PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Bono 27.10.2025. 19:42

A kako ce skuziti mobitel ili pojas? Tesko da to moze skuziti sa visine, hoce se spustati blizu prometa?

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Igorr 27.10.2025. 19:52

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3827690)

Je, šok i vjeverica :D

Super mi je ta ekipa što kupi PHEV pa ga ne puni...

Ajde kad ti je službeni auto pa nisi imao utjecaja a nemaš ga di puniti, ali kad svjesno svojim parama kupiš PHEV a situacija je da ili a) nemaš ga realno di puniti i/ili b) neda ti se puniti - briljantno :zdero2:

Bono 27.10.2025. 20:14

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3827785)
Je, šok i vjeverica :D

Super mi je ta ekipa što kupi PHEV pa ga ne puni...

Ajde kad ti je službeni auto pa nisi imao utjecaja a nemaš ga di puniti, ali kad svjesno svojim parama kupiš PHEV a situacija je da ili a) nemaš ga realno di puniti i/ili b) neda ti se puniti - briljantno :zdero2:

Isto kao kad sam prije x godina pitao u tesla grupi vlasnike kako su to zamislili puniti svoje aute? Kad je vecina bila u renti i bez parkirnog mjesta. Rekli su mi struja je besplatna na parkingu kod trgovackih centara.

RaneZ 27.10.2025. 20:17

Citiraj:

Autor Bono (Post 3827792)
Isto kao kad sam prije x godina pitao u tesla grupi vlasnike kako su to zamislili puniti svoje aute? Kad je vecina bila u renti i bez parkirnog mjesta. Rekli su mi struja je besplatna na parkingu kod trgovackih centara.

Bila je. Do prije godinu dana, dvije. Susjed se vozio 5g dzabe. I ne samo to, ima lifetime free na superchargerima :) to ne prodajes vise nikad. Jwbiga, kasnimo.

1v@n 27.10.2025. 20:20

Citiraj:

Autor medo (Post 3827781)
Imaš žarišnu duljinu objektiva, pomak fokusa kamere, te položaj i nagib kamere koji izmjeriš senzorima. To ti je dovoljno za izračunati udaljenost iako vjerojatno imaju infracrveni daljinomjer da im pomogne zbog preciznosti a da se ne vidi.

Zatim imaš pomak snimljenog objekta između više frameova kojeg algoritam prati, njegov kut u odnosu na kameru. Tako može pratiti više objekata u kadru i izračunati im brzinu s podacima gore spomenutim.

Vidio sam to još prije 7-8god kod nas ali na fiksnoj kameri. Na ekranu je bila snimka prometa ispod video feeda registracije auta u kadru i njihove brzine.

I svejedno je ideš li prema kameri ili od kamere. Kuži oba smjera istovremeno.

Izračuna i brzinu pješaka na rinzolu.

I da je ovo sve moguće u HR...koliko mogu vremena provesti u zraku? Bit ću jako optimističan i reći 2 sata dnevno uz downtime za punjenje i promjenu baterija.

DJI ima dosta dobar enterprise sektor, ali nekako ne vidim MUP da kupuje par Matrice 30T dronova po 10k eura svaki + moduli za mjerenje brzine i sl.

Bono 27.10.2025. 20:21

Da, samo su oni bili cvrsto uvjereni da ce to trajati i uvijek ce se naci besplatna punionica. Jedino je Tesla ispostovala obecanje, sve ostalo je preslo u naplatu.
Ako nemas doma ili na poslu punjac, elektricni auto je glupost jer te javne punionice mogu reketariti sa cijenom i u dosta slucajeva ce biti skuplja voznja nego sa dieselom.

zgmmax 27.10.2025. 20:42

Članak iz 2024
Citiraj:

Testirali smo dronove kojima bismo mogli snimiti i kažnjavati vozače koji krše propise a da ih ne moramo zaustaviti. Ove godine nabavit ćemo još dronova – kazao je Mataija.

