PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

Cuky 14.06.2011. 13:46

@Omerta - Mislim da bi ti cak najbolje bilo kupit Konu Blast Deluxe 2009 (ista moja :D ).

Nazovi ciklo centar (uz uvjet da ti vel. odgovara) i vidi da li imaju jos koju na lageru. Prije 1-2.mj su imali jos par komada u 18 i 19" velicini ako se dobro sjecam.

Deore oprema sa Dart 2 viljom.

Cijena je 5.650,00 kn -15% popusta na kartice pa te ispadne oko 4900 kn sto ti ulazi u budzet :)

Omerta 14.06.2011. 13:48

Citiraj:

Autor Vuco (Post 1924976)
XCM je čvršća od Darta 2 i to se osjeti u vožnji po grbavom terenu dosta. No i jedna i druga vilica su low end sa svojim mušicama i mogućim problemima (Dart da nema puni hod i da trzavo radi jer fali ulja + curenje ulja na reboundu, a XCM da dobije lagani luft u nogama relativno brzo + top out se čuje).

Kona će se teže penjati gore, no bit će zabavnija za spust. Od kočnica isti vrag, kad je Ryde i Auriga ispravna dobro koči. Što se djelova tiče - jako sitnu prednost bi dao Cube-u, no ako će se spuštati, Kona ima geometriju koja je za to bolja. Bicikl bi odabrao prema kriteriju što će se voziti. Cesta i usponi Cube, laganiji usponi i dugi spustevi - Kona. I dobro paziti na odabir veličina rama, jer Kona 20" je veća od Cubea 22" - Cube ima puno kraće bicikle.

Mudro zboriš, ipak si dobar poznavalac, vidim po komentarima članova i tako :goood:
Da, ovo u vezi rame 20 - 22 sam skužio odmah a i prodavač mi je upravo to rekao što i ti.. Cube 22 mi je taman a Kona 22 povelika..

Odlučio sam, cesta i usponi, znači idem na Cube..

Ode ja to naručit.. :chears:

Stvarno hvala svima (ne samo Vuci) na brzim i ajde konkretnim odgovorima..

Citiraj:

Autor MIK (Post 1925005)
@omerta
Možda bi ti bila bolja varijanta da digneš kredu u banci te platiš kešom. Razlika ti je amex keš 1034,00KN (što je vlika razlika).
Fino uzmeš http://ciklo-sport.hr/proizvod/kona-blast-deluxe/478 i sa kamatatama od npr. na 12mj te ispada povoljnije nego da platiš amexom (ako slučajno imaš stambenu štednju, ona ti može biti garancija za kredit te ti je kamata još povoljnija- bar kod ZABE). U roku par dana središ kredu a bajk rezerviraš.

Eh da.. Ali ne plaćam ja nego frend mi to uzima na AmEx a njega ne želim tlačit za te neke kredite itd.. Da je moja kartica u pitanju napravio bih nešto slično ali ovako nemogu previše kalkulirat..

Uzet ću Cube Analog i bok..

Već puno puta sam tako nabrzinu odlučio, zagrizem za nešto a onda susjed/prijatelj/prodavač predloži nešto drugo i onda sam na čudu jer nisam upoznat sa tom novom stvari :D

Nadam se da ovaj put neću pogriješit..

Demon Hunter 14.06.2011. 15:55

@ 2die4 & murina - Puno hvala obojici :beer:

Uputit ću se jedan dan autom do Jaske, pa bih mogao odmah tamo i uzeti sic nakon što "se izmjerim".

Zna li netko kakav je izbor pedala kod njih? Te u kojem rangu cijene da gledam, tj. na što bih sve trebao obraćati pažnju?

Renesis 14.06.2011. 16:09

15.06.2011. Brežice

Ja sutra idem (nadam se) u Brežice odpedalirati po naočale, ako ima zainteresiranih, dobrodošli svi. Tempo otprilike 1h30min jedan smjer ili manje. 42km jedan smjer. Start 08:30, najkasnije 09:00.

U slučaju kiše ili mokre ceste, otpada.

murina 14.06.2011. 16:11

Citiraj:

Autor Vuco (Post 1924976)
XCM je čvršća od Darta 2 i to se osjeti u vožnji po grbavom terenu dosta. No i jedna i druga vilica su low end sa svojim mušicama i mogućim problemima (Dart da nema puni hod i da trzavo radi jer fali ulja + curenje ulja na reboundu, a XCM da dobije lagani luft u nogama relativno brzo + top out se čuje).

