PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Hi-Fi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=101271)

bego2 02.07.2008. 14:34

Citiraj:

Autor Fleks (Post 1074151)
Visaton fullrange, vec ih imam doma.

Ma kutije nije mudrost napravit, al ja ocu crni glossy finish, a to je kitanja i brusenja temeljne u tri krasne. Pa na onim malim kutijama sam hitio valjda 20 ruku kita i 5 ruku temeljne, a potrsio 5 kvadratnih metara brusnog papira. Tek sam onda recimo dobio nesto sto je glatko i sto se moze potencialno nazvat glossy....

za takve stvari kupujes onaj stroj i posebne papire koje se stavljaju na njega (vrti se ko lud) i napravis za par mi ono što bi radio
sata ručno :)

mislis na piano finish, kao ovo
http://www.dreamacoustics.com/produc...7/Dream-77.jpg

Gabre 02.07.2008. 14:43

Citiraj:

Autor Fleks (Post 1074151)
Visaton fullrange, vec ih imam doma.

Ma kutije nije mudrost napravit, al ja ocu crni glossy finish, a to je kitanja i brusenja temeljne u tri krasne. Pa na onim malim kutijama sam hitio valjda 20 ruku kita i 5 ruku temeljne, a potrsio 5 kvadratnih metara brusnog papira. Tek sam onda recimo dobio nesto sto je glatko i sto se moze potencialno nazvat glossy....

fleks, ono JE mudrost napravit, i odmah ću ti reć da je u kućnoj radinosti na balkonu NEMOGUĆE NAPRAVIT.

i da, piano finish kod kuće napravit, lol. ovdje neki ljudi stvarno ne znaju o čemu pričaju.

crnios 02.07.2008. 15:02

pozz,

Razmisljam o nekom, malo boljem, kucnom kinu (nemojte me jako popljuvati).

Malo sam surfao i ovo mi se cini OK:

BLU RAY DVD player Sony BDPS300B, 24p True Cinema, Bravia Theatre Sync, MP3, 192 kHz/24 bita 1999.00
Zvučnici Focal JMlab Sib XXL, 2-sistemski, samostojeći, 120W, 55 Hz - 35 kHz 2199.00
Zvučnici - komplet Focal JMlab PACK Sib 5.1, 5 x Sib 75W + aktivni subwoofer Cub2 150W 3498.98
Sony STR-DA1200ES B 2999.00 kn

Ni ja bas nisam ljubitelj Sony-a ali za ES seriju sam cuo da je dobra...
Jel ima smisla sto mjenjati ili je ovo OK?
Cijena cijelog sustava bi trebala biti 10000kn+-10%

bego2 03.07.2008. 03:05

zašto 5.1 sistem + jos dva zvučnika?

inace fokal ko fokal, ili ga kupis ili skupljaš pare pa kupis, moras ga voljeti :D

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1074569)
fleks, ono JE mudrost napravit, i odmah ću ti reć da je u kućnoj radinosti na balkonu NEMOGUĆE NAPRAVIT.

i da, piano finish kod kuće napravit, lol. ovdje neki ljudi stvarno ne znaju o čemu pričaju.

može se može itekako :)

samo na balkonu ne :p

tor 03.07.2008. 07:39

bego i thedream - koristite opciju edit, nemojte postati dva puta za redom.

Fleks 03.07.2008. 08:01

Citiraj:

Autor tor (Post 1075242)
bego i thedream - koristite opciju edit, nemojte postati dva puta za redom.

Vec sam pomislio da tor trazi savjet za kupnju HIFIa :D

Nego ljudi ovaj Troels Gravesen ima jos gro dobrih projekata...

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm

http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm poznato? :D

srale7 03.07.2008. 19:08

Sonus Faber Cremona Elipse wannabe..

syss 03.07.2008. 20:45

Poor Man's Strad sa 6 seas drivera, zračnim špulama, mkp kondovima i mox otporima. neš' ti poor man... :D

Fleks 03.07.2008. 22:05

Citiraj:

Autor syss (Post 1075898)
Poor Man's Strad sa 6 seas drivera, zračnim špulama, mkp kondovima i mox otporima. neš' ti poor man... :D

Pa cuj u odnosu kolko kosta ''orginal'', jel, je stvarno sirotinjski :D:D

srale7 04.07.2008. 00:45

ja sam slusao te orginale i stvarno su bili predobri, iako mislim da ni ovo nije daleko..

