PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Preporuka Banke (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212558)

franzD 25.12.2020. 21:46

Iz informativnog dokumenta o naknadama Supersmart HPB
https://i.postimg.cc/VL3k42s8/Screenshot-53.jpg
Ako imaš, vjerojatno imaš "greškom" jer nije dio službene ponude.
EDIT: E-račun vjerojatno nije trajni nalog/izravno terećenje. Pitanje je bilo o trajnom nalogu.

mann 25.12.2020. 22:09

Citiraj:

Autor franzD (Post 3475772)
Iz informativnog dokumenta o naknadama Supersmart HPB
https://i.postimg.cc/VL3k42s8/Screenshot-53.jpg
Ako imaš, vjerojatno imaš "greškom" jer nije dio službene ponude.
EDIT: E-račun vjerojatno nije trajni nalog/izravno terećenje. Pitanje je bilo o trajnom nalogu.

Eracun nije trajni nalog. Na slici gore ispod e-računa je opcija trajni nalog. Nemam trajnog ali u aplikaciji vidim da mogu ići na novi trajni nalog.

Sent using Tapatalk

Libertus 25.12.2020. 22:22

Citiraj:

Autor mann (Post 3475770)
Koristim eracun preko njih već dugo. Odmah do e-računa je e-trajni nalog. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a8846cafe9.jpg

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

I meni je dostupan, ali nisam nikad probao aktivirati.

mann 25.12.2020. 22:24

Ja probao maloprije na suprugu. Mogu, free je. Uglavnom ovo je e-trajni i ima ga u supersmartu. Oni što se naplaćuje je trajni koji se ugovara u poslovnici i pošti. Ovaj e-trajni mi prolazi bez ikakve naknade.

SEPA plaćanje se pak uopće ne ugovara u banci tako da mi to nije nikako jasno u gornjem postu?

Sent using Tapatalk

alengrosevic 26.12.2020. 00:46

hvala na odgovorima!

blue239 26.12.2020. 10:30

Da li je ovaj e-trajni nalog unutar Supersmart besplatan za ugovaranje, a izvrsenje se naplacuje po tarifi naknada ili...?

mann 26.12.2020. 14:50

Citiraj:

Autor blue239 (Post 3475874)
Da li je ovaj e-trajni nalog unutar Supersmart besplatan za ugovaranje, a izvrsenje se naplacuje po tarifi naknada ili...?

Pretpostavljam kako si rekao jer to je uobičajeno. Ja sam jučer išao ugovoriti sa mog na suprugin i nema naknade za zadavanje. Nisam čekao da mi prenese novce nego sam odmah otkazao.

Sent using Tapatalk

Astra 28.12.2020. 16:35

Dignuo bi kredit cca 70000 eura za adapataciju kuće i napravio ju za odmor/rent.
Gledao sam po nekim bankama i spreman sam dati hipoteku na tu kuću,procijenili su je na cca 100000 eura (službeni procjenitelj jedne banke) ali mi sve neki čudni uvjeti. Najviše me tlači taj namjenski/nenamjenski dio.
Dali vi imate neke preporuke?

Elven 28.12.2020. 16:41

Citiraj:

Autor Majkus (Post 3476772)
Dignuo bi kredit cca 70000 eura za adapataciju kuće i napravio ju za odmor/rent.
Gledao sam po nekim bankama i spreman sam dati hipoteku na tu kuću,procijenili su je na cca 100000 eura (službeni procjenitelj jedne banke) ali mi sve neki čudni uvjeti. Najviše me tlači taj namjenski/nenamjenski dio.

Najveći nenamjenski kredit koji možeš dići je 300,000kn.

Tako da 70,000€ zaboravi da će biti nenamjensko, s obećanjem "ja ću to uložiti u razvoj svoje kuće za rent".

Koliki omjer namjensko / nenamjensko ti nude u bankama u kojima si bio za sada?

