PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Kupnja bijele tehnike (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284898)

xlr 30.05.2021. 13:19

Frendica ima neki gorenje fensi smensi, taj frizider prica cijelu noc i dan. Svako toliko pocne neke zvukove proizvoditi kao cvilez, pa grgljanje. Jednom sam pomislio da joj radi sudjerica :D To je dodatno naglaseno jer je utukla solde u vanjsku stolariju (izolacija od buke) pa se unutra svi ti zvukovi dodatno potenciraju. Frizider joj je cimer, tako ona kaze :)

tiki66 31.05.2021. 09:23

Citiraj:

Autor Lika091 (Post 3521742)
Cisto kako izgleda kvar te pumpe? Imam staru Electrolux i nece da prima vodu. Prvo je primala pa nije ni htjela izbacivat a sad nece niti primat.

Pumpa služi za izbacivanje vode, a za "ubacivanje" je zadužen elektroventil koji je zatvoren kada na njemu nema napona, a kada dobije 230V onda se otvara i voda počinje utjecati. Dakle treba otvoriti i vidjeti da li na elektroventil dolazi 230V, ako dolazi vjerojatno je on u kvaru, a ako ne dolazi treba dalje tražiti kvar (žice, programator, brava itd.)

Mommistake 08.06.2021. 15:03

Ekipa, pomoć molim. :)

Kupujem sušilicu za veš.

Gledao sam Electrolux serije 7 (cca 4500-5000kn), ali sam se pugubio u svemu tome.

Postoje ventilacijska i kondenzacijska? To su generalne vrste sušilica?

A onda još dodatno postoje kondenzacijska s i bez toplinske pumpe?

Ventilacijska mi pada odmah u vodu jer za nju trebam nekakav odvod, što nemam. Znači trebam kondenzacijsku s toplinskom pumpom i inverterom.

A što da gledam kod ovih kondenzacijskih s toplinskom pumpom?

Trebam imati u stanu poseban odvod? Ili a njih nema odvoda?

Npr. našao sam ovaj model: https://www.electrolux.hr/laundry/la.../#&gid=1&pid=9
Zašto piše u opremi: "Crijevo za izravnu odvodnju"?

To je nešto što mogu imati ali ne moram, ili bez toga ne radi?

Hvala

Igorr 08.06.2021. 15:20

Možeš spojiti crijevo da ti voda odlazi direktno u odvod, ili ostaviti da se voda skuplja u spremniku od sušilice koji ćeš morati ručno prazniti kad se napuni (ili jednostavno nakon svakog sušenja ako želiš biti miran).

Mommistake 08.06.2021. 15:27

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3524236)
Možeš spojiti crijevo da ti voda odlazi direktno u odvod, ili ostaviti da se voda skuplja u spremniku od sušilice koji ćeš morati ručno prazniti kad se napuni (ili jednostavno nakon svakog sušenja ako želiš biti miran).

Okej, znači kondenzacijska s toplinskom pumpom (inverter), je nešto što trebam?

Nemam nikakav odvod niti ventilator.

adaksinjo 08.06.2021. 15:52

https://www.nabava.net/clanci/vodici...inu-2021-565t6

Citiraj:

Da biste smanjili potrošnju energije, predlažemo da kupite kondenzacijsku sušilicu s toplinskom pumpom.

Ako ćete sušilicu često koristiti, odaberite onu s toplinskom pumpom.
nesem školovala o prednostima/nedostacima ventilacijske ili kondenzacijske, ali ću ti prenijeti svoje iskustvo sa https://www.bosch-home.com/hr/popis-...oda/WTR85V10BY

sve što se opere u vešmašini ide odmah u sušilicu, odnosno sušilica radi barem jednom dnevno. evo info s linka:

Citiraj:

