PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

fanATIk 06.06.2025. 21:28

Je, 225/18/40 je popularna dimenzija, i jeftine su za popizdit.
Za razliku od 225/50/18 koje imam.
Nedavno montirane stare Bridgestone turanze na njega, i skužim par dana nakon montaže da na gaznom sloju prednje desne, fali komad veličine 2 €. Reko goni ih u tri lepe, daj nove.
Četiri kom Michelin primacy 5 720 € plus ugradnja me izašlo.
Iste takve samo 225/18/40 su 5 glavi s ugradnjom.

Tulio 06.06.2025. 22:08

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3807971)
Linglong gume je ekipa dobivala/dobiva kao prvu ugradnju na novim Tiguanima i Cupra Terramaru

Nemojmo sad pretjerivat, jer jednostavno to nije istina.

Linglong gumu zaista dobijes, ali na prikolici od 700€.

Tiguan kupljen 04/24 i isporucen sa Hankook gumama. Sve sto je u salonu izlozeno je bilo redom na Hankooku, Continentalu ili Goodyearu.

A sto se tice 225/40R18, top dimenzija po pitanju cijene.
S obzirom da je premium guma 100ak €, ja uopce je bih razmisljao o bilo cemu ispod toga, za nekih 50-100€ ustede sve skupa.

Lani sam Continental Premium Contact 6 platio oko 100€/kom, ovo proljece 107€

coconut 07.06.2025. 08:12

Proizvodnja Golfa u slobodnom padu. Lani proizvedeno samo 300k pa se sve glasnije govori o preseljenju njegove proizvodnje u Meksico.
https://www.reuters.com/business/aut...ts-2025-06-03/

domy1 07.06.2025. 09:20

225/45/18 Conti PC7 s ugradnjom 680e. Čim sam kupio auto sam znao da je i 16" za moj skupa dimenzija. Ako je rega 500e, onda je 150e godišnje za gume ok.

Colop 07.06.2025. 09:30

Tjah, Nexen gume su prva ugradnja za Porsche.

Inače, ta dimenzija u 18 cola je džabe.
Pa 16' gume sam plaćao skuplje od toga.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Amdejac 07.06.2025. 09:44

Citiraj:

Autor Tulio (Post 3807985)

Tiguan kupljen 04/24 i isporucen sa Hankook gumama. Sve sto je u salonu izlozeno je bilo redom na Hankooku, Continentalu ili Goodyearu.

A sto se tice 225/40R18, top dimenzija po pitanju cijene.
S obzirom da je premium guma 100ak €, ja uopce je bih razmisljao o bilo cemu ispod toga, za nekih 50-100€ ustede sve skupa.

Lani sam Continental Premium Contact 6 platio oko 100€/kom, ovo proljece 107€

Ne znam koja je to dimenzija, ali mene za dimenziju 225/55r17 koštaju od 140 eura pa naviše plus montaža.
https://www.nabava.net/ljetne-auto-g...7-97y-97130291
Zato Sailunke po 76 eura su razlika od 300 eura. Tak da to nije 50 do 100 eura razlike niti su one po testovima toliko lošije. U RL normalan vozač neće primjetiti razliku.

zgmmax 07.06.2025. 10:10

Citiraj:

Sve se da provjerit na internetu i ne pričam glupisti. To kaj ti nisi dobio ne znači da drugi nisu.

Pratim FB grupe, forume i reddit i ekipa govori da su dobivali LingLong gume, al da je zavisilo od naručene dimenziju guma

Na Terramaru su dobivali na 19" te gume.

Hamm 07.06.2025. 11:46

@amdjeac...ok pa idu ti uz taj američko-francuski krš kineske gume. :D I ja se slažem da se skuplje ne isplati staviti na opela. Mi smo furali savu jer smeće ide sa smećem. :D

Tumor 07.06.2025. 11:50

Citiraj:

Ne pretjeruje, imam Terramar i ljudi su znali dobiti Linglong gume na 19' verzijama. Vidio sam postove na Redditu i Facebooku, ljudi cak stavljali slike.
Za 18' i 20' mislim da nisu isle jer nije imala onaj EU certifikat u tim dimenzijama.
Jos sam pitao lika u salonu za to i kaze da su imali puno prituzbi ljudi koji nisu bas htjeli da im na autu za koji su dali 40k€+ dodje kineska guma, pa su navodno prestali ugradivati.
Isto zanimljivo, ti postovi na Redditu i FB koje sam vidio su odjednom misteriozno nestali, mora biti da je VW Grupa marketing bio u akciji :D

Moj je 20', dosao sa Hankook Ventus Evo SUV gumama.