Fleks 04.07.2008. 00:47

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1076125)
ja sam slusao te orginale i stvarno su bili predobri, iako mislim da ni ovo nije daleko..

ha cuj citajuci pisanje tog covjeka, mozda je cak i bolje od orginala (nebi bilo prvi put) .

srale7 04.07.2008. 01:09

ha, svaki cigo svoga konja hvali.. Znam koja je filozofija DIY-a.. ali cisto sumnjam..

bego2 05.07.2008. 17:24

Nije uvijek tako. :D

Normalno da će hvalit nesto što su sami napravili :)

Fleks 05.07.2008. 17:47

Mislim diy moze fakat bit ok, al to kosta vise nego kupovina gotovog.

Recimo cifra 2500kn. Za 2500kn _nemozes_ slozit zvucnik koj svira ko zvucnika kupljen za 2500kn.

Mozes slozit nesto sto svira lijepo i tebi moze bit drago, al to nije to.

Jos kad uzmes u obzir da je masa HR DIYanja uprincipu grumfanje da se za kikiriki slozi HiFi sve pada u vodu...

Al tu sad dolazi druga strana medalje. DIY koj kosta +1k€ u djelovima je vec druga prica. Tu se vec i kod sonusa opako opako placa ime i prestige luxury, a tu mislim da se moze vec nadhebat brand.

Gabre 06.07.2008. 00:24

DIY pretstavlja hobi, a ne način uštede kod kupnje komponenti..

i daleko od toga da je jeftino, a da ne govorim o potrebnom znanju, alatu, prostoru za izradu...
i na kraju krajeva, ptanje što ćeš dobit...

syss 06.07.2008. 21:42

predstavlja uštedu onog trena kada napraviš dobar projekt koji nadsvira komercijalnog pandana za iste pare ;)

morph 06.07.2008. 21:43

Citiraj:

Autor syss (Post 1078529)
predstavlja uštedu onog trena kada napraviš dobar projekt koji nadsvira komercijalnog pandana za iste pare ;)

Samo u racunicu treba ubaciti i utroseno vrijeme.:)

Fleks 06.07.2008. 21:51

Citiraj:

Autor morph (Post 1078531)
Samo u racunicu treba ubaciti i utroseno vrijeme.:)

a moj sat kosta 200kn, pa ti vidi :D:D

Juan 06.07.2008. 22:51

Citiraj:

Autor Fleks (Post 1077491)
Mislim diy moze fakat bit ok, al to kosta vise nego kupovina gotovog.

Recimo cifra 2500kn. Za 2500kn _nemozes_ slozit zvucnik koj svira ko zvucnika kupljen za 2500kn.

Mozes slozit nesto sto svira lijepo i tebi moze bit drago, al to nije to.

Jos kad uzmes u obzir da je masa HR DIYanja uprincipu grumfanje da se za kikiriki slozi HiFi sve pada u vodu...

Al tu sad dolazi druga strana medalje. DIY koj kosta +1k€ u djelovima je vec druga prica. Tu se vec i kod sonusa opako opako placa ime i prestige luxury, a tu mislim da se moze vec nadhebat brand.

Baš i ne!

newalss 07.07.2008. 00:39

Slažem se s Juanom.
Argumenti? Ma treba poslušati a ne prditi u prašinu...
Visaton samogradnja koju sam prodavao ovdje za 1100 kn je jedva prodana jer većina ne želi slušati muziku nego čitati etikete na škatuljama.

bego2 07.07.2008. 03:23

kak da ne fleks :D pogledaj samo Techno pojačalo od Bore Omege čija izgradnja kosta cca 5k kn ako se ne varam a gazi sva pojačala do 10k em zvukom, em snagom a tek kvalitetom. :)

ljepse mi je nekako napravit nego kupovat..ti fleks...vec dva nedovršena projekta...nest ti bit diyer :D

Fleks 07.07.2008. 06:04

A sad.

Ima DIYera koji stvarno nesto ljepo naprave, evo od newalsa zvucnici su prekrasni, al 99% diya je uprincipu neko klepanja za kikiriki i tu sve, imho, pada u vodu.

Mislim bego evo ti si prvi primjer. Pa na sto to sve lici? A ulupo si tolko para da si mogao kupiti stereo pojacalo i dva zvucnika da se smrznes. Jel istina?

napisao sam (malo karikirano) da diy di se ima budgeta i di je netko ko ima alat/mogucnosti/znanje moze cuda napravit, al vecina onoga sto sam cuo / vidio je goli quratz.

I mislim da u nekoj bugdet klasi do 5k-6k kn (sto vecina nas tako kupuje i imho to je neka ''normalna'' klasa di ne placas kablove od platine i kutije od mahagonija) bas sa diyanjem i neces napraviti nesto, pogotovo ako nemas neko masno iskustvo i jos vise vremena na bacanje.