Astra 28.12.2020. 16:47

U OTP 70/30 a u PBZ 50/50.
Nisam od onih koji svoje precjenjuju itd ali su mi ti uvjeti malo tupavi. Dakle da ni 50% njihove procjenjene vrijednosti nemožeš dobiti. Neću obečavati,moj je to interes i više mi paše cash lova nego preko računa ovako onako. Kako uopče ide s tim? uzmem ponudu u trgovini,idem u banku oni mi to plate i ja pokupim materijal? Kako se ta evidencija vodi? malo mi je to bezveze.

tomov 28.12.2020. 19:37

Citiraj:

Autor Majkus (Post 3476776)
U OTP 70/30 a u PBZ 50/50.
Nisam od onih koji svoje precjenjuju itd ali su mi ti uvjeti malo tupavi. Dakle da ni 50% njihove procjenjene vrijednosti nemožeš dobiti. Neću obečavati,moj je to interes i više mi paše cash lova nego preko računa ovako onako. Kako uopče ide s tim? uzmem ponudu u trgovini,idem u banku oni mi to plate i ja pokupim materijal? Kako se ta evidencija vodi? malo mi je to bezveze.

Pravila su takva. Ako ne odgovara imaš banderu i lokalnog pozajmljivača. Banke u Hrvatskoj rade što žele jer su ovog i zadnjih x guvernera narodne banke stavili sebi v žep...

Ziiky 29.12.2020. 03:54

Citiraj:

Autor Majkus (Post 3476772)

U hpb sam dizao namjenski kredit. Morao sam unaprijed ishodovati troskovnik na dogovoreni iznos, a osobni bankar mi je rekao da ih nakon plasiranja kredita ne interesira na sta cu trositi novac. Tako je i bilo.

Citiraj:

Autor Majkus (Post 3476776)
Neću obečavati,moj je to interes i više mi paše cash lova nego preko računa ovako onako. Kako uopče ide s tim? uzmem ponudu u trgovini,idem u banku oni mi to plate i ja pokupim materijal? Kako se ta evidencija vodi? malo mi je to bezveze.

Radi se troškovnik.
Meni je trebao biti izrađen od strane ovlaštenog arhitekta (ili inženjera graditeljstva) što znači da je isti upisan u Komoru arhitekata i ineženjera u graditeljstvu i posjeduje pečat s ovlaštenjem. Njemu okvirno kažeš koje ćeš zahvate raditi u kući, koje prostorije ćeš obuhvatiti, koju klasu opreme ćeš ugrađivati i do koje cifre ti treba troškovnik.
Onda ti on napravi čitabu u koju natrpa svega i svačega, udari pečat i to je to. Nosiš to u banku i to je pokriće za namjenski kredit/adaptacija i kupovina nekretnine. Bar je meni bio.
Kako sam kasnije trošio taj novac kredita, banku to nije zanimalo

Pomo 29.12.2020. 05:58

Mene su u Erste tražili troškovnik i račune do 50% ako se dobro sjećam. Ima već koja godina...

Astra 29.12.2020. 08:03

Znam,imam troškovnik od ovlaštene osobe i došlo nas je cca 100000 eura ali se moglo komotno i 20% manje,to smo tako zbog kredita.
Ja sam sve to dao u banku, i troškovnik i sve. i dobio sam odobrenje na nekih 450000 kn cca. Po mojim procjenama treba mi barem 500000 i tako da ću ić tražit još u neku banku uvjete njihove vidit. Taj namjenski dio tj preko računa mi ne paše,znate i sami kakvi su naši meštri kad im spominješ račun,preko računa itd.
Kad sam npr kupovao stan niš me nisu pitali,doslovno u tri puta sam sve sredio. cca 20000 eura svojih novaca sam dao i još 50000 sam dobio bez problema,naravno hipoteka na stan,ali sjećam se da se nisam previše mučio. Sad s ovom adaptacijom kuće koja je iskreno procjenjena na više nego sam mislio (od njihovog ovlaštenog procjenitelja) ima 100 problema,pitanja potpitanja.

mamikulcic 29.12.2020. 08:18

Ja sam uzimao adaptacijski u Zabi, 30% sam morao pravdati računima što mi također nije baš pasalo...

