PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Preporuka Banke (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212558)

Psycho 21.01.2020. 16:51

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3373385)
Odabrao sam 3 po nekim preporukama i idem ganjati sad na taj način, ispitat teren i tako, zagrijavam se za apn.

Al kad dobijem ovako nekompetentnu osobu kojoj se neda, padne mi mrak na oči. Da se nemože bar glumiti da joj je stalo i bit kompetentna da dobije tih 250k kn kamata.

pricaj mi o tome, ja sam zeni morao objasnjavati sta i kako jer sam isto kupovao stan preko APN-a samo na drugi nacin je bilo koncipirano tada.

Pupo 21.01.2020. 21:03

Poslao sam na hpb@hpb.hr upit, odgovorili su mi u roku par sati:

Kreditna sposobnost prilikom podnošenja zahtjeva za stambeni kredit računa se sukladno primanjima klijenta, a niže navodimo visinu anuiteta za sve opcije primanja (neto, s tim da neki u to ubrajaju i prijevoz a neki ne):

· Za primanja manja od 5.720,00 HRK

Mjesečni egzistencijalni minimum, nakon svih odbitaka uključujući i novi anuitet, mora iznositi minimalno 3/4 primanja. Anuitet sa svim postojećim zaduženjima ne prelazi 1/4 primanja

· Za primanja od 5.720,00 do 10.500,00 HRK

Mjesečni egzistencijalni minimum, nakon svih odbitaka uključujući i novi anuitet, mora iznositi minimalno 4.290,00 HRK

· Za primanja od 10.500,00 do 13.000,00 HRK

Mjesečni egzistencijalni minimum, nakon svih odbitaka uključujući i novi anuitet, mora iznositi minimalno 40% prosjeka tromjesečnih neto primanja

· Za primanja veća od 13.000,00 HRK

Mjesečni egzistencijalni minimum, nakon svih odbitaka uključujući i novi anuitet, mora iznositi minimalno 35% prosjeka tromjesečnih neto primanja

Mommistake 22.01.2020. 09:43

Čekaj, 4290kn je sada minimum za mene?
Nisam to znao. Bio je 3500kn prije par mjeseci.

stef 22.01.2020. 10:05

Citiraj:

Autor Psycho (Post 3373367)
evo ja imam kredit preko Zabe, osim sto je zena s kojom sam radio manje poznavala ponude kredita ZABE nego ja do sada nikakvih problema.
moras imati tu osnovicu za zivot neopterecenu troskovima(ovisi o kategoriji troskova, kredit, leasing, sta oni smatraju opterecenjem) i sve iznad toga moze biti rata. Ako imas 10 000kn placu rata ti prakticki moze biti 6100kn. uz to..prije je osnovica bila 3500 :goood:

p.s. bio sam dugogodisnji klijent banke i prije toga, pa je to mozda utjecalo na uvjete

Isto iskustvo ... Zaba, Erste, OTP.
Neki uračunavaju i prijevoz i stimulacije u prosjek, a neki ne. Npr. HPB.
Neke banke nude solemnizaciju na svoj trošak (npr. OTP), većina ne.
Procjenu postojeće nekretnine uglavnom sve banke rješavaju na svoj trošak.
Najmanja kamata za stambeni koju su mi nudili da ostanem je 2.55% (regulatni kredit, nije APN).

Jako je bitno kome naletite. Obična teta na šalteru vam neće dati nikakve special uvjete. Voditelj poslovnice bi mogao.
Ako ste klijent s većim primanjima (mislim da je 9k granica kod Zabe), dobijete osobnog bankara koji ima samo takve klijente i naravno bolje ponude.

Što se tiče naslova teme, nekako sam najzadovoljniji bio s Zabom. Bar što se tiče nekakve promptnosti u rješavanju bilo čega, eBankarstva isl.
Samo im ne dozvoliti da vam uvale Lepezu :D.

jp_rv 11.02.2020. 20:59

ljudi, tražim najjeftiniju opciju za vođenje tekućeg kunskog i neki oblik net bankinga, jer ovo šta radi OTP je van svake pameti.

hrpa banaka skriva cjenik i od takvih sam odustao odmah.
ERSTE je relativno dobro zastupljena tu gdje živim, tj ima bankomate na pristupačnim mjestima. i sad gledam cjenik i ispadaju mi relativno jeftini. s obzirom da vjerujem da vas puno koristi erste banku, dajte mi neki info pliz.

