PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Nikky 12.12.2014. 20:36

Ah, na žalost to znamo, uzmi u obzir i model nasljednik DS215j
http://www.computeruniverse.net/en/p...ion-ds215j.asp
http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=15760

RaneZ 13.12.2014. 00:45

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2704182)

sorry ali 200 kn ne opravdava razliku u garanciji ako se sto dogodi..tako da nista od "jeftinije je vani"... i tek sad vidio, 31 euro za dispatch to croatia :D haha...

sam paket da posaljem od 2.5kg u njemačku i slično je 20tak eura a da ne pricam o vremenu...sto je danas novac. doslovce. :kafa:

Nikky 13.12.2014. 13:42

Da ne spamamo temu, u ovom slučaju se ne isplati dok u nekom drugom razlika zna biti do x puta.

RaneZ 17.12.2014. 09:58

Par pitanja za Synology ekipu posto sam friski :

1. Ako piknem supported wifi dongle, moze li se preko Syna na internet ? Da zaobidjem Amisiov wifi na ruteru...

2. kako je moguce da su dva kompa i xbox na 1000mbs a iMac na 10 na istom gigabitnom ruteru ? Kabel ?

3. Popizdio sam sa home i homes forama, izbrisao sve i napravio svoj folder. Ne koristim usere. To ok ? :) citao sam po syn forumu ali mrzim sto vidi duple foldere iako kao ne duplicira...

4. Jel moguce koristit usb hub iza na ds215j ? Spojio bi par periferija podrzanih..

Hvala !

1v@n 17.12.2014. 10:20

1. Može, ali imaš 2 liste WiFi adaptera. Jedna je da spojiš samo Synology na net, a druga je da Synology pretvoriš u WiFi hotspot.
Jedini dostupan kod nas, a da je normalne cijene, za drugu namjenu je TP-Linkov TL-WN722N. Nekih 70-ak kn košta.

2. Kabel

3. Ne bih znao, koristim samo Admin usera i nešto svojih foldera, ostalo nisam dirao.

4. Službeno, hubovi nisu podržani

RaneZ 17.12.2014. 10:29

Hvala Ivane !!

Ma ima ih jos, jucer sam proguglo pol hrvatske i interwebza :D
Ima i Asus USB-N13 i onaj "bolji" dualband USB-N53 (conrad ih ima)..

Ali NIGDJE na synology forumu ne mogu naci DAL TO STVARNO RADI. Jel to tako velika stvar ? zar nitko to nije probao ? Znaci, "samo" hocu pretvorit Syn u hotspot i da preko njega idem na net. (I naravno, zamjenim sadasnji b/g sa N-om ili jos bolje 5ghz kako sam imao do sada po stanu povuceno...)...

Mislis da ima nekih prebrikavanja (bridge-anja wifi i LANa =) ili bi trebalo raditi, smao tako out of the box :) ?

1v@n 17.12.2014. 10:34

Znam, no oba su skuplja od TP-Linka i nemaju odvojive antene.

Eto, ja ti imam napravljen hotspot na taj način, i sve radi savršeno.

RaneZ 17.12.2014. 10:42

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2706199)
Znam, no oba su skuplja od TP-Linka i nemaju odvojive antene. Eto, ja ti imam napravljen hotspot na taj način, i sve radi savršeno.

Hvala jos jednom. Odoh u nabavku dongle-a :P :chears: :chears: :chears:

1v@n 17.12.2014. 10:46

Uzmi si i neki kratki produžni USB kabel ili USB postolje za adapter. Taman je dovoljno debel da blokira drugi USB port na Synologyu.

mrgud1 19.12.2014. 22:22

Pozdrav svima
Nov u ovoj temi pa molim pomoc oko odabira diska, koji bi služio večinom za dijeljenje video sadržaja.Dajte podijelite iskustva koji diskovi imaju kvalitetne media servere koji nemaju problema sa titlovima .
može nešto iz nižeg cjenovnog ranga tipa dlink 320, wd mybook..

