PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   STAN: kupovina, krediti, APN... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303883)

aski 22.10.2022. 08:19

Upravo ovo o prljavoj lovi o čemu pišete je i dovelo do ove eksplozije cijena. Količine takvog keša su ogromne. I onda sirotinja kako Pupo kaže, diže kredite.

Sad je idealno vrijeme za prodati, a ne kupiti stan.

Žena i ja se krajem prošle godine uhvatili za ajmo reć neki zadnji vlak po nekoj donekle pristojnoj cijeni na Poljanicama u Nivogradnji, ali samo zato jer nam prostor treba.
Sve više nešto razmišljam da ovaj svoj od 43 m2 di sad živimo s djetetom prodam i riješim se kredita i ne jebem se s podstanarima.

Cijene će sigurno s vremenom pasti, samo što vjerojatno neće biti više nikad ispod 2k eura, kao što ni benzin/dizel neće biti ispod 10 kn 🙃

Sent from my iPhone using Tapatalk

chief_wolfinjo 22.10.2022. 08:37

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3632230)
Samo sirotinja kupuje stan na kredit, a to je manje od pola svih prodanih ;)

Što ti znači znatan pad? 20%, 30%?

Ne vjerujem da će stanovi u ZG ikada više biti ispod 2k€.

znači da u Hrvatskoj žive samo bogataši koji imaju 150k i više casha
za kupnju nekretnine :kafa:

lowrider 22.10.2022. 09:35

Pa kad ti opstanak države ovisi o prihodima od turizma, onda je jasno gdje leži taj novac

Exy 22.10.2022. 09:51

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3632244)
Cijene rastu jer nekretnina ima, štancaju se, jer znamo što i tko je iza građevinskog sektora, i postoje ljudi koji će to platiti.

Jer ako imaš viška koji ti ne treba, svejedno je koliko je m2 nekretnine.

Ovo ti je čudna logika, cijene rastu jer se radi puno nekretnina U tim uvjetima bi cijene trebale padati. Ali potražnja raste čak brže od ponude.

Citiraj:

Niti ja ne vjerujem u ikakav pad cijena, eventualno će samo prestati rasti.

Ono što će se urušiti je sam financijski sustav jer nikada se toliko novaca bez pokrića nije štancalo.

Ako vjeruješ da će se financijski sustav srušiti, moraš vjerovati i da će cijene kolabirati. To obično ide jedno uz drugo

Citiraj:

Ukidanje kune kod nas nije nikakav problem, jer u biti nikad nismo imali "svoju" valutu, uvijek smo bili vezani za marku/euro.

Radi toga je razmak između kriza što izmišljenih što stvarnih sve kraći.

Uvođenje eura bi trebalo pokazati koliko stvarno ima novaca posakrivanih po kutijama roleta itd

Zato i forsiraju da se kune zamjene za eure uplatama na račune u banci, a ne nošenjem u mjenjačnice.

Problem je u toliko što je kolega spomenuo, crni novac. Postoje milijarde i milijarde KUNA zarađenih na crno koje su se ljudi ove godine požurili utopiti u nekretnine. Puno lakše i pametnije nego da se 01.01.2023. nađeš u situaciji da imaš vreće novca, pa ne možeš baš doć u banku sa 10 miljona kuna pa ih zamolit da ti to promijene u EUR-e

Citiraj:

Autor prileee (Post 3632253)
Cuj ovo, znatan pad. Cisto sumnjam, al zivi bili pa vidili.
Jos kad navale stranci kupovat jos vise, za pad ces se nacekat imho.

Zašto bi stranci sad navalili? Već odavno smiju kupovati što god požele. Jedino što se od 01.01.2023. mijenja je to da od sad smiju direktno kupovati i poljoprivredna zemljišta.

Citiraj:

Autor aski (Post 3632254)
Upravo ovo o prljavoj lovi o čemu pišete je i dovelo do ove eksplozije cijena. Količine takvog keša su ogromne. I onda sirotinja kako Pupo kaže, diže kredite.

Sad je idealno vrijeme za prodati, a ne kupiti stan.

