PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Amdejac 21.04.2025. 12:38

Prosječnog korisnika ne zanima jel DSG automatik ili nije, ali ga zanima zašto se češće kvari od ZF-a ili AISIN-a.
Za GM 6T40 servis je potrebno 8 litara ulja DEXRON-VI (Liqui Moly Top Tec ATF 1800) 92 eura i 25 eura filter ako ga baš hoćeš mijenjat.

Inovator 21.04.2025. 12:51

Citiraj:

Autor AndroiOs (Post 3800420)
Znaci opet VW nema automatik aute?

Touareg, Phaeton....ZF

Colop 21.04.2025. 14:35

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3800426)
Touareg, Phaeton....ZF

I Audi Q7 isto ima Zf8 mijenjač

Inovator 21.04.2025. 15:43

Hrpa Audija ima ZF, referirao sam se samo na VW...

Tumor 21.04.2025. 16:50

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3800425)
Za GM 6T40 servis je potrebno 8 litara ulja DEXRON-VI (Liqui Moly Top Tec ATF 1800) 92 eura i 25 eura filter ako ga baš hoćeš mijenjat.

Meni Maslic autocentar na telefon kaze 400€ za izmjenu ulja na GM 6T35, Auto Will ne zeli to raditi (jer Opel kaze lifetime ulje).
A i drugi Opel servisi kad ih nazovem razgovaraju sa upitnikom iznad glave. Valjda nema sluzbenog Opel service manuala za izmjenu ulja, pa su u nedoumici :D
Kod Maslica mi se svidilo da je odmah kada sam rekao koji je auto frajer zna koja je getriba na njemu i sta sve treba za izmjenu ulja, daje onako osjecaj povjerenja.

Budem vidio kome jos otici da mi jos ne izhebu getribu

calypso 21.04.2025. 16:58

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3800444)
Hrpa Audija ima ZF, referirao sam se samo na VW...

Kod Audija je jednostavno pa odmah mozes skuzit koji je mjenjac u igri...

Multitronic - CVT
Tiptronic - Automatski mjenjac
S-Tronic - DSG

Amdejac 21.04.2025. 17:31

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3800450)
Meni Maslic autocentar na telefon kaze 400€ za izmjenu ulja na GM 6T35, Auto Will ne zeli to raditi (jer Opel kaze lifetime ulje).
A i drugi Opel servisi kad ih nazovem razgovaraju sa upitnikom iznad glave. Valjda nema sluzbenog Opel service manuala za izmjenu ulja, pa su u nedoumici :D
Kod Maslica mi se svidilo da je odmah kada sam rekao koji je auto frajer zna koja je getriba na njemu i sta sve treba za izmjenu ulja, daje onako osjecaj povjerenja.

Budem vidio kome jos otici da mi jos ne izhebu getribu

https://www.youtube.com/watch?v=vWOiWWPrnEc
Ja sam našao na ovom videu da je interval 100k milja.
Meho mi veli da najbolje niš ne dirat nego ispustit ulje i istu količinu nadolijat. Kod mene je bilo 4 litre. I da će mo na idućoj izmjeni ulja opet ispustit ulje iz getribe i nalijat koliko je iscurilo. Nakon toga kaže da sam miran idućih 100k km.

zvonac 21.04.2025. 20:14

Društvo, tražim gume 215/50/17.. E sad, naletio sam na Uniroyal Rainsport 5.. Kolko, čujem, to bi trebale bit jako dobre gume na suhoJ i mokroj cesti.. Ak ima ko od vas te gume, pa ak možete napisat dojmove?

Tnx

Wolverine 21.04.2025. 20:42

Danas je E39 vidio više off roada nego neki gradski SUV u životu :D

Nego, vraćam se u grad kad ono pet telaca vozi slalom avenijom Dubrovnik i na svakom skinute tablice.

avenija

John Creasy 21.04.2025. 20:43

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tes...-Tyre-Test.htm

https://www.tyrereviews.com/Tyre/Uni...ainSport-5.htm

pogledaj ovdje šta se nudi po testu.. sutra idem naručit gume, mislio sam conti sport contact 7 opet jer za gumu nemam zamjerke, ali probat ću pirelli pz5

https://youtu.be/era-H-bVbHo?t=852

zvonac 21.04.2025. 21:16

Na suhom se nije proslavila.
Relatively poor performance in the dry with extended dry braking and heavy understeer in dry handling.

Al zato briljira na mokroj podlozi..Hmmm..

John Creasy 21.04.2025. 21:27

i onda overall odnese pobjedu najbolje ljetne gume :D.. kažu pirelli kida sa zimskima i allseason isto

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tes...s-For-2025.htm

zvonac 21.04.2025. 21:55

Ne znam kaj bi rekel. Ili ipak odriješit kesu i uzet Michelin PS5 tj ići na sigurno.
Inače sam uvijek Conti PC kupovao, al vrijeme je da nekaj drugo probam, pa onda bolje neg lošije:D

Amdejac 21.04.2025. 22:16

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3800464)
Društvo, tražim gume 215/50/17.. E sad, naletio sam na Uniroyal Rainsport 5.. Kolko, čujem, to bi trebale bit jako dobre gume na suhoJ i mokroj cesti.. Ak ima ko od vas te gume, pa ak možete napisat dojmove?

