![]() |
Citiraj:
|
Zesca glupost je uopce imati third party AV :)
|
Je, ali većina prosječnih korisnika bude i na ovo nasjela, isto kak im treba zaseban AV ili dva-tri, mada je zapravo dosta onaj integriran u OS i pamet u glavu.
|
Baš sam usred žešće rasprave s jednom iT firmom koja se bavi bazama podataka. Naime, u firmi u kojoj održavam računala oni će sad na novi server postaviti svoju app, i kao uvjet traže da se instalira neki third aprty antivirus, (štoviše, oni preporučuju eset).
A ja u toj firmi na dvadesetak računala zadnjih 10 godina nisam stavljao nikakav AV osim defendera, nikad nisu virus pobrali ili imali neko sranje. Raspravljam se s njima već danima oko toga, nemam više volje ni živaca, i vjerojanto ću popustiot, uzet licencu za server i par računala, i kad istekne deinstalirat :D Uistinu, nisam primjetio osobiti razlog za kupovinu licenciranog AV, barem iz mog primjera - defender sve ove godine radi i štiti ok, barem za većinu korisnika |
Meni je pomogao najviše (i jedino) samo oko detekcije i brisanja dolazećih malwarea u Outlooku korisnika.
Sve ostalo čemu bi trebao služiti - ESET se nije ni pokazao ni dokazao. Pogotovo u nekim realtime detekcijama. |
Citiraj:
|
Nakon probnog roka, Norton AV "rješenje" sad po defaultu dolazi s implementiranim kripto ludostima, tako da su krajnji korisnici sigurniji uz 15% provizije.:fiju::goood:
Citiraj:
EDIT: Popularna antivirusna rješenja sada i službeno više ne služe apsolutno ničemu, ponajmanje zaštiti od malicioznih čuda tehnike. |
Citiraj:
Baš malo gledam, potpuno freaky čega sve danas nema što se malwarea tiče. keyloggery, cryptomineri, clipboard hijackeri, uz već klasične trojance i viruse... Kako se od toga uopće zaštititi? Da li tu rješenja poput Malwarebytes Antimalware pomažu ili ne? Ima li išta da može sranja poput tih novih malwarea ala clipboard hijackera spriječiti realtime? |
Iskreno, ništa više nije sigurno, tj. nema te zaštite koja može korisnika zaštititi od vlastite ili tuđe gluposti.
Malwarebytes je OK, ali obzirom kakve sve virtualne gamadi ima, nije ni Malwarebytes imun u svakoj situaciji. Jebiga, treba još dodatno paziti kud se diljem neta krećemo, kakve stvari se skidaju, instaliraju i koriste. Privatnost na netu je ionak fatamorgana, a društvene mreže su samo dodatno pojačale taj efekt. |
Ma je, to se sve slažem. Oduvijek govorim da nema tog softwarea koji će nekog zaštiti od njegove vlastite gluposti..
Čisto razmišljam kako average joea zaštiti od njega samog :D |
Citiraj:
Evo, jedan friški primjer softverskog smetja, koji nakon svih sranja i dalje koristi ogroman broj ljudi. |
Baš neki dan u jednoj manjkoj firmi dobio posao nabavke i zamjene starih računala, backup i instalacija softwarea. Čak sam ih nagovorio da sve legalno kupe.
Šećer na kraju, jedno jcuri koja tamo radi sve posložio, i kaže ona na kraju daj mi molim te i cc cleaner instaliraj. rekoh, e neću, to je smeće, a ona me u čudu gleda šta ja to pričam :D |
Je, nažalost, ljudi se naviknu i ne puštaju, a kasnije je plač. Žalosno je da sam Windows OS ima hrpu telemetrije, a onda još svaki softverski paket dodatno pojača na 11 i ode sve u Mp3.
|
Citiraj:
a dalje, taj original Defender - može uredno i funkcionalno zamjenit externi AV? jer W i dalje daju svoj internet preglednik ali 99% ljudi koristi third party tipa Chrome, Opera,Firefox...a zanemaruju integrirani - zato i pitam za taj Defender dal je OK ili je bolje third party AVG,Avast i sl |
CCleaner je malware, a Avast je kao vlasnik tog čuda tehnike pak pod vlasničkom strukturom NortonLifeLock firme i sad je popularno gurati cryptominere u AV rješenja.:)
Microsoft Defender je sasvim solidan, a bome i Microsoft Edge (koji se bazira na Chromiumu) isto tak nije ništa lošiji od ostalih web-preglednika. |
Nemam uopće instaliran antivirus, a defoltni od windowsa je isključen. Windowsi su uvijek zakrpani zadnjim nadogradnjama i nikad problema...godinama. i koristim cc cleaner uredno :D
|
:chears:
Citiraj:
|
sama veza Avast ccleaner meni je dovoljna za izbjegavanje istog. avast je jedan od najgorih i najnametljivijih AVova s kojima sam se susreo i muka mi dođe kad naletim na neki komp na kojem je avast.
|
Da, Avast je počel gutati manje ribe, pa su onda sami bili progutani od puno veće ribetine i sad svi zajedno plasiraju smetje u eter.