Slažem se, uvijek je idealno vrijeme za prodaju onda kad je euforija na maksimalnoj razini i kad su svi uvjereni da cijene mogu ići jedino gore. To je tako na vrhu svakog balona. Osobno mislim da je tražiti 5000 EUR za novogradnju u Zagrebu na dulji rok obična smijurija. Ovdje ne postoji ekonomija koja tako što može podržati.

robimarko-bug 22.10.2022. 11:48

Ja sam isto mišljenja da će doći do pada cijena, jednostavno je neodrživo da cijena kvadrata raste 30+ posto iz godine u godinu.

Za kunu nisam sentimentalno vezan jer realno sve bitno je kod nas već bilo u EUR odavno, a prije toga u DEM.
Kad se spucaju sve sumnjive kune koje su se nakupile ne vidim kako će se ovaj rast cijena održati, nema ušteđevina i sumnjive love u neograničenim količinama.

Isto tako, vidim da je recimo prodaja apartmana i sličnog na obali što trenutno gledam poprilično spora, isti oglasi se vrte mjesecima i mjesecima jer sad su doslovno cijene novogradnje i svega ostalog u biti iste po m2.

Realno je hype da će sutra nestati nekretnina trenutno na vrhuncu, bubble mora puknit prije ili kasnije.

OuttaControl 22.10.2022. 11:56

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3632283)
Isto tako, vidim da je recimo prodaja apartmana i sličnog na obali što trenutno gledam poprilično spora, isti oglasi se vrte mjesecima i mjesecima jer sad su doslovno cijene novogradnje i svega ostalog u biti iste po m2.

To je zato jer iz nekog meni nepoznatog razloga agenti ne uklanjaju oglase kad se proda. Kad sam ja tražio u Trogiru imao si doslovno 2 stana po mojim parameteima(novogradnja dvosoban ~65m2 sa 2 parkinga) u izgradnji, trebalo dat kes unaprijed....

robimarko-bug 22.10.2022. 12:00

Ma ovo su neprodani sto posto, ne plaćaju svakih tjedan-dva bump na vrh.
Recimo Pag/Novalja imaš jedne te iste koji se redovito obnavljaju oglasi mjesecima.

Novogradnje ima naravno manje nego ostalog, ali kakve sve rupe ljudi prodaju za 120-130k EUR-a.

Agencije su posebna priča, sve su preuzeli iz meni nepoznatog razloga a znaju manje o nekretnini nego kad proguglam sam.

webstartm 22.10.2022. 12:09

Nije mi baš jasno to s "pranjem crnih para" kupovinom nekretnine u kešu. Mene je porezna zvala na očitovanje kod takvog slučaja, a iznos je bia ispod 100k eur u kunama.

Ograde se da u roku 7 godina od kupnje mogu zvati i moraš dokazat porijeklo novca.

A nije da moš kazat "daa mi je ćaća/dida/tetka iz njemačka" i to je to.

robimarko-bug 22.10.2022. 13:16

A što ti preostane s sumnjivom lovom osim da kupuješ aute i nekretnine, nije baš da možeš u banku doći i tražiti da ti zamijene za EUR.

Realno je manja šansa da te uhvate iako su vjerovatno i tu pojačali, a dok te uhvate već si 3 puta preprodao istu.

lowrider 22.10.2022. 18:13

Pa vide ono što prođe kroz račune, to moraš pravdati.

Ako dođeš s vrećicom penezi, nema pravdanja porijekla :roller:
Pa rekli su da je pola od 60mlrd prometa nekretnina plaćeno u gotovini.

webstartm 22.10.2022. 19:10

Je dodjes s vrecicom penezi i na ruke, al kad dodje etaziranje upisujes se kao vlasnik stana, e tu te uvate.

A i investitoru ne igraju toliko pare na ruke,onda ih on mora oprat. A s firminim racunom kupuje materijal i sve bez PDVa ,pa kupcu naplati PDV.

Psycho 23.10.2022. 00:42

Citiraj:

Autor Exy (Post 3632261)
Ovo ti je čudna logika, cijene rastu jer se radi puno nekretnina U tim uvjetima bi cijene trebale padati. Ali potražnja raste čak brže od ponude.