kunski tekući račun - 6kn mjesečno
net banking (samo net, bez mobilnog) - 8kn mjesečno. (u OTP-u to plaćam 35kn u sklopu paketa).
mobilni token - 0kn (otp isto 0kn)
naknada za priljev iz druge banke - ništa (otp 2kn)
naknada za platni nalog preko netbankinga - 2kn (otp 1kn u paketu, 2 kn bez paketa).

i sad ne kužim dal je to to, ili ima još kakvih naknada. ne trebaju mi trajni nalozi, ne trebaju mi krediti, prekoračenja, ništa pod milim bogom osim da imam debitnu karticu i nekakav tekući na kojem ću držat par soma kn i na kojeg ću dobit plaću.

ono šta bi volio imati dodatno je neki oblik dodatne "zaštićene" kartice za internet plaćanja, kao šta otp ima web prepaid karticu, na koju prebacim lovu preko netbankinga. ne mogu u svim onim silnim stavkama naći dal erste ima tako nešto dostupno, i ako da uz koju naknadu?

hvala

Pomo 11.02.2020. 21:09

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3379389)
ono šta bi volio imati dodatno je neki oblik dodatne "zaštićene" kartice za internet plaćanja, kao šta otp ima web prepaid karticu, na koju prebacim lovu preko netbankinga. ne mogu u svim onim silnim stavkama naći dal erste ima tako nešto dostupno, i ako da uz koju naknadu?

hvala

To ti je sve, za 4 kn dobiš još i mbanking (premda kažeš da ti netreba).
Nema više nikakvih skrivenih troškova.
Žiro ti je 5kn/mj ako ima prometa po računu.
A ovo zadnje, uzmi si Revolut samo virtualne kartice.
Dalje, po meni, mbanking im je odličan (radi im ga Infinium, isto kao i za HPB), štoviše meni i bolji nego netbanking, i stvarno nema potrebe zazirat od istog.
Cijena ti je mbanking+netbanking = 12kn/mj.
Mbanking sam za sebe 8kn/mj.
Netbanking sam za sebe 8kn/mj.

elance 11.02.2020. 21:12

Telekom Bankarstvo

https://www.telekombankarstvo.hr/

Zajedničko bankarstvo HT-a i ZABA-e, jel koristi tko?
Mene sad zadnjih par dana obasipaju reklamama u vezi toga, nisam prije vidio da su pokrenuli taj servis pa sad ne znam koliko je dugo aktualno.

Jel ima nekih bitnih prednosti/mana?
Trenutno sam u Addiko banci ali nemam ugovoreno internet bankarstvo, pa sad gledam da ovo aktiviram.

Libertus 11.02.2020. 21:15

Citiraj:

ljudi, tražim najjeftiniju opciju za vođenje tekućeg kunskog i neki oblik net bankinga, jer ovo šta radi OTP je van svake pameti.

hrpa banaka skriva cjenik i od takvih sam odustao odmah.
ERSTE je relativno dobro zastupljena tu gdje živim, tj ima bankomate na pristupačnim mjestima. i sad gledam cjenik i ispadaju mi relativno jeftini. s obzirom da vjerujem da vas puno koristi erste banku, dajte mi neki info pliz.

kunski tekući račun - 6kn mjesečno
net banking (samo net, bez mobilnog) - 8kn mjesečno. (u OTP-u to plaćam 35kn u sklopu paketa).
mobilni token - 0kn (otp isto 0kn)
naknada za priljev iz druge banke - ništa (otp 2kn)
naknada za platni nalog preko netbankinga - 2kn (otp 1kn u paketu, 2 kn bez paketa).

i sad ne kužim dal je to to, ili ima još kakvih naknada. ne trebaju mi trajni nalozi, ne trebaju mi krediti, prekoračenja, ništa pod milim bogom osim da imam debitnu karticu i nekakav tekući na kojem ću držat par soma kn i na kojeg ću dobit plaću.

hvala

Erste ti je ok, nemaš dodatne naknade.
6kn račun
8kn net
12kn net+mobilno

Ako trebaš dodatni račun, otvoriš si "štedni" koji je mislim isto 6kn, dobiješ karticu uz njega i taj koristiš za internet plaćanja.

Moja preporuka je da si umjesto toga dodatnog otvoriš Revolut i riješiš to na taj način.

Također imaš i HPB super smart račun, možeš ga otvoriti preko mobitela i sve ti je besplatno. Dobiješ mastercard uz njega i mobilno bankarstvo, ne možeš ići u minus, inače sve ostalo kao i kod erste.

