![]() |
http://techreport.com/news/27652/amd...nd-in-desktops
Too long didn't read verzija: Carrizo ne dolazi na desktope... AM3+ i FM2+ su mrtvi, sljedeće za desktop 2016 pod imenom Zen. Nadam se da će Carrizo valjat što se mobile svijeta tiče, gledam da upgradeam laptop u 6.-7. mjesecu kad faks zaršim... |
Nabijem ih. Šta je s onom sličicom gdje obećavaju dug život FM2 socketu?
|
Citiraj:
|
S Carizzom sumnjam da prelaze na DDR4. A i stvar je u tome što se u poptpunosti zaobilaze PGA utori za desktop. Uostalom, valjda znaju planove godinu unaprijed pa neka mi ne obećavaju dug život socketa da bi na kraju izdržao jednu liniju procesora.
|
Realno - tko je očekivao "dug život" fm2+ platforme nakon fm1 i fm2 iskustava? Ja sigurno nisam
To je bilo u najbolju ruku još jedna linija procesora ili nijedna. Na kraju krajeva FM je buđet platforma, nema tu neki veliki upgrade path - tko je uzeo quad to je to - jer sljedeća serija nije ništa bitno bolja (a dualci su na tim platformama neisplativi). Tko je sa quad trinity prešao na quad richland (recimo sa 750K na 760K) kad je isti kuki? I da dolazi carizzo sigurno nebi bio osjetno bolji od kaveria... BTW to da ne dolazi nije službeno ako se ne varam |
Bude kod amd-a neki novi proc jači od 760k? Nešto tipa FX6300?
Mislim, ako ne bude, a fx6300 od u EOL...što ćemo slagati u konfama :D FX6300 je zvijerka i volio bi da dođe nešto novo u tom rangu A kako vidim oni se samo bave nekim APU-ima i ništa pametno da naprave bez apu-a :D |
Carriza bih volio u FM2+ zbog HSA i ostalih đinđa-minđa. Da izbace jedan s 35W TDP-om prodavao bi se k'o halva. Sam Carrizo je prilagođen proizvodnom procesu koji je ugođen za nisku potrošnju i ne voli visoki napon i frekvencije tako da 65+W verzije ne bi imale smisla u usporedbi s Kaverijem. Ne-APU-i me ne zanimaju na toj platformi, 750K i slični su spašavanje yielda iako su i oni našli svoju publiku.
Čini se da nema nikakvih novih procesora niti za AM3+ ni za FM2+ iako nije službeno kako kaže Manuel. Do nove platforme ništa novo ne dolazi, a koliko pažnje će desktop dobiti i s tom novom platformom je upitno. Ja sam se izgubio s tim kodnim imenima. K12 je ARM64 proc koji bi valjda spadao u performance segment (ne mobiteli/tablet već serveri), a Zen je x86 linija, ali u kojem rasponu performansa/TDP-a će se kretati nemam pojma. Ako je nekome to jasnije neka slobodno ovdje pojasni. Bilo bi kul da napokon dobijemo PGA ARM procesore. :) |
Pa neki čiko iz amdeja je reko da će nasljednik vishere (dakle enthusiast desktop cpu, ne apu buđetarci) doći tek 2016 (vjerojatno u drugoj polovici godine). To je naravno novi socket i vjerojatno ddr4
EDIT evo: Citiraj:
|
da, i ja mislim...ne bu to izaslo iz prodaje sigurno jos ove godine...a i zalihe uvijek postoje, znamo da su se prosle godine vratili phenomi i athloni (ima ih i još) opet par komada u prodaju... tako ce i ovo kada ode EOL, vratiti se pa biti vrijedna roba :D
|
Ma da. Što se tiče ovih prošle godine - nisam mislio na to (i ja sam jednog 910e ubo), nego ono kad ih je bilo u kontinuitetu (955/965) bez prestanka do 2012/13 mislim.
|
Evo još malo rezultata carrizo testova:
http://www.sisoftware.eu/rank2011d/s...4f281bc84&l=en jedino što nisam u tijeku sa Sandrom pa nemam pojma da li su ovo dobri ili loši rezultati :) |
Evo malo news-a sa sweclockersa...