BleachBit je i više nego solidna zamjena za sve koji trebaju alternativu za CCleaner.:frend: |
Osobno ne koristim ništa takvo, win 10 god mode daje recimo dosta toga na jednom mjestu. ali kod hrpe klijenata dobro dođe i skrati puno vremena ovakav neki komad softvera. thanks, budem isprobao, nisma koristio do sad.
|
Danas se dosta toga bazira i na hardveraju. Secure Boot, UEFI (tj GPT), Virtualization Based Security, Controller folder access, TPM, SmartScreen... Sve to u kombinaciji ipak nekaj znači.
I naravno, backup. Backup backup backup |
Kvalitetan kompjutor starter pack:
- Avast, AVG ili sličan velebni komad free antivirusa koji više gnjavi korisnika nego što pomaže sistemu - CCleaner - Codec Pack - Nero |
Fale ti one Windows 10/11 skripte, registry cleaneri i gašenje Superfetcha :D
|
Pozdrav, gdje kupiti jeftinije Malwarebytes? Tražim po ebay-u gdje sam ga prosli put kupio ali ih vise nema :(
|
|
Citiraj:
I imam kupljenu licencu na 1 godinu bitdefender obični antivirus,nije loš i nije toliko naporan. |
Citiraj:
Hvala ti od srca, kupio!! :goood::respekt: |
Citiraj:
Snake oil, kak bi rekli naši predragi ameri :) |
Citiraj:
|
Windows Defender can Significantly Impact Intel CPU Performance:kafa:
Citiraj:
|
ESET je malo skuplji ali radi odlicno i uz njega Malwarebytes.
|
Instalirao Kaspersky Free za probu.
Identični memory usage. Odmah skužio da u hosts fajlu imam blokirane neke zločeste websajtove al ga je mulac izbrisao umjesto da mi čestita. Manje false positiva naspram Defendera pri skeniranju "Tools" foldera gdje držim svakakve 1337 alatke. GUI je izvrstan, naspram Defendera puno pregledniji. Sve u svemu, izvrsna alatka, al kao što se već godinama priča, Defender je "good enough". Sudeći po ovim rezultatima, Defender je faličan samo u file copy i instaliranju aplikacija. Sve u svemu čak i najlošiji AV je bolji od nikakvog. |
Ovih dana sam naletio na interesantnu alternativu Hard_Configuratoru od developera VoodooShielda:
DefenderUI Free (umjesto ConfigureDefendera, ili čisto kao bolje sučelje za Defender) DefenderUI Pro (još u testnoj fazi, umjesto Hard_Configuratora) Tema o DefenderUI na forumu MalwareTips |
Što preporučate za firmu od AV software-a? Do sada smo koristili Kaspersky KIS, a slijedom ovog članka (plus ističu nam licence) što uzeti?
Osobno bi stavio samo Defender, ali "uprava" zahtijeva proper AV. Da li staviti Bitdefender? Ako da, koju verziju, jer imaju brdo modela na webu? Da li ima u HR službeni reseller njihovih licenci? |
ESET
|
Sentinel One
|
VMware Carbon black, crowdstike ili trendmicro.
Imas verzije sa edr xdr pricom. Osobno sam za trendmicro. |
Citiraj:
koji je neki reasoning iza toga? Odnosno zašto taj a ne neki drugi? :D Ima li netko first hand iskustva s Acronis Premium Full Cyber Protection Backup+Anti-Malware+Anti Ransomware+1TB cloud ? Treba mi to za jedan komp koji želim složiti da bude ok zaštita za average joea koji ne kuži puno oko toga, a istovremeno će mu i ovaj cloud dobro doći. |
Zašto, zato što sam uložio hrpu vremena da istražim prije nego smo kupili proizvod za našu firmu. Nije isto kupiti nešto za po doma i nešto za organizaciju.
S gore 3 navedena ne može se fulati. Tu je sada zanimljiv i SentinelOne nakon potpisanog partnerstva sa Mandiantom. Imaš hrpu informacija tu: https://www.esecurityplanet.com/ Također mitre att&ck je najpopularniji framework za test ovakvih rješenja pa na temelju njega imaš i dosta testova. Za po doma bit će dovoljan i defender, koji nije uopće loš. |
Trendmicro mi se zgadio. Koristimo dosta Sentinel, ali to nije za kućnu/small business upotrebu, kao ni crowdstrike a bome ni vmware rješenje.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:48. |