...Tihomir... 26.12.2014. 15:14

Pročitao sam cijelu temu, najvjerovatnije ću uzeti synology 414j. Imam jedan wd red 3tb i uzeo bih još 2 u raid 5 ili syno hibridni raid (ima li razlike u stabilnosti raid polja?) Ako kasnije kupim 4 disk mogu li ga dodati i proširiti prostor sa 6 na 9 TB bez gubitka podataka? Ili recimo preći sa raid 5 na raid 6 pa povećati sigurnost?

Za one koji su isprobali dvb-t dongle i snimanje, može li se snimak puštati na bilo kojem uređaju, računalu ili ima nekakvu zaštitu? Htio bih da snimak mogu odnijeti na drugu lokaciju i tamo pogledati.

Sretan Božić svima!

1v@n 26.12.2014. 16:12

Imam dvb-t dongle i nekim čudom je stream, a i snimanje prestalo raditi s novim updateom sustava. Sad čekam da mi se support opet javi jer ni nakon updatea Video Stationa, stvar ne radi. Koliko sam vidio, nikakve zaštite nema, video file kao i svaki drugi.

EDIT: Našao rješenje da stavljanje stare verzije Video Stationa rješava problem, pa krećem s testiranjem toga, bar dok ne izađe službeni update.

Više o problemu:
https://forum.synology.com/enu/viewt...?f=222&t=94692

1v@n 27.12.2014. 12:40

Mali update:

Stavljanje starije verzije funkcionira, gledanje i snimanje nakon toga funkcionira savršeno.

Snimke su u MPEG-TS formatu (ekstenzija .ts) i najnormalnije se čitaju na drugim računalima.
http://postimg.org/image/d8lwoopqd/

...Tihomir... 27.12.2014. 15:21

hvala 1v@ne!

FitzTN 28.12.2014. 20:35

Mogu li se na Synologyju (npr. DS214) postaviti određeni permissionsi na foldere?

Na primjer, na dijelu diska su podaci za posao i njima mogu pristupiti svi korisnici iz mreže (windows) kao da se nalaze u sharanom folderu ili disku bez upisa username/passworda, a na drugom dijelu diska su serije za koje treba username i password? Bilo bi super da tom folderu može pristupiti WD TV Live player i drugi mrežni playeri.

Koliko sam Googlao, naravno da se to može, ali volio bi čuti kako to funkcionira u praksi? :)

jurbAs 28.12.2014. 21:05

savrseno radi u praksi mozes sve namjestit kako hoces imas group i user i svakoj grupi ili useru mozes odrediti kojem shared folderu smije i moze pristupiti. Mozes i sakriti foldere od drugih usera da ih ne vide ako se spoje na sam synology opcija koliko hoces. Malo se trebas poigrat i vidjeti sto ti treba a sto ne. Za wdtv moras mu dodjeliti admin ovlasti za foldere di zelis da pritupa znaci read/write. Jer on ima svoj folder gdje zapisuje sto si pogledao i gdje se nastavlja koja epizoda serije ili filma.

1v@n 28.12.2014. 22:17

Pazi samo na jednu stvar. Njegove defaultne foldere (Photos, Music, Videos...) vidi apsolutno svaki korisnik mreže na koju je spojen, i to ne možeš nikako promijeniti, bez obzira kakve permissionse stavio. Pazi zato da za bitne stvari napraviš poseban folder i njemu staviš permissionse.

Možda se to s nekim novijim updatima i riješilo, ali znam da je prije nekih 2-3 mjeseca još uvijek na taj način funkcioniralo.

