PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Amdejac 16.10.2025. 07:05

@Hamm, nije SUV nego SUVag. Auta za osobe s posebnim potrebama. 😂

Tumor 16.10.2025. 07:38

Citiraj:

Autor BADSIM (Post 3825912)
Procijeni koliko vrijede tvoji živci i vrijeme koje izgubiš svaki put kad te netko nazove ili dođe pregledati auto i na probnu vožnju., Moraš ga negdje parkirati i obići auto da vidiš jel sve u redu , a osiguranje ističe svakim danom što ga ne prodaš .

Pocetkom godine gledao jedan auto. Covjek trazi 38k €, kaze ne ide ispod 37k.
Ja sam osobno smatrao da vrijedi 35k € max i toliko bi dao za njega. Nisam kupio.
Vidim ga jos uvijek u oglasniku, sada cijena 34,5k €, znaci isao bi on i za 34k sada, mozda i manje.

Da li bi mozda bilo bolje za njega da je tada dobio 35k € i prodao auto ili sto je evo 10 mjeseci koristio dodatno i sada trazi manje novaca i jos uvijek nema kupca - pitanje je. Znam da je pricao da prodaju auto jer zeli kupiti veci.

Tako da - dobiti 9k € sada i "rijesiti" se auta ili inzistirati na 10k € i prodavati ga mozda jos mjesecima. I sto kolega kaze, svakim tjednom je auto stariji, skracuje mu se registracija i priblizava servis. Sta je bolje svatko za sebe mora procijeniti.

tomek@vz 16.10.2025. 08:26

Citiraj:

Western automotive and green energy executives who visit China are returning humbled -- and even terrified. As The Telegraph reports, the executives are warning that the country's heavily automated manufacturing industry could quickly leave Western nations behind, especially when it comes to electric vehicles. "We are in a global competition with China, and it's not just EVs," Ford CEO Jim Farley told The Verge last month. "And if we lose this, we do not have a future at Ford." Some companies are giving up on new initiatives altogether, with the founder of mining company Fortescue, Andrew Forrest, claiming that his recent trip to China led to him abandoning attempts to produce EV powertrains in-house. "There are no people -- everything is robotic," he told The Telegraph.

Other executives recalled touring "dark factories" that don't even need to keep the lights on, as most work is being done around the clock by robots. "You get this sense of a change, where China's competitiveness has gone from being about government subsidies and low wages to a tremendous number of highly skilled, educated engineers who are innovating like mad," British energy supplier Octopus CEO Greg Jackson told the newspaper. According to recent figures by the International Federation of Robotics, China has deployed orders of magnitude more industrial robots than Germany, the US, and the UK.
Europa je nahebala kako god okrenuli.

Pupo 16.10.2025. 09:55

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3825924)

Dramica :)

Inovator 16.10.2025. 10:01

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3825929)
Europa je nahebala kako god okrenuli.

Sami smo si krivi. Sve odluke su isle na mlin Kini. Europa, a posebno Njemacka je imala primat u proizvodnji ICE auta, tako da su sami sebi odigrali ovo sto sad imaju. A trendovi su takvi da to izgleda kao jednosmjerna ulica. Odluke EU birokrata po pitanju "smanjenja emisija" i sl., su blago receno upitne.

Hamm 16.10.2025. 10:44

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3825925)
@Hamm, nije SUV nego SUVag. Auta za osobe s posebnim potrebama. 😂

Čekaj da vozai koreja krševa shvate da tu VAG koncern pomaže jedan drugome. :D Jal i ljubomora. :D

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3825955)
Dramica :)

Backup glavu čuva. ;)

RaneZ 16.10.2025. 13:15

Jel se netko tu od vas prijavljivao za poticaje jucer? ili i dalje tvrdddddiimo da je dizel bog balkana :P

Bono 16.10.2025. 13:29

Citiraj:

Autor RaneZ (Post 3826016)
Jel se netko tu od vas prijavljivao za poticaje jucer? ili i dalje tvrdddddiimo da je dizel bog balkana :P

Ja sam, ali mislim da nije neka guzva...

RaneZ 16.10.2025. 13:39

Citiraj:

Autor Bono (Post 3826020)
Ja sam, ali mislim da nije neka guzva...

Nadam se, nesto se prica je vec sve ispunjeno, sad ide tek zbrajanje..to bi moglo potrajat. Do 31.12, jel :kafa:

Bono 16.10.2025. 13:43

Natjecaj je jos otvoren, ocito jos ima novaca.

RaneZ 16.10.2025. 13:45

Citiraj:

Autor Bono (Post 3826025)
Natjecaj je jos otvoren, ocito jos ima novaca.

Nece zatvorit jos, rucno se mora sve pregledat..nije ko prosle godine kad su auto kuce imale. Pa se tocno znalo po excel tablici ;)

Ovako moras svaku prijavu pogledat rucno, netko je sjebo dokumentaciju, netko krivo uploadao, netko nije zadovoljio uvjete..... I onda tek zbrojit. Fun times.

