![]() |
Citiraj:
Nek uzme neki popularni kompakt tipa punto, clio i sl. Također može bacit oko na nekog koreanca jer ih ima dosta za sitne pare a u puno su boljem stanju i dosta mlađi nego neki razgaženi golf 2/3. |
ma golf 2/3 je.... htio sam reć zadnja opcija, ali zapravo i nije opcija :D
|
Uzmi twingača ako ti nije ružan. Punto najjeftiniji za održavati, Clio 1.2 je neuništiv motor, ide do 300 000 km bez beda, isto kao i Puntov Fire. Provjeri servise, ovjes, jel negdje curi ulje/lupa nešto i kupi i vozi.
|
Za sad bi izbor suzio na clio i punto. I twingo je fora ali vidim da je dosta skuplji od ove dvojice.
Idem u potragu pa javim dal sam kaj našao. Ako u međuvremenu vi ili netko od vaših prodaje jedno od vozila, a znate da nije auto gažen već je penzionerski vožen javite mi :D |
http://www.njuskalo.hr/auti/renault-...oglas-11208673
Eto tako nešto bi ja gledao na tvom mjestu. Punta smo imali preko 30 komada,Clia 4 komada (od čega su 2 i sad tu, 1 kod mene 1 kod stare) Clio je za 2 koplja bolji, udobniji i kvalitetniji mali auto. Razlika u cijeni održavanja je mizerna, tj nema je, prosječna cijena servisa i prosječna cijena dijelova za punta 1.1/1.2/1.3 je ista kao i za clio 1.2/1.4 8v. |
taj 1.4 voli popit podosta... 1.2 16 ili 1.6 imho ako se hoće jače, 1.2 8v je jednostavno preslab.
|
Citiraj:
Kao prvo, čovjek je tražio auto za studenta, kilometraža je mizerna također navedena, znači treba gledat auto u što boljem stanju sa što manje km prijeđenih, kao taj iz oglasa, naravno ako je sve tako kako izgleda na fotkama i km budu takvi nakon provjere na stpu. Jednostavno. Što se tiče potrošnje, imam clia 1.2i 8v i clia 1.4i 8v, razlika u potrošnji u potpuno istom režimu vožnje i istoj dionici, 40% grad-60% otvorena cesta je pola litre manje u korist 1.2 motora. Da je preslab, također je crap, jer se radi o autima ispod tonu, gradskim autima, kojima nije namjena rušenje rekorda na ringu, niti držanje prosjeka 150 na autoputu. I fyi reno fahreru, 1.2i 16v uopće nemaš u clio 2 98-2000:fiju: (c2 redizajn baš i ne ulazi u željenu cijenu od 10k kn) |
Citiraj:
|
oke jopise, govorim ti šta vele ljudi na reno forumu da zna i preko 10l popiti, ako to nije puno za gradski auto onda ne znam.
za zagreb je 1.2 8v preslab... vozio i njega i 16v i dci, nemaš nikakvog šusa da uletiš negdje, da prestigneš ili bilo šta slično i onda si zapeo u gužvi skupa sa penzićima :D ako pak pokušaš voziti brzo, onda pije više. |
Za te novce možda može naći i Bravo/Bravu, npr. s 1,4 sa 79 ks ili 1,2 sa 82 ks, ipak je živahniji motor u pitanju iako ni ja nisam u gradu osobito zadovoljan s tim po pitanju što možeš s autom.
Ako ne slini ulje iz brtve glave, ima promijenjene kvake :D i nema vidljivih znakova korozije, auto je skroz OK i nije zahtjevan za održavanje. Naravno ako auto ima dosta kilometara (180-200k) valja dobro provjeriti ovjes ili provesti auto u test vožnjici preko par rupa, ako glasno lupa pri niskim brzinama, treba mijenjati vilice i selene. |
Citiraj:
Tog s 1.4 motorom imam već preko 3 godine (ovog 1.2i tek pol godine paralelno), stvarno je istestiran u svim režimima vožnje. Zima, relacija koja je bila upali, vozi 2km, ugasi, i tako nazad, vani minusčina, potrošnja je bila kad ja vozim 8.5L, kad stara ili žena voze <=7L:D Citiraj:
Budimo realni, tih 10Nm i 12kW više, je i dalje iz motorića od 1.2 litre, što je kako rekoh, sasvim dovoljno u bilo kojoj varijanti obzirom na namjenu i svrhu auta. (da ne misliš da lupkam napamet, imao sam 'davne' 2006e 2003u godinu 1.2i 16v, a par godina poslije 2002u 1.2i 8v) I uvijek bi nauštrb tih 15ks više gledao stanje auta, broj vlasnika i eventualno opremu. |
Citiraj:
|
Zato su meni draži dizeli ako se radi o slabim autima. Imam 5kW, 400kg i 70Nm više od tog Clia, ali barem imam filing da sam brži. :D
Da vozim tog Clia, trošio bi mi ko RS po gradu. |
Citiraj:
|
Jasno je to sto se tice kvarova.