Juan 07.07.2008. 10:39

Citiraj:

Autor newalss (Post 1078767)
Argumenti? Ma treba poslušati a ne prditi u prašinu...

Argumenti?
Slušanje bi bilo najbitnije, logično, no i u čistoj teoriji su stvari itekako logične, jer se uglavnom na najbitnijem elementu zvučne kutije, skretnici, uvijek štedi pri masovnoj proizvodnji.

Citiraj:

Autor Fleks (Post 1078815)

Ima DIYera koji stvarno nesto ljepo naprave, evo od newalsa zvucnici su prekrasni, al 99% diya je uprincipu neko klepanja za kikiriki i tu sve, imho, pada u vodu.

Mislim bego evo ti si prvi primjer. Pa na sto to sve lici? A ulupo si tolko para da si mogao kupiti stereo pojacalo i dva zvucnika da se smrznes. Jel istina?

napisao sam (malo karikirano) da diy di se ima budgeta i di je netko ko ima alat/mogucnosti/znanje moze cuda napravit, al vecina onoga sto sam cuo / vidio je goli quratz.

I mislim da u nekoj bugdet klasi do 5k-6k kn (sto vecina nas tako kupuje i imho to je neka ''normalna'' klasa di ne placas kablove od platine i kutije od mahagonija) bas sa diyanjem i neces napraviti nesto, pogotovo ako nemas neko masno iskustvo i jos vise vremena na bacanje.

Vidio slike samogradnje koje je newalss prodavao, i osobno mi nisu atraktivni, no od zvučnika niti ne očekujem tu osobinu kao primarnu nego jednu sasvim drugu.

Jedna je još činjenica vezana uz DIY: vrijeme i novac su nebitni, isplativosti nema jer pomalo je bezveze razmišljati o isplativosti prije nego što je kutija uopće gotova.

Ako voliš glazbu, k tomu još imaš afiniteta prema tehnici, uz sve to i redovita primanja: gdje je onda problem da daš i nekoliko tisuća kuna za elemente skretnice.
Za vrijeme studiranja sam imao period kad sam gotovo svaku kunu davao za memoriju ili trampe grafičkih i sl. Ako usporedim sad i onda, ta spomenta budget klasa je u najmanju ruku smiješna, jer nestrpljivost je velika kočnica u tom slučaju.

bego2 07.07.2008. 12:05

Citiraj:

Autor Fleks (Post 1078815)
A sad.

Ne. :nono:

meni je to :goood:

Juan 07.07.2008. 13:45

Citiraj:

Autor bego2 (Post 1078981)
Ne. :nono:

meni je to :goood:

Jesi barem dovršio to što si radio?
Najskuplji projekti su oni koje kreneš radit pa u pola posla se prepadneš, ili predomisliš ili jednostavno nisi siguran u sebe pa odustaneš. To je taj dio gdje diy dobiva epitet da je neisplativ, i gdje većina odustaje jer uvidi da je utrošeni kapital jednak nekom primjerku iz trgovine, samo površno gledanje vanjštine.

Za istu svotu se itekako da napraviti bolji zvučnik, čak i uz minimalno znanje sa dobrim savjetima prijatelja, poznanika, kolega s foruma nego što će ponuditi neka firma.
Možda finiš kutije neće biti fensi, dapače i da je neugledna, ali uz pažljiv odabir drivera, preciznu izradu kutije i adekvatnu skretnicu na kojoj se ne štedi će se dobiti bolji krajnji ishod nego sa parom kutija za 2499.98 Kn.
Treba ipak uzeti u obzir da su tu cijenu uračunate marže, porezi, prijevoz, sastavljanje, dizajn i brand, a u diy kutiji jedino što se plaća, možda i preplaćuje je cijena samih drivera i elemenata skretnice, ali ne u tolikoj mjeri kao u prethodnom primjeru.

bego2 08.07.2008. 03:02

Nisam jos sve dovrsio, sve polako nema se para. Tek sam počeo radit. Gainslona radim vec tri mjeseca...westrama fali skretnica, to cu za koji mjesec, sad stoje u kutu jer nemaju na čemu svirat, a i necu radit neku skretnicu od šrot djelova iz ćipoteke. amp za sluske je gotov, svira ko veliki :)

http://pce.hostili.com/images/P1000743dj5.jpg
http://pce.hostili.com/images/P1000750c39x.jpg
http://pce.hostili.com/images/P10007171goh.jpg
http://pce.hostili.com/images/P1000712a4r.jpg