Astra 29.12.2020. 19:09

Eto mene s novosti, u HPB 40/60 u omjeru za namjenski i nenamjenski dio (40% casha na račun) uz 3% kamate.
Ne pomaže mi ni relativno normalna prijavljena plaća za naše prilike. Izgleda da nije povoljno doba za dizanje krede. Ne znam,krivo vrijeme.

spawn 30.12.2020. 14:56

Prošla su vremena brzih i lakih kredita. Obnovit će se naravno ali uz ogroman pad prihoda cijele države bez obzira jel javni/privatni sektor,banke ne zele riskirati gubitke,moratorije, padove vrijednosti nekretnina pod hipotekom itd. Malo će se morati čekati na normalizaciju. Mi smo i u najboljim vremenima bili zemlja visokog rizika a kamoli sada.

Lewis 30.12.2020. 14:58

Malo je cudno (s obzirom da je HNB zabranio bankama isplatu dividende ove godine) jer banke imaju viska love ali ocito nezele vise riskirati kao prije ili cekaju nagodinu i nadaju se duploj isplati dividende investitorima.

tomov 30.12.2020. 15:09

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3477340)
Malo je cudno (s obzirom da je HNB zabranio bankama isplatu dividende ove godine) jer banke imaju viska love ali ocito nezele vise riskirati kao prije ili cekaju nagodinu i nadaju se duploj isplati dividende investitorima.

Blokirali su im jer im se valja plaćanje štete za kredite u CHF + ostali detalji koji nisu za medije...

Lewis 30.12.2020. 15:12

Citiraj:

Autor tomov (Post 3477343)
Blokirali su im jer im se valja plaćanje štete za kredite u CHF + ostali detalji koji nisu za medije...

Sluzbeni razlog je bio Pandemija/otkazi/ocuvanje radna mjesta/odgode kredita-rata.......

Sto se tice tih tuzbi za CHF velike banke imaju rezervacije za to odavno.

johnsmith 05.01.2021. 11:20

Ne znam koliko brzo se šire vijesti ali Telekom Bankarstvo umire s 01.03.2021. :D Uzeo čisto iz protesta, nije mi se išlo na 30kn paket u Zabi s manje benefita nego 15kn TB... :)

Ima koga u istoj situaciji? Kam se isplati pobjeći? :D

Lewis 05.01.2021. 11:21

Uff pa dugo je trajalo, godinu, dvije ?

johnsmith 05.01.2021. 11:24

1.5G cca, kraj kolovoza 2019 afaik

Garro 05.01.2021. 11:25

Žena mi ima TB, vratiti će se na mZABA-a Aktivni platni asistent. Prvih 6 mjeseci je besplatno, a onda ćemo na ljeto vidjeti da li postoji neka bolja opcija.

Inače, TB je bila čisto pristojna usluga za normalnu cijenu za Magenta 1 korisnike.

johnsmith 05.01.2021. 12:00

Očito neke face rade u ZABI - prije sam imao moderan platni asistent (20kn cijena i ne znam 2 racuna i 5 placanja i 10k minusa ugrubo). Onda su to ukidali i napravili aktivan platni asistent (isto 2 racuna 5 placanja 10k minus za 30kn). U medjuvremenu je uletio TB s 10-20kn ovisno kaj imas kod HT a dobis 3 racuna 15k minus i 10 placanja ... :D

Thonchek27 11.01.2021. 14:40

Imam pitanje oko nenamjenskih kredita, te iskustva ako ste ih uzimali nedavno, te u kojoj banci? Ja sam prošle godine otvorio obrt, te uspoređujem ponudu nenamjenskih kredita u HR na mojem bankaru. Sve mi više manje izgleda isto što se uvjeta tiče, ali zanimljivo je da me je PBZ odbio (iako imam poslovni račun tamo) radi toga što sam tek počeo poslovati.

Imate li kakve ideje i savjete?