Sa XCM-a sam prešao na Dart 3 i razlika mi je bila nebo i zemlja. XCM je bio najobičniji feder, osjećaj ko u Renaultu 4, a Dart je radio ono za što je predviđen, amortizirao udare. Tanji je ali mi je puno sigurniji bio nego XCM. Suntour mi nije dobio luft u nogama ali je topout bio ko topovski udar, kidao ramena :) Za namjenu koju Omerta govori, bit će mu dobra i jedna i druga.

Željac 14.06.2011. 16:51

Citiraj:

Autor Demon Hunter (Post 1925111)
Uputit ću se jedan dan autom do Jaske, pa bih mogao odmah tamo i uzeti sic nakon što "se izmjerim".

imaš proteu i na branimirovoj pošto vidim da si iz zg-a.
:D

:beer::beer:

MIK 14.06.2011. 17:29

Dart2 već 3 godine u pogonu - trenutno sam dosta zadovoljan kako vilica radi - začuđujuće meko. Mada je imala svoje trenutke - znade biti dosta tvrda ako fali ulja. Kad se to sredi sasvim solidna za XC. Sa curenjem ulja nisam imao problema (možda zato što je nisam toliko rastavljao i doktorirao na vilicama:D)

Demon Hunter 14.06.2011. 19:45

Citiraj:

Autor Željac (Post 1925154)
imaš proteu i na branimirovoj pošto vidim da si iz zg-a.
:D

:beer::beer:

Onda sam već sutra tamo, puno hvala :D

2 die 4 14.06.2011. 19:49

Citiraj:

Autor Željac (Post 1924962)
tudić... 888 :care: postova

To ja namjerno stao na tome, i sada više ne postam nigdje osim ovdje u svaštari, sviđ mi se broj, podudara se s nečim :D

Nik 14.06.2011. 20:16

Napokon sam sklepao sve kaj je trebalo pa vikend report iz Kuzelja slijedi:

2011-06-11 Kuželj-Kostel-B.Loka-Ajbelj-Podstene-Žaga-Kuželj

Subotnje jutro osvanulo je u maglustini, uobicajeno za ovaj kraj. Kad se magla razisla i sunce osvanulo Tajci i ja smo laganini odpedalirali 5km uzvodno do crkve Sv. Ane na jedan romantican dorucak uz prekrasan pogled na tok Kupe.
Nazad do Kuzelja, pakiranje i pravac Zaga. Tu skrecemo lijevo i uzbrdo za utvrdu Kostel. Kostel je u renoviranju pa smo utvrdu mogli gledati samo iz daljine. Steta.
Dalje nastavljamo kruzno preko B. Loke, Ajbelja sve do Podstena gdje smo se pogostili sumskim jagodama uz milozvucje sumskog potocica. Na povratku u Kuzelj radimo duzu pauzu na prekrasnoj plazi koju smo slucajno nasli jer se ne vidi s ceste, a kad malo zatopli mogao bi tu pasti i jedan kupanac :).
Lijepih i ugodnih 59km (ukljucujuci i Sv. Anu).

GPS track

Slike

2011-06-12 Kostelska planinska pešpot - biciklom

Ovaj puta sam odlucio umjesto cestom, potegnuti poprecki planinarskim putom do Potoka. Dosta mi je ceste od dan ranije.
Naravno da mi je palo na pamet kako bi mi se lako moglo dogoditi da do Potoka guram i nosim bajk, a najmanje se vozim. Na svu srecu to se nije dogodilo, ali je guranja i nosenja uzbrdo po kojzjoj stazi bilo sasvim dovoljno. Na nekim mjestima sam se pitao sto je meni ovo trebalo, ali kad je krenuo spust sve sam zaboravio - vrijedi svake kaplje znoja :).
Od Potoka cestom, pa makadamom standardno do vrsnog dijela gdje je potrebno cca 7min uprtiti bajk na ledja i ispenjati se do vrha.
Kratak odmor, nosenje bajka do Kuzeljskog okna, i jos nesto sitno ispod i onda rapsodija spusta duga 20ak minuta.
Svaki puta sve vise gustam u ovom spustu niz stenu.
Malo sam se poigrao s novom GoPro kamerom, rezultat je par linkova nize.

I secer na kraju. Vjerovali ili ne, sa sebe sam skinuo, ni vise ni manje nego 31 krpelja.
Inace, stena je drzala i prijasnji rekord :)...mislim da je bio oko 17...tako da tko misli gore, nek se ne cudi malenim bestijama.

