagate od 2008.

EDIT: Evo, našao sam, to je Convolveov patent za koji očito HDD dupolisti ne žele plaćati prava.

srale7 12.03.2013. 08:20

Citiraj:

Autor Rade0n (Post 2354457)

Očito se jos nisi susreo sa računalom koje u sebi ima ssd.

Citiraj:

Autor Rade0n (Post 2354473)
Loše su ti usporedbe, govoriš o stvarima koje imaju normalan tok razvoja, tipa jače grafičke.
Kod diskova nije baš normalan tok razvoja.
Prelazi se na drugačiju tehnologiju, a ova nova ti nudi puno manje mjesta za puno više para, a to nije napredak, naravno, dobiva se na brzini i tišini, ali pitanje je koliko su te dvije stvari opravdane i potrebne.
Mehanički disk je i dalje najisplativija kupovina.

Meni na WD Blue stvarno sve vrti normalno, a imam 500GB na raspolaganju, ne vidim ni jedan razlog za prijeći na ssd, eventualno radi tišine, ali nikako radi brzine.

SSD nije zamisljen da bude storage disk, vec sistemac, koji poprilično ubrza sistem i svaka nova konfa koja ima budget >4000 kn bi trebala imat ssd, jer ni oni vise nisu skupi. Ako tebi ta brzina nije potrebna, tvoj izbor, ali ne moras onda filozofirat kak je to šminka i nepotrebno:beer:

Mad_Duke 12.03.2013. 08:41

Ovako!

Black je zakon i skuplji je od greena i reda. Da li košta više? Da. Dali se isplati po brzini pokraj SSD-a, naravno da ne (ako kapacitet nije problem). Ali...

Green - 2 godine garancije
Red - 3 godine
Black -5 godina

Tko misli da ta "premija" nije važna, njegova stvar.

Kristijan1 12.03.2013. 12:39

Slažem se u potpunosti sa tvojim razmišljanjem Mad_Duke .
Garancija od 5 godina je ogroman plus .

Što se tiče SSD diskova ne vjerujem da oni nisu zamišljani kao storage diskovi , nego trenutna tehnologija proizvodnje im nije omogučila veči kapacitet za prihvatljiviju cijenu od trenutne .
Vrijeme SSD diskova dolazi i oni će u dogledno vrijeme zamjeniti klasične hard diskove na koje ćemo za 2 do 3 godine gledati kao na staru kramu i pitati se kako smo tako šta i mogli imati u kompu :-) .
Vjerujem da će standardni kapacitet SSD harda za dvije godine biti 1TB i bit će dostatan i za OS i za storage .

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:18.