Ako otvoriš HPB i Revolut, nemaš mjesečnih naknada uopće, plaćaš samo transakcije na HPB po valjda 2kn (kada ti plaćaš račune).

jp_rv 11.02.2020. 21:29

tnx.
erste bi uzeo zaista samo tekući i net banking (zazirem od mbankinga, i to se neće promijeniti).

varijanta 2 koju upravo čitam je HPB (imaju mali nedostatak bankomata ovdje, ali ajde, 2 su mi u blizini)
HPB ima ono šta zovu osnovni paket od 15kn (tekući i net banking) ali piše da uključuje i 10 platnih naloga, a imaju i prepaid karticu koja mi se čini da je đabe.
koristi li tu kombinaciju netko?
ispada da onda za 15kn imam i tekući, i net banking sa 10 naloga, i prepaid karticu na koju mogu uplaćivati preko netbankinga? to je fino.

edit, nisam vidio ovaj dio "za korisnike osnovnog računa iz osjetljive skupine klijenata". ok nema 10 platnih naloga đabe.

ali varijanta koja mi se čini pristojnom iako u startu malo komplicirana bi bila:
erste tekući i netbanking, za primanje plaće i nacionalni net banking (tj platne naloge). erste ne naplaćuje uplate na tekući šta mi je plus.
hpb prepaid sa karticom - alternativa otp web kartici - ako sam dobro skužio nema nikakvih troškova ako drugi meni skidaju lovu s tog računa poput plaćanja na raznim web shopovima ala ebay, ali, gearbest i slični? a mogu tu karticu koristit i na bankomatima i plaćanje u pošti sa njihovog POSa bez naknade.

šta kažete?

coconut 12.02.2020. 06:09

Nekidan dobio pismo od Erste Cluba koji zastupa ECMC kartice. Pozivaju se na neki zakon o pranju love i traže hrpu podataka (fali samo broj cipela i gaća). Po meni, dotični zakon je u sukobu sa GDPR-om, ali oni mogu sve.
Odlučio sam otkazati ECMC. Ne sjećam se kada sam je zadnji puta koristio jer imam Maestro, a odnedavno i Revolut. A svaki mjesec mi zaračunavaju 17kn za vođenje računa i još naplate godišnju članarinu. Rekao sam bye-bye.
Za otkaz kartice moram ispuniti neki obrazac i poslati im skupa sa prerezanom karticom (?!).

Alfredo nr.3 12.02.2020. 08:42

Takoder zasad smatram Erste najkorektnijom bankom. Tekući i netbanking 14kn plus 2kn za plaćanje računa. Koliko sam vidio ostali su skuplji.
Jedino ako imaš neku štednju kamate su nepostojeće, no takva je situacija sa svim bankama.

tiki66 12.02.2020. 08:52

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3379402)
tnx.
erste bi uzeo zaista samo tekući i net banking (zazirem od mbankinga, i to se neće promijeniti).

Zašto zazireš od mbankinga? Ja sam isto zazirao prije koju godinu pa sam ga uključio kad je bio džabe, i od tada sam totalno zaboravio na net banking. Jednostavnije je i brže, pogotovo plaćanje računa uz "slikaj i plati" gdje skeniraš bar kod sa računa i odmah ga platiš.

Inače ja sam u tranziciji sa Erste na HPB. HPB ima besplatno vođenje računa (tkz. supersmart račun) - samo pazi jer da bude besplatan moraš ga napraviti preko njihove mobilne aplikacije i to videopoziv sa agentom. U tome paketu je besplatna Maestro kartica, besplatan mbanking (ne i netbanking!) i besplatno vođenje računa.

Mbanking aplikaciju im radi Infinum, isto kao i za Erste i RBA. Ako te zanima kako radi, možeš skinuti aplikaciju na mobitel pa u njoj imaš Demo mod. A HPB aplikacija je IMO bolja od Erste: ima notifikacije kod promjene stanja na računu, ima ePoslovnicu gdje možeš chatat/pričat/videopozivirat za bankarom umjesto da ideš u poslovnicu, možeš kupovati udjele u investicijskim fondovima preko nje (meni bitno), kod potvrde plaćanja imaš opciju "pošalji potvrdu na mail" gdje potvrda dođe u .pdf obliku (za razliku od erste gdje dođe u obliku maila pa moram okidat screenshot).

Minus je manjak bankomata, ali keš možeš podići u svakoj pošti. Ali postoji još jedna caka - ja sam napravio Revolut pa na njega prebacio određenu količinu love (prebacivanje sa tekućeg na Rev je besplatno) i onda sa Rev možeš podizati novce sa bilo kojeg bankomata (osim sa PBZ, oni naplaćuju naknadu) džabe do 1700kn mjesečno (nakon toga ide neki fee).

