PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Wolverine 04.08.2025. 00:28

Fuš vs fušeraj je kao seljak vs seljačina. :D

Amdejac 04.08.2025. 07:42

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3815705)
Fuš vs fušeraj je kao seljak vs seljačina. :D

Baš to.
I sad dolazimo do razlika u cijeni servisa. Ovlašteni servis mora zaradit za mehu, direktora, čistačicu, tajnicu, knjigovotkinju, povratit investiciju gradnje servisa, zemljišta, opremanja servisa (alat, dizalice, dijagnostike...). Meho u fušu zarađuje samo za sebe i za uloženi alat u radioni. Netko možda ima otvoren neki obrt, a netko radi na crno.
I sad dijelovi. U ovlaštenom kao dobiješ origininalne dijelove, a valjda ovaj u garaži ti ugrađuje neoriginalne dijelove. Primjerice filter ulja servis će ugraditi original na kojemu piše brend auta i broj i vjerojatno je lošiji od MANovog koji kupiš u dućanu i ugradi ga meho u garaži.

medo 04.08.2025. 09:31

Ovlašteni mora uz to zaraditi za veću jahtu, treću vikendicu i vikend s ljubavnicom na drugom kontinentu za gazdu… boli ga kifla za reputaciju iako pokazuje suprotno.

“Fušer” hrani doma svoju familiju i plaća kredite. Pokušava zaobići sve više zaključanih dijagnostika na sve novijim autima s enkriptiranim sabirnicama koji zahtjevaju specifične tvorničke dijagnostičke alate. Stavit će mi originalni dio ako misli da nema bolje alternative.

njOob 04.08.2025. 09:46

Ovlasteni nabavlja iste dijelove u Tokicu kao i neovlasteni. Znam iz prve ruke.

Sent from my SM-S926U1 using Tapatalk

Mommistake 04.08.2025. 09:48

Zamjenio ženi far na Kiji, 2012. godište auto, zamjenio samo jedan.

Sad je taj jedan kristalno čist, drugi onako, kak izgleda 13 godina stari far, žuto/blijedo itd.

Ima tehnički za mjesec i pol.

Hoće srat/rušit ju?

Probat ću ispolirat ovaj koliko ide, ali ne vjerujem da će biti ni slični iskreno.

Mario92 04.08.2025. 10:00

Mislim da bi bilo dobro imati popis takvih mehaničara jer moja iskustva sa fuš majstorima su bila sve samo ne dobra. Najsretniji sam bil sa mehom iz familije i sa Cvetkom u Zaprešiću od ovih većih/poznatijih

Hamm 04.08.2025. 10:09

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3815734)

Sad je taj jedan kristalno čist, drugi onako, kak izgleda 13 godina stari far, žuto/blijedo itd.

Hoće srat/rušit ju?

Probat ću ispolirat ovaj koliko ide, ali ne vjerujem da će biti ni slični iskreno.

Evo javim ti danas/prekosutra kako ce citrac proci. Jedan far ok drugi koma.

Danas cu ga polirati.

medo 04.08.2025. 11:12

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3815736)
Mislim da bi bilo dobro imati popis takvih mehaničara jer moja iskustva sa fuš majstorima su bila sve samo ne dobra. Najsretniji sam bil sa mehom iz familije i sa Cvetkom u Zaprešiću od ovih većih/poznatijih

Ali i kvartovski mehaničar ne želi imati posla sa svakakvim ljudima. Kod mojih se čeka više od mjesec dana za servis koliko posla imaju.

Mladenxy 04.08.2025. 11:23

Ja sam jedva našao majstora koji zna popravit elektroniku na miniju. Popravio, prodao i kupio novi auto iz salona. Po meni je toliko postala loša situacija da sam pre star za ta sranja.

Xiaomi 04.08.2025. 12:24

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3815734)

Hoće srat/rušit ju?

Mogu na TP srat, jer je očigledno.

Poslušaj moj savjet. S obzirom da se radi o starom vozilu.

Kupi ovo: https://www.bauhaus.hr/sredstva-za-p...ina/p/20919900

Utrljaj kružnim pokretima minutu po faru i obriši s čistom stranom ručnika. Far će biti kristalan. Nema potrebe za nikakvim brusnim papirima i ostalim stvarima. Radnju ponavljati 2-3 puta godišnje nakon pranja vozila, ako se misli imati stalno jako čist far. S ovime ne dobiješ zaštitu nakon posla, pa je trajnost do pola godine.