Ali evo ja okrenuo nedavno 330k km bez otvaranja motora. Turbina u super stanju. Da se sutra raspadne cestitao bi mu. :D Zadnjih 50k km ga gazim. Jasno, to je moj slucaj, imam frendova kojima su se drugi auti raspali nakon par desetaka tisuca km. Zapravo, drugi auto kojeg vozim je proso kroz zamjenu cijelog motora i automatskog mjenjaca, a kao nov je cetiri puta skuplji i "kvalitetniji" od ovog mojeg. Kad malo razmislim, svi automatski mjenjaci koje smo imali/vozili su se razletili. Od S-klase preko S80, S60 do Golfa. Alergican sam na slabe benzince koji samo zuje i vrte se a nis ne osjetis. Da se sad razleti opet sam u plusu jer sam sretniji i nes je ipak ustedio na gorivu. Istina, da sad kupim dizela i da mi se sutra razleti ne bio bio sretan. |
Citiraj:
Inače, sve te razlike u potrošnji se kod starijih auta vrlo brzo izjednače ako se ukalkulira skupoća održavanja jednog turbodizelskog motora vs jednostavni spi ili mpi benzinac. No, sa autima od kraja 90ih na ovamo, je ionako sve stvar lutrije, na žalost. Kako bi poznanik što radi u bmw-u rekao, stvar je samo hoćeš kupit auto složen u srijedu, pa se vozit, ili auto složen u ponedjeljak, pa vozit po servisima.... Citiraj:
Moj bijeli clio (1.4i na 13icama) i rođakov megi dci 80, megane nema šta tražit, ni iz mjesta, ni u preticanju; manjak momenta se nadoknadi šaltanjem kak treba, dok njega hebu kile i kratka 3.a i 4.a. Normalno, elastičnost je daleko na strani dci-a, no to se nadoknadi nižom kod benzinca. Potrošnja je također neusporedivo manja kod dizela, to je neporecivo. Zato ti kažem, sve je to stvar što si vozio do sad i kak si vozio, i stvar navike, ak si navikao na to da voziš samo u (imho 'tankom') rasponu max djelovanja turbine, onda ti se čini da benzinac ne ide, no, nije to baš tako, benzinac iste snage traži samo malo drukčiju aktivnost s mjenjačem i gasom, i ništa slabije ne ide. :chears: |
Citiraj:
|
Citiraj:
Megy je drastično teži od Clia, normalno je da je sporiji. Sjećam se kad sam krenuo tek voziti da mi je potrošnja bila od 5.0-5.5, sad ne pada ispod 6.4 (prosječna na par k km). :D Tako je, ja imam naviku vozit na početku djelovanja turbine pa imam onaj osjećaj da krene vući kad dam gas i to mi je zabava. To mi je prednost jer sam konstantno spreman, dok malog benzinca ne možeš konstantno držat u visokim okretajima. Osobno, ispod 200 konja nikad ne bi kupio atmosferca. |
A gle, zato kod malih benzinaca kupiš motor s getribom za nekih 200-300 € :D
|
Citiraj:
svog ni ne šaltam ga ispod 4k tako da u tom režimu vožnje prva skoro do redlajna i onda dalje 5-5500 promjena brzine 8v je spor i to osjetno sporiji. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Upravo vidjeh Alfu 4C. Ajme kako je lep autek. Prekrašan.
Cak zvuci i ozbiljno za 4 cilindra. Meni je jos uvijek to preumjetan zvuk al ne moze bolje iz tog mini motora. |
Jučer prošao pokraj mene Maserati Granturismo, lagano sa 20-30 na sat. To je strašno kakvi mili zvukova motora, neopisivo... Čuje se dok je skretao 100 metara u drugu ulicu. Talijani su stvarno arhitekti i nenadjebivi u nekim stvarima, mora im se priznat.
|
Je, i mene odusevljava zvuk tog auta.
|
Maserati ima top 5 stock najbolji ispuh po meni.
|
Citiraj:
|
to su već nijanse, al njega sam jednog čuo, Granturisma malo češće.
|
kad smo kod zvuka
|
Onaj Lambo ispred mi je jači :D
|
ne volim lambe :D prećoškasto i oštrih linija za moj ukus :D doduše, nekako bih to pregrmio i ipak si ga zadržao da mi ga netko pokloni :D
|
Meni niti jedan Lambo nije lijep,ali je strojčina i po :D Evo idem odmah u NFSu Veneno provozat :D
|
Jel regan netko na spritmonitor.de ?
|
Citiraj:
|
http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/zi.../multimedia/p2
Ovog bi gurno sa ceste u tom njegovom auteku. Iako je snimano iz Meganea, nisam to bio ja, hahaha, nisam ja lola slavonska. :P Najveci gust mi je blokirat takve koji zabrijavaju da su vozači i voze slalom. Ovo nije ni slalom, više je glupo. |
Citiraj:
evo u st, oko 04:00 ujutro, bas san prolazia kad vidin rotacije...mazda 6 karavan,pokupila cili semafor na krizanju kraj opatije (vuk/b.busica)...drito po sri haube je puka,motor je otisa bice do mjenjaca xD ,a semafor lezi ispod auta |
Citiraj:
I tako neki dan, idem vukovarskom (splicani ce znat), prije vice prometa, u w124 320e i lagano prestrojavanje i ples sa zvijezdama, obozavam to auto :goood: |
Nije to ni da ne zna vozit, to se jednostavno zove seljačina u prometu.
|
Ima na snimci još bisera...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:50. |