Mario92 16.10.2025. 13:56

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3825957)
Sami smo si krivi. Sve odluke su isle na mlin Kini. Europa, a posebno Njemacka je imala primat u proizvodnji ICE auta, tako da su sami sebi odigrali ovo sto sad imaju. A trendovi su takvi da to izgleda kao jednosmjerna ulica. Odluke EU birokrata po pitanju "smanjenja emisija" i sl., su blago receno upitne.

A realno, Kina bi došla sa EV-evima kak god okreneš, a Europa da nije stiskala sa eko regulacijama bila bi još ohoho zaostala i ulagala u ICE koji bi iovak ionak otišel u prošlost.

S jedne strane da, birokracija i regulacija EU-a je problem i treba ju skresati, ali s druge strane bez zelene politike Europa ne bi bila bolesna nego bi bila dekapitirana u roku keks

Slobodno tržište bu pokopalo ICE, možda ne za jednu-dvije-deset godina, ali srednjeročno/dugoročno europski proizvođači bili bi dead man walking, ili bi se prodali kinezima pa da ostane samo ljuska i brend.

Pa pogle kak EU izgleda u drugim industrijama, sve kolko tolko poznato je Kinez sa poznatim logom, od pegli i vešmašina pa sve do infrastrukture.

robimarko-bug 16.10.2025. 14:30

Slažem se, realno je EU morala prisliti proizvođače da se pokrenu s EV-ima jer bi ih doslovno Tesla i Kinezi pojeli, tek su prije godinu-dvije realno počeli širiti ponudu s ičim zanimljivim.

Inače bi fino cruisali na staroj slavi i onda drži gaće

The Exiled 16.10.2025. 14:41

Kina i Tajvan su ih prestigli u apsolutno svemu u svega nekoliko desetljeća otkad su se zapadne zemlje odlučile na outsorucing tzv. domaće proizvodnje na račun jeftinije strane radne snage. I sad se u šok i vjeverica režimu čude kak su od (u njihovim očima) nekih azijskih poljoprivrednika i ribara izgubili i ono malo prednosti, koju svom silom (poprilično neuspješno) pokušavaju zadržati kroz razno-razne namete, carine, tarife, poreze i zabrane.:)
Citiraj:

Western executives shaken after visiting China:kafa:
Citiraj:

Western automotive and green energy executives who visit China are returning humbled — and even terrified. The executives are warning that the country’s heavily automated manufacturing industry could quickly leave Western nations behind, especially when it comes to electric vehicles. Some companies are giving up on new initiatives altogether, with the founder of mining company Fortescue, Andrew Forrest, claiming that his recent trip to China led to him abandoning attempts to produce EV powertrains in-house. Other executives recalled touring “dark factories” that don’t even need to keep the lights on, as most work is being done around the clock by robots. Beyond EVs, China has also made a major push toward adopting artificial intelligence as part of a ten-year plan, with the aim of making it a “key growth engine for the country’s economic development.” The country’s space program has also made massive strides, stoking fears of China beating the US back to the Moon.
Izvor: Futurism

De5tr0yer 16.10.2025. 15:06

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3825889)
Ne valja kad je udareno, ne valja kad je zamijenjeno novim 🤔

A onda se ekipa plaće kad uzme auto iz uvoza koji je tiptop na slikama , a u stvarnosti groblje.

Nema te kaj sekirati, vidiš da nas ima ovakvih i onakvih. Nisi bubnuo neznamkakvu basnoslovnu cifru, a sigurno si i proučio tržište prije oglašavanja.

Priklanjam se prijedlozima da ga ostaviš ovako kako je, pa ako se ne proda kroz mjesec dana, gledaš gdje je tvoja iduća granica. Kad/ako počistiš interijer malo detaljnije, odradiš još par fotki, zamijeniš trenutne u oglasu i dobro je.

Netko će reć skupo, drugi će reć povoljno, ovisi o kriterijima.

Informacije o novim drugim vratima možeš i nemoraš prešutiti. Ako te netko pita, onda kažeš, nemaš ništa za skrivati.
Ako navedeš svako i najmanje oštećenje, to će ti odvratiti puno potencijalnih kupaca kojima bi se auto svidio, makar im i uživo naveo što i kako je promijenjeno/oštećeno/popravljeno.

Na oglas će ti se uvijek javljati ekipa s pitanjima poput "koja je zadnja cijena", "jel ide za export", koje možeš komotno ignorirati.

