PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dobra klima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70805)

IcyTexx 28.08.2013. 16:23

30% popusta od ove cijene u koja je u EuropaTradeu... Mislim da se za to isplati.
Imam već tu P-seriju 12-icu, jako lijepo hladi. A sad, Mitsubishi je sigurno tiši ali ne 3k+ kuna tiši. :D Samsungova Y-serija je jako lijepa, ista kao ovaj gore crno-plavi, samo sivo-bijela. Al opet mi se ne daje soma i pol kuna više...

Inače, ova 12-ica koju imam se je malo poglasnila u ovih godinu i pol. Neš je počelo kliktati u njoj, trebalo bi ju rastavit. :( Valjda će ovaj noviji model biti nešto bolji.

Lewis 28.08.2013. 18:21

IcyTexx, o kojoj cijeni pricamo tocno i koja dva modela usporedjujes (cisto da vidim jel stvarno razlika 3000+ ili smao ima slocu cijenu za Mitsua i jesu to uopc euredjaji ist eklas ei barem slicnog COPa i EERa ;))?

IcyTexx 28.08.2013. 19:04

AR18FSFPDGMNEU za 5600kn. Najjeftiniji Mitsh inverter od 5kW je koliko vidim MSZ-HJ50VA, 7250kn. Al sam gledao neku "srednju" klasu Mitsubishija ako se to moze nazvat - MSZ-SF50VE, a ta je 8550kn.

Koliko piše po stranicama:
Samsung AR18FSFP - EER: 3,40 / COP: 3,61 - 5600kn
Mitsubishi MSZ-SF50VE - EER: 3,01 / COP: 3,41 - 8550kn, s tim da mi se dizajn bas ne sviđa

Lewis 28.08.2013. 20:26

TAJ MSZ-HJVA ima daleko bolji COP I EER (4.2 / 6.0) od tog Samsunga tako da mislim da je ucinkovitiji i "jaca" klasa (bez obzira sto nije SuperDC) a cijena na Klimacentru nije bas najjeftinija pa se mozda moze i proci jeftinije zavisno od prodavaca/montera.

Imao sam LG i Samsung (i u firmi imamo 4 Samsung azandjih 4 godine) a kuci trneutno imam Toshibu, Daikin i Mitsubishi i mogu ti reci da kolko god to izgledalo kao "slicno" nije bas to u istom rangu :). Na poslu smo drzali Samsunge (3.5 kW) na 18˘C 9-10 sati na dan da bi ohladili ured onih 10 dana kad je bilo pakleno vruce vani i nismo uspjevali spustit temp ispod nekih 24-25 (frisko su servisirane tako da nije bio problem plina ili slicno nego jednostavno velike vrucine i slabog ucinka (premda su dimenzionirane dovoljno za svaku sobu i prijasnjih godina nije bilo tog problema ali nije ni bilo 37-40 stupnjeva vani 10 dana za redom)).

Tak da neznam, ako je lova najbitnija stavka nemas sta geldat jer 7200 vs 5600 je i dalje znatna razlika ali po kvaliteti/klasi nemo's to usporedit :).

IcyTexx 29.08.2013. 16:08

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2450516)
TAJ MSZ-HJVA ima daleko bolji COP I EER (4.2 / 6.0) od tog Samsunga tako da mislim da je ucinkovitiji i "jaca" klasa (bez obzira sto nije SuperDC) a cijena na Klimacentru nije bas najjeftinija pa se mozda moze i proci jeftinije zavisno od prodavaca/montera.

To su SEER I SCOP koji, koliko sam skužio, obično budu dosta veći od EER i COP. To je neki "sezonski" rating, šta god to bilo. Mitsubishijeva klima sa SEER 7,2 ima EER 3,01 i sa SCOP 4,4 ima COP 3,41. Ako je točno i sa Mitsubishijeve i sa Samsungove strane, Samsung svejedno vodi.

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2450516)
Imao sam LG i Samsung (i u firmi imamo 4 Samsung azandjih 4 godine) a kuci trneutno imam Toshibu, Daikin i Mitsubishi i mogu ti reci da kolko god to izgledalo kao "slicno" nije bas to u istom rangu :). Na poslu smo drzali Samsunge (3.5 kW) na 18˘C 9-10 sati na dan da bi ohladili ured onih 10 dana kad je bilo pakleno vruce vani i nismo uspjevali spustit temp ispod nekih 24-25 (frisko su servisirane tako da nije bio problem plina ili slicno nego jednostavno velike vrucine i slabog ucinka (premda su dimenzionirane dovoljno za svaku sobu i prijasnjih godina nije bilo tog problema ali nije ni bilo 37-40 stupnjeva vani 10 dana za redom)).