Tnx

https://www.euroton.hr/avtodeli/ljet...p-1527980.aspx

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tes...t-Shootout.htm

Vozim ih par tjedana i nemam zamjerke.

Hamm 22.04.2025. 11:42

Svaka nova guma je super. Pitanje je kakva će biti nakon dvije godine. :)

Zé. 22.04.2025. 12:38

Jeli nekad netko mjenjao središnje (na zadnjoj šajbi) štop svjetlo na autu?

Konkretno trebam zamjeniti tu pločicu na audi a4 b8.5 jer je jedna ledica krepala i ružno izgleda, ali bojim se otkinuti nešto ili sjebati nebo. Savjeti?

Master_Hrc 22.04.2025. 12:53

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3800392)
Da, typo. :) Mislio sam na CX-5.

Sve ok osim suvovoskog načina vožnje. Baš mi ne paše.

Mislim da ćemo još pogledati i cx-30. Ona bi trebala biti isto ok izradom i kvalitetom ali vozački svakako bližen normalnom automobilu.

Sjedio sam u cx5 dok sam cekao trojku da mi obave redoviti servis. Fini je to autic ovako na prvu. Kao veliki fan jinba ittai filozofije i branda, nisam ju uopce uzeo u obzir kad sam kupovao novi auto. Em sto su dizeli kao sto smo vec ustanovili ruski rulet, benzinci su IMO totalno zastarjeli (unatoc njihovim tvrdnjama da je to super uber duper 14:1 kompresija nova tehnologija, bla, kenj) i jedino imaju smisla ako nije samo gradska voznja. Taman u to vrijeme mi je lik iz ovlastenog s kojim sam si bio dobar, rekao da imaju borbu sa zenskom koja hoce vratiti novu trojku benzinca (neznam tocno koja je bila masina) jer se samo po gradu vozi i trosi joj 15 litri.....neznam kako je to nakraju zavrsilo.

Uglavnom, s obziom na tvoju ocerupanu kokos koji vozis sada, bit ce ti sve super, taman da si i tacke kupis :D

RaneZ 22.04.2025. 12:55

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3800540)

Nakon dvije mjenjas auto, ne samo gume :beer:

Reedy 22.04.2025. 13:10

Citiraj:

Autor medo (Post 3800344)
A ja sam cijelo vrijeme bio u zabludi da DSG ima čak dva kvačila :D

Ne kužim sarkazam jer poruka uopće nije bila upućena tebi, čovjeka ste skroz zbunili sa DSG-om i filozofiranjem kako je to ručni mjenjač, pa sam mu pokušao pomoći i laički odgovoriti na pitanje.

RaneZ 22.04.2025. 13:15

Citiraj:

Tnx

Potrosio 3 seta na raznim autima. Osobno, best buy guma cijenovno. Po kisi je ko po suhom. Po suhom je dobra ali trosi se jer je mekana :chears:

Hamm 22.04.2025. 14:02

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3800550)
Sjedio sam u cx5 dok sam cekao trojku da mi obave redoviti servis. Fini je to autic ovako na prvu. Kao veliki fan jinba ittai filozofije i branda, nisam ju uopce uzeo u obzir kad sam kupovao novi auto. Em sto su dizeli kao sto smo vec ustanovili ruski rulet, benzinci su IMO totalno zastarjeli (unatoc njihovim tvrdnjama da je to super uber duper 14:1 kompresija nova tehnologija, bla, kenj) i jedino imaju smisla ako nije samo gradska voznja. Taman u to vrijeme mi je lik iz ovlastenog s kojim sam si bio dobar, rekao da imaju borbu sa zenskom koja hoce vratiti novu trojku benzinca (neznam tocno koja je bila masina) jer se samo po gradu vozi i trosi joj 15 litri.....neznam kako je to nakraju zavrsilo.

Uglavnom, s obziom na tvoju ocerupanu kokos koji vozis sada, bit ce ti sve super, taman da si i tacke kupis :D

Nisi valjda mislio da cu ja suv voziti? Daj si mira nisam tetka ni zensko.

To je za zenu. :)

Ja ostajem na karavanu dizelu. ;)

Citiraj:

Autor RaneZ (Post 3800551)
Nakon dvije mjenjas auto, ne samo gume :beer:

Hahahaha a da to tebi ide ko carape. :p

spawn 22.04.2025. 14:39

Automobili

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3800540)

Michelin inace traje duze od ostalih i zadrzava svojstva duze od ostalih. Nisam jedini koji to pise ima dosta takvih tvrdnji i po inernetima. Probao ljetne , zimske i sada cc2. Eto vec treca godina, auto 1750kg, 160ks i taman ce biti za zamjenu za par mjeseci kad napune 3 godine sa 45000km cca. I ljetne i zimske su su mi trajale cca 35-40000km. Dunlop zimske su bile dosta tiše ali su se pojele na 20000km a svojstva jako puno izgubile već na 15000. Ako ćemo po seljački , mogu one i više ali ja volim biti siguran pa ne dopuštam da oćelave :)

Edit: dimenzija 245/45/18

Master_Hrc 22.04.2025. 15:39

Nismo dugo raspravljali: https://www.24sata.hr/fun/pitanje-ko...m-zasto-844320

:D :D :D :D

xlr 22.04.2025. 15:59

Jbt lik je pobio sud za prekrsaje, ovo se ne vidja cesto. Posvadjat ce se sada i sudski vjestaci pa smo tek onda u kurcu :D

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3796923)
https://forum.pcekspert.com/showpost...ostcount=79284

Šole je u pravu.