Sonim 12.01.2021. 20:03

Citiraj:

Autor Thonchek27 (Post 3481300)
Imam pitanje oko nenamjenskih kredita, te iskustva ako ste ih uzimali nedavno, te u kojoj banci? Ja sam prošle godine otvorio obrt, te uspoređujem ponudu nenamjenskih kredita u HR na mojem bankaru. Sve mi više manje izgleda isto što se uvjeta tiče, ali zanimljivo je da me je PBZ odbio (iako imam poslovni račun tamo) radi toga što sam tek počeo poslovati.

Imate li kakve ideje i savjete?

Mislim da su ovo krivi podaci na moj bankar. Pogotovo mi je sumnjivo za pbz, a i za ostale nisu isti podaci kao i na webu.
Rađe ovdje pogledaj
https://www.hnb.hr/informativna-list...ta-potrosacima
A najbolje je obići poslovnice i probati nešto dogovoriti.
Drugi problem ti je kaj ti banke nisu baš naklonjene samo zaposlenim obrtnicima. Poznato je da je tada teže dobiti kredit.

Pentel33 22.01.2021. 10:23

Pitanje, ako na debitnoj kartici piše da vrijedi do 02/21, da li to znači da vrijedi još cijeli drugi mjesec ili do kraja prvog mjeseca?
Hvala

dadoremix 22.01.2021. 10:28

cijeli drugi mjesec

Pentel33 26.01.2021. 19:14

Evo samo da javim da ipak ne vrijedi cijeli drugi mjesec.
Sad sam dobio sms od banke da mi kartica od sutra (27.01.) više neće važiti i da još uvijek nisam podignuo novu (iako nisam ni dobio nikakvu obavijest da podignem novu).
Dakle, čak niti do kraja 1. mjeseca ne vrijedi, a na njoj piše 02/21.
Svašta.

prileee 26.01.2021. 19:29

Pa ne kuzin, nisi dobio novu karticu doma na postu ili obavijest za novu? Obicno banka posalje novu karticu kada istice stara, kratko vremena prije. Ocito se kod tebe negdje pogubila obavijest ili kartica.

Pentel33 26.01.2021. 19:34

Nisam ništa dobio, i ja sam očekivao obavijest da dođem po novu ali ništa.
Tek evo danas sms u kojem kažu da još uvijek nisam podignuo novu karticu i da ova prestaje važiti.
Radi se o debitnoj kartici tekućeg računa i mislim da te kartice na šalju poštom, baš se mora ići po njih.
Valjda žele da mi tamo u banci uzmu još osobnih podataka i možda ponude neki kredit.

Imam također i kreditnu karticu druge banke, koja isto ističe 02/21, ali nju sam dobio poštom prije par tjedana.
Prvo dođe pin, pa onda kartica.

Očito svaka banka vodi neku svoju politiku, a možda ovisi i o vrsti kartice.

coconut 27.01.2021. 06:39

Danima tražim PBZ karticu i ne mogu je naći. Odem jučer u banku da pitam jesu li je slučajno našli u bankomatu ispred poslovnice. Traži žena po kutijama i nigdje nema. Nazove centralu u Rijeci i oni potvrde da je kod njih i da je nađena 13.01. Sada će je poslati nazad u lokalnu polsovnicu da je mogu podignuti.
Dakle, 14 dana je kartica u banci, a da me nitko nije obavijestio o tome. Njihov sam klijent već milijun godina i imaju sve moje podatke u bazi (izvode dobijam mailom). Hrkljuš!

buljaka 27.01.2021. 07:13

Citiraj:

Autor Pentel33 (Post 3486685)
Evo samo da javim da ipak ne vrijedi cijeli drugi mjesec.
Sad sam dobio sms od banke da mi kartica od sutra (27.01.) više neće važiti i da još uvijek nisam podignuo novu (iako nisam ni dobio nikakvu obavijest da podignem novu).
Dakle, čak niti do kraja 1. mjeseca ne vrijedi, a na njoj piše 02/21.
Svašta.