Još nešto - neki dan sam platio A1 račun i naknada je bila 0kn. Navodno je i HEP besplatan ako platiš u poslovnici ili pošti sa njihovom karticom, ali nisam isprobavao.

Što se tiče hpb prepaid kartice - ona ti se plaća jednokratno 50kn i traje dvije godine. Ako ćeš to, radije napravi supersmart žiro račun (također džabe) pa ćeš dobiti i mbanking uz to i sve to za 0kn. A za kupovinu preko interneta ti je najbolje preskočiti naše banke i otvori si revolut - tečaj je puno bolji, možeš raditi virtualne kartice, fizičku karticu možeš koristiti svugdje itd.

Libertus 12.02.2020. 09:10

Sve točno osim što se ne dobiva Maestro uz HPB supersmart nego MasterCard, što je bitna razlika ukoliko je želiš provući bilo gdje izvan HR/EU. A ovo za besplatni žiro sam zaboravio, ali je dobra fora da uopće ne moraš otvarati Revolut. Žiro koristiš za internet plaćanja, tekući za plaću i riješio si sve.

franzD 12.02.2020. 10:02

Citiraj:

Autor Alfredo nr.3 (Post 3379471)
Takoder zasad smatram Erste najkorektnijom bankom. Tekući i netbanking 14kn plus 2kn za plaćanje računa. Koliko sam vidio ostali su skuplji.

PBZ je tu negdje ako imaš više grupa proizvoda. 12+7 kn za tekući s mobilnim/internet bankarstvom na što idu popusti do 30% ako imaš oročenje/besplatnu revolving/oročenu štednju/stambenu štednju/udio u investicijskom fondu i slično.

tiki66 12.02.2020. 10:34

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3379478)
Sve točno osim što se ne dobiva Maestro uz HPB supersmart nego MasterCard, što je bitna razlika ukoliko je želiš provući bilo gdje izvan HR/EU. A ovo za besplatni žiro sam zaboravio, ali je dobra fora da uopće ne moraš otvarati Revolut. Žiro koristiš za internet plaćanja, tekući za plaću i riješio si sve.

Istina, uvijek mješam te dvije kartice. Erste je na Maestro a Mastercard ide uz HPB. S time da Erste se uskoro riješava Maestro kartica i prelaze na Visu.

Koja je razlika s plaćanjem vani između Master i Maestro?

Chuxonja 12.02.2020. 11:22

Citiraj:

Autor franzD (Post 3379493)
PBZ je tu negdje ako imaš više grupa proizvoda. 12+7 kn za tekući s mobilnim/internet bankarstvom na što idu popusti do 30% ako imaš oročenje/besplatnu revolving/oročenu štednju/stambenu štednju/udio u investicijskom fondu i slično.

Tak nekak, ja imam tekući, žiro i netbanking za tipa 18kn

Libertus 12.02.2020. 11:36

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3379506)

Koja je razlika s plaćanjem vani između Master i Maestro?

Većina prodajnih mjesta ne prihvaća Maestro, obično bude samo Visa i MasterCard, nekada niti MC. Za Visu sam samo u Kini doživio da ne primaju.

jp_rv 12.02.2020. 14:20

zvao sam erste, imaju mogućnost dodatne kartice na dodatni žiro, ali to naplaćuju 6 kn mjesečno. vidim ga na netbankingu od "glavnog" računa, i prebacujem pare na njega najnormalnije. nije drama, ali ono...
računovodstvo u firmi mi isto preferira erste.
hpb supersmart mi djeluje OK kao zamjena za revolut tj kao zamjena za web prepaid karticu.

goran1985 12.02.2020. 18:10

Citiraj:

hvala

Evo baš gledam što ja imam kod OTP-a: vođenje tekućeg 11kn, žiro 7kn, mobilno bankarstvo 8kn...
Nemam pojma kolike su naknade za plaćanje jer ne plaćam ništa. Mobilno bankarstvo sam uzeo tek toliko da imam uvid u uplate.
Žena mi kod njih neki paket 35kn/mj, ona plaća. Kunu po uplatnici uzimaju njoj, osim kad je u OTP banci onda je besplatno...
Jedina mi je to fizička poslovnica u mom mjestu.

xXTheLuka1998xX 12.02.2020. 18:47

Citiraj:

Autor goran1985 (Post 3379627)
Evo baš gledam što ja imam kod OTP-a: vođenje tekućeg 11kn, žiro 7kn, mobilno bankarstvo 8kn...
Nemam pojma kolike su naknade za plaćanje jer ne plaćam ništa. Mobilno bankarstvo sam uzeo tek toliko da imam uvid u uplate.
Žena mi kod njih neki paket 35kn/mj, ona plaća. Kunu po uplatnici uzimaju njoj, osim kad je u OTP banci onda je besplatno...
Jedina mi je to fizička poslovnica u mom mjestu.

