PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

GreenLife 14.07.2025. 22:35

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3812773)
Napokon i završila moja muka sa pronalaskom auta a da ima čisti benzinski motor.
Bez ikakvih baterija i inih sranja.

Od svih gledanih je očiti izbor bio Kia Sportage.
I onda sam negdje vidio da postoji i Cupra Terramar.

Nakon sjedenja u Sportageu i Terramaru se izbor nametnuo sam po sebi :D

Uglavnom ovo je drugi Terramar prijavljen tu u temi i još jedan SUVag

Naručen 22.5, danas ujutro me zvali da je spreman za preuzimanje.

2.0 TSI DSG, 150KW, 4Drive - osnovna boja, Fiord Blue

Od opreme ima sve (Sennheiser muzika, ACC, DCC, HD matrix, 360 kamera, automatsko parkiranje ...) osim kožnih sjedala, panorame, HUDa i navigacije to nisam htio uzimati.

Suzuki je na prodaju :D
S-Cross SX4

Čestitam i puno kolometara želim, bez problema naravno :goood::chears:

Inovator 15.07.2025. 00:52

Citiraj:

Autor Garro (Post 3812754)
Negativno:

- DSG mjenjač u Superbu je dobar, ali ZF 8HP je ipak klasa iznad, posebice kod uspona gdje se treba ići polagano;

Ta dva mjenjača nisu uopće usporediva...ZF 8HP je automatski mjenjač.

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3812800)
Mislim da je tema taman za ovo:

Vlada više ne ograničava cijenu goriva.

Kaj mislite bude gorivo išlo gore?

Da, kroz par tjedana smo na razinama Njemačke, garant.
Čim je danas ministar rekao da će poskupiti par centa, to me podsjetilo na "poskupljenje od 1%" kod uvođenja eura.

zgmmax 15.07.2025. 06:42

Hvala svima na lepim željama!
Da sad ne odgovaram svima posebno.

Cijena je bila cca 44k

Nakon probne vožnje i razgovora daju 5% popusta na cijenu sa weba.

Jučer navečer napravio đir do Svete Nedelje i nazad.
Na autoputu na 130 je nebo i zemlja razlika u odnosu na S Crossa..mogu normalno pričat i slušati muziku.
Tak da već vidim da nakon vožnje po autoputu nebum bio umoran radi buke.

DSG mi je OK, jedini problem je ako je autohold upaljen i pimplanje na malom parking mjestu gdje nemreš krenut a da ne stisneš gas. Tak da ću tu il se spraksat il kod parkiranja gasit autohold.

sinisa1989 15.07.2025. 07:11

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3812800)
Mislim da je tema taman za ovo:

Vlada više ne ograničava cijenu goriva.

Kaj mislite bude gorivo išlo gore?

Malo dolje, malo gore. Plava bude išla gore sredinom kolovoza (tj. ovisi koliko će vremenske prilike ubrzat ili prolongirati sezonske radove). I onda će se lagano penjati gore, kao i ostale cijene (jer su porasli troškovi dostave uzrokovani većim cijenama goriva, jel). Pa će Vlada kao veliki spasitelj i dobročinitelj uvesti posbne mjere. A možda i neće :D

coconut 15.07.2025. 07:20

Kome treba novi SUV D segmenta neka baci oko na obnovljeni Starray (novi 2.0, 238KS motor). Trenutno na akciji GF+ oprema po cijeni GF opreme - 43k
https://www.geely-see.com/hr/nova_vozila/starray

Garro 15.07.2025. 07:23

@ Inovator: Ne slažem se da ZF 8HP i DSG nisu usporedivi jer za mene kao korisnika, oba su automatski mjenjači. Da li ima torgue converter, robotizirani s dvije spojke ili warp jezgru s trofaznim cincilatorom mi je svejedno, sve dok je:
- papučica gasa: prisutna
- papučica kočnice: prisutna
- papučica spojke: nema
= automatski mjenjač. :D

A posebno su mi usporedivi jer ZF-a imam na F11 i vidim razlike u korisničkom iskustvu.

spiderhr 15.07.2025. 07:30

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3812829)
Ta dva mjenjača nisu uopće usporediva...ZF 8HP je automatski mjenjač.

Da, kroz par tjedana smo na razinama Njemačke, garant.
Čim je danas ministar rekao da će poskupiti par centa, to me podsjetilo na "poskupljenje od 1%" kod uvođenja eura.

Jup. I ja se toga sjetio odmah.

Mommistake 15.07.2025. 08:26

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3812839)
Hvala svima na lepim željama!
Da sad ne odgovaram svima posebno.

