PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

calypso 10.04.2025. 15:31

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3798741)
ma ti si biciklist. Nije to mozak bicikliste.
Uvođenje biciklističkih staza i promjena mentaliteta ljudi ne dolazi preko noći, naići će na puno otpora i izjava kako je to glupo i suvišno.
Tako je bilo u svim državama, svim gradovima (pa i u Amsterdamu), pa će i kod nas.

Ja sam strpljiv.
Zaboli mene brige šta je "gužva samo ujutro i popodne", kad je to jedini trenutak kad mi treba prijevozno sredstvo, kao šta je i većini ljudi.

Bicikl nije nikada i nece nikada biti primarno prijevozno sredstvo nikome tko ima obitelj, deal with it... I svako guranje bicikla kao primarnog sredstva za odlazak na posao je ravno idiotizmu... Za pocetak, biciklisti ne znaju prometna pravila, voze posvuda, ne znas jel pjesak ili se smatra vozilom...

Ja cu pruzati otpor takvim idiotarijama kada god mogu... Jer sam protiv idiotarija... :D

Zapravo, ne da je guranje biciklizma kroz gradove glupo i suvisno, vec je i izrazito opasno, sto po bicikliste, ali isto tako i po pjesake...

prileee 10.04.2025. 15:39

Brate dosadan si ko proljev, drzimo se teme ili otvorite fino temu za komunalne probleme grada Zagreba.

zgmmax 10.04.2025. 15:52

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3798680)
J
Na dizalici, Suzuki S-Cross, benzinac, star 2 godine, kompletno bez motora unutra, kompletno prdnuo. Kažu, Suzuki, bježat od toga.

Mislim da je to mild hybrid nutra
Mehaničarima je valjda mantra ak nije iz Njemačke da nikaj navalja tak da to kaj mi on kaže uzimam sa dozom rezrve...

strgani 10.04.2025. 16:19

Postoji li firma koja se bavi nečim poput tečajeva s poligonima sigurne vožnje, tipa, dođeš svojim autom i na tvoj auto stave nešto poput kotača koji se okreću u svim smjerovima na stražnje kotače (čini mi se da sam nekad negdje čitao o tako nečem) i puste te na mokro/sklisko?

Juice 10.04.2025. 16:29

Nekad je bilo na Mičevcu ali ništa od tog, sad je Mičevac u rukama Rimca.
U Hrvatskoj se firma AureaDrive bavi tim.

A u Sloveniji njihov HAK, AMZS. Možda su oni bolji izbor zbog poligona

Wolverine 10.04.2025. 17:34

Citiraj:

Autor Juice (Post 3798754)

To se sad zove Bugatti testni poligon :D

zkljaja 10.04.2025. 18:48

Citiraj:

Autor strgani (Post 3798753)
Postoji li firma koja se bavi nečim poput tečajeva s poligonima sigurne vožnje, tipa, dođeš svojim autom i na tvoj auto stave nešto poput kotača koji se okreću u svim smjerovima na stražnje kotače (čini mi se da sam nekad negdje čitao o tako nečem) i puste te na mokro/sklisko?

Nekad su to bili parkinzi shopping centara, al te sad snime, stave na tiktok pa ostaneš bez auta :lol2:

calypso 10.04.2025. 19:20

Citiraj:

Autor Juice (Post 3798754)
U Hrvatskoj se firma AureaDrive bavi tim.

A u Sloveniji njihov HAK, AMZS. Možda su oni bolji izbor zbog poligona

Nekad je Oryx imao skolu sigurne voznje na tom poligonu u Micevcu... Hvala za AureaDrive... Prvo bi to odradio, a onda bi u Sloveniju otisao na skolu rally voznje... :D

bertone 10.04.2025. 20:15

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3798626)
Tnx..Kuga mi nije pala napamet.
Lijepo mi zgleda al kaj se tiće prostora unutra ne bi bio neki veliki pomak u odnosu na suzuki

https://www.carsized.com/en/cars/com...2024-suv/rear/

Pa sad,... koliki pomak u prostranosti auta ti očekuješ? Stavio sam ti link iznad pa klikni i usput si možeš i pogledati neki drugi auto koji je veći (ili manji) :)