Ako vjeruješ da će se financijski sustav srušiti, moraš vjerovati i da će cijene kolabirati. To obično ide jedno uz drugo

Problem je u toliko što je kolega spomenuo, crni novac. Postoje milijarde i milijarde KUNA zarađenih na crno koje su se ljudi ove godine požurili utopiti u nekretnine. Puno lakše i pametnije nego da se 01.01.2023. nađeš u situaciji da imaš vreće novca, pa ne možeš baš doć u banku sa 10 miljona kuna pa ih zamolit da ti to promijene u EUR-e

Zašto bi stranci sad navalili? Već odavno smiju kupovati što god požele. Jedino što se od 01.01.2023. mijenja je to da od sad smiju direktno kupovati i poljoprivredna zemljišta.

Slažem se, uvijek je idealno vrijeme za prodaju onda kad je euforija na maksimalnoj razini i kad su svi uvjereni da cijene mogu ići jedino gore. To je tako na vrhu svakog balona. Osobno mislim da je tražiti 5000 EUR za novogradnju u Zagrebu na dulji rok obična smijurija. Ovdje ne postoji ekonomija koja tako što može podržati.

potpuno se slazem sa svim napisanim ovdje i ja racunam da trziste nekretnina pada na proljece barem 20%. svi koji su htjeli su kupili vec nekretnine, stranci odavno vec mogu privatno kupovati nekretnine kod nas tako da su kad je korona zveknula pokupovali sve sta je vrijedno kupiti. ljudi koji imaju milijune u carapama nisu glupi da idu kupovati nekretnine 29.12.2023 da izbjegnu detekciju porezne kod cash kupovanja villa. Oni su sve to vec odavno provukli na pravi nacin. cinjenica je da obicni ljudi nece imati para za stan po 2000EUR/kv sa kamatom od 5-6%. Ubacite u kreditni kalkulator i dobit cete fini iznos, a koliko jedna obitelj mora zaraditi da to otplati se isto jos lakse izracuna.

isto stvar je da ovih 5-10% ljudi koji su imali, imaju i imat ce para za nekretnine ne kupuju nista sada jer je neisplativo a i vec imaju neki portfolio nekretnina.

p.s. nekretnine padaju iduce godine, a i recesija ce napokon pokazat zube.

Inovator 23.10.2022. 02:40

Nekako mi se čini da tržište nekretnina u RH ne prati baš neke logičke postavke.
U mom gradu je u zadnjih godinu dana niknulo sedam novih zgrada, sve se rasprodalo prije završetka, a cijene kvadrata samo rastu. A s druge strane, bilježimo popriličan pad broja stanovnika.

Astra 23.10.2022. 07:17

Citiraj:

Autor Psycho (Post 3632435)
potpuno se slazem sa svim napisanim ovdje i ja racunam da trziste nekretnina pada na proljece barem 20%. svi koji su htjeli su kupili vec nekretnine, stranci odavno vec mogu privatno kupovati nekretnine kod nas tako da su kad je korona zveknula pokupovali sve sta je vrijedno kupiti. ljudi koji imaju milijune u carapama nisu glupi da idu kupovati nekretnine 29.12.2023 da izbjegnu detekciju porezne kod cash kupovanja villa. Oni su sve to vec odavno provukli na pravi nacin. cinjenica je da obicni ljudi nece imati para za stan po 2000EUR/kv sa kamatom od 5-6%. Ubacite u kreditni kalkulator i dobit cete fini iznos, a koliko jedna obitelj mora zaraditi da to otplati se isto jos lakse izracuna.

isto stvar je da ovih 5-10% ljudi koji su imali, imaju i imat ce para za nekretnine ne kupuju nista sada jer je neisplativo a i vec imaju neki portfolio nekretnina.

p.s. nekretnine padaju iduce godine, a i recesija ce napokon pokazat zube.

Čudna ti je logika,ali ne drži vodu baš. Recesija je svakom u onom trenutku kad nema para. Ja vidim tu kod nas,da je još toliko nekretnina rentalo bi se/prodalo. Može malo stagnirat,ali pasti. teško.

Pomo 23.10.2022. 07:45

Citiraj:

Autor Astra (Post 3632442)
Čudna ti je logika,ali ne drži vodu baš. Recesija je svakom u onom trenutku kad nema para. Ja vidim tu kod nas,da je još toliko nekretnina rentalo bi se/prodalo. Može malo stagnirat,ali pasti. teško.