Kada dodje vrijeme za zimske bude me izuo samo tako :D:D:D

Amdejac 07.06.2025. 14:50

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3808038)
@amdjeac...ok pa idu ti uz taj američko-francuski krš kineske gume. :D I ja se slažem da se skuplje ne isplati staviti na opela. Mi smo furali savu jer smeće ide sa smećem. :D

Ko mi se javlja. Čovjek koji do prije par godina nije čuo za Sveto Trojstvo. Imaš autootpad u dvorištu. C3 i trulju od Klija. 😂
Za ABS si saznal kad se je onaj Audi ukopal, a trulja od Klija se parkirala pod njegov štosdenfer. 😂😂😂

medo 07.06.2025. 14:55

Automobili

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3807929)
To kaj ti pričaš je hrpa naklapanja kaj bi bilo kad bi bilo. Tog opela kaj si imao je vjerojatno bio kadet. I nemreš to uspoređivat sa opelom dok je bio pod kapom GMa i sad Francuza. Svaki auto se kvari, a ovisi najviše o održavanju, upotrebi i našim cestama.

Prije VW kocerna daleko najviše sam vozio službene Opele. To su bili drek auti. Loši neprecizni nepouzdani mjenjači, kvarovi klime na novim autima, pucanje visokotlačnih crijeva na dovodima goriva novih auta, tvrdi ovjesi a ne leže bogzna kako na cesti, a sa 100 i kusur soma km su nas ostavljali na cestama i autoputevima.

Jedino što je valjalo od Opela su bile 1.3 cdti Corse ali to su bili radni strojevi a ne auti.

“Svaki auto se kvari i ovisi o održavanju” je točno ali je i vrlo površan stav. Neki se ipak daleko više kvare a neki skoro nikada. Neki auti opraštaju prilično zanemarivanje u održavanju dok se neki raspadaju u laboratorijskim uvjetima.

Mario92 07.06.2025. 15:42

A dobro kaj ne bi novi Opeli trebali biti bolji sad, sa 8 g garom?

Da su mi grdi ko lopov (unutra, i kvaliteta izrade mi se ne čini baš na nivou, bar ovo kaj smo sjeli kad smo gledali kaj kupiti), jesu, al bar imaju garanciju. Iako, Toyota sad ima 10 :D

Amdejac 07.06.2025. 16:00

Zadnje šta valja od Opela je Insignia B, a u face liftu 2.0 benzinac i 2.0 dizel. Ostalo zaobilaziti u širokom luku.
Astra K i Corsa E 1.3 cdti je nepoderiv auto. Meriva B facelift.
Trenutno mi nemaju ništa zanimljivo ni karoserijski da mogu reć baš mi se sviđa, a motorizacija im je užas. Sve se svodi na 1.2 PT. 🤦

Igorr 07.06.2025. 16:55

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3808068)
Zadnje šta valja od Opela je Insignia B, a u face liftu 2.0 benzinac i 2.0 dizel. Ostalo zaobilaziti u širokom luku.
Astra K i Corsa E 1.3 cdti je nepoderiv auto. Meriva B facelift.
Trenutno mi nemaju ništa zanimljivo ni karoserijski da mogu reć baš mi se sviđa, a motorizacija im je užas. Sve se svodi na 1.2 PT. 🤦

Kako sam si sad gledao PHEV-ove, novi grandland PHEV ima 1.6 turbak + el. motor, koliko sam vidio po speckama i review-ima - skroz solidna kombinacija.
A IMO i cijeli auto djeluje kao solidan paket.

fanATIk 07.06.2025. 17:10

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3807981)
Je, 225/18/40 je popularna dimenzija, i jeftine su za popizdit.
Za razliku od 225/50/18 koje imam.
Nedavno montirane stare Bridgestone turanze na njega, i skužim par dana nakon montaže da na gaznom sloju prednje desne, fali komad veličine 2 €. Reko goni ih u tri lepe, daj nove.
Četiri kom Michelin primacy 5 720 € plus ugradnja me izašlo.
Iste takve samo 225/18/40 su 5 glavi s ugradnjom.

Update;
Maloprije me žena zove, na autocesti na povratku iz Varaždina joj pukla par dana stara michelinka.
Sad dolazi vučna služba da ju dopelja pošto nema rezervne u gepeku.
Jel naletila na nešto na cesti il je do gume, pojma još nemam...

xlr 07.06.2025. 17:36

Ovo je izgleda tjedan puknutih guma, prvo na traktoru, a danas i na jednom golfu u familiji.

Hamm 08.06.2025. 05:27

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3808068)
Trenutno mi nemaju ništa zanimljivo ni karoserijski da mogu reć baš mi se sviđa, a motorizacija im je užas. Sve se svodi na 1.2 PT. ��

Nove astre super izgledaju. :) Iznekog razloga me podsjećaju na mustange.