ALiEN17 10.04.2025. 20:40

možda je ovo pravo mjesto da pitam, a bez da budem granatiran sa tisućama osuda, ima veze s vožnjom pa nadam se da nije bed :)

već nekoliko godina, povremeno, kada mi zatreba koristim nešto za smirenje, u malim količinama, sve regulare,... danas sam putem maila naručio lijekove, koje sam (identične) naručio zadnji put prije ravno godinu dana, moj doktor obiteljske medicine mi je uz poruku da je poslao lijekove u apoteku, napisao i nešto u stilu: "da mi izriče upozorenje kao vozaču da koristim djelatne tvari koje značajno utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilom"

odakle sada odjednom, pa usudio bih se čak i reći tako, mu prava bez nekakve moje prethodne konzultacije da ide tako nešto upisivati? vrag mi nije dao mira, pa sam išao googlati i vidim da od prošle godine postoji nekakav novi pravilnik o zdravstvenim pregledima za vozače,... i ne mogu razlučiti, dali mu je to neko nametnuo da ide pisati? dali ima nešto protiv mene? sada, kada me policija zaustavi, oni mogu viditi i moj zdravstveni karton? i smatrati da sam pod utjecajem opojnih sredstava? i isto tako, poslati me na izvanredni liječnički pregled?

ne mogu vjerovati da je to išao raditi za minimalne doze i količine lijeka, i baš sam ono, moram priznati, danas izvan sebe... pa kakve su to fore? i traži da dođem za 10-ak dana kod njega, pa se brinem da bi me mogao poslati i na neki izvanredni liječnički pregled? je li vrijeme da promjenim doktora u ovih 10-ak dana kako bih u budućnosti izbjegao takve komplikacije i "ceremonije" s njim? ima li tko kakvih sličnih iskustava od vas forumaša?

sinisa1989 10.04.2025. 20:53

Ja imam problema s tlakom i srcem, pa sam uz regularnu terapiju dobio lijek koji ima djelatne tvare koje utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima i strojevima (klasično upozorenje u deklaraciji). I svaki put mi prilikom telefonske narudžbe napomenu isto. Isto mi ponove i u ljekarni. Mislim da me zadnji put policija ispred kuće zaustavila te su samo pitali za alkohol. Nisam siguran, ali mislim da takve stvari kontroliraju u slučaju prometnih nesreća te eventualne kontrole krvi i urina. Vjerojatno ima tu kolega koji su informiraniji o situaciji. Realno, s ovom terapijom ne osjetim nikakve "nuspojave" u smislu da su mi refleksi odumrli ili da sam pospan. Dok sam imao tragičan slučaj u obitelji, dobio sam jaču dozu i nakon toga se nikako ne bih usudio sjesti za volan jer sam jednostavno "sporiji".

Ivo_Strojnica 10.04.2025. 22:19

To ti je sada normalna praksa, doktori su to dužni napraviti, jer su izdali taj lijek i zna se što taj lijek radi.
Prebačena je odgovornost na liječnika što se tiče sposobnosti vožnje automobila.

Liječnik ti moze i oduzeti vozačku, trajno.

Izbor: moja svekrva (zato i idem biciklom :D )

rendula 10.04.2025. 23:00

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3798693)
Na temu mazde dizela.
Mom svekru, Mazda 6 dizlo skyline, otišle obe bregaste na 180 tisuća km.

Odličan kvar za imati :D

Pa ti kupuj dizle, mogao je uzeti benzinca i izdrzao bi bar duplo kilometara :)

Wolverine 10.04.2025. 23:39

Citiraj:

Autor rendula (Post 3798826)
Pa ti kupuj dizle, mogao je uzeti benzinca i izdrzao bi bar duplo kilometara :)

Blasfemija, na balkanu benzinca preporučit, niš osim dizela. :D :no2drug:

_____

Nego, došla još jedna pošiljka pizdarija. :D

20250410-190305

Ovaj puta uzeo i set bobina da ih preventivno zamjenim prije nego počnu radit pizdarije obzirom da su neke još iz 2016 i počele probijat što nij eni čudo ako su odradile već preko 100kila kilometara.

20250410-193218 20250410-194302

Iako su stare gore Bosch odlučio uzet šest komada BorgWarner / Beru.