GPS track

Slike

Filmic

Flayer 14.06.2011. 20:33

Jako zgodne staze Nik...izgleda jako zanimljivo :)

zgmmax 14.06.2011. 20:45

Odlicna voznja jos jednom. i super filmic, pogotovo oni dijelovi di nosis i guras bajk :D

al drugi puta stavi neku pjesmu sa filmicem ;)

borny 14.06.2011. 20:56

Ima netko ideju koji bicikl kupiti do 2500kn? Novi, v-brake, za osobu od 185cm/90kg.
Neki MTB vjerojatno, ništa specijalno. Vožnja uglavnom grad, nasip, Bundek i sl.

MIK 14.06.2011. 21:21

http://www.gigant.hr/bicikli/gigant_...g_bicikli.html --> CROSSWAY 15-V - Cross Bike (cijena bi trebala biti u buđetu)

@nik lijepi izlet!

murina 14.06.2011. 21:29

Nik, predobar video, baš sam ga sa guštom pogledao! Kad si krenuo snimiti panoramu, mislio sam da si na bajku i gledam di će ovi ludonja, nije valjda da je iza toga staza za spust :D

Još nikad nisam skupio krpelja a bojim se trenutka kad ga vidim negdje na sebi :D

Nik 14.06.2011. 21:39

He he...kak ti je palo na pamet da sam na bajku kad je bajk cijelo vrijeme na meni :D

Trebam snimiti jedno 5-10 videa i malo se poigrati s kodiranjem da izvucem maksimum i materijala - moze to i bolje, ali trebam jos iskustva. Budemo snimali po Sljemenu :D.
Steta sto nema nikoga ispred mene pa sgleda lisce u pokretu.

Inace podloga je dosta zeznuta za voznju, em je tandrkava, em je ispod lisca jako sklisko pa ti stisni kocnicu.

tomiotok 14.06.2011. 23:35

3:52 zakon kadar, a cijela tura predobra, svaka cast!

2 die 4 15.06.2011. 00:28

NIK svaka ti čast, na volji, na ideji, na izvedbi, pjesmice mi obje pašu jako!
Video kvaliteta je očajna, ja znam odnosno vidio sam da može PUNO bolje izgledati, nego reci nam s čime si kodirao, koji program?
Koliko je na kraju ispala veličina kodiranod filea, a koliki je original?
E da daj da se nađemo da mi prebaciš barem nekaj od originala da vidim kaj se da izvuči iz toga!!

De5tr0yer 15.06.2011. 00:28

Nik, strava kolko moš propedalat:)

Nego kad smo kod vožnji, četvrtak jel odgovara nekom osim meni i Žacu? :)

tudajfor: problem je što vimeo filimić može biti do 500MB. I onda tjedan dana nema uploada.

Može li se na pinkbike uploadat video?

Vuco 15.06.2011. 00:32

Nitko neće pitati - kako su kočnice odradile svoje ? Zadovoljan ili ne ? :)

P.S. Što se videa tiče, kaj se ne može to smanjiti sa programima tipa AutoGK (XVID) ili StaxRip (H.264) ?

De5tr0yer 15.06.2011. 00:36

Kvaliteta videa opada čim se komprimira. Da ne pričam da nijedan kodek ne komprimira zadovoljavajuće da možeš 60FPSa vrtit :)

A 500MB je stvarno malo za iole kvalitetan filmić :)

Može upload na pinkbike. Vidio sam da se na njemu vrte neki 60fps filmići, no pitanje je dal je to za obične smrtnike.

inače: http://www.pinkbike.com/news/Silvia-...Brad-2011.html

omg kako lete, i ja bih :D

Nik 15.06.2011. 01:29

@ 2 die 4

Kamera ima problema u sumi i kad su veliki kontrasti - sunce koje probija kroz grane i tamni sumovitiji dijelovi istovremeno + hrpa detalja - nije jedina, i ostale imaju problema.
Snimljeno je u 720p@60fps (bitrate 15000kbps)

Cilj se smanjiti film sto manje a da je kvaliteta dobra, tako da 60fps-a odmah leti jer to guta prostor.
Bitrate sam smanjio cca 4.5x od originala (oko 3200kbps), za ilustraciju GoPro filmovi na Vimeu imaju Bitrate otprilike niti u pola manji (oko 8000kbps), sto ce reci vise nego u duplo veci od mog filmica.

Treba se malo igrati i isprobavati kombinacije - za to treba imati vremena, ili biti profic pa znati posao od prve...osim toga nemam se vremena s time zajebavati, pogotovo sto ne mogu na kompu nista raditi dok on zvace video (trebam nadogradnju he he :) ).