Ja placam samo 20 kn na otp
Sve skupa i mob bankarstvo i int bankarstvo te vođenje računa itd...

Poslano sa mog SM-A805F koristeći Tapatalk

rodriguez 12.02.2020. 19:15

Ja 29 mjesecno kod rba

partwish 13.02.2020. 11:16

PBZ je Tekući 7kn, digitalno bankarstvo (mob + pc) 12kn. Provizija za uplate 2,25kn, a ako je na račun u banci onda je valjda 1,25.

buljaka 13.02.2020. 14:19

Citiraj:

Autor xXTheLuka1998xX (Post 3379629)
Ja placam samo 20 kn na otp
Sve skupa i mob bankarstvo i int bankarstvo te vođenje računa itd...

Poslano sa mog SM-A805F koristeći Tapatalk

To je neki student paket ili? Digli su nam sa 25 na 35 lani obične pakete mininet one stoka ...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

coconut 14.02.2020. 12:54

OTP je počela naplaćivati uplatu kuna iz drugih banaka
https://net.hr/danas/hrvatska/jedna-...dlucili-na-to/

Lewis 14.02.2020. 13:11

Sad ce i druge banke brzo to prihvatit, samo nek je nekih naknada i pausala da "jadne" mogu prezivit :).

domy_os 14.02.2020. 18:34

Krasno, nije dovoljno što mi već za primanje svake plaće maznu jedan burek...

jp_rv 14.02.2020. 19:58

otp je užas već duže vrijeme, a sve probleme sa karticama i transakcijama koje sam imao nisu znali riješiti, već su se riješili sami od sebe protekom vremena. ona splićanka iz službe za korisnike je posebna tragedija, trebali bi joj otkaz dat, ženska pojma nema o ničemu. "ae, a valjda ee, neznan ja...".

uplate iz drugih banaka naplaćuju od 12.2019, po službenom cjeniku. pojma nisam imao dok nisam vidio da su mi to obračunali.
mininet paket je 35kn, sve zbog "besplatne" oryx asistencije. još 25 je bilo ok, onda su poskupili. moju pritužbu da sam ugovorio paket po cijeni od 25kn su dupe s njom obrisali.

danas legla plaća, preko vikenda ću izmust tekući preko bankomata (jer naplaćuju podizanje gotovine u banci, šupci smrdljivi) i fino zatvorit račun.
hvala za savjete oko izbora banke, vidjet ću kako se erste ponaša. preko telefona su me namuzli sa "ali znate ŠEST MJESECI ĐĐŽŽAABEEE" pa ajde, a nakon 6 mjeseci se zatvaranje računa ionako ne naplaćuje.

Sonim 15.02.2020. 09:06

Kakvu naknadu uzima otp kod uplate plaće? Baš sam išao pogledati i ne vidim ništa da su mi uzeli. Imam kredit kod njih pa ih nemogu mijenjati, ali ova naknada sto su ju uveli mi je koma. Ne znam jel to vrijedi i kada preko kekspay sjedne lova? Vjerojatno da, ali budem vidio drugi put.

Da mogu vjerojatno bi sve prebacio na revolut.
Netko je spomenuo da pbz uzima naknadu za podizanje s revoluta. Ja često dižem i nikada nikakva naknada. Niti na zabinim ni na rba. Na tima sam probao. Štoviše na zabinim radi i beskontakno.

the.elles.d 15.02.2020. 09:15

Ovako kaže OTP:

Od naplaćivanja te naknade izuzete su uplate plaća i ostalih redovnih primanja, uplate po računima maloljetnih osoba, uplate zaštićenih primanja, alimentacija, darova, potpora, humanitarnih primanja i dr.

akoj 15.02.2020. 09:38

Citiraj:

Autor Sonim (Post 3380267)
Da mogu vjerojatno bi sve prebacio na revolut.
Netko je spomenuo da pbz uzima naknadu za podizanje s revoluta. Ja često dižem i nikada nikakva naknada. Niti na zabinim ni na rba. Na tima sam probao. Štoviše na zabinim radi i beskontakno.

PBZ uzima 16HRK ako koristis karticu koja nema hrvatski BIN. Revolut MC ima hrvatski bin, ali Visa ne.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:31.