PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Hi-Fi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=101271)

donkimizer 28.10.2020. 00:02

A jbga, Beatse je "izumio" Dre, a za Oppo čuje jedan čovjek na milijardu.
Šta je najbolje prvi Beatsi su bili baš smeće i još su stavili metalni uteg u kućište da ima dojam težine i kvalitete. :D A kasnije su ih čak napravili da dobro zvuče (iako vjerojatno s malo nafrljenog basa zbog ciljane publike).

LAcy 28.10.2020. 01:35

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3452702)
A jbga, Beatse je "izumio" Dre, a za Oppo čuje jedan čovjek na milijardu.

Awww, tako sam polaskan :D

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3452702)
Šta je najbolje prvi Beatsi su bili baš smeće i još su stavili metalni uteg u kućište da ima dojam težine i kvalitete. :D A kasnije su ih čak napravili da dobro zvuče (iako vjerojatno s malo nafrljenog basa zbog ciljane publike).

Stvarno? Nisam znao da mogu ici toliko nisko i stavljati uteg. To je sigurno utjecali na dubinu zvuka :D

Ziiky 28.10.2020. 08:33

Q acoustic
QActive linija aktivnih zvucnika

Amd_Shill 28.10.2020. 12:06

Ja aam nabavio na Amazonu za 70 dolara Sony SS-CS5 (bila neka akcija)jer sam ih mislio koristit za height kanale.
Medjutim kad sam cuo kako dobto zvuce za tako male pare ostao sam sokiran.
Zvuce bolje nego puno skuplji zvucnici.

Onda proguglao i vidio da ih Audioholics preporucuju

1v@n 28.10.2020. 17:17

Sviđaju mi se ovi manji QAcoustics...čeka se cijena

LAcy 29.10.2020. 02:25

Evo dobio email, pa tko se osjeca pravim audijofilom i zeli slusalice, navodno su nesto bolje od Beats :D

https://drop.com/buy/drop-hifiman-he5xx

Astral 31.10.2020. 14:22

Ekipa jel mi moze netko pomoci ovo spojiti...

Imam Sony mini liniju CMT-SBT40D i Philips 50" TV. Sony ima nekakav Audio IN jack, analogni, a TV ima digital audio out. Htio bih Spojiti da zvuk sa TVa mogu imati preko te mini linije. Kako?

jean luc 31.10.2020. 15:16

DA konverter iliti DAC, vjerojatno ti treba optički ulaz. Ta linija ima BT kolko vidim, to ti ne radi, ili?

d0X 31.10.2020. 16:44

Ako je optički izlaz na telki, onda možda ovakvo nešto. Sličan konverter koristim za spajanje svoje Sony mini linije na PS4.

Trbonja 31.10.2020. 20:41

Citiraj:

Autor Astral (Post 3454183)
Ekipa jel mi moze netko pomoci ovo spojiti...

Imam Sony mini liniju CMT-SBT40D i Philips 50" TV. Sony ima nekakav Audio IN jack, analogni, a TV ima digital audio out. Htio bih Spojiti da zvuk sa TVa mogu imati preko te mini linije. Kako?

Fiio D03K. Treba ti još optički kabel koji će iz TV-a ići u DAC i 2RCA-2RCA analogni kabel koji će iz DAC-a ići u liniju i slobodna utičnica za DAC.

Chuby 31.10.2020. 21:43

Taj Fiio je odlicna stvar :chears:

Astral 01.11.2020. 19:54

Malo mi se to cini skupo za ono sto meni treba :)
Citiraj:

Autor jean luc (Post 3454195)
Ta linija ima BT kolko vidim, to ti ne radi, ili?

Radi npr za mobitel i to je ok ali TV nema BT pa se ne mogu spojiti. Ima samo Wifi za net.
Citiraj:

Autor d0X (Post 3454229)
Ako je optički izlaz na telki, onda možda ovakvo nešto. Sličan konverter koristim za spajanje svoje Sony mini linije na PS4.

Da to bi izgleda funkcioniralo. Thanks

A jel zna netko di se to moze u hrv kupit mozda Links ili Chipoteka pa da ne cekam mjesec dana da dode postom

EDIT: Naso sam ovaj: https://ledaudio.hr/proizvod/digital...gn=direct_link

Trbonja 02.11.2020. 12:34

Citiraj:

Autor Astral (Post 3454645)
Malo mi se to cini skupo za ono sto meni treba :)

Radi npr za mobitel i to je ok ali TV nema BT pa se ne mogu spojiti. Ima samo Wifi za net.