Lagano uvijek požuti, ali za par minuta su oba farova opet čista. S nekim skupljim setovima dobiješ i zaštitnu pastu, pa nakon toga dulje traje. Jednom sam vozio na poliranje strojno plus keramičku zaštitu i svejedno su farovi požutili nakon godinu dana. Od tada samo pasta ova.

Ovaj Sonax za pleksiglas ti je najjeftinija varijanta, koju sam koristio od 2012. cca. Pogotovo za tehnički pregled. I uvijek je palila :)

Hamm 04.08.2025. 13:06

Philips

Prije i nakon.

Cist ok.

https://i.ibb.co/SDjQbvM9/IMG-0064.jpg https://i.ibb.co/s9L0HWHC/IMG-0066.jpg https://i.ibb.co/Rkv4VxwB/IMG-0067.jpg

Amdejac 04.08.2025. 14:58

Da si tak mazio i paziJo Klija ne bi ga kod Pere u CIOS odvezo.

Hamm 04.08.2025. 15:07

Prosao tehnicki

@amdjeac..jedi govna. To kaj je na kliju bilo siebano nije poliranje fara ili zmajena fara kaj sam isto napravio ali odozada desno.

Mommistake 04.08.2025. 16:46

Citiraj:

Autor Xiaomi (Post 3815762)
Mogu na TP srat, jer je očigledno.

Poslušaj moj savjet. S obzirom da se radi o starom vozilu.

Kupi ovo: https://www.bauhaus.hr/sredstva-za-p...ina/p/20919900

Utrljaj kružnim pokretima minutu po faru i obriši s čistom stranom ručnika. Far će biti kristalan. Nema potrebe za nikakvim brusnim papirima i ostalim stvarima. Radnju ponavljati 2-3 puta godišnje nakon pranja vozila, ako se misli imati stalno jako čist far. S ovime ne dobiješ zaštitu nakon posla, pa je trajnost do pola godine.

Lagano uvijek požuti, ali za par minuta su oba farova opet čista. S nekim skupljim setovima dobiješ i zaštitnu pastu, pa nakon toga dulje traje. Jednom sam vozio na poliranje strojno plus keramičku zaštitu i svejedno su farovi požutili nakon godinu dana. Od tada samo pasta ova.

Ovaj Sonax za pleksiglas ti je najjeftinija varijanta, koju sam koristio od 2012. cca. Pogotovo za tehnički pregled. I uvijek je palila :)

Hvala na ovome!

Idem odmah to kupiti u srijedu.

reiben101 04.08.2025. 16:57

Ne znam u kakvom ti je stanju taj far, ali sa Sonax setom dobiješ dodatno brusni papir i zaštitu. Može riješiti i jako stare zamućene farove.

https://www.bauhaus.hr/ciscenje-i-od...ova/p/24497781

Ima ti jednako efikasan set od Quixxa. Često sam ga vidio u Spara.

https://www.quixx.com/en/products/he...storation-kit#

Hamm 04.08.2025. 17:57

Ma sve to dobijes i sa philipsom.

reiben101 04.08.2025. 18:22

Yep, komentar se odnosio na kupovinu samo polir paste naspram nekog seta s kojim možeš riješiti i malo jače zamagljene farove, a i dobiješ kratkotrajnu zaštitu.

calypso 04.08.2025. 20:13

Sta je ovo u Sibeniku bilo danas? Bio na putu iz Pakostana za Zadar i slusali neki Sibenski radio i cijelo jutro pricaju prometna 4 vozila sudarena na Tri-trake, vamo tamo... Sad citam da je neko poginuo i gledam slike, neki BMW se zabusio posteno u kamion...

https://net.hr/danas/crna-kronika/st...8-9600040c8f8e

zkljaja 04.08.2025. 21:29

Dugo mi nitko nije metnuo prek Njuskala al evo ga :)

Narucim si volan za Passata 1.6 dsg da imam pedalice + moj je izlizan

IMG-5677

Čini se u dobrom stanju, ima pedalice, 100€ pouzecem…

Danas dođe:

B997-CBA2-A078-47-F6-89-B8-2280-B001781-B 9559-C3-AC-64-BB-4196-94-EE-177352-A05186

calypso 04.08.2025. 21:32

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3815820)
Dugo mi nitko nije metnuo prek Njuskala al evo ga :)

Narucim si volan za Passata 1.6 dsg da imam pedalice + moj je izlizan

IMG-5677

Čini se u dobrom stanju, ima pedalice, 100€ pouzecem…

Danas dođe:

B997-CBA2-A078-47-F6-89-B8-2280-B001781-B 9559-C3-AC-64-BB-4196-94-EE-177352-A05186

Da pogodim, nije islo preko PayProtecta?

zkljaja 04.08.2025. 21:34

Nikad koristio to tbh.

calypso 04.08.2025. 22:25

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3815822)
Nikad koristio to tbh.

