![]() |
Citiraj:
Čovjek uživa na jahti, a ti ga tu prozivaš. |
Citiraj:
Vwce pokriva sve bitno u cijelom svijetu, prijašnji pokazatelj je da ima nešto niže prinose ali je manje volatilan no to ne znači ništa za buduće rezultate. Tvoja osobna odluka je gdje se ti osjećaš sigurnijim i u kojem pravcu vidiš ulaganje. Ja sam kao što sam i rekao gore vuaa/btc 90/10 i 67€ iz brutta u 3. Stup. |
@Mr.Ex.President Nisam kupovao Bitcoin ni ETH preko Binance npr. nego preko Trade Republic. Jesi siguran da je to bas crypto kojega mogu povuci u cold wallet? Sinoc sam malo istrazivao i izgleda da ne ide bas tako nego sam kao investirao u neki fond koji ulaze u crypto. Nisam bas najbolje skuzio koja je fora, ali neka sad stoji tako.
Mozda glupa crypto investicija, ali kako sam u Njemackoj, nekako mi je manji rizik bio uloziti kod njemacke banke koja podlijeze njemackim zakonima za pocetak. @LeskiRM Trade Republic |
Citiraj:
3. stup stavljam, kripto sam ulagao dok je bio jeftiniji i nešto sam izmajnao i to se sad drži, a i stavljam u HPB dionički fond koji mi se zasad pokazao veoma dobrim |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
...nisam imao to pojma, ali djeluje mi na neki način kao malo gorko razočaranje :) :D i onda mi je pričao o IPO, đuro đakoviću, kamen ing grad, ing gradu ili tako nešto i o žitu, i da u tom slučaju si ti stvarno pravi vlasnik na neki način tog nekog dioničkog društva/firme? istina / neistina? i na koji način mogu to sam odrađivati? koji je postupak? jer ne želim plaćati nikakve HRV brokerske kuće, tipa InterCapital mjesečno, niti da me neko zivka... obavještava nagovara "u šta bi bilo dobro sada staviti 1000€" itd. mene samo zanima iskreno činjenično stanje i situacija oko pravog vlasništva u udjelima? |
Na ibkr kad kupiš ti si pravi vlasnik, udio je u tvoje ime.
Na revolutu ne, na njihovo ime je i sve se vodi na nekom njihovom accountu. Ali i dalje imaš neku zaštitu i prava. |
Da, ibkr ti šalje kada što skupštine, koja su pitanja i možeš glasati na skupštini ukoliko želiš.
|
A t212?
I ovo za IPO me zanima? |
I preko T212 dobijes obavijesti za skupstine i glasas, meni su slali.
HR dionice su deponirane kod SKDD-a Sent from my SM-S918B using Tapatalk |
Sta moram napraviti da bi kupio dionice zita, dure dakovica, ing grada? Zagrebacka burza? Neki account na inter capitalu?
|
I na Revolutu dobiješ poizve za skupštine firmi čije dionice si kupio.
|
Citiraj:
Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
Pa nije to ništa ekscentrično veliko za dionički fond. Gdje vidiš da je zadnje tri godine u minusu? Koliko ja vidim je u plusu
|
Citiraj:
Godišnji prinosi za EEM (2020–2024) Godina EEM – Total Return (%) 2020 +17,03 % finance.yahoo.com ycharts.com 2021 –3,62 % finance.yahoo.com ycharts.com 2022 –20,56 % finance.yahoo.com ycharts.com 2023 +8,99 % finance.yahoo.com ycharts.com 2024 +6,50 % finance.yahoo.com ycharts.com |
Fondovi se ne gledaju na tako kratki period.
to je ulaganje na 10-15g Ulažeš mjesečno, i onda jednom u par mjeseci provjeriš stanje |
Je li ispobao netko Quirion?
https://www.quirion.de/ Ja sam uplatio prvih 1000e i mjesecno 100e na trajni pa cu vidjeti kako i sto :D |
Ovaj PEPP koji ste spominjali par stranica iza, je li to spada u tu kategoriju 3. mirovinski pa tipa ako firma ima tu opciju za treći stup onda automatski i ovo prihvaća? Pretpostavljam da u tom slučaju mogu samo jednu opciju preko firme iz bruta, ili treći mirovinski ili PEPP? U tom slučaju ako mi već ide treći mirovinski iz bruta plaće preko firme, ovaj PEPP bi si trebao sam uplaćivati? Ima li to smisla uopće uplaćivati u oboje?
Edit: da si sam odgovorim. Ne spada u tu kategoriju niti je moguće preko firme iz bruto iznosa uplaćivati. Također nema nikakve "nagrade" kao što ima onih 100€ za treći mirovinski. Koliko ima smisla uplaćivati u oboje.. pa vjerojatno i nema, barem za mene. |
Spada, možeš iz bruta u PEPP uplaćivati, samo nema državnih poticaja.
