PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Tajl3r 05.10.2025. 13:39

Citiraj:

Autor medo (Post 3824074)
Samo čekaj kad sa cjelogodišnjima naletiš na poledicu :kafa:

A šta kad naletiš sa zimskima na poledicu drže

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

xlr 05.10.2025. 13:41

Kad ste zadnji put stavljali lance, al iskreno? Da cujemo malo i ta iskustva ako ih ima :) #vlakusnijegu

Svake godine ih otvorim, malo se podsjetim kako to sranje ide na gume, zatvorim i pomolim da mi nece trebati.

Tajl3r 05.10.2025. 13:42

Nikad dalmacija

bertone 05.10.2025. 13:47

Nikad, kad auto nije htio/mogao uzbrdo unaprijed, okrenuo sam se i ispeljao brdo u rikverc (govorim o autima s prednjom pogonom i motorom naprijed) :)

Amdejac 05.10.2025. 14:27

Citiraj:

Autor buljo (Post 3824077)
Dok god imam dimenzije guma koje ne koštaju 200+ € komad svake 2 god idu nove cjelogodišnje, naručene cc3 nakon 2x 2god cc2.
Za tu malu razliku u cijeni i veću komociju (skladištenje + zamjena šlapa) i obzirom na zime zadnjih x godina ne znam može li biti bolje od ovog :)

Slušao sam te priče, pa snijeg, pa bljuzga, pa ______. Prošao zadnje 3 god zimske uvjete na skijalištima (i put do tamo) i niti jednom nisam požalio što nemam zimske.

Da su ljetne bolje od cjelogodišnjih po ljeti, jesu, da su zimske bolje od cjelogodišnjih po pravim zimskim uvjetima, jesu.

Hočeš reči da si sa ženom i decom išao na zimovanje i da si se tim miš maš gumama usudio popet u one snježne zapuhe od jednog metra? Iskreno ja ne bih. Na Jahorini zakrkalo i zato uzimam prave zimske jer se ne usudim tamo sa ljetnima. A vjerojatno će mo još ovu zimu negdje u južni Tirol. Tak da se budu i te najjeftinije isplatile.

buljo 05.10.2025. 15:27

Naravno.
Po testovima izuzev mislim zadnje godine to su bile NAJBOLJE cjelogodisnje gume tocka. A redovito su najbolje zimske cjelogodisnje na testovima tak da ne vidim problem.
Prije bi se usudio sa njima nego nekim mis mas kineskim koje na kraju krajeva ne bi ni kupio.

Ivo_Strojnica 05.10.2025. 15:45

svake godine skoro stavljam, ne lance, već one čarape za grip.
uvik idemo na neka čudna mjesta sa autom, pa bome zatribaju. :)

zkljaja 05.10.2025. 16:16

Jesu u Zg na Ljubljanskoj tamo oko Konzum Klika ili crvenog Konzuma na krizanju sa Zagrebačkom nešto mijenjali sa semaforima? Bio sam popodnevna ovih dana, u bilo koje doba 10-14h je tamo gužva do nadvožnjaka preko Selske?!

Pupo 05.10.2025. 16:24

Jel nisu radovi još uvijek u nastavku iza Cityja?

zkljaja 05.10.2025. 16:46

Da, ali ne bude kolona do tamo.

Garro 05.10.2025. 17:25

Zatvorena je Horvacanska od Hrgovića (Sv.mati slobode) do Hrvatskog sokola, pa je Ljubljanska obilazni pravac.

Hamm 05.10.2025. 18:24

Citiraj:

Autor Tajl3r (Post 3824079)
A šta kad naletiš sa zimskima na poledicu drže

Osim cavlerica nista ne drzi na ledu.

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3824088)
Hočeš reči da si sa ženom i decom išao na zimovanje i da si se tim miš maš gumama usudio popet u one snježne zapuhe od jednog metra? Iskreno ja ne bih. Na Jahorini zakrkalo i zato uzimam prave zimske jer se ne usudim tamo sa ljetnima. A vjerojatno će mo još ovu zimu negdje u južni Tirol. Tak da se budu i te najjeftinije isplatile.

