PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia GeForce 8800 GT 256 / 512MB (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=126535)

Tekla 03.03.2008. 16:29

Citiraj:

Autor mikey_rs (Post 966043)
Ja bil zadovoljan sa svojom XFX-icom dosad a prije i sa tri Gigabyte kartice....

ima rodjak gigabyte grafu ali je gf 6600 i kloka se ludo. sa 450 na 550 pa cak i 560. hladi je stock cooler. dokaz kako i gigabyte ima ok clocker graficke.

Razer 03.03.2008. 16:34

Koje provale....

OC potencijal ovisi najčešće o samim čipovima, a ne o proizvođačima kartica,
u slučaju referentnih kartica, dok je situacija malo (a ponekad i ne) drukčija u slučaju ''nabrijanih'' verzija kartica...

Tome 03.03.2008. 16:51

Malo sam novi na forumima i moje isprike zbog postanja na istu temu i to.

Pitam, jer kad pregledavam graficke, one imaju i tvornicke sifre koje prodavaci ne navode.
Npr. kod XFX-a postoje po nazivu iste kartice 8800 GT 512DDR3...., ali se ne spominju sifre koje navodi proizvodac PV-T88P-YDQ4, a koje rade razliku u perfomansama (barem u brojkama).

Isao sam u Vemil vidjeti koju oni imaju i ispada prema naljepnici na grafickoj da je ta koju oni nude PV-T88P-YDQ4. Na slici im je neka druga (barem meni tako izgleda).
I sad sam totalno zbunjen i volio bi da mi netko ukratko objasni sto se dobije ako je Cloc rate 600, 650 ili 700 Mhz i zbog cega je to bitno(ako je)?.

Ili jos bolje sto je kod graficke bitno i na koji nacin (Clock rate, brzina i kolicina RAM-a i dr.)

Hvala

Razer 03.03.2008. 17:02

Zamaraš se sa totalno navažnim stvarima...

Moj savjet, pusti brojke na miru i uzmi karticu od bilo kojeg proizvođača želiš (po mogućnosti najjeftinijeg i sa najviše garancije), imao on brojke po sebi xxx ili yyy ili žžž, sve ti to nakraju dođe na više-manje, isto.

Tome 03.03.2008. 17:12

Citiraj:

Autor Razer (Post 966099)
Zamaraš se sa totalno navažnim stvarima...

Moj savjet, pusti brojke na miru i uzmi karticu od bilo kojeg proizvođača želiš (po mogućnosti najjeftinijeg i sa najviše garancije), imao on brojke po sebi xxx ili yyy ili žžž, sve ti to nakraju dođe na više-manje, isto.

to sam danas i napravio :respekt:
tj. zbog nekih deal-ova koje ima fendova tvrtka, kupio sam XFX za 1.249,00kn bez PDV-a,jer mi se neda cekat Gigabyte-ovu zbog 100 kn ustede.

Ali me stvarno zanimaju, jednostavnim rijecnikom, osnovne razlike koje cine te "brojke".

Tekla 03.03.2008. 21:17

Citiraj:

Autor Razer (Post 966084)
Koje provale....

OC potencijal ovisi najčešće o samim čipovima, a ne o proizvođačima kartica,
u slučaju referentnih kartica, dok je situacija malo (a ponekad i ne) drukčija u slučaju ''nabrijanih'' verzija kartica...

a zasto se onda kaze da gainward ima odlicne clockerske grafe??????

Razer 03.03.2008. 21:20

Citiraj:

Autor Tekla (Post 966320)

Nisam to baš čuo u zadnje vrijeme...

Tih nabrijanih verzija u zadnje vrijeme imaš cijelu hrpu, sve sa nekim aftermarket coolerima,
i ''hand-picked'' čipovima, tak da je teško reći ''taj je najbolji'', ili ''taj se najbolje clocka'', jel :)

De5tr0yer 03.03.2008. 21:21

Citiraj:

zato jer on radi posebne pcb-e i najcesce bira bolje cipove. pogotovo GS edicije.

Tekla 03.03.2008. 21:58

Citiraj:

Autor Razer (Post 966322)
Nisam to baš čuo u zadnje vrijeme...

Tih nabrijanih verzija u zadnje vrijeme imaš cijelu hrpu, sve sa nekim aftermarket coolerima,
i ''hand-picked'' čipovima, tak da je teško reći ''taj je najbolji'', ili ''taj se najbolje clocka'', jel :)

jbt mislio sam da je to do proizvodjaca posto oni te valjda cipove stavljaju :)

aj bar sam nesto novo naucio.