Cijena je bila cca 44k

Nakon probne vožnje i razgovora daju 5% popusta na cijenu sa weba.

Jučer navečer napravio đir do Svete Nedelje i nazad.
Na autoputu na 130 je nebo i zemlja razlika u odnosu na S Crossa..mogu normalno pričat i slušati muziku.
Tak da već vidim da nakon vožnje po autoputu nebum bio umoran radi buke.

DSG mi je OK, jedini problem je ako je autohold upaljen i pimplanje na malom parking mjestu gdje nemreš krenut a da ne stisneš gas. Tak da ću tu il se spraksat il kod parkiranja gasit autohold.

Da, ovo što si kupio je 2 kategorije iznad minimalno.
Sretno s autom, odlično izgleda.

Router 15.07.2025. 08:30

Citiraj:

Autor coconut (Post 3812842)
Kome treba novi SUV D segmenta neka baci oko na obnovljeni Starray (novi 2.0, 238KS motor). Trenutno na akciji GF+ oprema po cijeni GF opreme - 43k

Idealan auto za te novce. Za dvorište susjeda sa kojim ne pričam.

Master_Hrc 15.07.2025. 08:47

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3812804)
Išel sam se voziti ovak bezveze za gušt, i skrenem na cestu, stisnem gas a auto usporava :D

Izgubil sam rikverc i parne brzine, tak da je jedna getriba otišla dok sam s drugom se nekak dogegao do doma. Nisam skužil proklizavanje lamele tak da mislim da nije otišla skroz ali budemo vidli.

Ak nije lamela onda garancija pokriva, da. Poslal sam u KMAG fakture od servisa iz Njemačke od kud sam uvezel auto i sken servisne knjižice tak da ne bi trebalo biti problema s priznavanjem garancije. Ali opet, to je KMAG...

E sad, jel bi opet kupili isti auto? Apsolutno. Dobro, ne isti ko identičan, ali bi opet kupil Proceed GT

Auu stvarno peh, nisam cuo da im to odlazi. Ali drzim fige da sve dobro prodje i da ga rijese u garanciji. Da krenu zajebavati samo im reci da ti to daju napismeno, odmah se ploca promijeni. Zapravo, je to recept za sve ovlastene ali mislim da ces to izganjati bez frke.

@zgmmax
Cestitke na kolima, neka te dobro sluze.

Master_Hrc 15.07.2025. 08:49

Citiraj:

Autor coconut (Post 3812842)

Hahaha, da. Koliko sam god ne fan svaba kao da bih se premisljao izmedju tog govanca i recimo ovog terramara.:D

Amdejac 15.07.2025. 09:05

https://www.facebook.com/share/v/1DkoVncxLN/

Šole 15.07.2025. 09:16

To se vec zna odavno :D

Isto je kod nekih Skoda

Inovator 15.07.2025. 09:23

Citiraj:

Autor Garro (Post 3812843)
@ Inovator: Ne slažem se da ZF 8HP i DSG nisu usporedivi jer za mene kao korisnika, oba su automatski mjenjači. Da li ima torgue converter, robotizirani s dvije spojke ili warp jezgru s trofaznim cincilatorom mi je svejedno, sve dok je:
- papučica gasa: prisutna
- papučica kočnice: prisutna
- papučica spojke: nema
= automatski mjenjač. :D

A posebno su mi usporedivi jer ZF-a imam na F11 i vidim razlike u korisničkom iskustvu.

Ma jasno, za krajnjeg korisnika je to isto.
Ali tehnicki gledano, usporedba nema smisla. Kao da kazes da ti Golf IV ADI bas ne ubrzava kao Tesla kodel S. Oba su auta za krajnjeg korisnika, ali....

Tumor 15.07.2025. 09:36

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3812839)

Meni je autohold ugasen, stvar navike.
Jer prije Cupre sam dugo vozio (jos ju imam) Astru sa automatskim mjenjacem koja nema autohold i nekako sam navikao i prirodno mi da kada pustim kocnicu auto sam krene.

Garro 15.07.2025. 09:38

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3812853)
Ma jasno, za krajnjeg korisnika je to isto.
Ali tehnicki gledano, usporedba nema smisla. Kao da kazes da ti Golf IV ADI bas ne ubrzava kao Tesla kodel S. Oba su auta za krajnjeg korisnika, ali....

Još uvijek ne razumijem zašto se dva tehnički različita sustava koja rade istu stvar ne bi mogla uspoređivati. Koja je tu točno prepreka za usporedbu?