Da to bi izgleda funkcioniralo. Thanks

A jel zna netko di se to moze u hrv kupit mozda Links ili Chipoteka pa da ne cekam mjesec dana da dode postom

EDIT: Naso sam ovaj: https://ledaudio.hr/proizvod/digital...gn=direct_link

d0X i ja ti ustvari pokazujemo istu stvar. :)
Puno ti je dati 250 kuna za DAC, a za konzolu i PC bi spičkao 50 000 kuna da možeš. :D

Eto, sam si našao istu stvar u LED Audio. ;)

Astral 02.11.2020. 13:55

Haha ne znam otkud ti ta ideja nemam nit konzolu niti PC :D Ovo pod moj komp je oslo burazu.

A skuzio sam da TV ima i normalan jack za slusalice, kabel kosta 10kn pa cu probat prvo preko toga spojit :)

xlr 02.11.2020. 17:31

Jedno kabelsko pitanje.

Imam CC Audio s 3.5mm izlazom i trebam ga spojiti na XLR ulaze u zvucnike. Zvucnici su razmaknuti 2m, tako jasno.

Problem je sto ne mogu naci 3.5mm->XLR kabel koji NEMA prekratke XLR "grane". Uvijek su to oko 20cm krakovi koji se ocigledno koriste za spajanje na interface ili miksete.

Postoje li uopce takvi kablovi koji meni trebaju?

Alternativa mi je 3.5mm->RCA (tu postoje kablovi koji se daju splitati lijevo-desno) + RCA->XLR adapteri. Htio bi izbjeci toliko kemijanja pa vise naginjem prvoj opciji, ako je moguce

donkimizer 02.11.2020. 17:44

U 99% slučajeva se nebalansirani izlazi ne spajaju na balansirane ulaze, kao što ti to pokušavaš. Zato kabel koji ti tražiš neće radit ono što si zamislio, odnosno imaju drugu svrhu, koriste se samo za 1 kanal.
(a ako i postoji onda ga prvo moraš naći i molit boga da dobiješ ispravno ožičen kabel :D )

Ono što ti želiš je... 3.5mm na dva RCA činča. I onda na svaki od ta dva činča spojiš RCA na XLR adapter odnosno kabel.
(mislim da nisam ništa fulao ali morat ću još provjerit, sjećam se da sam se ja spajao na jedan sub tako i nije bilo problema)

LAcy 02.11.2020. 18:38

To se lijepo kupi u dijelovima i polemi ;) Al' izgleda da je ta disciplina zamrla.

chief_wolfinjo 02.11.2020. 18:54

Citiraj:

Autor estugarda (Post 3452595)
Ima još jedan pristup za tanke zvučnike na koje sam naišao, i ozbiljno razmišljam probati. Odmah mi je palo na pamet da bi se moglo fino iskombinirati sa LED trakama. Možda i neki RPI EQ projekt...

Upitna je akustika, ali je barem smiješno jeftino i zanimljivo. Video je malo remek-djelo:

https://www.youtube.com/watch?v=zdky...echIngredients

ne kužim, od čega su ti zvučnici napravljeni ?

xlr 02.11.2020. 19:16

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3455044)
To se lijepo kupi u dijelovima i polemi ;) Al' izgleda da je ta disciplina zamrla.

E da znaš koliko stvari me čeka po kući da ih prelemim... Mislim da ću se počastiti jednom lemilicom pa makar se opek'o :P

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3455013)
U 99% slučajeva se nebalansirani izlazi ne spajaju na balansirane ulaze, kao što ti to pokušavaš. Zato kabel koji ti tražiš neće radit ono što si zamislio, odnosno imaju drugu svrhu, koriste se samo za 1 kanal.
(a ako i postoji onda ga prvo moraš naći i molit boga da dobiješ ispravno ožičen kabel :D )

Ono što ti želiš je... 3.5mm na dva RCA činča. I onda na svaki od ta dva činča spojiš RCA na XLR adapter odnosno kabel.
(mislim da nisam ništa fulao ali morat ću još provjerit, sjećam se da sam se ja spajao na jedan sub tako i nije bilo problema)

A joh, sad si me sjetio, totalno sam zaboravio na to. Mislio sam da podržava i nebalansiranu vezu.
"XLR balanced and 1/4” balanced/unbalanced inputs..."
https://www.m-audio.com/products/view/bx5-d2

Ništa od toga. Prije sam CC spajao na TRS-ove, sve pet, ali sad sam tu spojio TV pa... Interfejs mi je išao donedavno na XLR-ove, ali sam otkačio komp sa zvučnika i došao na ideju ubaciti CC na njegovo mjesto. Nevermind, CC ide nazad na TRS :fiju:

donkimizer 02.11.2020. 19:49

Citiraj:

Autor xlr (Post 3455065)
A joh, sad si me sjetio, totalno sam zaboravio na to. Mislio sam da podržava i nebalansiranu vezu.
"XLR balanced and 1/4” balanced/unbalanced inputs..."
https://www.m-audio.com/products/view/bx5-d2

Ništa od toga. Prije sam CC spajao na TRS-ove, sve pet, ali sad sam tu spojio TV pa... Interfejs mi je išao donedavno na XLR-ove, ali sam otkačio komp sa zvučnika i došao na ideju ubaciti CC na njegovo mjesto. Nevermind, CC ide nazad na TRS :fiju:

Ha? Pa taj na linku podržava nebalansiranu. Kupiš 3.5mm TRS na dupli 6.5mm TS i mirna Bosna. :stoopid:

https://www.aliexpress.com/i/4001181526359.html

donkimizer 02.11.2020. 19:50

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 3455049)
ne kužim, od čega su ti zvučnici napravljeni ?

Vibrator zašarafljen na dasku. Ili pogledaj video. :D

xlr 02.11.2020. 19:57

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3455081)
Ha? Pa taj na linku podržava nebalansiranu. Kupiš 3.5mm TRS na dupli 6.5mm TS i mirna Bosna. :stoopid:

Imam već taj kabel i upravo ga vraćam u funkciju.
Mislio sam na XLR ulaze - podržava samo balansiranu vezu i sad mi je to došlo u glavu (hvala :D)

LAcy 02.11.2020. 20:10

Citiraj:

Autor xlr (Post 3455065)
E da znaš koliko stvari me čeka po kući da ih prelemim... Mislim da ću se počastiti jednom lemilicom pa makar se opek'o :P

Barem jednostavnu Wellericu ;)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f9e55c9de9.jpg

A za opekline, pripremi jekoderm mast. Cudo od masti :)

chief_wolfinjo 03.11.2020. 05:48

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3455082)
Vibrator zašarafljen na dasku. Ili pogledaj video. :D

da, kasnije sam pogledao drugi video. i onda sam tek skužio.

dali ima kod nas za kupiti tog materijala ?

odnosno kakav je to DML Panel ? ne nalazim pod tim imenom kod nas.

Imagine 03.11.2020. 09:15

Jeli netko planira za nadolazece blagdansko doba ....

razveselit zenu s samogradnjom zvučnika koji se savršeno uklapaju u dnevni boravak ? :D

donkimizer 03.11.2020. 14:09

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 3455224)
da, kasnije sam pogledao drugi video. i onda sam tek skužio.

dali ima kod nas za kupiti tog materijala ?

odnosno kakav je to DML Panel ? ne nalazim pod tim imenom kod nas.

DML je naziv zvučnika koji je tako napravljen - distributed mode loudspeaker. A ti trebaš kupiti exciter i pločasti materijal po želji. Očito si ispreskakao video jer čovjek upravo testira različite vrste i dimenzije materijala koji su najpogodniji za taj panel. :D

Ziiky 03.11.2020. 17:08

Zanimljivi kabineti za diy projekte

http://i.imgur.com/OkeDrEzl.jpg

https://a.aliexpress.com/_mqKUIYv

chief_wolfinjo 03.11.2020. 17:39

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3455383)
DML je naziv zvučnika koji je tako napravljen - distributed mode loudspeaker. A ti trebaš kupiti exciter i pločasti materijal po želji. Očito si ispreskakao video jer čovjek upravo testira različite vrste i dimenzije materijala koji su najpogodniji za taj panel. :D

možeš molim te reći koji je najpogodniji materijal :)

donkimizer 03.11.2020. 17:41

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3455452)
Zanimljivi kabineti za diy projekte

https://a.aliexpress.com/_mqKUIYv

Nije prikladno za bilo koji driver tako da i nije baš pametna kupnja. A 100$ za to plus 300$ shipping je prilično smiješno. Tu imaš 100 kuna materijala i još 100 kuna plus dvije pive za stolara. :D

donkimizer 03.11.2020. 17:46

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 3455465)
možeš molim te reći koji je najpogodniji materijal :)

Ne znam pa ne mogu. :D
Osim toga našao si video gdje je čovjek isprobavao razne materijale, pa mislim da je i našao nešto što valja.

fanATIk 03.11.2020. 18:31

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3455467)
Nije prikladno za bilo koji driver tako da i nije baš pametna kupnja. A 100$ za to plus 300$ shipping je prilično smiješno. Tu imaš 100 kuna materijala i još 100 kuna plus dvije pive za stolara. :D

Aha, stolari se trgaju da naprave ovakve za dvije pive...