Tome 03.03.2008. 22:33

Ukljucite i mene:)

Malo ste mi prebrzi:)
Molim vas rijec dvije za n00b-a.
Citao sam razne postove ovdje, ali nisam skuzi te relacije Clock rate/RAM/ostalo.
Ako vam se da, plz brzi tecaj za neuke.

Razer 03.03.2008. 22:42

Ne razumijem što tebe toliko buni?

Kakav clock rate, što tebe točno zanima?

Što očekuješ da ti se pojasni na relaciji gpu, mem, ''i ostalo''?
Nejasan si...

Tome 03.03.2008. 23:07

Dakle kako bas ne znam puno o tim detaljima, valjda sam zato nejasan:D

Zanima me sto se dobije s vecim Clock rate-om, Memory (tipa vise, detalja, brzina, fps ili sto god vec), a sto se dobije brzom i vecom memorijom. (nudili su mi i 1GB-ne kartice pod to je vrhunac GT serije i sl.)

Tj. koje su razlike zbog kojih jedne kartice iste serije (npr. 8800GT) ne preformaju i ne kostaju isto. Mislim, skuzio sam da nemaju isti Clock Rate, Memory clock , Bus Taype (i ostalo meni strano nazivlje)

Kad su brendovi u pitanju da li veca cijena (npr Gainward) ovisi li iskljucivo o brendu ili i kvaliteti materijala i dijelova ugradenih u samu karticu (s obzirom da je chip isti).

Do sad sam uspio shvatiti da meni kao obicnom korisniku vjerojatno nece biti vidljiva razlika u prosjecnoj igri izmedu GT i GTS (za GTX, Ultra i dr. nemam novaca)te svih njihovih nabrijanih inacica.

Razer 03.03.2008. 23:30

Pa idemo po nekoj logici :)

Većim taktom bilo koje komponente (jezgra, shaderi, memorija), u usporedbi sa referentnim taktovima kartice, dobivaš bolje performanse u 3D aplikacijama (ovisno o clocku - veći taktovi, više FPS-a, jednostavno.)

U vezi tih razlika.

Imaš razlike u samim karticama (širina sabirnice, količina memorije, broj stream procesora itd)

Na službenoj stranici imaš to sve uspoređeno.

I onda imaš razlike između proizvođača. Većina ih slijedi referentni dizajn, dok neki idu korak dalje, te mijenjaju hlađenje, i tvornički OC-aju te kartice, te samim time iste više koštaju.

U suštini, sve kartice (iste serije) dolaze sa istim čipovima, samo neki imaju bolji, a neke lošiji OC potencijal. A zašto se te skuplje ''nabrijane'' verzije kartica bolje clockaju jest razlog što se biraju čipovi koji su bolji i koji mogu raditi na većim radnim taktovima od referentnih (određenih od strne proizvođača - u ovom slučaju nVidije). Također je znana praksa da se stavljaju bolje/brže memorije.

Evo najbolji slučaj Gigabyteica, EVGA SSC, Gainward GS, Galaxy 8800GT modela, iste koštaju dosta no i dolaze sa više goodiesa nego ostale (bolja memorije, jača regulacija napona i sl).

Na kraju se sve svodi na to što sam i gore rekao (ne samo ja, već i ostali u drugim temema), najbolje je uzeti najjeftinije modele sa najviše garancije (najčešće 2g+), tako da lijepo odeš na Nabavu.net, upišeš karticu koju želiš, vidiš u kojoj je trgovini najjeftinija, nazoveš, naručiš, platiš i uživaš uz istoj nakon 2-3 dana kasnije :)

Valjda si shvatio sada? Ili sam opet fulao što si htio reći?

McG 03.03.2008. 23:56

Citiraj:

a zasto se onda kaze da gainward ima odlicne clockerske grafe?

To govore isti oni kojima su puna usta da su ATi-evi driveri smeće, da je AMD za igre, a Intel za multimediju, da IGP šteti matičnoj, da za HD 3850 treba napajanje od 500W+ i slične pizdarije kojima pune net (i peru mozak kome stignu) iz dana u dan. Sve u svemu, hrpa emo vandala koji ne znaju za bolje od IT priloga u Jutarnjem i nalajavanja o novom GTXu s frendovima na MySpaceu.

Tome 04.03.2008. 00:17

sad sam vec dosadan, ali zanima me:)

Ok. visi taktovi, vise fps.

e sad sto dobijem s vise fps-a? Bolju sliku?Brzu?Lijepsih boja ili detalja. Mislim da je to FrameratePerSecond, ali sto je to meni za oko?

Ako je meni dosta najpovoljnija (ne proturjecim:)), sto drugi dobivaju s tim brzim clock-ovima. Lijepsu sliku? Vece rezolucije? High postavke u igrama? Ili (samo mogucnost da se hvale brojkama)nesto trece?

