PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Auto akustika ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=126292)

geronimo_2 22.08.2025. 09:20

Citiraj:

Autor Alister (Post 3817919)
Budeš vidio odmah kada ga spojiš, a nije da je i novi kabel za antenu milion eura :) Možeš zamjeniti sve u kompletu i miran si.

E taj dio me brine. Da nije uprav u tome, ali, to je pretpostavljam kabel koji ide iz radija direkt gore na krov? Ak je tak onda je to pakao za promijenit pretpostavljam, aka čupanje tapecira i ostalo, a to nebum delal.

Alister 22.08.2025. 09:24

Ma to ti nije problem, to se da odraditi u 10-15 minuta bez problema. Ovisi gdje je antena, naprijed ili nazad, pa to komplicira malo zamjenu, ali nije strašno.
Budeš vidio kada spojiš novi radio.

geronimo_2 22.08.2025. 09:46

Antena je na krovu (fiesta mk6), manje vise iznad srednjeg retrovizora. Nemam pojma kuda prolazi kabel. Valjda sa lijeve il desne strane po okviru. Ne vidim da nije problem ak treba cupat tapecir. Mislim nije men problem skidat al vratit da bude kak spada obzirom kak to jadno rade sa plasticnik kopčama...
Proucim service man od auta kuda ide kabel pa bum pametniji, valjda.

Nikky 22.08.2025. 11:29

Prije čupanja / mijenjanja antene sa kabelom odradi slijedeće:
- na krovu odvidaj "nastavak", zapravo antenu
- izvučeš radio i ištekaš antenski konektor iz radija
- uzmi unimer, stavi na otpor
- jedno ticalo na srednji kontakt ant. konektora drugo gore gdje si odvidao antenu, otpor mora biti minimalan
- ako ima oksida na kontaktu samo lagano prođeš finim brusnim

Ako je otpor velik ili spoja uopće nema onda moraš mijenjati / provlačiti novu antenu.
Posao je malo zeznut, treba polako da šta ne polomiš, svakako se stavi silikon / brtvena masa gdje postolje antene leži na krovu (da ne uđe voda).
Ne znam dali u tvojoj okolici ima neka firma koja se bavi ugradnjom auto akustike ....

geronimo_2 29.08.2025. 16:03

promjenjena antena. nije bilo efekta.

stavljen novi radio. preporod. ne da fata, nego fata iz garaze ispod zemlje kristalno cisto otvoreni koji sa te lokacije vec dugo u tom auto skoro uopce.
daklem def su oslabile komponente u starom radiju.

DAB antenu, za koju nisam znao da necu dobit sa radiom sam narucio od čajniza za 40ak kn jer mi se neda 30+e kod nas. ak bude radila ok, ak nebude zaboravim na taj dio.

a sad ono totlano razocaranje. znaci taj USB na radiju je totalni shitex. to uopce nema nikakva browse nego samo ocita sve foldere na sticku i poreda ih F001, F002,... pa se ti misli staš pustat.
a ja kupio mini stick od 128gb :hitthewal:.
pa jednostavnije mi je trpat CD-e u radio ko do sad neg se zezat stime ovak. total fail. neznam dal je tako na svim single DIN radijima.
ima nekakva app za mob s kojom se kao spojis na radio. neznam dal ce to sta pomoc, probam, al da sam htio sa moba upravljat onda mi ni ne treba USB na radiju neg samo BT.

lp

Nikky 30.08.2025. 00:35

Vidi jeli se u manualu spominje ID3 tag,
neki radiji ga podržavaju pa iz njega pročitaju i ispišu sve.
Postoje ID3 generatori / editori .... naravno ima tu posla ...
barem imena foldera i pjesama ...

geronimo_2 31.08.2025. 23:06

a bacim oko kad ufatim vremena, al ne polazem puno nade. zaista bezveze. mislio sam da je to otislo malo vise napred.

nego danas primjetih jednu stvar, koja me malo smeta. kod prebacivanja stanica na FM-u, treba mu 4sek dok ne "krene". znaci svaki put. zasto je to tako sporo na FM-u meni nije jasno. stari radio (isto JVC, al dobro, neko sasvim drugo vrijeme kvalitete i ostaloga) je prebacivao instant.

smuchac 01.09.2025. 07:28

Jbg,iako nejeftin,kupio si kantu. S jednim redom na displayu nije za očekivat neko velebno browsanje. Dođe ti kupit kineza onog plitkog za 40 eura šta je još gori. :D
Jesi se spajao na BT? Zvuči li ikako? Po meni bi to trebalo bit riješenje s nekim bezveznim mobitelom...