Tak da neznam, ako je lova najbitnija stavka nemas sta geldat jer 7200 vs 5600 je i dalje znatna razlika ali po kvaliteti/klasi nemo's to usporedit :).

Kod mene je prostor nesto veci ali je prilično dobro izoliran, nova moderna fasada, troslojni prozori, pogotovo krov sa svim onim ventilacijskim otvorima i što sve ne. Sad kad su bile najveće vrućine unutra je bilo relativno normalno... Ne znam, kad sam birao klimu za stan isto sam kraj Mitsubishija uzeo Samyja jer mi je za te novce nekako izgledao najmodernije (dok Mits uglavnom ima dizajn iz devedesetih, osim u visokoj klasi) i pisalo je da može obavit posao. I obavlja, na 24C se smrzavam. Kako po ovome što piše (ako se tome ne može vjerovat, čemu može?) Samy ima veći COP, sumnjam da bi ikad i na struji vratio te novce. Prostor neće biti konstantno hlađen. A sad, čak ni tišina nije tolko bitna jer je klima daleko od poda... Tehnički je na drugom katu, na galeriji i puše prema dolje. Nije čak ni lova toliko najbitnija stavka, ali svejedno moram racionalno odabrat.

Lewis 29.08.2013. 18:43

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 2451066)
Kod mene je prostor nesto veci ali je prilično dobro izoliran, nova moderna fasada, troslojni prozori, pogotovo krov sa svim onim ventilacijskim otvorima i što sve ne. Sad kad su bile najveće vrućine unutra je bilo relativno normalno... Ne znam, kad sam birao klimu za stan isto sam kraj Mitsubishija uzeo Samyja jer mi je za te novce nekako izgledao najmodernije (dok Mits uglavnom ima dizajn iz devedesetih, osim u visokoj klasi) i pisalo je da može obavit posao. I obavlja, na 24C se smrzavam. Kako po ovome što piše (ako se tome ne može vjerovat, čemu može?) Samy ima veći COP, sumnjam da bi ikad i na struji vratio te novce. Prostor neće biti konstantno hlađen. A sad, čak ni tišina nije tolko bitna jer je klima daleko od poda... Tehnički je na drugom katu, na galeriji i puše prema dolje. Nije čak ni lova toliko najbitnija stavka, ali svejedno moram racionalno odabrat.

Ova zgrad o kojoj pricma je novogradnja (6.5 godina) PVC lowE prozori, 10cm stiropor fasada na vanjskim zidovima i 5cm na unutarnjim (hodnik/lift) tkao da o losoj izolaciji nema ni govora, jednostanvo klime nisu mogle ohladit. Dobar dio njih je projektiran do 43°C (neke su na 46°C) tako da je mozda vnai na suncu ipak bilo pre vruce tih dana i to utjecalo na smanjenje kapaciteta/snage tokom ovog ljeta.

Na proslom /staromposlu gdje sma radio 10+ godina imali smo 3 Samsunga i jednog starog Panasonica (97 godiste) i Panasonic je radio 7-8 godina bez ikavih servisa i ciscenja (bio je nedostupno visoko a nitko ga nije "dirao" jer je radio :)) dok su Samsunzi od njih 3 komada 1 radio super, jedan krepao u garanciji a treci je 3-4 puta nakon isteka garancije poceo izbacivati kockice leda kroz unutarnju jedinicu tokom 6 mjeseci rada (fali plina ali cudno je da je radio dobro dvije godine do isteka garancije i jos 2-3 mjeseca i onda odjednom poceo smrzavat) :).

Tako da ja sam skeptican u toj srednjoj klasi tipa Samsung, LG, Haier, Midea... (imao sam i LG u stanu prije 8 godina i 2 puta su dolazili majstori pokusat skuzit zasto curi unutarnja jedinica - ali samo ponekad) i slicni tj. kupujem ili visu klasu (Toshiba, Fujitsu, Mitsu, Daikin...) ili ove nize "kikiriki" marke pa kad vec riskirma nek ond abud ei jeftino do kraja :).

munst0r 14.03.2014. 02:21

Gledam malo klime zadnjih dana i trenutno imam ova tri favorita:
http://www.frigo-kor.hr/Rainbow/Deta...6/Default.aspx
http://www.frigo-kor.hr/Rainbow/Deta...5/Default.aspx
http://www.frigo-kor.hr/Rainbow/Deta...6/Default.aspx

Ima mozda netko konkretnih iskustava s nekom od te tri? Ili pak neki cetvrti prijedlog? Otvoren sam za sve prijedloge, ali bi bilo super da ta skupa velika kutija koja ce mi visiti na zidu barem lici na nesto. :)

syss 14.03.2014. 15:18

daikin ima akciju... pogledaj rađe to.

