![]() |
mislim da ima, vdsl ima kraći domet od adsl-a
samo u tom kraćem dometu može isporučiti veće brzine |
Zapravo, VDSL2 ima isti domet kao ADSL2+, samo normalno da vas neće seliti na VDSL2 ako ste udaljeni više od kilometra i pol jer daje gotovo iste brzine kao ADSL2+.
http://media.bestofmicro.com/4/Z/105.../graph-DSL.jpg |
Danas mi je jedan čovjek koji servisira centrale rekao da je kao vdsl bolji za bliže lokacije, ali čim je netko malo udaljeniji da ne spajaju vdsl nego adsl jer se pokazao bolji za udaljenije lokacije
|
Citiraj:
Citiraj:
Anyway. Stvar je da je vdsl osjetljiviji od adsl-a, te ce adsl radit bolje na losijoj liniji, tako da ako je razdaljina takva da se prednosti vdsl-a ne osjete, ostavlja se usere na adsl-u. Samo to nije poanta jer on nije pricao o tome, nego o nekakvom uploadu koji je katastrofa, ali to onda dalje nije objasnio, i sve je u jednom velikom quotu pa se ne vidi sta je quotao i na sta odgovara. Po onim statsima sta je stavio jos je uvijek dovoljno blizu da ima koristi od vdsl upload povecanja. Njegovo objasnjenje da je po adslu odlicna a po vdslu nije samim time nema logike. |
Dečki koji kabel da provucem po stanu od utičnice do modema? Budući da sam dosta blizu centrale i parica je ok mogao bih i na veće brzine. Trebao bih 20m kabla. Razmišljam o nekakvom UTP Kablu(CAT. 5E, ili tako nešto). http://www.chipoteka.hr/pretraga/?keyword=utp+kabel
|
Evo kontaktirao sam Iskonovu službu za korisnike u vezi problema samorestartanja routera te usput za provjeru mogućnosti povećanja brzine interneta. Ono što mi je on napravio je da je router vratio na tvorničke postavke jer "to nije napravljeno već tri godine" i da vidi nekakva gušenja na liniji te da će pratiti stanje jedno vrijeme. Restartanjem mi se promjenila SN margina skočila sa 9.0 na 10.5 . Dao mi je podatak izmjerene udaljenost od centrale 2010god. kada sam potpisivao prvi ugovor, a iznosila je 1700 metara. Večeras me zove neka druga ekipa koja je trebala provjeriti mogućnost povećanja brzine te mi kažu da mogu dobiti jedino 5Mbps internet plus televizija jer je to najviše na udaljenosti od 2000 metara tako ispada da živim u kamp kućici pa sam se preselio 300 metara dalje u odnosu na 2010. Moje pitanje je na koji podatke iz moje dsl konekciji iz rutera da se pozovem kod slijedeće žalbe službi za korisnike u vezi parice jer i po izračunu na stranici speedguide.net trebao bi imati max propusnost od 17358kbps na ADSL2+.
Privitak 14472 Privitak 14473 |
Prema tim podacima, svakako bi trebalo ići 10mbita + tv. Ne znam zašto tvrde da ne ide. Ja sam na optimi imao line att 29, i bez problema sam imao 10 mbita i još je bilo lufta dosta.
http://i58.tinypic.com/atnuo.jpg |
To i ja pretpostavljam pogotovo što rođak od moje žene koji živi cca 150 metara iznad mene prije neki dan dobio trio paket sa 10Mbs internetom. Evo upravo dok ovo pišem opet mi se restartao router. SN margina se vratila sa 10.5 na 9.5dB
Privitak 14474 |
To nije bitno dal ti je margina 10,5 ili 9,5.
|
Nemam toliko iskustva da bi mogao tvrditi da je parica loša ili nije zato i pokušavam dobiti odgovor kako bi mogao razgovarati sa iskonovom podrškom na temelju nekih podataka. Da se nebi dogodili kao i zadnji put kada su me zvali u 22:00 sati i rekli kako ne mogu dobiti brzinu 10Mbs i onda da ja kažem hvala u redu jer nemam nikakav protu podatak osim da mi se router restarta svaka dva tri dana. Inače sada kada mi se restartao router morao sam ga opet ručno restartati jer se nije htio spojit.
|
Jel ti pokusavas imat 10mbit + tv ili samo 10mbit?