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk

geronimo_2 01.09.2025. 08:00

A hebga. Neznam šta reći. U 2025 da nemos kupit za 140e radio koj9 fata FM instant lol.
Ok je bt. Handsfree radi solidno. Spajanje na mob nema problema (xiaomi 12 lite). Kad na radiu probam call last call ili phonebook dobijem "not supported". Neznam jel do njega il moba. Ak je do radia koji k su stavili tu opciju lol.
Mjuzu sa moba puštati mi je bezveze jer cu si zakrcat mob a ionako uvjek fali prostora (256gb).
Sve u svemu nisam pretjerano zadovoljan. Da sam ko sto kažeš uzeo kineza double din mozda bi bio zadovoljniji. Sva sreca dannisam uzeo slabiji model bez CD čitača jer ocito je da se vracam na taj sistem lol.

lowrider 01.09.2025. 11:32

Ja sam uzeo ovo prije par mjeseci.
Sve radi odlično, bez ikakvog problema

https://pioneer-car.eu/dmh-a3300dab/dmh-a3300dab

geronimo_2 01.09.2025. 11:50

malo mi preskup za moj džep, al dobro. da se sad mogu vratit razmislio bih... najbitnije mi je bilo da dobijem funkciju FM-a nazad jer manje vise auto vozim po 10-15min samo i bitan mi je radio, a na starom uredaju je to postalo nepodnosljivo lose. usb je trebao biti bonus da mogu odhe sve silne CD-e koji su u autu koje koristim manje vise samo kad na radiju krenu reklame, vijesti i sl. lol.

edit: kakvi su vasi radio-i sto se tice prebacivanja stanica na FM, jel isto imate taj neki blesavi delay koji je kod mene 4sek?

da nije to nekakav buffer od radija iako nemam pojma zast bi nesto takvo napravili na FM-u. to nije ni CD/DVD, ni digitala pa da je potreban buffer :stoopid:.

smirnoff 01.09.2025. 21:10

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3819232)
malo mi preskup za moj džep, al dobro. da se sad mogu vratit razmislio bih... najbitnije mi je bilo da dobijem funkciju FM-a nazad jer manje vise auto vozim po 10-15min samo i bitan mi je radio, a na starom uredaju je to postalo nepodnosljivo lose. usb je trebao biti bonus da mogu odhe sve silne CD-e koji su u autu koje koristim manje vise samo kad na radiju krenu reklame, vijesti i sl. lol.

edit: kakvi su vasi radio-i sto se tice prebacivanja stanica na FM, jel isto imate taj neki blesavi delay koji je kod mene 4sek?

:stoopid:.

kod mene prebaci "odmah"...

lako je kad je radio 1 DIN i moš ga mijenjat. al kad je ukomponiran po obliku samog kokpita moš se j**at.

kod remola je tako. ne mogu ni 2 DIN sa ekranom stavit...

al bar uredno čita USB. radio ponekad slušam u lokalnoj vožnji po gradu - mada su sve stanice ko jaje jajetu i uglavnom odvratne iste muzike.

al mogu preko AUXa spojti mob pa upalim internet radio po osobnoj želji muzike

OuttaControl 02.09.2025. 00:07

Ja taman narucuo duduauto, navodno dobar i hw i sw, vidjet cemo, ali daju masku da izgleda kao oem...

smuchac 02.09.2025. 07:35

Ja imam neki tvornicki radio koji kad se izvadi,shebe jos 100 stvari pa ga nisam mijenjao. Pisao sam ranije, sa svojim mobitelom,nazovimo ga primarnim,nikad nisam spojen na auto pa je situacija laksa. Imam skroz drugi mobitel za muziku,vazda je u autu i olaksao sam ga od bezveznih aplikacija te ga koristim za muziku i ponekad za navigaciju s offline kartama. S ukljucenom stednjom baterije baterija drzi i po 20 dana. Ne kazem da i ti moras tako ali ja sam nasao taj model i radi mi posao. Imam cd koji ne vrtim i aux koji je nepraktican s kablovima. Stanice mijenja instant,cudi me da jvc ima taj lag,imao sam davno jvc i super je bio. Bavio sam se autoakustikom pa sam imao prvo jvc,zatim sony,par pioneera i na kraju 3-4 alpine i onda sam mijenjao auto i batalio sve.

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk

geronimo_2 02.09.2025. 08:25

I moj stari radio je jvc. Kupljen pred 20ak g. Vidis danje kvaliteta cim ga u ruke uzmes. Instant mjenjanje fm-a. Nazalost aux mu je otišao i to je jos jedan razlog zašto sam mjenjao radio.

lowrider 02.09.2025. 13:18

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3819232)

da nije to nekakav buffer od radija iako nemam pojma zast bi nesto takvo napravili na FM-u. to nije ni CD/DVD, ni digitala pa da je potreban buffer :stoopid:.

I ja sam gledao prvo jeftinije,.tim više.što imam u radnom autu 2 din kineza koji funkcionalno je odličan, al zvuk je "prazan"
Pa kad sam zbrajao i oduzimao, ovo mi je bilo daleko bolja opcija iako skuplja.

Ivo_Strojnica 02.09.2025. 13:49

https://www.aliexpress.com/item/1005...6e771802hkttYt

ja sam kupija ovaj, radi besprijekorno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:23.