Bluzer 14.03.2014. 17:25

Isto tako može i mitsubishi power dc inverter za te pare...

Interpol 17.03.2014. 10:18

Ne znam skoro pa ništa o klimama jer sam se dugo opirao da je uopće kupim. Ali sa novim članom obitelji i mišljenje se promijenilo :)

Gledam proć što jeftinije, a opet ne bih uzeo neko smeće. Do 5k kuna maksimalno, a poželjno i jeftinije. Evo par rezultata brzog osobnog istraživanja pa molim savjet. Je li Vivax šrotex ili vrijedi te pare? Drugim riječima, vrijedi li Gree 900 kuna više i Daikin 1500 kuna više (osim šta mi je užasno ružna unutrašnja jedinica:)) Klima bi bila u dnevnom od 23 m2 (južna strana), ali bi bilo dobro da rashladi i bar jednu sobu.

Vivax - 3700 s montažom

Gree - 4600 s montažom

Daikin - 3950 + montaža

I još par laičkih... Kolika je maksimalna dozvoljena udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice? Gubi li se šta sa metrima? Imam u stanu pripremu za klimu, tako da bi vanjska mogla na krov, ali sam u prizemlju (iznad mene su 2 kata). Ima li šanse da montaža bude jeftinija ako je priprema tu?

Daddy 05.06.2014. 09:14

Zamrla tema :D

Ali ipak možda netko zna.
Vidio na akciji ovo: 4699 kn
http://hr.vivax.com/VIVAX-COOL-klima...53-kW-264.aspx
Spominju GMCC kao kompresor. Daljnjim guglanjem vidim da se uz GMCC često spominje Toshiba. Jel nešto krivo shvaćam?

Hvala na informacijama

syss 05.06.2014. 09:23

imaš ih u mercatoru.

:D :D :D

thezero 05.06.2014. 11:19

znači kupujem klimu. treba mi samo hlađenje za jednu sobu od cca 20 m2. htio bih proći što jeftinije mogu. klima bi radila cca 2 mj u godini kad sam doma u stanu i kad je najvruće. servis mislim normalno raditi jednom godišnje, naravno.

postavljanje može poznanik napraviti ali rađe bi uzeo firmu od koje kupujem klimu da ne bude problema s garancijom.

ja sam sam na brzinu našao npr ovu podnudu:

http://www.ekupi.hr/VIVAX-COOL-klima...za-269757.aspx

ima tko kakvih prijedloga?

Lewis 05.06.2014. 11:53

Citiraj:

Autor thezero (Post 2607662)

ima tko kakvih prijedloga?

http://klimacentar.com/index.php/kli...-standard.html

thezero 05.06.2014. 15:57

znači cca bi me izašlo oko 5000kn sa ugradnjom?

syss 05.06.2014. 15:58

računaj 1200kn da je ugradnja do 2-3m cijevi.

thezero 05.06.2014. 16:11

a vidim da da im je ugradnja 1000 kn za 3m instalacija, no mislim da bi mi ekstra metar trebao.. to je onda cca 1200kn

mislio sam da bi se dalo nac na nekoj akciji oko 3-3500 kn sve ali ocito ne ide tak jeftino... :/

syss 05.06.2014. 16:13

mi smo danas baš pitali u mercatoru za ovu dedijevu vivaxicu... početna instalacija je 1200kn i onda je garancija 1 godinu, produživo do 3 sa "ovlaštenim" čiščenjem filtera nad tvojom kadom sa tvojom vodom :D

edit: trenutno ti je tamo 3.5kw inverter 3099, a 2.5kw inverter 2899 (što ti je dosta za 20m2).

thezero 05.06.2014. 17:10

a onda si mislim rađe pljunut tih 800 kn više i imam micu i 7 god garancije pa sta god da bilo

syss 06.06.2014. 09:12

7 godina x 500kn redovitog servisa... rađe uzmem odmah dvije ako prva krepa :D

chief_wolfinjo 07.06.2014. 17:37

Bok,

kupio bih ovu klimu:

http://www.inem.hr/akcije-letci

pogledajte na dnu letka, zanima me ova za 2899kn, cijena je sa montažom.
još ako platim gotovinom, ispadne me oko 2630kn. što je vrlo povoljno.
garancija je 5 godina koliko vidim. klima bi radila po par sati dnevno. pa me zanima kaj mislite, koliko su dobre quadro klime ? navododno da imaju toshiba ili hitachi kompresor.