Imaš i mišljenje Porezne: https://porezna-uprava.gov.hr/Misljenja/Detaljno/2560 |
Ajde onda je to +, ali ne vidim neki smisao u tome baš radi tih poticaja.
|
Pepp u teoriji na dulje staze pobjeđuje 3. Stup. Po mojoj računici negdje između devete i desete godine i to ako se ti poticaji ne ukinu, što nije nemoguće.
Nadalje na dulje staze ti poticaji su sve beznačajniji, u nekoj računici, nakon 20 godina u fondu, tih sto eura ti je 0.4% investicije. Biraj ono u kaj možeš iz brutta uplaćivati. |
Prati li netko kako sve skace gore radi Powell-ovog govora? Predpostavljam da je to sasvim normalno i uobicajeno, ali meni kao newbie-ju u ovom ekonomskom svijetu je ovo fascinantno!
|
Najbolje ti je to ne pratiti.
Kak sad skoči sve 10% tak može i pasti 20% Sam buš se živcirao :) Početkom godine sam gledao da kupim NVDA za 95$ i čekao sam da padne ispod 90 i nisam dočekao 🤪 |
Dokupio još Nvidie prošli tjedan...bit će vruće u srijedu.
Razmišljam uzet još AMD-a i Amazona. Intel sad u plusu...al dokad...:D |
Otvorio na Finaxu stednju za dijete i uplatio prvu lovu u petak. Moja banka to proknjizila u ponedjeljak ujutro. Jos nije vidljivo na Finax racunu... Jel to inace sporije ide ili?
Vidjet cu sto ce se sutra dogoditi, navodno utorkom uplacuju u fondove ako je vjerovati FAQ-u. Edit: urorak ujutro stigla obavjest da su primili lovu, ali se prikazala na racunu tek kasnije tokom dana. Malo cudan proces, spor, ali ajde neka ga. Sad jos podesiti trajni nalog i obrisati app :D |
da, treba im neko vrijeme da bude vidljivo na finax racunu. 2-3 dana obicno, tako nesto. bit ces spreman za sljedeci utorak
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Up only. |
Citiraj:
Zasad pobjeđujem kratkoročno u zadnjih 5 mjeseci kladeći se na AI...no opet imam portfolio od 15-20 dionica što je dosta disperzirano...pravo podjeđivanje je portfolio od 4-5 dionica...kao Buffett.... No Buffet trenutno gubi jer ima prevelike oportunitetne troškove...no njemu je cilj imati plus rađe manji od tržišta nego ući u minimalan minus... Zasad ne ulažem u ETF jer mislim da podjedinačno mogu bolje, što zasad i drži vodu no prekratko je razdoblje za usporedbu... |
Citiraj:
|
Koristi li netko Wall Street Zen? Mislio sam probati testno 2 tjedna :D
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Gotovo sigurno neću na dugi rok bit bolji, možda kratkoročno, eventualno srednjeročno ako AI dionice nastave rast. |
Nvidia pada solidno nakon rezultata koji su premašili očekivanja.
Razmišljam poduplat poziciju. Da hoće još malo dolje to bi bilo top. |
Jel koristi netko nekakav alat za praćenje uloženog i dobivenog, te flow koliko je prodano nečega i kupljenog nečeg trećeg? Ili bi obična excel tablica bila dovoljna za to? :D
Konkretno mislim na T212 transakcije - volio bih malo detaljnije analizirati koliko sam uplatio u nekom vremenskom periodu, koliko to vrijedi na današnji dan, ali i pratiti kad recimo prodam neku dionicu i kupim drugu itd... |
Yahoo finance nije (ne) loš.
Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk |
Citiraj:
Ja kupujem preko interctive brokersa i ima sve analize prinosa u određenim razdobljima. No dostupnost tih analiza ovisi o aplikaciji koja se koristi, imaju 2 mobilne i 2 desktop aplikacije. |
Citiraj:
Da da, to je genijalno. Na takvim stvarima se lijepo vidi kakav je to sve skupa fiat ponzi. Više tržište nema (pitanje je kad je zadnji put imalo) nikakvih dodirnih točaka sa ekonomskim fundamentima, sve je hype i štamparija. Ako Powell najavi smanjenje kamata kreće štamparija i sve ide gore, u protivnom ide dolje. Genijalno zapravo. Naravno, zbog takvog bolesnog sustava je daleko najgore samo držati gotovinu, to ti ukradu vrlo brzo.:D |
Tako je oduvijek, ne znam čemu čuđenje. Može biti čudno samo nekome ko je nov u tom svijetu, ali kad pogledaš malo unatrag...
Market međuostalim definiraju vijesti, pozitivne, negativne, bilo kakve. Ne znam što je čudno konkretno u tome da rast/pad marketa definira FED? To je valjda najnormalnija stvar, jer ta odluka i cijela QE priča koja stoji iza te odluke, odnosno koju market očekuje je valjda temelj za nekakav događaj na marketu. Ako market na to neće reagirat, na što bi po vašem mišljenju trebao?:D Čudno je jedino ne bit unutra, dok gledaš kako sve raste kontinuirano:) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:42. |