Roknuće u istom trenutku kako je kolega napisao kad netko krene prodavati i ne bude zainteresiranih. Ima brdo, ali brdo stanova koji su kupljeni, eto, tako, jer se stanovi kupuju. Pa leže prazni. Ili s namjerom preprodaje u profitu (navodno je Rio tako rasprodan tu u Rijeci).
Nema tržišta koje ima konstantan rast 30+ godina a da nije došlo do kraha.
E pa gledajte kako će nekretnine u RH prvi puta roknut. Kolega je IMHO samo optimističan s postotkom...

Pupo 23.10.2022. 07:52

Kako mislis prvi put, pa bio je vec jedan pad 2008

zgmmax 23.10.2022. 08:38

A cijene iz 2008 se tek korigirale tipa 2012-2014.

Neće preko noći past 20% sigurno.

Pomo 23.10.2022. 08:42

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3632448)
Kako mislis prvi put, pa bio je vec jedan pad 2008

Iskreno mislim da taj pad nekretnina nije ništa naspram onog što ćemo sad vidjeti.
Ono je bilo prelijevanje nekretninskog kraha iz SAD-a.
Sad je ovo, ajmo reć, "naš" balon. Imaćemo svoj "epicentar" nekretninskog sloma.
I da, svjestan sam da se i drugdje u svijetu dešava ista stvar, i u Kini i u SAD-u.
Ali to je samo moje mišljenje, ne znači da sam u pravu.

Psycho 23.10.2022. 11:05

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3632456)
Iskreno mislim da taj pad nekretnina nije ništa naspram onog što ćemo sad vidjeti.
Ono je bilo prelijevanje nekretninskog kraha iz SAD-a.
Sad je ovo, ajmo reć, "naš" balon. Imaćemo svoj "epicentar" nekretninskog sloma.
I da, svjestan sam da se i drugdje u svijetu dešava ista stvar, i u Kini i u SAD-u.
Ali to je samo moje mišljenje, ne znači da sam u pravu.

isto smatram da ce ovo biti kaos samo takav. ocekujem 40% pad cijena nekretnina, ali recimo u Rijeci nece biti moguc jos dvije godine zbog influxa ukrajinaca koji kupuju sve zivo, manjka novogradnji tako da ljudi pokupuju odmah sve sta je ispod 100 000EUR. Ali evo na trzistu ako zelis dvosoban stan od 60-70 kvadrata trebas iskesirati 200 000EUR, mene bas zanima koliko ljudi u RIJECI ima takvu lovu a da nema vec stan, kucu. netko tko je usao u radnu snagu prije 4-5 godina sigurno nema mogucnost tako nesto uzeti pa makar imali prihod po kucanstvu 25k kn.

druga stvar je @Astra
recesija dolazi jer ce jedino to moci spasiti ekonomiju koja je pred urusavanjem, to sto ti mislis da ima para za trosenje je izolirani slucaj gdje visi stalez ljudi ima, ali ne znaci da 90% ljudi ima para za trosenje. cesto se zaboravi da ekonomiju guraju ljudi koji kupuju stvari od 5-10dolara na aliexpressu, a ne ljudi koji kupe bentleya. kad mali ljudi koji ne znaju sta ce sutra biti prestanu trositi na gluposti, na nepotrebne stvari tu dolazi do "usporavanja" ekonomije. A sad kad ti ljudi koji su se rastegnuli za svoje kredite do maksimuma pocnu vidjeti ucinak dizanja kamata na sve to - prestaje trosenje i tu pocinje rasprodaja nekretnina.

naravno ovo je sve moje misljenje, tako da potpuno razumijem da se ne moramo svi slagati :)

vidjet cemo za 24 mjeseca tko je bio najblizi :beer:

Psycho 23.10.2022. 18:30

https://www.getrevue.co/profile/raou...ent=issue-card

zanimljiv 'thread' za procitati. naravno sve citati i dodati zericu soli a ne uzimati zdravo za gotovo 👌

Sent from my Mi MIX 3 using Tapatalk

Vuco 23.10.2022. 19:41

Zanimljiv slučaj kod kolegice s posla. Dečko joj prodaje kuću na par oglasnika, cca 6mjeseci je prodaje po 220 000€. Obzirom da sam pričao s njom, bilo par upita ali niti jedna ponuda niti blizu te cijene.