Dron za nadzor prometa lani su počeli koristiti u Policijskoj upravi varaždinskoj, a dronovi bi se, kako stvari stoje, uskoro mogli početi intenzivnije koristiti u lovljenju prometnih prekršitelja.

Sent from my Pixel 9 Pro using Tapatalk

RaneZ 27.10.2025. 21:16

Citiraj:

Autor Bono (Post 3827797)
Da, samo su oni bili cvrsto uvjereni da ce to trajati i uvijek ce se naci besplatna punionica. Jedino je Tesla ispostovala obecanje, sve ostalo je preslo u naplatu.
Ako nemas doma ili na poslu punjac, elektricni auto je glupost jer te javne punionice mogu reketariti sa cijenom i u dosta slucajeva ce biti skuplja voznja nego sa dieselom.

Bez toga ne kupujes ev. Imas klasicno pravilo EV ako punis doma je 90% jeftiniji od benz, ako punis na dc okolo je skoro 60% skuplje. Dc koristis samo za duga putovanja uz sve cake, pretplate, 5 appova i slicno. Zato zelis auto sa 150+kw punjenem. Ako ne i 250+.. da obavis taj "skupi dio" u 15 min

Colop 27.10.2025. 21:34

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3827796)
I da je ovo sve moguće u HR...koliko mogu vremena provesti u zraku? Bit ću jako optimističan i reći 2 sata dnevno uz downtime za punjenje i promjenu baterija.

DJI ima dosta dobar enterprise sektor, ali nekako ne vidim MUP da kupuje par Matrice 30T dronova po 10k eura svaki + moduli za mjerenje brzine i sl.

Fiksne kamere su bile red veličine 50-70 000 eura komad, a taj dron (nek je 15 k eura sa dodacima) bi sam sebe isplatio u par dana na raskrižjima u Splitu.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Hamm 28.10.2025. 10:03

medo 28.10.2025. 10:06

Automobili

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3827796)

Neka budu sat-dva na najgorim raskrižjima u ZGu isplatit će se nakon tjedan dana :D

EDIT: sad vidim da je kolega već odgovorio :) Baš u Splitu su prije 20ak godina razapinjali politiku za pretjerano trošenje proračunskog novca zbog one kamere na obilaznici a isplatila se u manje od dva tjedna.

Mommistake 28.10.2025. 10:29

Čekajte, 6 godina uvode naplatu cestarine na kojoj nema nikakvog pomaka, mi pričamo o dronovima. :D

Kakvi su to dronovi, s kakvim baterijama? :D

RaneZ 28.10.2025. 10:30

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3827856)

Poznanica uzela, javim kad dodje :chears:
Zadnjih mjesec dana znam za 10tak ljudi iz okruzenja koji su uzeli kineze svih vrsta i ranga.

Colop 28.10.2025. 10:42

Citiraj:

Autor medo (Post 3827857)
Neka budu sat-dva na najgorim raskrižjima u ZGu isplatit će se nakon tjedan dana :D

EDIT: sad vidim da je kolega već odgovorio :) Baš u Splitu su prije 20ak godina razapinjali politiku za pretjerano trošenje proračunskog novca zbog one kamere na obilaznici a isplatila se u manje od dva tjedna.

Zapravo kad su je tek stavili, ograničenje je bilo 70 km/h, oni su stavili na 82 km/h da slikava, memorija kamere je bila puna nakon dva ili tri dana :D,

Bacio sam pogled na ove Matrice 30T dronove što je komentirao kolega, jbt fascinatno je što sve dobiješ za 10k eura. Umjesto u presretače i fiksne kamere, bilo bi im pametnije ulagati u ove.

Mladenxy 28.10.2025. 10:58

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3827865)
Čekajte, 6 godina uvode naplatu cestarine na kojoj nema nikakvog pomaka, mi pričamo o dronovima. :D

Kakvi su to dronovi, s kakvim baterijama? :D

Bajraktar može cijeli dan letjeti i snimati jer koristi benzin :D

Mommistake 28.10.2025. 11:00

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3827872)

Nadam se da ne idu u takve ekstreme i koriste dronove od 5 milijuna eura. :D

Colop 28.10.2025. 11:02

Citiraj:

I košta samo 6 milijuna dolara po jedinici :D

Bono 28.10.2025. 11:07

Citiraj:

28 sati, 300l tank i jos ima i podrsku za rakete. :)

U ratu je beskoristan, pa da ga bar za nesto iskoriste, po obicaju kupujemo sve krivo.