Ne ulizujem se, ali mi se cini da ti i McG kuzite stvari (iako mi nekad djelujete strogi) pa sam si htio rijesiti vjecnu misteriju s tim serijama grafa i njihovim "brojkama".

McG 04.03.2008. 00:23

FPS ti je najbitniji na ugodno igranje, tj. čim je viši FPS tim je samo igranje i uživanje u igri bolje i ugodnije. Clockanjem između ostaloga postižeš i viši FPS, ali ako ti kartica na tvorničkim taktovima daje zadovoljavajući broj FPSa, recimo 60, onda nema potrebe da clockaš bilo kaj. Ako si ti zadovoljan fluidnošću same igre i ako ne primjećuješ trzanje i slično, nema smisla da se zamaraš s clockanjem.

Tome 04.03.2008. 00:28

Kako izmjerim FPS, recimo dok igram witcher?
dok sam igrao WoW, koristili smo Ctrl+R ili P(bas se i ne sjecam, davno je to bilo)
pa bi na ekranu pisalo

Tome 04.03.2008. 00:33

Kako vidim/izmjerim FPS?
Recimo dok igram Witcher.

Dok sam igrao WoW stiskao sam nesto tipa Ctrl+R ili P; Ili nesto slicno, davno je to bilo.

Razer 04.03.2008. 00:33

Za mjerenje FPS-a, imaš programčić pod nazivom Fraps.

McG 04.03.2008. 00:33

Ako igra ima mogućnost da se pomoću konzole prikaže FPS, onda moreš na taj način. Pogledaj na netu/forumu dal Witcher ima tak nekaj. Ako nema, onda moreš iskoristiti programčeke ala Fraps, ATi Tray Tools ili Riva Tuner.

Tome 04.03.2008. 00:35

E toliko sam novi na forumima da ne znam niti obrisati dupli post.

Sorry

Tome 04.03.2008. 00:45

Ok. Izmjerit cu FPS:)

Hvala vam na udjeljenom znanju i savjetima. Pogotovo McG-u, koji mi je slozio konfu;)

Na kraju, nisam imao strpljenja cekati (a sto da kazem, ko dijete kad je komp u igri) Gigabyte koju si mi preporucio i uzeo sam XFX 8800 GT 512Mb Alpha bla, bla edition, i nadam se da se nisam zeznuo (osim za 100 kn:)).

Sutra konfu isprobavam, pa se javim s dojmovima.

smw 06.03.2008. 22:08

"cudne" frekvencije na 8800gt

http://www.imagesforme.com/show.php/33418_grafa.JPGhttp://www.imagesforme.com/show.php/33438_grafa.JPGhttp://www.imagesforme.com/show.php/33438_grafa.JPG
pogledajte core clock i memory clock.
zasto je to tako i kako to popraviti...
grafa je nova, driveri 2 mj stari...
:wtf2:

Fadolf 06.03.2008. 22:12

Nije nikaj čudno, pogledaj kaj ti u Everestu piše...

Standard 2D... Prebacila se u niže frekve kako bi manje struje povlačila... Kada pokreneš neku 3D aplikaciju grafulja odmah pali 3D mod na kojem su više frekve... ;)

smw 06.03.2008. 22:13

lol. pametna grafa. ak je to tocno onda mozete brisat temu :D

edit: evo provjerio sam. tocno je. fakat pametna grafa. moze lock ili brisat
edit2: a fan speed je ostao na 30%. to pak ovisi o temp jezgre?

Pezzaa 06.03.2008. 22:20

Pa fino ti pise u everstu... Standby mod 450/700 i dole ispod 3D mod 700/920... Tj kada se nalazis u 2d modu kartica ti tj driveri automatski obaraju taktove da bi kartica ostala hladnija i tisha jer nema potrebe da radi punom parom... kada pokrenes neku 3D aplikaciju tipa igre taktovi se vracaju na normalne frekve i kartica opet radi punim kapacitetom... nadam se da si shvatio.. pozz

smw 06.03.2008. 22:23

ma shvatio sam odma nisi trebo detaljno objasnjavat :chears:

greg SE 06.03.2008. 22:36

a nije na odmet utvrditi gradivo, ionako se svako malo pojavi netko s takvim pitanjem a zivi se u nadi da ce ljudi poceti pretrazivati stare postove :D

Razer 06.03.2008. 22:41

Glavno da ja otvorim novu temu, jel :rolleyes:

greg SE 06.03.2008. 22:46

ma sta ti sad? bem ti al mrzim kad moram editirati postove :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:02.