Taj router ne prikazuje max propusnost, ako imas koji drugi prispoji ga pa stavi podatke od njega da vidimo sta on kaze. Oni ti udaljenost racunaju preko atenuacije, tako da ti se to valjda povecalo od prije 4 godine (sto je i za ocekivat jer linija degradira tijekom vremena) pa su ti zato povecali daljinu od centrale :). |
@zanfa, probaj se obratiti iskonovoj podrsci preko maila. Mozda naletis na nekog strucnijeg ko ce malo bolje razmotriti tvoju situaciju. Mozda nisi imao srece sa studosem u szk.
|
Pokušavam dobiti 10Mbs za internet +televizija. Otići ću danas kod rođaka pa ću vidjeti njegovu brzinu i posuditi njegov router. U istom smo kvartu isti kablovi samo što je on još dalje od mene. Čini mi se da je osim linije veliki problem i u routeru jer poslije zadnjeg restartanja imam problema sa povezivosti.
|
Citiraj:
|
Kaj ne troši iptv samo nekih 3-4 mbita? Barem je tak na optimi.
|
Kad sam rekao da smo na istim kablovim mislio sam pod time da su razvučeni po zraku od stupa do stupa od kuće do kuće, a ne da smo na istoj liniji parici Razlika u sa uključenom televizijom je 3Mbps.
Privitak 14477 |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
moze mali savjet, kakva je kvaliteta moje parice, vidi li se po ovome udaljenost od centrale , vdsl me zanima...
ADSL Line Status: Cable connected Line mode: ADSL2+ Maximum line rate: 14560 kbps (downstream) / 933 kbps (upstream) Noise margin: 12.6 dB (downstream) / 11.8 dB (upstream) Line attenuation: 25.4 dB (downstream) / 14.1 dB (upstream) Output power: 17.7 dBm (downstream) / 12.6 dBm (upstream) |
Nije nešto bajna. Možda bi mogao 20mbps na vdslu
|
Nece njega spojit na vdsl.
|
I meni se čini da neće tako skoro... jbg, probati ću pitati
|
Evo opet ću ja! Danas mi je bio tehničar iz Iskona zbog učestalog restartanja starog routera te je zamjenio router i iskon tv prijemnik. Pošto sam radio i nisam bio kod kuće nisam vidio što je radio, a bio je na krovu znam samo ono što je rekao ženi, a to je da je popravio nekakav mogući prekid dolaznog kabela pored neke cigle i da je sada imamo veću brzina oko 9Mbs.
Taj mogući prekid je bilo mjesto gdje je kabel bio skrivljen i malo skinuta vanjska izolacija te sam je davno prije njega skinuo ostatak izolacije i vidio da su žice unutra ok i tako ostavio, a sada je on presjekao kabel i opet spojio te ga zaljepio onom šarenom izolirkom. Da ne govorim da su mi žena i kćer dva sata bezuspješno pokušavale se spojiti na Wi-Fi jer im je rekao da je uključen a nije bio. Evo u prilogu su slike usporedbe prije i poslije pa moželi mi netko reći iako sam vidim da nema promjene osim manje,a ne veće brzine u čemu je problem sa ovom mojom linijom i koliko bi brzinu mogao izvući da su sve vrijednosti ok. |
Imaš jako lošu paricu/liniju. Čini se da si dosta udaljen od centrale.
Slobodno traži umanjenje računa jer po ovome ti je normalno da linija puca i da nemaš ni 7 a kamoli 9mbps. Pogledaj kod susjeda u konfiguraciji routera ili na speedestu kakvu liniju oni imaju. Ako ima bolju onda je neki lokalni problem kod tebe, tipa loših instalacija. |
Citiraj:
Jedino sto je tu razvidno je da nije neka velika promjena nastala. Sve ti je isto ko prije, samo se margina malo smanjila na jednoj liniji i samim time brzina malo povecala. Ali nije to neka velika promjena. Sto se i ne ocekuje s obzirom da nije nista radio jel :) Ono sto je razvidno je da ti na 26.5 db atenuacije trebas imat puno puno veci attenable od 6.8 mbps, tako da nesto kod tebe debelo ne stima. I po ovom sto si okacio nemate vi 9mbps. Kako mozete ako pise da vam je pusteno oko 6.8mbps (sto se vidi i iz speedtesta). Da nisi stavio krive slike? Ovaj jitter je nebitan, nemoj se s tim zamarat. |
Stavio sam krivu sliku usporedbe brzina ovo je prava. Inače pisao sam prije o tome kako mi je izračun udaljenosti 2010 godine mjeren od Iskona iznosio 1700 metara (podatak dobio od djelatnika službe za korisnike), a danas mi iznosti skoro 2000 metara. Kako je nastala ta razlika neznam nisam selio kuću.