A onako, kakva-takva zastita od prevaranata, no ima ekipe koji su jako protiv toga, pogotovo otkad Njuskalo ne dozvoljava objavljivanje brojeva telefona i slicnog, nego forsiraju da sve ide preko njihove usluge...

U principu - Njuskalo PayProtect nudi osiguranje te organizira preuzimanje i dostavu koristeci Boxnow ili GLS... Korisnik to placa povrh cijene po kojoj ti prodajes... Onda kupac ima 48h za provjeru stvari koju je kupio ispravno i slicno... Mozda najbitniji dio price je da novci koje je kupac uplatio stoje na Njuskalo racunu do dolaska potvrde o ispravnosti ili isteka perioda od 48h... Ukoliko kupac javi da postoji problem sa uredjajem koji je kupio, Njuskalo podrska ulazi te pokusava pomoci u rjesavanju problema, mislim da cak i blokiraju isplatu novaca prodavacu dok se problem ne rijesi... Postoji i sustav ocjenjivanja kupaca i prodavaca, tako da... Sto se mene tice, meni je to spas...

A sto se volana tice, stvarno mi je zao da su te tako zahebali... :(

zkljaja 04.08.2025. 23:01

Narucujem dijelove s Kleinanzeigena što kod kuma u Njem, što direkt za HR, već godinama bez problema. Zvat ću u srijedu da cujem argument, koliko vidim prodavac je iskusan autootpad iz OS

xlr 05.08.2025. 11:20

Posralo me, al doslovno. Jedan dan je stajala kakica na haubi i sad imam matirane fleke na laku... Nije mi prvi put da je kakica prenocila, niti je bila najveca na svijetu, ali ovo je bio bas neki hardkor acid poop jer do sad nisam imao ostecenja.

Se da to izvuci poliranjem, sigurno ste imali tih slucajeva pa ne kemijam previse s pokusajima i pogreskama...

Mladenxy 05.08.2025. 12:06

Pa to je samo auto, nije ti progrizlo kožu do kosti :D

fanATIk 05.08.2025. 12:39

Ispoliraju ogrebotine, kamoli neće malo matiranog...

WraGG 05.08.2025. 12:49

Koji auto? Ja svoga ne operem po par mjeseci, jedva ostruzem kakice kad perem, pa ne ostane nista. Ali da, mozda je vrabac naletio negdje na radioaktivne sjemenke uranija pa mu nisu dobro sjele :D

Cuky 05.08.2025. 13:09

Citiraj:

Autor xlr (Post 3815864)
Posralo me, al doslovno. Jedan dan je stajala kakica na haubi i sad imam matirane fleke na laku... Nije mi prvi put da je kakica prenocila, niti je bila najveca na svijetu, ali ovo je bio bas neki hardkor acid poop jer do sad nisam imao ostecenja.

Se da to izvuci poliranjem, sigurno ste imali tih slucajeva pa ne kemijam previse s pokusajima i pogreskama...

Ja sam imao od nekog veceg kukca na haubi, klasika nakon autoputa.

Stajalo mi mjesecima, nije se dalo nikako skinut. Na kraju mi to bratic skinuo za 3 min sa onom glinom i nekim sredstvom, bez ikakvog poliranja tako da nemas straha.

reiben101 05.08.2025. 13:31

Citiraj:

Autor xlr (Post 3815864)

Ovisi o debljine clear coat-a. Ako ćeš sam raditi onda neki combo tipa Meguiars Ultimate compund/Polish pa na mikrofibru/aplikator pa lagano kružnim pokretom po tom mjestu.

xlr 05.08.2025. 14:05

Mislim da sam pet puta oprao auto, al kakice inace gledam skinuti cim prije. Najcesce prodje 2-5 dana, istina, al jbga kome se da skidati kakica :D

Pustit cu mjesec-dva tako pa ako me bas bude smetalo uzmem taj detailing set (nadam se da nema rok trajanja jednom kad ga otvorim). Clear coat je tanak, kao i kod vecine novih auta, mjeri se valjda u pikometrima :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:15.