Frend vozi passata i ima all season gume.

Radi godisnje 30k km Njemacka-Austrija-Svicarska-Hrvatska.

Veli za sve uvjete ljeto, kisa, zima, snijeg sve ok. Samo se moras voziti normalno.

Ak je za njega dobro, dobro je i za mene. Za zicer sam so ostavio zimske u garazi na felgama ako se bas razocaram.

Tumor 05.10.2025. 18:41

Da li je netko koristio one adaptere koji pretvore wired CarPlay u wireless?
Gledam nesto ovako: https://www.carlinkit.com/2air

U Cupri imam wireless CarPlay i stvar je fakat predobra. Astra ima samo wired (ipak je to stariji auto), pa bi volio putem nekakvog adaptera i tamo imati wireless. A u USB konektor je u spremistu ispod odmorista za ruke, pa bi se sve jako fino moglo i sakriti.

Ili ako netko ima preporuku/iskustva nekog adaptera koji dobro to odradjuje?

Amdejac 05.10.2025. 18:52

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3824112)
Da li je netko koristio one adaptere koji pretvore wired CarPlay u wireless?

Gledam nesto ovako: https://www.carlinkit.com/2air

U Cupri imam wireless CarPlay i stvar je fakat predobra. Astra ima samo wired (ipak je to stariji auto), pa bi volio putem nekakvog adaptera i tamo imati wireless. A u USB konektor je u spremistu ispod odmorista za ruke, pa bi se sve jako fino moglo i sakriti.

Ili ako netko ima preporuku/iskustva nekog adaptera koji dobro to odradjuje?

Radi odlično preko wirelesss i nisam primjetio neku razliku sa kablom. Osim.
Dok radi navigacija sve 5, ali ako vuće muziku iz moba. Bilo iz njega ili internet radio mobitel se dosta grije. Na kratke relacije koristim wireless, a na duže kablić jer se ujedno mob i puni. Primjetio sam da se uz wireless povezuje i preko BTa. Koliko sam skužio da preko BTa idu tel. pozivi.
Adapzer je neka jeftinjara.
I just found this on AliExpress:
€27.83 | New Pionray 2 in 1 Wireless CarPlay Adapter&Android Auto Wireless Adapter, 5Ghz WiFi Type-C/USB Plug Play CarPlay Wireless
https://a.aliexpress.com/_EJ9x3M6

Tajl3r 05.10.2025. 19:15

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3824111)

Jasno, ma ipak mislim da su zimske kineske najbolje za poledicu

Hamm 05.10.2025. 19:54

Apsolutno.

Jednom sam na continentalkama zimskima proklizao na izlasku iz autopraonice i udario u rinzol. Mala brzina tipa 8kmh pa nije bilo nista.

Taj dio je bio u sjeni pa je bio led. :(

Ali volan nista kocnica gas nista

SPLiFF 05.10.2025. 20:03

qq lele

proljetos sam kupio Hankook ljetnu za 60€ komad, mislio sam sad ću i zimske tako. Nema ispod 80

Juan 05.10.2025. 20:30

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3824111)

Frend vozi passata i ima all season gume.

Radi godisnje 30k km Njemacka-Austrija-Svicarska-Hrvatska.

Veli za sve uvjete ljeto, kisa, zima, snijeg sve ok. Samo se moras voziti normalno.

Ak je za njega dobro, dobro je i za mene. Za zicer sam so ostavio zimske u garazi na felgama ako se bas razocaram.

Po meni poanta i je da kupiš ono što možeš i prilagodiš se tomu što imaš. Naivan je vozač koji misli da će ga neka vrhunska dunlopica spasiti tamo gdje sava ne bi. Ne upravljaju gume, nego vozač.

Prošle zime sam bio u Belgiji i upoznao vlasnika firme za koju smo obavljali veći posao. Imao je bmw x7 m50d što nisam dosad ni vidio jer ne zagledam te modele, ali sam odmah primjetio da ima neke kineske zimske gume. Ne cijenim po odijelu, ali bio je prilično skupo odjeven, išao kod njega doma i u garaži pored bmw-a maserati granturismo. Nisam izdržao da ga ne pitam za gume na što mi je odgovorio da si svatko kupuje ono što misli da mu je najbolje. Nekako ne vjerujem da nema da si kupi barem dunlopice.