Prvo ide zeleni pa sivi. :)
Potvrdio sud za prekršaje u Zagrebu (više puta :D ).

Citiranje suca: "nema sporedne i sporednije ceste."

Ali da, ovo šta calypso kaže je "rules to live by".

Tumor 22.04.2025. 16:09

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3800590)
Nismo dugo raspravljali: https://www.24sata.hr/fun/pitanje-ko...m-zasto-844320

:D :D :D :D

A taman se lijepo ponovo vratili na gume i sad tu mucki provociras :D

Ivo_Strojnica 22.04.2025. 17:16

Hahaha, posla aam kolegi da mi slika presudu suda, pa cu ga u komentar staviti na Indexu.
Zivo me zanima šta ce onda reci.

quazar912 22.04.2025. 17:32

Citiraj:

Tnx

imam ja na renolu 205-55-16 baš te rainsport 5
od 2020, nemam zamjerke za normalnu vožnju.

zgmmax 22.04.2025. 21:09

Citiraj:

Autor xlr (Post 3800137)
Je, na prvu je sok (i meni bio). Sreca moze se to pinganje trajno stisati na low u onom "servisnom" meniju prije paljenja auta. Dugi klik na desnu sipkicu pored brzinomjera. Onda ga, odgovorno tvrdim, neces ni skuziti ako recimo slusas radio. Ja sam osjetljiv na buku i ne dozivljavam vise to pinganje.

tnx na ovom tipu...smanjio to pinganje i ne čujem ga više osim ako se ne skoncentriram na taj zvuk

Sada za vikend malo testirao Active cruise control i sviđa mi se sustav.
Sam skreće, koči/ubrzava kada treba, ne znam dal je to do suzukija il do nečega drugoga al ne pušta gas pa da coasta nego baš koći.

Jedino na otvorenoj cesti se vozi malo previše središnjoj crti u zavojima, to mi slim da je ograničenje tehnologije, al uglavnom mi se stvar sviđa.
još da je automatik pa da i u gradu da prati promet ispred sebe bi bilo super.

Jedina stvar koja mi se ne sviđa, a ziher postoji opcija,al mi se nije tražilo je da naglo ubrzava i koči. Nije prirodno kako mi to radimo.

Buka na autoputu je veća nego u S-Crossu na 130 iako ima 6tu brzimnu i okretaji su na 3000, dok je S-cross sa 5 brzina i okretaju su na 3500

xlr 22.04.2025. 21:27

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3800651)
Sada za vikend malo testirao Active cruise control i sviđa mi se sustav.
Sam skreće, koči/ubrzava kada treba, ne znam dal je to do suzukija il do nečega drugoga al ne pušta gas pa da coasta nego baš koći.

Primjetio sam i ja da voli vise kociti umjesto pustati gas (po noci vidim trece stop svjetlo u retrovizoru). Steta jer to mild hibrid regenerativno punjenje one baterijice dosta lijepo koci auto.

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3800651)
još da je automatik pa da i u gradu da prati promet ispred sebe bi bilo super. .

Slobodno ti njega saltaj dok radi tempomat, gore ili gole, tempomat ostaje aktivan. Jedino ne ide nize od (iirc) trece (ili cetvrte) brzine i 60ak km/h pa mi nema bas smisla u sporijem gradskom prometu.

Nazalost, kod nas nema automatik mild hibrida. Ali u Srbiji ih ima. Djava ce ga znati kako i zasto...

Wolverine 22.04.2025. 21:36

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3800550)
Taman u to vrijeme mi je lik iz ovlastenog s kojim sam si bio dobar, rekao da imaju borbu sa zenskom koja hoce vratiti novu trojku benzinca (neznam tocno koja je bila masina) jer se samo po gradu vozi i trosi joj 15 litri.....neznam kako je to nakraju zavrsilo.

Vrlo vjerojatno auto nije bio ispravan.
Ili teta nije znala prešaltat brzinu :D

Ili je pak konstantno vozila ultrakratke relacije od po 2-3km.

Velim zato jer recimo osobno znam jedan dostavni Fiat 500 kojem na BC-u stoji avg potrošnja od 18,5 litara na 100km. :D :no2drug:

Vezano za Mazgu, kolegica imala CX-3 pa sad CX-5 i potrošnja u gradu nije ni blizu te cifre.

FFS pa moj 330i nije toliko trošio u gradu a bome ni 525i

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:59.