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3808077)
Update;
Maloprije me žena zove, na autocesti na povratku iz Varaždina joj pukla par dana stara michelinka.
Sad dolazi vučna služba da ju dopelja pošto nema rezervne u gepeku.
Jel naletila na nešto na cesti il je do gume, pojma još nemam...

Eh da dobro si me podsjeto da pogeldam kaj se da napraviti tj uglaviti u mazgo jer naravno ima onaj gay set za krpanje koji je koristan ko prazna baterija. Sve je to ok kad ti na kontinentu u civilizaciji pukne guma.

Kaj kad si na nekom otoku? Kaj piše u T&C od HAKa? 2-3 dana? :D Mislim ok opcija je ako imaš dizalicu da digneš auto, skineš kotač i na neki način ga odneseš/dovezeš do vulkanizera ako ima. Ja sam na Rabu razderao gumu tako da niti jedan vulkanizer tu ne bi pomogao tak da me spasila full size rezervna guma.

Amdejac 08.06.2025. 07:52

Upitno je da li taj set uopće radi nakon 7 godina stajanja u gepeku. Nisam gledal da li ima neki rok trajanja i jel ga treba zamjeniti. Gledal sam da ima neka kombinacija da mogu staviti rezervnu gumu i vratiti nazad subwoofer. Ali moram onda još negdje uglavit dizalicu i ključ.

zgmmax 08.06.2025. 08:39

Ja sam prošle godine pokupio neki klin iza Daruvara.
Kilometrima nigdje nikoga, nema signala na mobu.

7g stajao taj set za krpanje u autu. Izvadio taj drek van iz gume, stavio neku grančicu da zatvorim rupu i zakrpao gumu sa tim setom.

Držala je guma tlak normalno slijedećih 100km i do drugog dana.

Drugi dan našao vulkanizera pa mi je stavio onaj crvić nutra.

xlr 08.06.2025. 08:40

Ima neki rok koliko pamtim, nije bas tako dug pa treba provjeriti. Day one sam kupio rezervnu gumu, a od tog kita za krpanje kompresor je koristan za imati.

vex 08.06.2025. 18:01

Citiraj:

Autor KrunoSTc (Post 3807849)
hvala na savjetima, nema zračni ovjes, ali gledajući recenzije i iskustva, bolje da mozgom razmišljam i zaobiđem ovu "priliku" , 5k eur bi trebalo uvijek imati sa strane za taj auto u slučaju većeg kvara.

Egzaktli

Ako hocete donekle imati mir sa rabljenim vozilom, neka bude do 60 000km. Onda imas 100 000 relativnog mira.
A poluumorni nabudženi auto premium klase je potencijalni problem koji ce te zaviti u crno.
Kupi novi-ji auto sa duplo manje km i mir.

calypso 08.06.2025. 21:28

Citiraj:

Autor vex (Post 3808179)
Egzaktli

Ako hocete donekle imati mir sa rabljenim vozilom, neka bude do 60 000km. Onda imas 100 000 relativnog mira.
A poluumorni nabudženi auto premium klase je potencijalni problem koji ce te zaviti u crno.
Kupi novi-ji auto sa duplo manje km i mir.

Pa sad bas... Poluumorni nabudzeni auto premium klase sa 150.000km i Tiptronicom... :D Ovo poluumorni mi je zabavno...

Mali servis jednom godisnje, napisao sam nekidan kolko kosta - 290EUR je mene ispalo na slicnom autu... Ako ti je to puno za dat, onda poluumorni premium auto nije za tebe...

150.000km je nista za taj motor... Iz iskustva... Tiptronic ce ti se raspasti tek nakon nekih 400.000km i trebas zamjenu wandlera i bubnjeva nekakvih i to me na starom A6 Allroadu C6 kostalo nekih 1000EUR a rukama...

Zracni ovjes? Taj se ne raspada vise na ovim novijim modelima... Necemo gluposti pricati... U slucaju da se nesto i raspadne, nije kraj svijeta... Kompresor se reparira i nije skupo... A zracni jastuci se onda uzimaju od Arnott Industries pa si na miru dokle auto nije spresan na otpadu... No, zracni ovjes se na novijim modelima C7 ne raspada, barem mi nitko od mojih Audista to nije natuknuo, a znaju da vec 10+ godina vozim Allroade...

Ono sto se raspada je S-Tronic (DSG) mjenjac, nakon nekih 120-150.000km ako ga se gazi na semaforima... Reparatura kosta nekih 5000EUR... No, kolega gleda model sa Tiptronic mjenjacem, dakle obican automatik, tako da toga nema...

Ako je cijena dobra i ako se zna povijest auta, onda nema tu neke drame... Trebas dobar servis, a u Zagrebu ima dobar servis i na miru si...

fanATIk 08.06.2025. 21:51

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3808128)
Nove astre super izgledaju. :) Iznekog razloga me podsjećaju na mustange.