Mommistake 28.10.2025. 11:31

A dobro, može Plenki provjeriti dronom koliko mu je trava visoka u viksi na moru, pa da ne ide bezveze helikopterom, ako ne treba još kositi.

Po meni, dobro uložen novac. :D

Master_Hrc 28.10.2025. 12:13

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3827739)
Jasno Hrvatski jal. Žena ima Q8, a on kiu sportage. :D Kaj će drugo nego joj muriju/kuminalca zvati. :D

Hahaha, apsolutno.:D

Sjecam se kad su kupovali presretace da su ih isto planirali u par godina otplatiti, mislim da je nakraju bio neki smjesni period od pola godine, godine dana da su ih otplatili.
To jedino Rvati kuze, udaranje po djepu. Tako da samo u kamere/presretace/svemirskeBrodove/gobleneDuskaLokinaSaKamerama treba ulagati. To se jedino isplati.

Kad se vozim po krampu od A1, to mi je kao offroad, pogotovo na mostovima gdje nisu u stanju napraviti spojnicu koju necu osjetiti a degradaciju asfalta da ne spominjem, autoput kao da je star 50 godina. Kad prolazim kroz te tunele di se ekipa cepa 130-150 iako je ogranicenje 100 i da budemo realni to je za 100 jer najmanja greska/umor se skupo placa, da barem tu stave kamere. I to one di te automatski okine i automatski kuvertira kazna, brzo bi to iskorijenili. Jedino sto nebi iskorijenili je kmecanje ekipe, kme kme represija, kme kme punjenje proracuna :D

Mommistake 28.10.2025. 12:38

Naletio danas, nasmijalo me. :)

Screenshot-2025-10-28-at-11-38-05

Piksa 28.10.2025. 13:16

Frend kupuje BMW. Savršena forworduša. :D

sinisa1989 28.10.2025. 15:20

Jel netko ima navozne rampe? Jel su ok one plastične ili da idem na "stepenaste"? Ne da mi se više improvizirati s fosnama za izmjenu ulja, pa bih uzeo rampe.

Ivo_Strojnica 28.10.2025. 15:24

koje plastične?

sinisa1989 28.10.2025. 15:27

https://www.intercars24.ee/products/...tic-0xptpi0019

Mommistake 28.10.2025. 15:28

Ja sam imao plastične davno, znale su mi se odslajdati kada sam gore autom išao, pa sam ih morao nekako zakvačiti negdje da mi ih auto ne odgura.

Inače bez zamjerki.

Ako ih misliš negdje zakvačiti ili im staviti graničnike da ne mogu nigdje, neće biti problema.

Ivo_Strojnica 28.10.2025. 15:32

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3827921)

Pa ovo izgleda sasvim ok, mislim da ti realno ne treba ništa više.

sinisa1989 28.10.2025. 15:39

I meni se ove čine ok. Blagi uspon, dosta široke, a opet nisu previsoke da karter bude jako nakošen.

coconut 28.10.2025. 16:47

Danas je susjedi koja se parkira na mjestu za invalide, a nije invalid, pauk 'popapao' auto.
Prvo su slučajno stali uz auto da vide ima li invalidsku naljepnicu te ustanovili da nema.
15 min kasnije su došli i odvezli auto.
U svrhu dobrosusjedskih odnosa, nisam je želio uznemiriti vješću da joj dižu auto. :D
Izgledala je vrlo zbunjeno kada je izašla van i ustanovila da joj nema auta.

VandaL.pr! 28.10.2025. 17:08

Takve treba napraviti invalidom pa nek parkiraju do kraja života na mjesto za invalide.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:53.