Nije moj način razmišljanja, ali podržavam i takav stav.

Amdejac 05.10.2025. 20:32

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3824120)
Apsolutno.

Jednom sam na continentalkama zimskima proklizao na izlasku iz autopraonice i udario u rinzol. Mala brzina tipa 8kmh pa nije bilo nista.

Taj dio je bio u sjeni pa je bio led. :(

Ali volan nista kocnica gas nista

Fieste se sjećaš.
Stavim zimske. Nakon tjedan, dva zakrka snijeg. I kak kod mene ispod 5 cm ne čiste. To se utabalo, na to palo još snijega. I meni ispusti zadnja desna. Metnem rezervnu ljetnu otraga, zimsku u gepek. Guma nova nikad vožena. 3 km od kuće na 50 km/h, na ravnom dijelu me izvrtilo na cesti.

Juan 05.10.2025. 20:35

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3824125)
Fieste se sjećaš.
Stavim zimske. Nakon tjedan, dva zakrka snijeg. I kak kod mene ispod 5 cm ne čiste. To se utabalo, na to palo još snijega. I meni ispusti zadnja desna. Metnem rezervnu ljetnu otraga, zimsku u gepek. Guma nova nikad vožena. 3 km od kuće na 50 km/h, na ravnom dijelu me izvrtilo na cesti.

Auto s prednjim pogonom. Feedback si dobivao sa prednje osovine, a imao si dvije različite gume na zadnjoj osovini.
Uzevši u obzir i ljudski faktor koji je uglavnom presudan, vjerujem da bi bolje prošao da si imao naprijed dvije ljetne i straga dvije zimske nego kombinaciju koju si ti imao jer se ne bi opustio i pazio bi u puno većoj mjeri.

Wolverine 05.10.2025. 21:00

https://www.morski.hr/video-zena-kod...kHhJUjzoTdn6KA

Ne znam bi li joj oduzeo vozačku ili dao medalju. Pogotovo kad većina danjašnjih telaca ne zna ni s ispravnim vozilom proći zavoj :D

John Creasy 05.10.2025. 21:17

omfg :D.. na snimci pada kiša, što znači da je imala vodeno hlađenje.. na cesti crta ostaje iza nje po asfaltu haha

clio-bez-guma.th.jpg

prikladno odjevena za takav manevar.. i čini mi se ne radi joj desni žmigavac :D

zenska-bez-gua.th.jpg

Wolverine 05.10.2025. 21:20

Imam ja par sličnih fotki negdi na nekom disku kaj sam slikal dok sam radio za BCAA i njihov Evo Car Share. To kaj su ljudi u stanju radit s autima ponekad nema veze s mozgom. Ono dođeš na lokaciju i ne znaš bi li se smijao, plakao ili kaj već. :D

Hamm 05.10.2025. 22:16

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3824125)
Fieste se sjećaš.

A gle prosao sam i ja losinj-samobor u 5.mj kad je maltene nenajavljeno pao snijeg.

Nove continental ljetne su me uz racionalnu voznju bez gluparija dovele do doma.

Bilo ga je fakat faj na cesti znas kad su ralice prolazile.

Juan 05.10.2025. 22:36

Citiraj:

Autor John Creasy (Post 3824133)
omfg :D.. na snimci pada kiša, što znači da je imala vodeno hlađenje.. na cesti crta ostaje iza nje po asfaltu haha

prikladno odjevena za takav manevar.. i čini mi se ne radi joj desni žmigavac :D

https://img2.torrenthr.org/images/20...bez-gua.th.jpg

Ja bih to i pozitivno gledao! :D
Žena je dokazala da se može i na dvije gume voziti dok se ljudi zamaraju da li premium gumu ili neku jeftiniju.

A i dobra reklama za uniroyal rainsport...bar mi se čini da su te gume na lijevom kotaču.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:09.