hvala

Prki 07.06.2014. 18:16

Iz moga iskustva sve ti je to relativno.Meni su dva samsunga riknula u dvije godine(bez mogučnosti popravka) a imam Mideu koja radi već 4 godine bez problema.Po meni je najbitnije da ima 5g. garancije i samo gledaj kolika joj je potrošnja, pošto je ova A(bilo bi bolje da ima još koji plus kraj toga ali OK).Nisam primjetio da bolje i skuplje klime hlade bolje od jeftinijih a nakon pet godina i da ju zamjeniš drugom to je OK, a trajat će duže od tih 5g. kolko joj je garancija.Da sad uzmeš Toshibu ili Mitshubishi za 5000kn i ima isto garanciju od 5g.(ili manje) ne vidim svrhu, hlade i jedna i druga.

chief_wolfinjo 07.06.2014. 19:38

hvala na odgovoru. tako nekako i ja razmišljam. :)

Lewis 07.06.2014. 22:23

Citiraj:

Autor Prki (Post 2609100)
Da sad uzmeš Toshibu ili Mitshubishi za 5000kn i ima isto garanciju od 5g.(ili manje) ne vidim svrhu, hlade i jedna i druga.

Kad probas i jedno i drugo (low/mid klasu i hi klasu) onda skuzis svrhu, to ti je ko sa autima, svaki te vozi od tocke A do B ali pitanje je kako luksuzno/kvalitetno i po kojoj cijeni :).

Imao sam LG par godina (sa nekoliko problema unutar garantnog roka) i nebi ga vise ni da mi ga neko pokloni, nakon toga sam ugradio jednog Daikina (radi evo 7.5 godina) pa Toshibu (7 god) i prosle godine dodao jos Mitsubishi. Razlike su po meni vidljive ali svkao ima svoje misljenje :).

Interpol 09.06.2014. 13:00

Citiraj:

Autor syss (Post 2608249)
7 godina x 500kn redovitog servisa... rađe uzmem odmah dvije ako prva krepa :D

Zapravo 375, odnosno 200 u akcijskom razdoblju (mislim negdje do početka svibnja). Tako da je računica ipak malo drugačija :) Ja sebi na kraju ubo Micija od 3,15 kW

syss 09.06.2014. 13:01

mislim da u zagrebu nema akcijskih razdoblja :D

Interpol 09.06.2014. 13:43

Jedino ako su me lagali :) U dućanu mi rekli da sami zovu ljude kad je akcija servisa, a njihov instalater tvrdi da nikad nije naplatio servis više od 200

2 die 4 09.06.2014. 15:02

Počinje sezona, pa evo ponavljam ovaj superkoristan video.
https://www.youtube.com/watch?v=fWzfADGzdW0
Moja je evo 5. godina i radi kao velika ;)

chief_wolfinjo 09.06.2014. 18:56

evo samo da javim da sam kupio danas Quadro klimu ovu: http://www.inem.hr/proizvod/ac-35-ch-vg-bio

sad samo čekam montažu, čeka se max 10 dana jer je gužva...
bitno da bude sve ok. :)

Ecips Dlo 09.06.2014. 22:25

Uzimam klimu za hladenje dnevnog boravka samo (~ 35-40 kvadrata) pa me zanima sta je najbolje u rangu do 3500kn?

nasao sam ovu od panasonica sa 5g jamstva
i od samsunga koja je jaca od panijeve

moze neki savjet ili preporuka?

Lewis 09.06.2014. 22:44

Citiraj:

Autor Ecips Dlo (Post 2610155)
moze neki savjet ili preporuka?

Kolko imas kubika i prozora ? kvadrati su manje bitni, klima hladi zrak tj. kubike u prostoriji. Ako je normalan trop/visina (2.6m) i solidno izolirano mogo bi se provuci sa 3kw za 40m2 ali 2.5kW je premalo za to u vecini slucajeva (osim ako je neka jako dobra izolacija, malo prozora, malo kubika i bla bla...)) sto znaci da ti onaj Panasonic nije bas opcija zbog slabasne snage.