Eh da dobro si me podsjeto da pogeldam kaj se da napraviti tj uglaviti u mazgo jer naravno ima onaj gay set za krpanje koji je koristan ko prazna baterija. Sve je to ok kad ti na kontinentu u civilizaciji pukne guma.

Kaj kad si na nekom otoku? Kaj piše u T&C od HAKa? 2-3 dana? :D Mislim ok opcija je ako imaš dizalicu da digneš auto, skineš kotač i na neki način ga odneseš/dovezeš do vulkanizera ako ima. Ja sam na Rabu razderao gumu tako da niti jedan vulkanizer tu ne bi pomogao tak da me spasila full size rezervna guma.

Vozač šlep službe se isčuđavao, pa kak, nova guma, još se sjaji.
Najgora stvar, sve i da nabavim rezervnu, nema ni dizalice u gepeku. :D
Da sam ja bio, utjero bi sprej u gumu što ga imam u gepeku, al jbg, žensko, neće se zajebavat s tim, mam je asistenciju zvala što ima prek ZaBe.

1v@n 08.06.2025. 22:06

Evo vam jedan primjer čunga lunga guma.
Prije 6 mjeseci je kolega razrezao gumu i nije imao vremena čekati da pošalju asistenciju, pa je umjesto toga ušetao s kotačem kod prvog lokalnog vulkanizera i stavio najjeftiniju. Nije ga bilo briga za proceduru jer je odrađivao otkazni rok pa je to prošlo da nitko nije znao.
Neki dan kolega koji je naslijedio njegov auto završi kod vulkanizera, skinu kotač i imaju kaj vidjeti :lol2:
https://i.postimg.cc/DSLwvMrP/315740...48d886fbc3.jpg https://i.postimg.cc/06v2b0ZR/47861f...39e65c0cbc.jpg

murina 08.06.2025. 22:29

ovo prvi put vidim

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b132a54dc0.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5cfb9c5154.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2560b5e8ef.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

xlr 08.06.2025. 23:36

Netko se samo zaigrao sa slovima i znakom na Defenderu? Na range roverima znaju na haubi ispisati "ran over". Ne kuzim sta njemu pise na haubi?

The Exiled 08.06.2025. 23:43

Citiraj:

Urban Automotive Ltd is an independent vehicle modifier, our company is not endorsed or affiliated with any vehicle manufacturer.
https://i.postimg.cc/x1NQHhgS/Urban.png

GreenLife 08.06.2025. 23:51

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3808205)
Prije 6 mjeseci je kolega razrezao gumu i nije imao vremena čekati da pošalju asistenciju, pa je umjesto toga ušetao s kotačem kod prvog lokalnog vulkanizera i stavio najjeftiniju. Nije ga bilo briga za proceduru jer je odrađivao otkazni rok pa je to prošlo da nitko nije znao.
Neki dan kolega koji je naslijedio njegov auto završi kod vulkanizera, skinu kotač i imaju kaj vidjeti :lol2:
https://i.postimg.cc/DSLwvMrP/315740...48d886fbc3.jpg https://i.postimg.cc/06v2b0ZR/47861f...39e65c0cbc.jpg

Ne sumnjam da su gume loše, ali bome ni unutarnji rub felge ne izgleda "očuvano" , lako moguće da je gumu prije negdje netko oštetio

Hamm 09.06.2025. 05:39

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3808203)
Vozač šlep službe se isčuđavao, pa kak, nova guma, još se sjaji.
Najgora stvar, sve i da nabavim rezervnu, nema ni dizalice u gepeku. :D
Da sam ja bio, utjero bi sprej u gumu što ga imam u gepeku, al jbg, žensko, neće se zajebavat s tim, mam je asistenciju zvala što ima prek ZaBe.

Nije ni to loša opcija. Barem ti je ostao netaknuti sprej. :D :D

Iskreno da mi se tak nekaj dogodi i da mi se ne žuri isto bi zvao asistenciju. :)

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3808205)

Nije do gume nego je guma dobila po glavi stanovnika, a što se vidi po felgi. :D

Ja sam dobio kvrge po continental ECO shitu. Guma je bila stara godinu i nekaj sitno. Došla sa škodilakom. :)

Jedna u s smeće, jedna za rezervju i dvije na tavan. :D I to govno moram nekome uvaliti. :D

Baš gledam za mazgo. 9965‑30‑4060

To bi trebala biti 17 cola gumo, a ljetne su trenutno na 19 cola...e jebem te živote. Jedino uzeSti 17icu pa "pola godine" biti "sigurniji". :D

https://www.mazdastuff.com/Mazda-CX-...4060-60675.htm

adaksinjo 09.06.2025. 09:16

lijepo piše na njoj "SUNWIDE", krenulo sunčano vrijeme i ode ona u širinu :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:23.