20250410-190622 20250410-230121

Prije dok je još imao one šugave platinumke znao je bacit random misfire tako iznad 5-5,5k okretaja. Iridijumke su u potpunosti riješile problem, a sad s novim bobinama i u leru radi još mirnije nego prije.

Ne loše za gotovo četvrt stoljeća i napunjenih 280kila km. :D

20250410-230353 20250410-230711

1v@n 11.04.2025. 00:10

Ovo me polako podsjeća na ovu stvar

Mnogo mi puta kidao živce
ali za rabljeni auto to je normalno
pod njim sam često proveo vikend
promijenio karoseriju i motor.

Al' je inače k'o nov

sokre10 11.04.2025. 09:06

Pozdrav,

Nije bas za oglasnik pa ću staviti ovdje.
Imam 4 ljetne gume bridgestone turanza
225/40 r18.
Gume su praktički nove, DOT 01/2024.
Došle na novom autu, skinute i zamjenjene za cjelogodišnje. Imaju ukupno 20ak km.
Cijena za sve 4 bi bila 300€.
Ako je netko zainteresiran, može na PM.

Poslano sa mog PGT-N19 koristeći Tapatalk

coconut 11.04.2025. 14:08

Mnogim Balknacima vjerojatno nije jasno zašto Sv. Trojstvo uopće proizvodi benzince. Ok, izuzetak su AMG, M i RS verzije, ali za sve ostalo je čađara Bog (i Hrvati). :D

medo 11.04.2025. 18:38

Automobili

Citiraj:

Autor calypso (Post 3798788)
Nekad je Oryx imao skolu sigurne voznje na tom poligonu u Micevcu... Hvala za AureaDrive... Prvo bi to odradio, a onda bi u Sloveniju otisao na skolu rally voznje... :D

Prošao sam tu školu. Meni je osobno bilo vrlo korisno.

Zatvorili su je, ima koja godina. Pričalo se da će Rimac to preuzeti.

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3798701)
Bio to Zubak ili Prikratki, isto na kraju doše. Varaju na ulju, dijelovima itd. Imam potvrdu iz prve ruke da im je tako naređeno.

Rade to i svojim djelatnicima. A kad ti izdaju računi ni AI pogonjen kvantnim procesorima ne bi dešifrirao stavke koje tamo pišu.

Više-manje skoro svi su gamad.

zkljaja 11.04.2025. 20:11

Citiraj:

Autor coconut (Post 3798912)
Mnogim Blaknacima vjerojatno nije jasno zašto Sv. Trojstvo uopće proizvodi benzince. Ok, izuzetak su AMG, M i RS verzije, ali za sve ostalo je čađara Bog (i Hrvati). :D

Probaj, će skužiš

De5tr0yer 12.04.2025. 15:35

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3798445)
Veliki i mali mlinček dobili sporCki filter zraka.
Odma ko iz piČke + dvajest konja :D

20250408-155930

Ajoj. :D Svaka čast ak ćeš nakon prvog čišćenja reć da je to bila dobra odluka.:kafa:

coconut 12.04.2025. 16:42

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3798951)
Probaj, će skužiš

Imao 1.6dCi 130KS u Qaši. Baš sam ga s guštom vozio. Startan, brz, vuče k'o blesav,... Za vozilo od 1.6t i još SUV na 19" gumama, motor je bio ludilo.
Sve ono što mi sadašnji 1.3 TCe 140KS u Capturu nije. Doduše, TCe je automatik pa i to ima utjecaja.

rendula 12.04.2025. 16:52

Evo moje mazdice, 2016. 2.5 benzinac. Kupljen 2020., prvi auto koji sam imao, srecom nikad problema. Jednom godisnje u ovlastenom kod Jurkovica - nisam nimalo strucan, ali zadovoljan sam s njima i nastavit cu ga voziti tamo.

https://i.postimg.cc/YGfr2q9M/PXL-20...-075243001.jpg

tomek@vz 12.04.2025. 17:06

Citiraj:

Autor rendula (Post 3799025)
Evo moje mazdice, 2016. 2.5 benzinac. Kupljen 2020., prvi auto koji sam imao, srecom nikad problema. Jednom godisnje u ovlastenom kod Jurkovica - nisam nimalo strucan, ali zadovoljan sam s njima i nastavit cu ga voziti tamo.

https://i.postimg.cc/YGfr2q9M/PXL-20...-075243001.jpg

Moja tiha patnja :kafa: Jesu se cijene dijelova zadnjih godina normalizirale u odnosu na ostale proizvođače? Znam da je moj stari za 323 DITD plaćao masne pare u ovlašenom u Maloj Subotici.