Ecips Dlo 09.06.2014. 22:54

2 prozora te je normalna visina a izolacija je solidna

panijev me privlaci zbog te garancije od 5g,a i klima bi najvise u upotrebi bila samo tokom veceri
pretpostavljam da je sto se kvalitete pani>samsung

Lewis 09.06.2014. 23:07

Citiraj:

Autor Ecips Dlo (Post 2610175)
2 prozora te je normalna visina a izolacija je solidna

panijev me privlaci zbog te garancije od 5g,a i klima bi najvise u upotrebi bila samo tokom veceri
pretpostavljam da je sto se kvalitete pani>samsung

Tebas provjerit tu garanciju je li BEZUVJETNA ili jedna od onih gdje svake godine platis zig/servis 300+kn da bi ti produzili garanciju za jos jednu godinu :). Tak je meni bilo kod LGa (nisam vise platio nakon druge godine jer je neisplativo). Ali svejedno 2.5kW za 40m2 nece biti dovoljno u zestoke dane/vrucine pa ce raditi non stop bez gasenja i puno se vise naprezati/koristiti nego je planirano.

ECHO 10.06.2014. 13:39

Molim savijet glede kupnje klima uređaja, od silne ponude sam se pogubio:D
Ista bi služila i za dogrijavanje 10/11mi i 3/4 po potrebi, a neki max. glede cijene je cca 4.000kn +/- 200kn neigra ulogu ali da bude max. glede davanja.Naravno za ugradnju imam keš.
Postavljao bi na balkon vanjsku jedinicu s unutarnje strane s tim da je balkon zatvoren PVC-om, zgrada je dobro izolirana, a unutarnja jedinica bi išla u dnevni boravak koji je cca 18m2 ali bi ponekad hladio i ostatak stana naravno.
Mislim da bi neki optimum bio 2,8-3,5kw ali koji izabrati od ponuđenih(marka):)

Lokacija je "pakleni istok zemlje nedođije":D kad grije onda je pakao.....

hvala.:chears:

Mirkopoter 12.06.2014. 14:30

Trebao bi savjet za kupnju nekog rashladnog uređaja ili nečeg sličnog što mogu prenositi po kući jer nažalost nemam kako klimu ugradit.

Jeli vrijedi uopće taj rashladni uređaj išta ili da jednostavno ventilator kupim?

I intersparu ima rashladni uređaj ELIT AC12 560 kn.

Lewis 12.06.2014. 16:22

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 2611844)
Trebao bi savjet za kupnju nekog rashladnog uređaja ili nečeg sličnog što mogu prenositi po kući jer nažalost nemam kako klimu ugradit.

Jeli vrijedi uopće taj rashladni uređaj išta ili da jednostavno ventilator kupim?

I intersparu ima rashladni uređaj ELIT AC12 560 kn.

Neces se bas usrecit sa tim prenosnim klimama (hlade lose/slabo) a i vecina njih (ako ne i sve?) trebaju ispushnu cijev VANI tako da ili busis rupu u zidu (sto onda ubija samu ideju prenosivosti) ili drzis otvoren prozor toliko da mozes izbacit cijev van :).

ECHO 13.06.2014. 11:16

Imao sam ja Einhel takav neki uređaj za rashlađivanje u koji ide led ako je prostorija cca max. 12m2 onda imaš razloga uzeti jer pomogne ali se mora tenkirati led i voda svakih cca 4h da bi to funkcioniralo i nije trebala nikakva odzraka ili nešto slićno.Uključiš u struju namjestiš funkcije i ubaciš vodu cca 5lit. i leda što više to bolje:)

Ali to je samo alternativa za manje prostorije i bolje je od ventilatora ako se usporedi.

Nitko nema savijet za klimu?:fiju:

Mirkopoter 13.06.2014. 12:13

Meni samo i treba za jednu prostoriju, točnije sobu u kojoj sam si napravio home gym i jednostavno je nemoguće vježbat po vrućini jer izgubim 5 kg po treningu. Jeli za taj rashlađivač treba kupovati vodu ili može ova obična, govorim zbog kamenca.

Jedno pitanje u vezi obične klime, koji temperaturu da namjestim u odnosu na vanjsku temperaturu? Eto npr. upravo sad pri ovim vrućinama vani meni je namješteno 24 stupnja.

Dr. Faustus 13.06.2014. 13:26

Citiraj:

Autor ECHO (Post 2612433)
... Nitko nema savijet za klimu?:fiju:

Ja idem sutra pogledati ovu (tehničke specifikacije). Ima 2 godine tvorničke garancije, a Ronis daje mogućnost produljenja garancije za još 3 godine - samo treba vidjeti koji su uvjeti na takvu kombinaciju. Ne znam je li imaju deal s nekom vanjskom tvrtkom vezano uz montažu i servis. Raspitaću se.

syss 13.06.2014. 13:29

nema jače ponude od kaje kolega naletio... samo nema više, on je uzeo predzadnju.

quadro 3.5k inverter, 5g gare, 2600 sa ugradnjom unutar 7 dana.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:51.