Potrošnja energije standardnog pamučnog programa pri punom teretu: 1,87 kWh
Potrošnja energije standardnog pamučnog programa pri djelomičnom teretu: 1,14 kWh
ukratko, budući da sušilica većinom radi po skupljoj (dnevnoj) struji, prosječno me tura sušenja košta kunu i pol ili 45kn mjesečno. nema potrebe išta sušiti na štriku ni gubiti vrijeme na to, a najveća prednost ovakve sušilice ti je to što na kraju programa samo staviš robu na vješalice i nema potrebe za peglanjem. preduvjet za to je da čim je program gotov, odmah vadiš osušenu robu iz sušilice jer već nakon pol sata to nije to, roba "odvugne" :D

ovaj model nema mogućnost spajanja na odvod, nego ima spremnik koji nekad treba isprazniti nakon samo jednog sušenja (ako sušiš ručnike i velike stvari tipa koje su pune vode čak i nakon centrifuge u vešmašini), a kod sušenja random šarene robe, spremnik treba prazniti svaka 2-3 ciklusa sušenja. uostalom ako zaboraviš isprazniti spremnik vode, sušilica pauzira i pišti ko blesava da to napraviš :D

filter onih mucica koje se nakupe nakon sušenja isto tak, možeš počistiti nakon svakog ciklusa, a možeš i rjeđe, nema neke razlike jer ima kapaciteta.

buljaka 08.06.2021. 16:51

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3524237)
Okej, znači kondenzacijska s toplinskom pumpom (inverter), je nešto što trebam?

Nemam nikakav odvod niti ventilator.

Gledaj da je garancija 5 godina, da je toplinska pumpa obavezno jer suši na manjoj temperaturi i ne skuplja se toliko rublje

Inverter je tisi i ako se dobro sjećam oko 3x manja potrošnja struje

Provjeri koliko ima filtera i kako se čiste.
Ja imam gorenje sa 2 filtera i neću više takve uzimati jer je filter doljnji teško održavati i moraš često kupovati novi ako hoćeš da dobro radi. Serviser je rekao svakih 4 do 6 mj a košta 90 kn plus poštarina .

Npr AEG ima sistem jednog filtera, Candy dva.

Kad imaju dva jedan ti je dolje lijevo na isparivaču a drugi je za mucice one na samim vratima ili okviru vrata.

Ako nemaš odvod kondenzat ide u posudu, nije nikakav problem sa pražnjenjem, okrenem ju naopako na sudoper i sačekas 20tak sekundi

Ja sam svoju spojio na odvod čisto radi praktičnosti ali ako planiraš spajati na odvod pripazi da sušilica ima tu opciju jer nemaju sve

Moja gorenje je pod garancijom crkla 2x, sad je otišao plovak i elektronika nakon 6 godina i 2 mj, cca 1000 kn popravak. To im je mana inače(kod gorenja-napise da je posuda full iako nije )

Pripazi i na kg. Jer npr ako piše 7 kg to je onda 7kg pamuka ako se dobro sjećam a npr 3.5 kg sintetike

Ja ću uskoro uzeti novu i gledam AEG i electrolux .

Npr ovo
https://www.aeg.hr/laundry/laundry/d...ryer/t8dbg48s/

Bila je nedavno u Santa Domenica za 4300 sa 5 godina garancije. Sad je u allmall 4500

One imaju ÖKOFlow sistem jednog filtera i jeftinije održavanje jer se filter ne mijenja

Ako ti što još nije jasno pucaj.😂

Mommistake 08.06.2021. 17:52

Okej, to kužim. Ovo gore sa linka mi odgovara.

Ali...

Kako da složim ovaj stack/stup? Sušilica ide gore, perilica je dolje, to samo stavim jedno na drugo ili moram kupiti ovaj stacking kit?

axo 08.06.2021. 20:35

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3524262)
Okej, to kužim. Ovo gore sa linka mi odgovara.

Ali...

Kako da složim ovaj stack/stup? Sušilica ide gore, perilica je dolje, to samo stavim jedno na drugo ili moram kupiti ovaj stacking kit?

Ili kit ako su aeg i elex ili ima u pevecu nekakva guma za kupit koja se stavi na perilicu i drzi ko jako dobro.
Bilo je u temi ak se ne varam vec spominjano. I koliko de sjecam svi su hvalili.

kasko 08.06.2021. 20:41

@Momistake
Ja sam uzeo toshibu s 10g garancije na inverter i 5g na sve tako da njih potrazi. Valjda je to neko mjerilo kvalitete barem za start, a nisu preskupe.

Sent from my GM1917 using Tapatalk

buljaka 08.06.2021. 22:28

Citiraj:

Autor kasko (Post 3524282)
@Momistake
Ja sam uzeo toshibu s 10g garancije na inverter i 5g na sve tako da njih potrazi. Valjda je to neko mjerilo kvalitete barem za start, a nisu preskupe.