Mikeyy 28.12.2014. 22:37

Kako koristite svoj Synology?
Ja sam neki dan otkrio Syno Community i preko njega instalirao Subliminal (automatsko traženje titlova za filmove/serije). Danas sam ga napokon uspio podesiti i uspio je pronaći titlove za dosta stvari!
Osim toga, tek neki dan (nakon 1,5 godinu korištenja synologya) sam otkio da preo DS Download aplikacije mogu pretraživati torrente i odmah pokrenuti skidanje. Odlično, ne moram paliti kompjuter da bi se spojio i dodao torrent, niti preko mobilnog preglednika tražiti.

TV dongle mi još nije proradio kako treba. Radi jedino na Video Station i to više neradi nego radi, EPG ne postoji. Drugi TV programi koje sam isprobao, ne mogu uopće očitati dongle iako je jedan od podržanih. Pošto dongle ne mogu do kraja utaknuti u DS (zbog širine i izbočine na DS), pretpostavljam da bi to mogao biti problem, pa sam naručio ovo: http://goo.gl/Ixw1t3
Odmah da ima i dodatno struje, da nebi bilo nismo znali. :) Uglavnom, za TV sam razočaran, ali možda je i mojoj krivicom.

Pristup izvana se ne mora puno spominjati, to je vrhunsko.

Imate li još kakvih zanimljivih aplikacija za DS?

FitzTN 30.12.2014. 23:29

OK, hvala :)
Za ove "osnovne" foldere nema brige, nikad tako nešto nisam koristio :D

Evo nabavljen i osnovno namješten ds214.

Nisam nigdje naišao na foldere photos, music, videos. Možda to dolazi s photo, video, audio stationom koje nisam instalirao :D.

Zamjerka za sad: ventilator proizvodi zvukove ko da hladi već 10 godina neprestano. Takvo roštanje nisam očekivao :/

Lewis 30.12.2014. 23:38

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2712295)
Zamjerka za sad: ventilator proizvodi zvukove ko da hladi već 10 godina neprestano. Takvo roštanje nisam očekivao :/

Stavi ga na quiet mode

FitzTN 31.12.2014. 07:58

To je po defaultu uključeno, ali ds214 ima postavku da nikad ne gasi ventilator.
To se da nekako riješit kopanjem po nekim fajlovima, ali vidjet ću koliko će to smetat kad ga stavim tamo gdje mislim :D.

RaneZ 31.12.2014. 14:58

215j necujan. Cak je i u nekom ultra necujnom modu. tj. gasi vent kad ne treba...

FitzTN 01.01.2015. 22:10

Evo, osnove namještene :) Još da smislim kako postavit foldere i dozvole i može se u rad :D.

To što se ventilatori čuju ne smeta nikako jer ima svoje skrovito mjesto :D.

Nije mi jasno što se događa s diskovima. Namještena je hibernacija diskova nakon neaktivnosti od 10 min i oni se isključe što je OK. Ono što je problem je što se oni bez ikakvog povoda sami od sebe uključe nakon nekog vremena, nemam pojma šta rade i onda se stanica opet isključi. To mi je potpuno besmisleno, rađe da rade diskovi 8-24h nego da se pale-gase po cijeli dan.

Od programa je instaliran samo Antivirus Essential, ali je po logu totalno neaktivan. Ni druga računala ne pristupaju (ili barem ne bi trebala) diskstationu :(.

Kako ga koristim i kao print server, suludo mi je da se iz hibernacije budi i pali diskove kako bi nešto isprintao. To su po meni morali bolje riješit, jer što diskovi imaju veze s print jobom, a uređaj ima RAM.

RaneZ 01.01.2015. 22:58

Dal vi namjestite da vam se gasi disktation po noci ? Cisto me zanima dal da to radim ili je bolje da dela 0-24h ko i do sad :)

Ne znam koje diskove imas unutra, ali mislim da se meni ni ne stave u hibernaciju (iako ih ne cujem, vidim da lampice trepere) :/

Mikeyy 02.01.2015. 17:08

Kod mene je namješten da se gasi čim nema neko vrijeme aktivnosti, bilo noć ili dan.