Normalni interesent, s kojim najvjerojatnije želiš imati posla, je normalna privatna osoba koja nije preprodavač. Takvi ljudi će postaviti konkretnija pitanja odmah prilikom inicijalnog kontakta.
Ove ostale ignoriraj, samo će ti popit živce, životnu energiju i vrijeme. :beer:

Tumor 16.10.2025. 15:44

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3826038)
Informacije o novim drugim vratima možeš i nemoraš prešutiti. Ako te netko pita, onda kažeš, nemaš ništa za skrivati.
Ako navedeš svako i najmanje oštećenje, to će ti odvratiti puno potencijalnih kupaca kojima bi se auto svidio, makar im i uživo naveo što i kako je promijenjeno/oštećeno/popravljeno.

S ovim se slazem. Ja npr. uopce zamjenjena vrata ne bi stavljao u oglas nego bi rekao u razgovoru zainteresiranom kupcu za vrijeme razgovora.
Ovako kada pise na oglasu moze odvratiti potencijalne "prave" kupce kada procitaju i navesti da uopce ne nazovu.

Na proljece smo prodavali Mazdu 2. Na autu su bili lakirani i prednji i zadnji branik. Isto fora sa ZG autom, na parkiralistu te ogrebu i odu, a i mali je zadnji jednom zagrebao boju.
Oba lakirana u ovlastenom servisu preko kaska.

To nisam naveo u oglasu, ali kada su ljudi nazvali cim sam vidio da je lik ozbiljan rekao sam da su branici farbani na kasko jer su bili zagrebani, a kad vec placam kasko zasto ih nebi polakirao u ovlastenom. Nisam htio kupcima nista skrivati.
Nitko nije nista rekao da mu to smeta, onaj koji je prvi nazvao na kraju ga i odvezao.

Tako da je fer sto hoce sve reci i nista ne skrivati od kupaca, ali to sa vratima ja bi osobno ostavio za razgovor sa ozbiljnim kupcima, a ne stavio na sami oglas kako nebi otjerao potencijalno zainteresirane.

Ja isto tako prije lakiranja tako nekih dijelova uslikam taj dio sa vise strana da se vidi ostecenje. Tako da mogu kod prodaje pokazati zbog cega se zapravo auto lakirao, da mi ne dodju sa pricom da je bilo pola auta razvaljeno, pa je zato onda farbano :D

BTW, ti koji nude 9k € - to bas ponude za vrijeme razgovora ili samo posalju njuskalo poruku?
Jer meni lik slao da nudi 11k, pa onda za 2 dana da nudi 10k (auto bio oglasen za 13,4k, prodan za 13k), tog sam jednostavno ignorirao, nisam ga niti smatrao ozbiljnim kupcem nego valjda neki lik koji spama poruke na Njuskalo po principu APP.

Bono 16.10.2025. 17:39

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3826029)
A realno, Kina bi došla sa EV-evima kak god okreneš, a Europa da nije stiskala sa eko regulacijama bila bi još ohoho zaostala i ulagala u ICE koji bi iovak ionak otišel u prošlost.

S jedne strane da, birokracija i regulacija EU-a je problem i treba ju skresati, ali s druge strane bez zelene politike Europa ne bi bila bolesna nego bi bila dekapitirana u roku keks

Slobodno tržište bu pokopalo ICE, možda ne za jednu-dvije-deset godina, ali srednjeročno/dugoročno europski proizvođači bili bi dead man walking, ili bi se prodali kinezima pa da ostane samo ljuska i brend.

Pa pogle kak EU izgleda u drugim industrijama, sve kolko tolko poznato je Kinez sa poznatim logom, od pegli i vešmašina pa sve do infrastrukture.

Mozda Diesel, benzinac ce jos dugo voziti van eu, a ekonomija sa net zero ce biti tocno takva: 0.
Amerikanci imaju najbolji stav, tko zeli voziti benzinaca moze ga voziti, tko zeli struju neka vozi, ali vecinom bez poticaja.
EU administrativni valjak ce ionako pregaziti svu ekonomiju, samo za njemacku auto industriju je najavljeno 100k otkaza, a citavo auto trziste im je palo YoY ako se dobro sjecam oko 5%. Kinezi se samo smiju, radite transformaciju bez resursa, a jos pljenite kineske firme u eu, sretno. Isto kao sa pljenidbom depozita, investitori ce mirno gledati kako se to i njima dogaga kao sto se dogodilo Libiji, pa Rusiji.

https://www.index.hr/mobile/vijesti/...i/2720800.aspx

Kako bi rekli ameri FAFO

Francuski politicar ne sjecam se koji, ali pri vrhu je rekao da ga ne smeta razina duga od 120% BDP-a jer francuski gradani imaju jako puno depozita, to je uostalom i Ursula rekla da ce se depoziti staviti u funkciju...

A da ne pricamo kad imas visoke poreze, ogroman trosak birokracije i manjak energije plus visoku cijenu to dovodi uzasno skupih auta, gledao sam nedavno test Audija A5 karavana, cijena se popela na 90k eura, sretno s time. :D

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Hamm 16.10.2025. 18:02

Citiraj:

Autor RaneZ (Post 3826016)

Za kaj si se javio? Molim te parkiraj dalje od mojih i od borova. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:07.