http://www.sweclockers.com/nyhet/199...-om-sockel-fm3 Prema njihovim informacijama FM3 će zamjeniti i FM2+ i AM3+... znači i high end FX procesori i APU-i na istom socketu. DDR4 support, ništa neće ići iznad 95W. AMD Summit Ridge bi trebala bit high end serija bazirana na Zen arhitekturi, do 8 jezgri proizvedeni 14nm procesom (tko će proizvoditi se nezna, no izbor je mali... samo Samsung i Global Foundries dolaze u obzir jer su oni jedini koji bi trebali imat 14nm u Q3 2016). AMD Bristol Ridge bi trebali biti mainstream APU-i, 28nm proizvodni process, bazirani na Excavator arhitekturi, do 512 stream procesora... Što se mene tiče, trenutno mi laptop treba, nadam se da će Carrizo valjati u laptopima... a inače, do Q3 2016 ko živ ko mrtav. Nadam se da će Zen od početka biti awesome jer AMD nema previše lufta za kiksanje. |
AMD CPU And GPU Roadmaps For 2015-2020 Officially Emerge
Nema baš nekih informacija, sve nešto prikriveno, ali eto, da malo živne tema :D |
|
Preloš izvor da bi se barem malo pouzdalo u njega. Sorry Fuad :)
|
Za sad se nije spominjalo da će Zen podržavat nešto poput HT-a... ajd budemo vidili šta će bit od svega toga :)
|
Je spominjalo se od starta.
Jedna od starijih vijesti Kitguru: Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
http://www.cpu-world.com/news_2015/2...s_spotted.html
Novi HP laptopi, za a8-7410 se pretpostavlja da će biti Carrizo-L |
|
Evo još malo novosti o AMD ZEN procesoru.
|
Leakane su Desktop i Mobile roadmape za 2015 i 2016. Zen ce biti 14nm i koristiti novi FM3 socket, 2-8 jezgri, isti socket za sve.
http://www.pcper.com/files/review/20...op_roadmap.jpg |
Nadam se da ce biti dostojna konkurencija intelu/skylaku, pa da se pocnu raditi malo veci pomaci a ne ovih 5-10% po generaciji
|
Nadam se da će popravit singlethreading performanse barem 15-20%
|
Onda su još uvijek 20-30% iza Skylakea.
|
A iskreno teško da će stići intel po IPC-u. To se realno ne očekuje, poanta je da se smanji razmak i da amd konačno napravi neki iskorak po tom pitanju
|
A nikad ne znas. Ja se sve nekako nadam da ce napraviti neki radikalan pomak i iznenaditi ceo svet :)
|
Ne treba imati ogromna očekivanja (da nebi bilo razočaranja), očekujem 15-20%, ako bude manje - razočaranje, ako više - hvala bogu neka
|
Da, to bi trebao biti veliki skok. Smanjivanje razlike + niža cijena bi popravili odnos, ali bi i dalje ostala fama procesora za sirotinju. Jim Keller je sposoban tip, vjerujem da će situacija sigurno biti bolja nego je sada. Kaveri je sada na 28nm, prelazak na 14nm bi isto trebao pomoći.
Ali drago mi je što će Beema doći na AM1 platformu kada je već FM2 mrtav. Objedinjeni FM3 socket je isto dobra stvar. |
Ma samo neka ne podbace ovaj put.
|
Citiraj:
Također benchmarci su jedno, real life programi drugo. U praksi gotovo i ne postoji takav softver da velika intelova singlethreading prednost dolazi u izražaj u tolikoj mjeri kao u benchmarcima. Nešto najbliže singlethreading benchmarcima u real life je recimo World of tanks (loše optimizirana free indie igra) Znači moraju popraviti ipc i naravno potrošnju/zagrijavanje što se normalno očekuje od svake nove generacije |
Citiraj:
Takodjer je istina da Vishere nisu podbacaj. |
Ma i mislio sam samo na singlethreading. Preostaje nam nista drugo do li cekati.
Tko kaze da mu treba bolji proc (za po doma) od osmerojezgrenog fx-a taj je lud :D |
|
Jep, fake slide, netko si je dao truda :).
Danas su dosle sluzbene informacije, AM4 socket za desktop, 40% vise IPC od Excavator jezgri, SMT, 14 nm i dolazi nekad iduce godine. |
40% je malo za poraziti Skylake.
Jedino,ako ce imati visu mogucnost za OC dovoljno iznad Intela,ali to nije vjerojatno. Vjerojatno ce ici na APU/FX varijantu na istom socketu. Iskreno,od Zena ocekujem dosta. Na kraju krajeva Jim Keller je odbio Intel i vratio se u AMD. To znaci da ima nade za buducnost. |
Obecavali su i prije 50%, tako da ne ocekujem da ce to ostvarit, ali se nadam da hoce.
|
To je usporedba s Excavator jezgrom. Trenutni FX procesori su Piledriver, a poslije je jos dosao Steamroller (Kaveri) i onda Excavator (Carrizo). A ako se usporedi Piledriver (A10-6800K) i Steamroller (A10-7850K), vidi se da imaju skoro pa iste performanse, ali Steamroller radi na 400 MHz manjem taktu.
Sve u svemu, nadam se da ce napokon biti pravi konkurentni Intel procesorima. |
Samo neka budu konkurentni. Ne moraju ih odma rasturat. Taman da se nadmecu sa cijenama, sto bi nama trebalo vise odgovarat :)
|
Citiraj:
|
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:13. |