Sad su dali da im sve vode posrednici za nekretnine. Cijena skočila na svim oglasnicima na 250 000€. Znat ću točno po kojoj cijeni će prodati, pa me eto zanima. Ako uspiju po toj cijeni (od drugih što su prodavali su cijene uglavnom bile te ili 2-3000 niže od oglašene). Ako uspiju preko svojih kontakata prodati za 30k više, svaka čast, stišćem ruku i sljedeći puta kad ću nešto prodavati idem odma njima i povlačim sve što sam do sada mislio o njima...

hash 23.10.2022. 20:41

Meni se cini da ce cijene krenuti dole (bar u Zg), a vec i lagano krecu koliko pratim, sto god vlasnici agencija pricali.

Jos trebam upoznati nekog tko se bavi nekretninama tko ce mi reci "pricekaj malo, sad ce cijene krenuti padati" :D

Problem 23.10.2022. 21:23

U svijetu je već počeo pad (SAD, Kina, EU, ...). Mi kak kasnimo sa svime, tako kasnimo i s početkom pada cijena :D

ime_pu 27.10.2022. 20:57

Krenut će svakako pad nekretnina, ali neće to biti drastično... ja sam imao sreće pa sam "ubo" pred malo nekretninu za nešto malo više od 1300€/m2...doduše sve treba renovirat al mislim da je to dosta dobra cijena. Trenutno u istri se cijene kreću preko 2000-2500€ / m2 za starogradnju, a novogradnja 3 pa na više...

ALiEN17 12.11.2022. 17:34

ima li tko sada u planu s početkom nove godine predavati dokumentaciju za APN stanove? ja razmišljam o tome

Lika091 12.11.2022. 18:59

Kaj ima natječaj za Apn?

SetH 12.11.2022. 20:26

Bude ih. Ja idem na njega. U 4mj. Ga bude

John Creasy 13.11.2022. 09:26

kvadrat mog stana me izašao 600eura prije 2g, kredit nikakav na 15g bez hipoteke bez APN govneta, starije naselje ali centar je grada, dosta trazena lokacija..

znam da je takvo tržište, ali plašim se tih cijena.. hrpa ljudi koje znam su pokupovali "elitne" kuće od po 120-130-150k eura (katnice, dvokatnice) plus što su morali dizati gotovinski kredit da namire razliku jer banka naravno ne procjenjuje kuću na vrijednost kojku prodavač traži - LOGIČNO

kuće iz snova, bez ulaganja.. eno jednom plijesan u garaži i jednom dijelu kuće, prešućeno totalno, sad nema za kosilicu a dvorište ogromno, a kredit na 30 godina.. a apn ne da prodaju 5godina..

ugl post za kurac, čisto malo kukam i razmišljam šta će biti dalje

SetH 21.11.2022. 19:29

Ako je previše offtopic neka mod briše. Kod izgradnje kuće (prizemnica, zidana, normalni krov), ključ u ruke za 1000e po m2 je previše?

mamutarka 21.11.2022. 19:38

rekao bih bagatela

OuttaControl 21.11.2022. 19:49

Da sam ima takvu ponudu sagradio bi kucu a ne kupio stan :D

SetH 21.11.2022. 19:51

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3639510)
Da sam ima takvu ponudu sagradio bi kucu a ne kupio stan :D

Radi se o okolici Zagreba. I druge ponude se bile oko te cijene.

9800pro 21.11.2022. 20:00

Ja sam prije pola godine dobio par ponuda za gradnju van zg, temelj i prizemlje, samo cigle i gornja deka, cca 450€/m2. Nema šanse da dobiješ u blizini ZG kuću ključ u ruke za oko 1000€/m2. Bilo bi lijepo ali gotovo nemoguće, pa svi bi gradili za te pare, ja prvi. Mi planiramo graditi cca 170m2 brutto, temelji su cca 200€/m2(katastrofa), visoko roh bau cca 700-900€/m2, kak naletiš, i onda uređenje...

SetH 21.11.2022. 20:03

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3639515)
Ja sam prije pola godine dobio par ponuda za gradnju van zg, temelj i prizemlje, samo cigle i gornja deka, cca 450€/m2. Nema šanse da dobiješ u blizini ZG kuću ključ u ruke za oko 1000€/m2. Bilo bi lijepo ali gotovo nemoguće, pa svi bi gradili za te pare, ja prvi. Mi planiramo graditi cca 170m2 brutto, temelji su cca 200€/m2(katastrofa), visoko roh bau cca 700-900€/m2, kak naletiš, i onda uređenje...

koja mi je svrha laganja? :D

Apacer ft Bozja 21.11.2022. 22:46

Sigurno da ne lažeš ali vjerojatno nisi upućen u definiciju pojma "ključ u ruke". Obrtnički, stolarski radovi, ugrađena keramika/parket, sanitarije, fasada, ne mogu pojmiti da to po današnjim cijenama stane u 1000 m2 bilo gdje skoro a kamoli u okolici Zagreba gdje ne postoji djelatnost u kojoj ne fali ljudi.