Toshiba od 2016 ne proizvodi kućne uređaje, to je prepakirana Midea, kinez. Ne znam kakvi su ali nije to japansko više ništa osim imena

Mommistake 09.06.2021. 08:31

Samo Electrolux dolazi u obzir, sve imam Electrolux s 5 godina garancije.

A i veš mašina je Electrolux serije 8, tako da ciljam na istu sušilicu.

Znači ta guma je dovoljna? Neće biti skakanja ili trešenja sušilice kad centrifugira?

fanATIk 09.06.2021. 08:35

Kolko sam ja vidio u dva slučaja kod frendova, stoji ko zaljepljena.

Mommistake 09.06.2021. 08:45

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3524370)
Kolko sam ja vidio u dva slučaja kod frendova, stoji ko zaljepljena.

Odlična informacija, hvala! ;):dobar:

c-shadow 09.06.2021. 10:22

O kojoj se to točno gumi radi?
Ona debela koja se koristi kao podloga za na pod ili nešto drugo?

Juice 09.06.2021. 10:34

Navodno i ova čuda djeluju za centrifugu i kad trese

Mommistake 09.06.2021. 10:36

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3524399)
O kojoj se to točno gumi radi?
Ona debela koja se koristi kao podloga za na pod ili nešto drugo?

https://pevex.hr/podlozak-za-pod-208993.html

kasko 09.06.2021. 15:25

Sa 5g+10g na inverter motor kupio bi i da se marka zove stojadin.

Mommistake 09.06.2021. 16:36

Citiraj:

Autor kasko (Post 3524484)
Sa 5g+10g na inverter motor kupio bi i da se marka zove stojadin.

Drago mi je da bi. :)

Ja ne bi. ;)

lowrider 10.06.2021. 06:53

Ja sam uzeo prije 2 godine Beko, toplinska pumpa, kondenzacijska. Ima opciju odvoda van ili u posudu. 5 godina garancije. Bila neka akcija. Radi odlično zasad. Ima 2 filtera.
Mene su odgovarali od Electroluxa tad.

axo 10.06.2021. 07:21

Ja imam 4 Aeg i 1 elux. Svi 5god garancije. Zasada nemam niti jedne zamjerke.
Frizider sa ledenicom mi je cudo koliko dobro hladi. Zvukovi no frost jedva primjetni.

Lourdin 10.06.2021. 10:45

Frizider je AEG ili Electrolux?
Moj Gorenje se dosta čuje..

I jel bi možda mogao napisati koje modele imaš? I ja gledam prema toj grupaciji, pa pojma nemam što bi. Pogotovo perilica i sušilica.

buljaka 10.06.2021. 11:52

Ja imam gorenje ali je moj tih. Moj je iz 2016 onaj side by side ali to još nije bio gorenje proizvod nego nešto samo prepakirano. Znam da mi je serviser rekao to

Čuje se ponekad ledomat i nekad kad se otapa kao da je miš unutra ali to je to

Kolega ima Samsung i čuje se dosta jače, ne znam zašto ali on ne može gledati TV navečer koliko mu je glasan. Ja mogu spavati pola metra od svog bez problema

Moj je inverter motor pa možda i to ima ulogu

axo 10.06.2021. 12:46

Aha da Aeg frizider.
Ugradbeni hladnjak AEG SCE819E5TS
Ploča Electrolux EGD6576NOK – plin + indukcija
Ugradbena perilica posuđa AEG FSK53627P
AEG BPE556320M Ugradbena Pećnica
AEG perilica rublja L7FBE48
Kupljeno kralj comerce, eluxshop i mikronis.
Na sve cijene dobio rabat.

Lourdin 10.06.2021. 13:31

Odlično. Hvala ti na informacijama.
Se ti njihovi uređaji još uvijek proizvode u EU?

Juice 10.06.2021. 13:46

Citiraj:

Autor Lourdin (Post 3524732)

Proizvode se (Italija, Njemačka), al proizvode se i u Aziji (Tajland ponajviše) tak da vidi na aparatu kaj piše.

Amdejac 10.06.2021. 17:30

Škrinja ladičarka komada dva, frižider pola škrinja pola friđ, štednjak, vešmašina, sušilica.
Sve Gorenje.
Osim suđerice, ona je Whirlpool.

Poslano sa mog Redmi Note 5 AI Dual Camers koristeći Tapatalk

axo 10.06.2021. 20:38

Citiraj:

Autor Lourdin (Post 3524732)

Italija, poljska i njemačka. Neda mi se gledat gdje koji je proizveden.