U PBZ sam 20 godina i redovito dobijem SMS cca 15 do 20 dana prije isteka da pokupim novu karticu.

Šogor mi radi u PBZ i baš sam išao vidjeti sa njim da li se nešto mijenjalo i kaže da nije i da još uvijek vrijedi do kraja mj koji je naznačen na kartici..

Da nisi ti nešto krivo razumio taj SMS?

13. Trajanje Okvirnog ugovora, obnavljanje Kartice

Kartica se izdaje i glasi na ime Korisnika, s rokom valjanosti naznačenim na prednjoj strani Kartice. Kartica je valjana do zadnjeg dana mjeseca naznačenog na Kartici. Prije isteka roka valjanosti postojeće Kartice,
PBZ Card će izdati novu Karticu s novom Personaliziranom sigurnosnom
vjerodajnicom (novim rokom valjanosti i kontrolnim brojem).

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Pentel33 27.01.2021. 09:35

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3486791)
Da nisi ti nešto krivo razumio taj SMS?

Pa nema se tu nešto krivo razumijeti:
https://abload.de/img/screenshot_20210127-0hyjzn.jpg

I meni je logično da ako piše na kartici 02/21 da vrijedi do kraja 2. mjeseca, a ne do 27.01., ne znam samo odakle im taj datum i otkad se trajanje označava baš točno u dan.
Kad budem išao po novu baš ću pitati.

buljaka 27.01.2021. 09:42

Citiraj:

Autor Pentel33 (Post 3486820)
Pa nema se tu nešto krivo razumijeti:

https://abload.de/img/screenshot_20210127-0hyjzn.jpg

I meni je logično da ako piše na kartici 02/21 da vrijedi do kraja 2. mjeseca, a ne do 27.01., ne znam samo odakle im taj datum i otkad se trajanje označava baš točno u dan.

Kad budem išao po novu baš ću pitati.

Čudno 😂

Meni se sve cini da je ovo neka greška i da je to sistem trebao poslati 27.2

Onda sve ima smisla jer je to dan prije kraja mjeseca.

Baš javi šta su ti rekli.

aski 28.01.2021. 07:08

Da ne mijenjaju kartice skroz?

Erste je lani mijenjao Maestro u Visu i u 4. mjesecu mi je izdana nova. Stara je trebala isteći tek u 9. mjesecu, ali je po obavijesti koliko se sjećam, vrijedila još neko vrijeme, a po aktivaciji nove, naravno, nije više vrijedila.

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Pentel33 28.01.2021. 20:56

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3486821)
Meni se sve cini da je ovo neka greška i da je to sistem trebao poslati 27.2

Bio si u pravu, radi se o grešci i tu poruka sam trebao primiti 27.02.
Pokupio sam danas novu tako da ne znam jel bi stara još radila do kraja 2. mjeseca kako i treba biti ili bi ju radi pogreške sistem blokirao, ali to sad nije ni bitno.

buljaka 28.01.2021. 21:01

Citiraj:

Autor Pentel33 (Post 3487388)
Bio si u pravu, radi se o grešci i tu poruka sam trebao primiti 27.02.
Pokupio sam danas novu tako da ne znam jel bi stara još radila do kraja 2. mjeseca kako i treba biti ili bi ju radi pogreške sistem blokirao, ali to sad nije ni bitno.

Hehe , Y2K21 bug 😂

Bitno da znamo da je sve po starom sa datumima.

TomG 30.01.2021. 09:04

Ima li netko problema sa addiko bankom tj njihovom aplikacijom? Usao sam na androidu skinuo najnoviju app i na iosu i nikako mi ne prikazuje potpuni menu,sve uredno aktivirano na dva uredaja.. Imam tecajnu listu, mtoken,poslovnice i bankomati, Postavke i kontakt. To je to. :/ Hvala. Oni stalno kazu ne valja uredaj pih

Edit: pricao sam sa valjda 10 ljudi u zadnjih mj dva i sad su skuzili da je tati ta usluga bila deaktivirana.. i to nitko naravno tamo nije skuzio... Hvala

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:49.