SetH 22.11.2022. 06:57

Citiraj:

Autor Apacer ft Bozja (Post 3639565)
Sigurno da ne lažeš ali vjerojatno nisi upućen u definiciju pojma "ključ u ruke". Obrtnički, stolarski radovi, ugrađena keramika/parket, sanitarije, fasada, ne mogu pojmiti da to po današnjim cijenama stane u 1000 m2 bilo gdje skoro a kamoli u okolici Zagreba gdje ne postoji djelatnost u kojoj ne fali ljudi.

Kriva ti je pretpostavka. Znaš što kažu za nju? :D Misliš da nisam niti jednom pročitao što znači "ključ u ruke" dok sam godinu dana papire rješavao?

adaksinjo 22.11.2022. 08:10

može li novi auto koštati x novaca? može.
može li novi auto koštati 10x novaca? može.

tako je i s kućom novogradnjom, ako se radi o jednostavnijem obliku katnice (visoka prizemnica, odnosno prizemlje+stambeno potkrovlje) s jednostavnim temeljima na ravnom terenu, bez podruma i dvostrešnim krovom i još ako projektant ne pretjera trostruko s armaturom kao što je kod nas čest slučaj... ako ne ideš na TP, rekuperaciju, podno grijanje i sve ostale stvari o kojima bi svakako trebalo voditi računa kod novogradnje i umjesto njih staviš recimo električne radijatore ili klime, budget stolariju, vodu, struju, žbukanje, glazuru, keramiku i unutarnju stolariju platiš nekom poznaniku u fušu, naravno bez pdva, a firma koja ti je stavila kuću pod krov pokrije papire za uporabnu dozvolu. sve što možeš i znaš odradiš sam (laminat, namještaj, gletanje, bojanje...), itekako se može sve skupa ugurati u koji god iznos si investitor zamisli.

prije bilo kakvih usporedbi treba jasno definirati ide li u računicu gradnje i cijena gradilišta, cijena projektne dokumentacije i svih priključaka ili ne jer to drastično mijenja priču.

ruki31 22.11.2022. 13:17

Citiraj:

Autor SetH (Post 3639506)
Ako je previše offtopic neka mod briše. Kod izgradnje kuće (prizemnica, zidana, normalni krov), ključ u ruke za 1000e po m2 je previše?

u današnje vrijeme ok cijena.
Ja prije 2 god kad sam tražio nitko nije htio raditi ključ u ruke pa sam onda roh bau uzeo, sve ostalo tražio sam. Ispadne na kraju jeftinije, ali vjerujem da bi se puno muka riješio da je sve radio jedan.

Sretno

Mommistake 22.11.2022. 13:32

Ključ u ruke kada su gotovi temelji ili temelji isto uključeni u cijenu?

Pa ja sam nedugo 120m2 roh bau dobio ponudu 84 000EUR. I to tamo prije 2 godine, kada cijene nisu bile tako lude. Ključ u ruke je onda, u okolici Varaždina bio 900+EUR. I tu ima još 30-40k EUR davanja za namještanje, stolariju unutra, pločice, parket itd. Znači prije 2 godine, VŽ, ključ u ruke bi bio Oko 900EUR/m2.

1000EUR/m2 danas mi se čini stvarno malo.

Ako je ovo realna cijena i stvarno je ključ u ruke, ti ćeš u okolici ZG kuću od 150m2 platiti 150k EUR, što je stvarno bagatela.

Pričao mi frend u Sesvetama gledao 2-3 kuće, 120 kvadrata po 200k. I to kuće stare više desetaka godina.

Sam Fischer 22.11.2022. 14:15

Uzeo sam upravo zemljište u Samoboru za gradnju kuće, i ovo što sam se ja uspio raspitati na par mjesta, gradnja (neka medium-high razina kvalitete) je 1200-1500€/m2...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:39.