Ne mozes previse izvuci iz originala kad ni on nije kak spada...svaki iduci puta bit ce bolje :D...kamera na kacigi se previse tresla, pogotovo po tandrkavom terenu - slijedeci puta cu tome doskociti, za ovaj puta se mogu slikati.

@De5tr0yer

Strava je koliko sam se ovdje nanosio bajka ;)

@Vuco
Kocnice su polozile. Ja zadovoljan.
Modulacija mi je super dobrodosla jer na onoj podlozi i strmini s Elixirima i naglim zagrizom se ne bi dobro proveo.
Manjak snage kocnica, bez problema nadoknadim viskom snage u prstima prilikom stiskanja :D

U svakom slucaju i kamera i kocnice ce se jos preispitavati po Sljemenu gdje sam doma, tako da ce trebati jos malo vremena da izvucem maksimum iz njih. Treba nam jos malo upoznavanja.

Jel netko u srijedu za poslijepodnevnu voznju, tunel 16h ako ne padne pljusak?

Vuco 15.06.2011. 01:41

Ja sam za srijedu, četvrtak i petak - kad god. Čak mi popodne i nije loše jer nije toliko vruće, na vrhu je onda taman. Imam volje za vožnju, ispiti su pri kraju i ide sve po planu, plus želim malo isprobati neke nove staze prema istoku, koje počinju od Hunjke. Bicikl je u dosta lošem stanju tako da za sada malo idem sporije na spustu, da ne potrgam nešto do kraja jer nemam love za popravke, pogotovo ne veće.

Za srijedu, osim meteo.hr svi vele da će biti sunčano i bez kiše.

Nik 15.06.2011. 08:34

Onda danas 16h tunel...a moze i sutra ;)

Skicnuo sam prognozu za vikend i bit ce kisovito, pogotovo u nedjelju...treba iskoristiti dane. Razmisljam da si nasarafim SPD i probam kako ce mi ici :D...nekako mi se cini da je bolje probati prvo u Maksicu ili Dotrscini pa tek onda na Sljemenu.

Omerta 15.06.2011. 09:37

Jučer 32km, jeba*kog uspona nekih 2km i onda po tom istom putu natrag, milina :D 59Km/h, nije tako strašno ajde..

Koljena me bole, nekako više desno nego lijevo kad savijam.. Ne preskače, nego zna pucat i boli, boo.. proći će valjda..

Ma jedva čekam svoju bicu, jer sa posuđenom nije to to..

salvarez 15.06.2011. 10:21

Citiraj:

Autor Vuco (Post 1925401)
Ja sam za srijedu, četvrtak i petak - kad god. Čak mi popodne i nije loše jer nije toliko vruće, na vrhu je onda taman. Imam volje za vožnju, ispiti su pri kraju i ide sve po planu, plus želim malo isprobati neke nove staze prema istoku, koje počinju od Hunjke. Bicikl je u dosta lošem stanju tako da za sada malo idem sporije na spustu, da ne potrgam nešto do kraja jer nemam love za popravke, pogotovo ne veće.

Za srijedu, osim meteo.hr svi vele da će biti sunčano i bez kiše.

I ja bi išao, ali mi je malo kasno u 16, jer se ja moram dovuć i do Ruda.
Bi išli sutra? Ja mogu bilo kad.

2 die 4 15.06.2011. 10:55

@Nik, daj ti to meni da se ja time pozabavim, evo kako izgleda moja noćna snimka od 6:26min a mislim da je bila tako negdje oko 500mb kada sam ju skomprimirao!
http://www.youtube.com/watch?v=WmU9v9tkZN4

murina 15.06.2011. 11:07

Nik, koji software koristiš za edit videa?

Nik 15.06.2011. 11:31

@2 die 4

Cuj, 6 min i 500MB, i 8min i 190MB nije isto sto je valjda jasno.
Cilj je napraviti filmic 3-5 min. i zauzece prostora od max 250MB...ne zanima me uber kvaliteta i fajl u GB-ima.

Mogu ti ja dati origigi fajlove pa se igraj. To je skoro 6GB i cca 1h snimke, ali napominjem da original nije najbolji, pogotovo spust u sumi, kao da se kamera nije dobro izostrila.

Snimka ceste iz auta je npr. fantasticna, i to nije problem prekodirati a da bude mrak...suma i uvjeti u njoj su druga prica...ali kazem - neznam kak se kamera ponasa dok ne snimim braem jos 5 filmica.