Lourdin 10.06.2021. 23:38

Nije ni potrebno. I ovako si puno pomogao. Hvala.

VandaL.pr! 11.06.2021. 19:14

Moze pomoc za napu, uzeli smo faberovu jer sam cuo dosta dobro o njima,
ali ova nasa ce čuje po meni preglasno, čak i na najslabijoj brzini, jeli to normalno ili smo mi ludi? Evo zena kuha juhu i uopce je nezeli upaliti jer nemoš živiti kraj nje...

Uploadam video:
https://youtube.com/shorts/3QYVKsVM12E?feature=share

xlr 11.06.2021. 19:27

Frendica uzela neku jos vise fensi faber (citaj, vise para), ona recilkulirajuca bez odvoda. Ne zeli je koristiti iz istog razloga. Ne znam zasto su tako glasne - na prvoj brzini.

Pupo 11.06.2021. 19:29

Dobio danas mail s elux shopa. Electrolux i AEG aparati sada sa 7 godina jamstva.

Sto se tice nape, jesi probao skinut filtere i provjeriti gore klapnu ako je uopce stavljena. S druge strane, nekako mora postici 500kubika.

Lourdin 11.06.2021. 19:31

A kod kumova neka bazična Faberova i sasvim je ok. Čuje se dosta, ali nije neizdrživo.
Ali što se nebi te dobre nape i trebale čuti dosta? Ipak veliku količinu zraka u kratkom vremenu usisavaju...

VandaL.pr! 11.06.2021. 19:43

Evo sad sam probao izvaditi ovu redukciju sa 15 na 12 cm i dosta se utiša, cijev ionako mijenjam pa cu prosiriti rupu u zidu na 15 cm pa se nadam da ce biti ok, javim kako je proslo.

axo 12.06.2021. 16:05

Ovo se cuje vise neg oni stari usisavaci.

noah26 13.06.2021. 17:53

Pozz,
Moze li preporuka za perilicu rublja ( bez gorenje i Samsunga ). Do 4000 kn max.
1 dnevno se pere.
Ako je moguce 5 god garancije.
Hvala

axo 13.06.2021. 18:14

Citiraj:

Autor noah26 (Post 3525369)
Pozz,
Moze li preporuka za perilicu rublja ( bez gorenje i Samsunga ). Do 4000 kn max.
1 dnevno se pere.
Ako je moguce 5 god garancije.
Hvala

AEG perilica rublja L7FBE48, placena 3900kn.
Mi zadovoljni, pere odlicno.
Imamo ju 7mj sad i ima opciju za parno pranje koje koristim za kosulje jer ih cesto nosim.
5god gar. 10god inverter.
Dali jos vrijedi za inverter ne znam.
Sretno u potrazi.

Izet Fazlinovic 30.06.2021. 11:44

Molim neke smjernice za odabir kombiniranog hladnjaka, no frost, 5 g. garancije, bijeli.

Dolje su linkovi na koje sam naisao. Da li se isplati platiti 100E vise za veci energetski razred kod gorenja. Samsung je jos tisi, samo me muci onaj nekakav pistav zvuk zbog koji se spominje kod no frost kod samsunga. Kuhinja i dnevni spojeni prolazom.

https://www.centar-tehnike.hr/hladnj...roizvod-13892/

https://www.emmezeta.hr/gorenje-nrk6...ak-643801.html

Trebam i ugradbenu perilicu posuda, oko 3000kn, 5 g. gar. Ima marka koju izbjegavati?

Poslano sa mog SM-G970F koristeći Tapatalk

Mommistake 30.06.2021. 11:58

Neću ti pisati modele, ali...

Frižider: nađi što ti odgovara:
- veličina (visina i širina)
- litraža (friđ i škrinja)
- dizajn
- 5 godina garancije
- cijena

I to kupi. Sve ostale brige, da li je galasan, da li je dobra firma, da li je unutra dobro posloženo, da li ima ledomat ili ne, ti je nevažna.

Perilica, ja bi izbjegavao sve što nema 5 godina garancije i Gorenje. :D

pdx 30.06.2021. 12:12

Ako ikoga zanima..

https://miele.frigotehnika.hr/perili...516335498.html

Ja sam uzeo od 9kg prije par mjeseci, pere 3 puta na dan full load (turizam), kao urica
Imali smo prije toga Dvije boshove, nisu 2 godine izdrzale

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:35.