RaneZ 02.01.2015. 22:06

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 2713253)
Kod mene je namješten da se gasi čim nema neko vrijeme aktivnosti, bilo noć ili dan.

Skroz ? Power off ? Kak to narihtam ? imam samo schedule pwer off...

rendula 04.01.2015. 15:32

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2710443)
Mali update:

Stavljanje starije verzije funkcionira, gledanje i snimanje nakon toga funkcionira savršeno.

Snimke su u MPEG-TS formatu (ekstenzija .ts) i najnormalnije se čitaju na drugim računalima.
http://postimg.org/image/d8lwoopqd/

Moze malo detalja o tome kako si slozio sve to? DVBLink koristis ili?
I kako funkcionira sve to skupa, dvb-t stream?

Hvala!

1v@n 04.01.2015. 15:57

Iz nekog nepoznatog razloga DVBLink ni ne radi. Instaliran je, ali ne mogu otvoriti konfiguraciju. Video Station instaliraš, staviš da skenira kanale i koristiš. Nema neke mudrosti. Naravno, samo jedan kanal možeš streamati. Možeš gledati direktno u novom prozoru koji ti otvori ili uzeti link i ubaciti ga u VLC ili što već koristiš.

buljo 10.01.2015. 00:41

Pitanjce:
NAS je spojen sa telkom, pokrenem dlna, stavim film i radi. Želim na daljincu od telke uključit titl koji ima isti naziv kao film i nula bodova, prije sam probao sa stikom i radi najnormalnije. Čitao sam da navodno preko dlna ne idu titlovi pa me zanima jel to istina?
Mogao bi to sve preko kompa ali onda se gubi poanta NASa i telke...

fanATIk 10.01.2015. 01:22

Isti problem i kod mene. A i u uputama od tv-a piše da prek DLNA ne idu titlovi. A meni čak i masu filmova (manje više oveći mkv fajlovi) ne želi reproducirat prek DLNA dok prek stika čita ama baš sve.

buljo 10.01.2015. 01:36

Znači dlna je jedan veliki crap :D

Lewis 10.01.2015. 01:53

Kolko se ja sjecam DLNA ne podrzava titlove opcenito

the.elles.d 10.01.2015. 12:31

Titlovi rade preko DLNA, samo treba imati TV koji to podržava.
Ili prekodirajte video i direktno u njega zapecite titlove :)

fanATIk 10.01.2015. 13:11

Ma ako ti tv ima u appsima dostupan plex, onda se možda da iskemijat. Al to obično ima samsung, a sony mislim da može prek opera appsa instalirat plex. Ali opet, ima ljudi kojima titlovi ne rade ni prek plexa. Tak da je integriranje tiltlova rješenje. Mada, brže stavim film na stik nego da se zajebavam s integriranjem.

the.elles.d 10.01.2015. 13:19

Mislim da je još jednostavnije muksati titlove u konteiner filma - mkv, mp4,...

doublev 10.01.2015. 20:15

Plex je rijesenje samo treba imati titl u dobrom formatu... Meni na Plexu sve radi odlicno.

fanATIk 11.01.2015. 11:29

Samo što svi televizori ne mogu instalirat plex. A ako ne mogu instalirat plex na tv nego samo vučem s plex media servera kojeg tv vidi, opet nemam titlove. Pokušao sve živo i neživo.

Mikeyy 11.01.2015. 11:35

Jel pod DLNA mislite na onaj media server na Synology ili?

buljo 11.01.2015. 11:50

Njega treba instalirat da bi tv vidio NAS, i to onda ide preko tog famoznog DLNA.

Veky.VGW 11.01.2015. 14:16

Bok ekipa, planiram kupiti neki Synology NAS. Da li mi je dovoljan osnovni model DS115j ili da uzmem neki SOHO model? Gledao sam, osnovni SOHO modeli imaju jaci CPU i vise memorije... Inace mi treba samo osnovni mrezni disk i skidanje torrenta, ne trebam nikakve perverzije :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:50.