Vjerujem da ce puno bolje ispasti kad netko bude na bajku ispred a ja s kamerom iza...vidjet cemo ubrzo :)
Treba mi tih recimo 5 snimki i vremena da se mogu igrati s video materijalom i...ako ne odem na Velebit, slijedeci cijeli tjedan imam vremena za to.
Svjestan sam da to nije ispalo onak kak treba, najvise me zanima dal je bolje snimati u 1080p pa kodirati ili u 720p@60fps pa kodirati, pa u kojoj kvaliteti kodirati, pa s kojim kodekom tralalala...hebiga, previse pitanja :D

@murina

AVS Video Converter i Camtasia Studio

murina 15.06.2011. 11:53

Nisam se igrao sa ta dva ali bi ti preporučio da probaš Sony Vegas ili Cyberlink PowerDirector. Softverski malo (malo! :D) umiriš sliku i odmah puno bolje izgleda

2 die 4 15.06.2011. 11:54

Nemoj snimati spust u 1080p jerbo ne dobiješ dovoljno široki kut pa se onda ne dobije dojam brzine, najbolje se vidi na (Angle of View: 170ş ultra wide angle in WVGA, 720p, or 960p mode)
Dakle na tim rezama snimaj!
Znam da je razlika između 500 i 200mb ali kupio si kameru koja može bolje, ovo kaj ona smanji kvalitetu u šumi ma to nije bed, ali snimaj na najširem kutu jer onda je više toga u focusu i manje se osjete te promjene u kvaliteti slike!
Btw. ja koristim PowerDirector 8 a sada ima već i 9 pa treba i to isprobati, odličan je!

Nik 15.06.2011. 12:44

Mislim da samo trebam imati bajk ispred sebe tak da se kamera moze izostravati na njemu, ovako ima hrpa detalja i hrpa sjena i suncevih zraka kroz krosnje, i na sve to brzina i kamera se "zbuni".
Prva slijedeca voznja Sljemenom ide netko ispred mene, snima se 720p@60fps, i garantiram da ce duplo bolje ispasti. Bitrate cu dignuti na barem 5000, ako ne i vise.

Nije bitan toliko program kad ionako postavke codeca mogu podesavati kak hocu (neovisno o programu) i tako odrediti kvalitetu.
Vegas imam doma ali nisam imao vremena proucavati kako radi, na prvi pogled ima previse mogucnosti za ono za sto meni treba pa sam ga maknuo na stranu (znam da ga svi hvale kao mocnog i jedostavnog)
Power Director cu prvom prilikom skicnuti da vidim jel mi lezi.

Sad kad imam svoju kameru pozabavit cu se problematikom obrade HD videa :D
Kamera je prvenstveno nabavljena za snimanje zimskih backcoutry spusteva, do tad cu se vec ispraksati s obradom videa a bome i snimanjem.

2 die 4 15.06.2011. 13:43

Jel idete onda danas gore u 16h?

Nik 15.06.2011. 13:52

Ja sam pred tunelom u 16h...pa nisam se provozao Sljemenom ima mjesec dana.

De5tr0yer 15.06.2011. 14:01

Vidimo se u 16h. Ako malo okasnim pliz čekajte jer ćete mi inače pobjeć do mjeseca :D

Nik 15.06.2011. 14:05

Nema frke.
Nego da iskoristim priliku i vratim ti kocnicu i rotor ili ti vise pase neki drugi puta...meni je svejedno.

De5tr0yer 15.06.2011. 14:06

Neki drugi puta jer ću najvjerojatnije ići samo sa zračnicom pod sicem :)

2 die 4 15.06.2011. 14:06

mene ćete loviti i uloviti idem ja polako gore ;)
vidimo se!

Demon Hunter 15.06.2011. 20:28

Još jednom hvala na infu za siceve, na kraju sam uzeo WTB ProGel u DSG-u za 200kn.
Jedino što su imali u Protei je bio Specialized Indie XC no 400kn mi je bilo nekako puno za prvi sic.
Što se pedala tiče, uzeo sam DaBomb Napalm u Marko-projektu za 150kn. Htio sam DMR V8 no nisu ih imali niti u crnoj niti u bijeloj boji.
Na prvi pogled i par krugova po dvorištu sam zadovoljan, sutra slijedi tura 1h+ pa ćemo vidjeti da li sic i pedale vrijede te novce :)

2 die 4 15.06.2011. 22:01

Vožnja je bila odlična, ali preumoran sam za report pa će to morati netko drugi, ovaj put imamo i lajv snimku pa kad nik to baci vidjet ćete sve!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:43.