Sljedeće kaj radim je tubepreamp ili amp (dok jos malo to proucim, jer me frka radit sa onim haj voltažama :D, usb dac, to je za sad dok jos nesto ne smislim :)

Omerta 11.07.2008. 22:29

Ovakve stalke još niste vidjeli.
Ja sam ih napravio (naravno uz pomoć tokara i varioca aluminija) pa da podijelim sa vama.
Savršeni su.
http://img229.imageshack.us/img229/8263/p7100006sy9.jpg

wiseman 11.07.2008. 23:14

Stalci su ok, al smještaj zvučnika ti je katastrofa :)

Fleks 11.07.2008. 23:18

Meni su ruzni uzasno, a smijestaj jos gori, al dobro, to ces sam skuzit, pa ces ih sve vise i vise napred pomicat i onda ces nakraju cijelu sobu prilagodavat zvucnima :D

mujica 11.07.2008. 23:33

Citiraj:

Autor Omerta (Post 1083698)
Ja sam ih napravio (naravno uz pomoć tokara i varioca aluminija) pa da podijelim sa vama.
Savršeni su.

nebi ti htio kvarit veselje, ali djeluju mi malo prelagano, ko da ih samo tezina zvucnika drzi, a onaj komad tepiha ispod njega nikako ne doprinosi slici:)

sori al to je moje misljenje i naravno nije da ono tebi mora ista u zivotu znacit...

tech 11.07.2008. 23:33

sploiraj ih malo i mici te zvucnike iz kuta:)

wiseman 11.07.2008. 23:38

Citiraj:

Autor mujica¸ (Post 1083741)
nebi ti htio kvarit veselje, ali djeluju mi malo prelagano, ko da ih samo tezina zvucnika drzi, a onaj komad tepiha ispod njega nikako ne doprinosi slici:)

Gdje ti tepih vidiš? Ja bi rekao da je to nekakva mramorna ploča ispod, što je OK. A možda je i Al cijev ispunjena nečim?

Omerta 12.07.2008. 11:34

Citiraj:

Autor wiseman (Post 1083746)
Gdje ti tepih vidiš? Ja bi rekao da je to nekakva mramorna ploča ispod, što je OK. A možda je i Al cijev ispunjena nečim?

Ovako, cijev nije ispunjena ničin, da budem iskren, no namjeravao sam ju barem do pola ispunit pijeskom, ali ni za to nije kasno..
Onaj "tepih" je naravno, kao što si i sam rekao mramorna ploča bebljine 2.5 Cm a veličine 30x30 Cm.
Nogice stalaka su http://www.chipoteka.hr/www_new/modu...fra=8010801541

Inače, zvučnici su od zida nekih 20Cm a sve u svemu stalci su vrlo stabilni.
Ispolirani i posprejani prozirnim lakom radi zaštite.

Pozz

btw, bass-refleks im je ispred.

srale7 12.07.2008. 11:58

kolika je tezina stalaka i koji je materijal u pitanju?

Omerta 12.07.2008. 12:07

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1083937)
kolika je tezina stalaka i koji je materijal u pitanju?

Aluminij- mramor: Ploča ima oko 5 Kg a sam Al stalak oko 3-4.. Znači oko 8-9 Kg.
Zvučnik ima 6.3 Kg

srale7 12.07.2008. 12:08

to je dali Concept2?

Gabre 12.07.2008. 12:08

Citiraj:

Autor Omerta (Post 1083698)
Savršeni su.

kako smiješan komantar u više pogleda.. :lol2:

JA sam ih napravio (a vidi vraga, napravili su ih tokar i varioc, a ti si im rekao kako treba to izgledat)

savršeni? jako daleko od toga isto iz više razloga, no ako tebe veseli :beer:

Omerta 12.07.2008. 12:29

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1083946)
kako smiješan komantar u više pogleda.. :lol2:

JA sam ih napravio (a vidi vraga, napravili su ih tokar i varioc, a ti si im rekao kako treba to izgledat)

savršeni? jako daleko od toga isto iz više razloga, no ako tebe veseli :beer:

Nikad nisi čuo da postoji i određena doza šale i zezancije u svemu ovome, pa i u mojem textu?

Omerta 12.07.2008. 12:30

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1083947)
to je dali Concept2?

Da.

Gabre 12.07.2008. 13:04

Citiraj:

Autor Omerta (Post 1083977)
Nikad nisi čuo da postoji i određena doza šale i zezancije u svemu ovome, pa i u mojem textu?

pa meni je post bio ozbiljan, a ne idem u takve detalje da znam kakav je koji član na forumu... i da li se šali ili ne. :beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:37.