Teško je rješiti problem kada pola prijave kvara obavljam preko mobilne aplikacije, a drugu polovicu sa nekim tko je dužan tu prijavu proslijediti tehničkoj službi s kojom se ja nisam čuo da mi pojasne problem ako ga ima. |
1 privitaka
Evo novih slika iz routera. Promjena brzine, promjena margine i promjena line attenuation?????
|
Normalno je da ti parica s vremenom degradira (to je to povecanje atenuacije). On ti je izracunao udaljenost na osnovu tadasnje, sto se ocito promjenilo od tad do danas.
Ova promjena atenuacije je mizerna na zadnjoj slici (26.5 -> 27), to nek te ne zamara. Margina se promjenila da, zato ti je i pala brzina, da se smanji pucanje. Sync speed ti je za 1mbit dolje. Ali kako ti tu imas 9mbit stabilno, gdje si to vidio? Ti imas 6 u najboljem slucaju. To je onaj problem. Kako ti na 27db atenuacije imas tako mali sync speed??? 2km nije neka velika razdaljina. Tebi nesto drugo ocito ne valja tu i dok to neko ne dodje rijesit nikakve promjene routera to nece popravit. Isto tako, ako imas takve probleme, zasto ti je linija jos uvijek na FAST? Sto je nisu stavili na interleaved? Jedini savjet koji ti mogu dat je da zoves i zoves dok to neko ne dodje poporavit. |
zašto ja imam problema sa uploadom od 5 mbita po njima je brzina puštena
statistika modema http://oi57.tinypic.com/24fw50o.jpg |
Kakav "problem". To što su ti stavili manji profil (4mbps) pod upload misliš problem?
Pošalji mail da ti promijene profil jer je krivo podešen. Linija može izdržati po ovom do 17mbps uploada i 57mbps download. Tako da bi tih 5 bilo ok. |
ajd ti njima dokaži, ja im lijepo kažem imam 3 mbita upload umjesto 5 a oni meni "gospodine to je do vaše instalacije, ja koliko vidim vama je pušteno 5 mbita, ali očito ne možete toliko ostvariti" i tako već tjedan dana se nadmudrujemo što telefonski što preko chata. danas sam im poslao mail sa SS-om postavki modema i speedtest rezultatom, pa ćemo vidjeti
|
Citiraj:
|
2 privitaka
Citiraj:
|
Citiraj:
Ali ti mislim mjesas ovo "Atteinable" s onim sto je tebi u stvari pusteno. Atteinable ti je maximalna. Pusteno je ovo "line rate". Tebi je non stop pusteno isto (sad je malo manje 6mbita). Ti nikakvih 9 nemas pusteno. Taj max ti se mjenja ovisno o stanju parice i eventualno ako netko u centrali namjesta marginu (sumnjam). Kazem ti, tvoj problem je u tome sto je tebi taj "Atteinable" puno manji nego bi smio bit na ta attenuaciju. To netko treba doc popravit fizicki, nemoze to preko telefona. Citiraj:
|
Povukao sam neke svoje stare veze u HT pa ćemo sutra vidjeti što se može. Inače krenio sam bušiti zid kako bi promjenio svoju staru (2005g) telefonsku instalaciju koji kabel da stavim. Može li ovaj novi koji imam UTP cable CAT5E 4 pairs.
|
Najveorjatnije nije problem u tvojim instalacijama doma. Eventualno pogledaj kakvi su spojevi. Meni su instalacije u zgradi iz 1980. pa su bolje od tvojih.
Ako imaš "vezu" u HT-u, reci mu da ti pogleda stanje parica susjeda. Vjerojatno nisi jedini u ulici/kvartu kome puca veze i bez veze ćeš potrošiti 500kn da si središ doma instalaciju a sve će ostati isto. |
Nema veze to je max. 5m kabela nije problem ionako sam mislio provući kabele u potkrovlje koje ću sređivati u dogledno vrijeme. Blizu mene je rođak od žene 100m zračne stvarne neznam ali ima 10Mbs internet i dva IPTV prijemnika isto na iskonu. Brzina izmjerena sa speed testom sa uključenom televizijom 8Mbs. Njegov line attenaution 21,5db. Molim te ako znaš koji kabel da koristim ovaj UTP ili standardni telefonski za instalacije.
|
Citiraj:
Ako ces sredjivat, sredi radi sebe, ali ti nece rijesit problem. To kako ti rodjak od zene ima bi bilo za ocekivat i kod tebe. Nekih stabilnih 9-10+maxtv upaljen (ne 2) na ovu atenuaciju. |
Evo odrađeno provučeno jedan kabel U/UTP 5e i drugi UTP cable CAT5E stanje na routeru isto. Ono što sam primjetio da je dolazni kabel od HT-a skoro duplo tanji od ovog novo i staro ugrađenog.
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:27. |