Ziiky 03.11.2020. 19:22

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3455467)

Mislio sam na diy. Sta nisam napisao? 😁
A pod njihovim storem ima jos par modela

donkimizer 03.11.2020. 19:39

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3455491)
Aha, stolari se trgaju da naprave ovakve za dvije pive...

Mda, sigurno kuhinje i ugradbeni ormari nose bolju satnicu, ali ovo je sat vremena posla. Dva ak si smotan. Pitaj me kako znam. :D

yoke 04.11.2020. 17:43

Citiraj:

Autor donkimizer (Post 3455529)
Mda, sigurno kuhinje i ugradbeni ormari nose bolju satnicu, ali ovo je sat vremena posla. Dva ak si smotan. Pitaj me kako znam. :D

Kako znas ? :D

Nije bas dvi ure posla....ima tu zahebancije...
Pa da i ubodnom pilom radis, a vjerujem da je napravljeno na cncu

Diduse oni mali valovi i nemaju nekog efekta....

donkimizer 04.11.2020. 17:59

Citiraj:

Autor yoke (Post 3455835)
Kako znas ? :D

Nije bas dvi ure posla....ima tu zahebancije...
Pa da i ubodnom pilom radis, a vjerujem da je napravljeno na cncu

Diduse oni mali valovi i nemaju nekog efekta....

Znam jer bi meni trebalo triput duže. :D

Vidiš da je korištena translam tehnika.
Dakle prednja ploča i izrez za driver čas posla.
A bočnu možeš ubodnom, tračnom pilom ili glodalicom. U svakom slučaju možeš završit glodalicom sa kopirnim glodalom uz par trikova. I onda kad si napravio prvi, koristiš ga kao template i sa kopirnim glodalom naštampaš ostatak.
I da, te glupave zubiće unutra možeš zaboravit, samo smetaju da se naljepi pošten damping na kabinet. :D

beli14 05.11.2020. 00:55

Što je bolje? Soundbar ispod TV-a ili dva velika zvučnika sa svake strane?

npr.:
1. SAMSUNG HW-Q70T EN
2. 2x HECO Victa Prime 702 + neko pojačalo/reciver

Nije da kupujem nešto, ali zanima me koliko smisla ima kupiti soundbar ako ima mjesta za dva zvučnika sa svake strane? Vidim da ima soundbara i 5.1 i 7.1 te čak 9.1

Nisam nikad imao soundbar ili posebne zvučnike za TV. Koliko bi love trebalo izdvojiti da solidan soundbar te može li isti biti bolji od dva zvučnika sa svake strane ako gledamo za istu cijenu? Koliko i za pravi 5.1 sistem? Namjena isključivo za filmove.

Znam da je sve to jako širok pojam, ali ono best buy budget.

donkimizer 05.11.2020. 01:47

Par stereo zvučnika će pobjediti soundbar u bilo kojem cjenovnom rangu.
5.1, 7.1 itd soundbarovi nisu pravi surround, nego koriste DSP efekte ili usmjeravaju pojedinačne drivere tako da otprilike kolko tolko "doživiš" surround.

Bubnut ću jako ugrubo da kulturan par bookshelfa možeš dobiti za recimo 2-4000 kn. Dakle ako ideš na neki surround onda i cijena papreno skače, početni AVR 2-3000, još jedan par za surround, centralni zvučnik iste serije uglavnom košta ko i par bookshelfa iste serije :fuming:, a nekih best buy subwoofera ima za "već" 4-5000 kn.

Velim, jako okvirno, ovisno o željama i potrebama može se i negdje uškrtariti, ali je lakše potrošit puno više. :D

beli14 05.11.2020. 02:16

Što su onda tako skupi ti soundbari? U "letvu" od 1m naguraju 7 zvučnika. Evo na elipso ima od 1000kn pa do preko 1000eura.

Uff. Bome je papreno. Ipak sad više nemam mjesta za 5.1 :D hahaha
Koliko pak košta, ugubo, pojačalo/reciver za dva takva zvučnika?

donkimizer 05.11.2020. 02:46

Skupo je jer se prodaje naravno. :D

Receiver sam rekao kolko će koštat, ali ak ne ideš na surround onda ga nema smisla kupovat. Pojačalo sličnih gabarita će te koštat otprilike isto, ali imaš vrlo odličnih class D kutijica već od 50-100€ s kojima ti apsolutno ništa neće falit.

A imaš i aktivne zvučnike (Edifier npr.) u kojima već bude pojačalo, ak se ne želiš zamarati dodacima...isto prilično povoljno.

donkimizer 05.11.2020. 10:55

Evo slučajno mi banulu u youtube preporukama. :D

https://www.youtube.com/watch?v=VTvzyw6-iAQ

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:06.