Kvragu, pa mogu uspoređivati automatik i manualac ako treba...

vga killer 15.07.2025. 09:46

Isto mišljenje ko i Garro, DSG ultra iritantan za gradsku vožnju, uvijek u krivom stupnju bio on u D ili S modu...parkiranje na nekoj uzbrdici je kriminalno.
Jedino sportska vožnja je ok, sve ostalo ga ZF8 jede za doručak. Čak i Aisin u Insigniji mi je bio draži.

S Cuprom sam na kraju stalno bio u manualnom modu, pogotovo tu po gradu. vozim se 35 a on u četvrtoj, skrecem u ulicu...dok on nađe drugu jer su mu na istom kuplungu prođe cijela vječnost. Staviš u Sport mode, dere se ko da svinju kolješ...ajd u pm

Master_Hrc 15.07.2025. 09:50

Apsolutno se slazem, naravno da ima smisla. Ja sam usporedjivao ovog u A3 krampu sa svojim rucnim u kadetu i koliko god bi ovaj automatski koji god vec je unutra (trostruki ZFDSGI Turbo s trostrukom gefufnom), trebao biti ugodniji za voznju, i nije bio. Vozim se po gradu 50ak na sat a on u cetvrtoj, na autoputu sam ga morao kickdownati da krene kod preticanja, o sudbo kleta :D

xlr 15.07.2025. 10:09

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3812849)
Hahaha, da. Koliko sam god ne fan svaba kao da bih se premisljao izmedju tog govanca i recimo ovog terramara.:D

Ali... Ali...

https://i.imgur.com/RmdBEwp.png

:D

Master_Hrc 15.07.2025. 10:25

Hahah, trebali su na toj listi ostaviti samo kristalnu rucicu mjenjaca, samim pogledam na tu kristalnu rucicu i odmah bi znao ostatak stvari na popisu, pa i da ima 72 boje za izabrati za ambijentalno osvjetljnje. epic :D

zgmmax 15.07.2025. 10:29

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3812855)
Meni je autohold ugasen, stvar navike.
Jer prije Cupre sam dugo vozio (jos ju imam) Astru sa automatskim mjenjacem koja nema autohold i nekako sam navikao i prirodno mi da kada pustim kocnicu auto sam krene.

Jučer kod preuzimanja samo podesio sic i retrovizore na prvu i spojio mobitel da imam AA.

Išli na vožnju navečer, upalio autohold. Kad se vratio sa vožnje i uspavao djecu sam sjedio sat i pol na parkingu i prčkao po postavkama.
Sada mi samo ostaje da fine tjunam postavke. Al će to doći sa vožnjama koje trebam skupiti.

Danas probam bez autoholda, da vidim razliku.

Kinez il Cupra, mislim da bi ipak Cupru :D
Il barem nekaj sa više kredibiliteta u EU

Šole 15.07.2025. 10:41

Cestitam na autu. :chears:

Meni se taj Terramar isto svida i vidim ih dosta po gradu. Izgleda dobar omjer ulozenog i dobivenog. Morati cu neku probnu voznju napraviti. Iako moj auto ne dam trenutno za nista :D

Colop 15.07.2025. 10:41

Citiraj:

Autor vga killer (Post 3812857)
Isto mišljenje ko i Garro, DSG ultra iritantan za gradsku vožnju, uvijek u krivom stupnju bio on u D ili S modu...parkiranje na nekoj uzbrdici je kriminalno.
Jedino sportska vožnja je ok, sve ostalo ga ZF8 jede za doručak. Čak i Aisin u Insigniji mi je bio draži.

Imam DSG u VW i ZF8 u BMW-u, čak mi žena koja nema veze sa autima kada vozi BMW komentira kako bolje mijenja brzine.

DSG mi je za gradsku vožnju kao ok (tipa vožnja po Splitu), ali čim izadem izvan grada kriminalan. Recimo brza cesta Dugopolje-Split kad se spuštam, DSG "zaglavi" u brzini, i nema šanse da će sam prebaciti u višu nego ga moram sa shift paddles ručno prebacivati u višu.
ZF to sve sam odradi.

xlr 15.07.2025. 11:13

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3812742)
Ta zastita bonusa je IMO odlicna stvar, znaci za nekih 40-50 eura imas zastitu i prs u uvo.

/cut

Kaze mi teta iz Komparea, ta zastita bonusa na kasku je bespotrebna u Grupami konkretno. Ako imam stetu, oni ce mi navodno dici premiju i onda mi taj bonus ne znaci nista. Po njenim rijecima savjetuje da idem bez zastite bonusa, pa ako bude aktivacije kaska, onda mijenjati osiguravajucu kucu... Sta oni ne sheraju podatke?