Mirkopoter 12.04.2025. 18:12

Imam Garmin dash cam i kako sam promijenio auto trebao bi novi maknet zalijepit na šajbu. Naručio sam magnete i te neke trakice za zalijepit, ali nije držalo i otpalo drugi dan. Odlijepilo se sa šajbe, znači na magnetu je ostala trakica.

Znači trebalo bi mi nešto jače ili original magnet s ljepilom. Ima netko neku preporuku?

Pupo 12.04.2025. 18:36

Da uzmeš one 3M jastučiće dvostrane pa si izrežeš veličinu koja ti treba?
Ima ih na aliju, a možeš kupiti i kod nas, u najgorem slučaju imaš kupiti set za gopro.

https://www.nabava.net/oprema-za-akc...jena-209977871

Vidim da ima i na njuškalu

Mirkopoter 12.04.2025. 18:38

Nisam znao kako nazvati pa sam rekao trakice, ali to su ti jastučići s Alija i oni jednostavno ne drže. Mislim da će ovo za GoPro biti dosta jako, uzmem i isprobam.

xlr 12.04.2025. 19:27

U lidlu cesto bude ona 3m dvostrana silikonska traka od 1-2mm debljine. Drzi ko ludo, elasticna je i ne pusta ljepilo kad se skine. Tablicu sam lijepio s tom trakom, nisam je mogao skinuti dolje i kad sam ga prodavao rekao sam samo da si zadrze tablice lol

calypso 13.04.2025. 01:19

Citiraj:

Autor medo (Post 3798942)
Prošao sam tu školu. Meni je osobno bilo vrlo korisno.

Zatvorili su je, ima koja godina. Pričalo se da će Rimac to preuzeti.

Prosao danas tamo po Micevcu i vidio sam da ima neceg tamo, nekakvi auti se vozikaju, sjecam se dva BMWa... Uglavnom, nes se desava...

Amdejac 13.04.2025. 07:44

Odrađen prvi izlet s Insigniom. Bled, Kranjska gora, Zelenci, Planica. Pllan je bio Tromeja, granica Slovenije, Italije i Austrije, ali na pola puta je bio znak da se rekonstruira cesta. Do vrha je bilo još sat i pol pješačenja. I na kraju Italija, jezero Lago inferiore di fusine. U povratku Mexički restoran u Kranju. Sailun gume su ne loše, potrošnja pristojna i nakon 500 km nema pokočenosti i umora. Automatik, tempomat.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2c3566437a.jpg

Wolverine 13.04.2025. 08:10

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3799015)
Ajoj. :D Svaka čast ak ćeš nakon prvog čišćenja reć da je to bila dobra odluka.:kafa:

Znam da ih je tlaka čistit, ali zato ih treba češće a ne pustit da se zapune do ibera :D
U glavnom, lako se maknu i ubace nazad papirnati ak bude bilo grozno. :D

Citiraj:

Autor calypso (Post 3799066)
Prosao danas tamo po Micevcu i vidio sam da ima neceg tamo, nekakvi auti se vozikaju, sjecam se dva BMWa... Uglavnom, nes se desava...

Driftala su deca tam jučer. Baš prolazio kad su se okupljali.

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3799069)
Odrađen prvi izlet s Insigniom. Bled, Kranjska gora, Zelenci, Planica. Pllan je bio Tromeja, granica Slovenije, Italije i Austrije, ali na pola puta je bio znak da se rekonstruira cesta. Do vrha je bilo još sat i pol pješačenja. I na kraju Italija, jezero Lago inferiore di fusine. U povratku Mexički restoran u Kranju. Sailun gume su ne loše, potrošnja pristojna i nakon 500 km nema pokočenosti i umora. Automatik, tempomat.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2c3566437a.jpg

JeRi dizel? :D

Nego neloše, fin round trip :beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:04.