Meni je to totalno pointless ako je to tako kako kaze...

Anyway, iskamcio sam neki popust i cijena mi je ok, ali mi je glupo placati 50 eura vise ako to sutra nema nikakvu svrhu :/

Nisam nikad radio s kaskom, ovo mi je prva godina pa nemam iskustva sa procesom i cijenama.

coconut 15.07.2025. 11:33

Eto novih cijena goriva
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2690268.aspx

EDIT: ovo mi je zanimljiv članak
Kako Kinezi proizvedu auto u samo 18 mjeseci

Tumor 15.07.2025. 11:43

Citiraj:

Autor xlr (Post 3812863)

2.0 Turbo motor s 238KS, ubrzanje do 100 kmh 8,2 sekunde.
Terramar o kojem se bas trenutno posta je 2.0 Turbo motor sa 204KS, ubrzanje do 100 kmh 7,1 sekunde.

Ili taj kinez ima kurton mjenjac koji mu ubije ubrzanje ili kinezi lazu za snagu. I jos je laksi. Rekao bih mjenjac prije...

Master_Hrc 15.07.2025. 11:43

Citiraj:

Autor xlr (Post 3812875)
Kaze mi teta iz Komparea, ta zastita bonusa na kasku je bespotrebna u Grupami konkretno. Ako imam stetu, oni ce mi navodno dici premiju i onda mi taj bonus ne znaci nista. Po njenim rijecima savjetuje da idem bez zastite bonusa, pa ako bude aktivacije kaska, onda mijenjati osiguravajucu kucu... Sta oni ne sheraju podatke?

Anyway, iskamcio sam neki popust i cijena mi je ok, ali mi je glupo placati 50 eura vise ako to sutra nema nikakvu svrhu :/

Nisam nikad radio s kaskom, ovo mi je prva godina pa nemam iskustva sa procesom i cijenama.

Ako zbog inflacije dizu cijena police svima, dici ce i tebi neovisno o zastiti bonusa. Zastita bonusa je tu prvenstveno zbog tebe ako napravis stetu. I u tome slucaju ti nebi trebali dizati cijenu police. Mozes i ne uzeti kako ti je teta rekla pa onda mijenjas kucu. Navodno se steta vidi svima nakon godinu dvije, ali u drugoj kuci ih zaboli, samo da dodjes kod njih. Tako je barem bilo prije par godina. Uglavnom ti ocijeni da li ti se to isplati, ja sam to imao jer sam ocijenio da mi je to ok.

Zeryx 15.07.2025. 12:09

Citiraj:

Autor xlr (Post 3812875)

cura je prije par godina aktivirala kasko. na sljedecem produzenju kod istog osiguranja je bilo znantno skuplje. mislm da oko 700kn mozda i oko 1k kuna skuplje.

potrazila ponudu u drugom osiguranju i bila je slicna kao prvotna prije aktivacije kaska kod starog osiguranja. tak da ocito ne dijele informacije.

Hamm 15.07.2025. 12:24

Mislim da dijele jer mi je teta iz CO rekla da vidi da sam imap štetu i zato ne može datii neki bonus. :)

Bio sam osiguran u AS Generali. To je bilo sa cliom.

Bas me zanima kak ce biti sa uniqom.

Kasko smo vec koristili za vjetrobransko i sada imamo ovo. Zena, lidl garaza i pogresan kut ulaska.

https://i.ibb.co/Z1f9591q/IMG-7249.jpg https://i.ibb.co/Z62nKKWC/IMG-7248.jpg https://i.ibb.co/LdFrHsX8/IMG-7246.jpg https://i.ibb.co/2001PGtq/IMG-7250.jpg https://i.ibb.co/qMwDW6XT/IMG-7247.jpg

Mommistake 15.07.2025. 12:27

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3812879)
2.0 Turbo motor s 238KS, ubrzanje do 100 kmh 8,2 sekunde.
Terramar o kojem se bas trenutno posta je 2.0 Turbo motor sa 204KS, ubrzanje do 100 kmh 7,1 sekunde.

Ili taj kinez ima kurton mjenjac koji mu ubije ubrzanje ili kinezi lazu za snagu. I jos je laksi. Rekao bih mjenjac prije...

Okretni moment, težina, aerodinamika, mjenjač, gume... Sve to čini razliku.

A i često lažu, ne za konjažu, već za ubrzanje. Često je brže nego što piše.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:34.