PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Warrior 27.10.2024. 12:47

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3770496)
Ako si imao para za takav auto onda valjda imaš para i za zimske gume.
I ne kupuju se zimske radi 1-2 dana snijega nego radi niske temperature, a to bude 2-3-4 mjeseca.

Ma sve znam... budem... ne da mi se zajebavati s tim senzorima i pizdarijama...
Prije sam skidao ljetne s felge i stavljao zimske na alu felge... sada mi se ne da zahebavati i još tegliti do garaže ljetne gume s felgama. Budem bruh još navukao.
Samo problemi... a opet, ne želim ih ostavljati kod vulkanizera da mi se Rosario grafitne felge ne izgrebu. Nemam povjerenja.

Poslano sa mog S23 Ultra koristeći Tapatalk

bertone 27.10.2024. 13:05

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3770487)
Imam sve što trebaš za napravit ju jako zabavnom :D
I moja je ovakva došla kod mene pa se složilo :fiju:

Zabava će morati malo pričekat jer sam prošli tjedan istovario xy € za 4 alu felge za Kugu i idući mi dolaze četiri zimske (uzeo Bridgestone Blizzak 6 da se malo maknem od Continentala) i set senzora za felge,... no kad se oporavim od šoka koliko su cijene guma otišle gore, ide prvo saniranje karoserije na Ibizi i unutarnjih obloga vrata i tek kad se to riješi, možda šarafljenje :D

Inovator 27.10.2024. 14:53

Citiraj:

Autor Warrior (Post 3770498)
Ma sve znam... budem... ne da mi se zajebavati s tim senzorima i pizdarijama...
Prije sam skidao ljetne s felge i stavljao zimske na alu felge... sada mi se ne da zahebavati i još tegliti do garaže ljetne gume s felgama. Budem bruh još navukao.
Samo problemi... a opet, ne želim ih ostavljati kod vulkanizera da mi se Rosario grafitne felge ne izgrebu. Nemam povjerenja.

Kakvim senzorima? Imas direktni TPMS?

Wolverine 27.10.2024. 15:49

Citiraj:

Autor bertone (Post 3770504)
Zabava će morati malo pričekat jer sam prošli tjedan istovario xy € za 4 alu felge za Kugu i idući mi dolaze četiri zimske (uzeo Bridgestone Blizzak 6 da se malo maknem od Continentala) i set senzora za felge,... no kad se oporavim od šoka koliko su cijene guma otišle gore, ide prvo saniranje karoserije na Ibizi i unutarnjih obloga vrata i tek kad se to riješi, možda šarafljenje :D

Baš gledam, nakon tri sezone prednje Bridgestone Weather Control A005 Evo na ženinom Cliu su zrele za zamjenu. Imaju još mesa ali nije to više to. Gledam uzet novi par i znam da smo ovaj set platili oko 80€/kom preko kupigume portala u dimenziji 205/55 16. Sad su blizu 100€ komad.

Gledam uzet Bridgestone Turanzu All Season 6 ili možda Conti All Season Contact 2

Colop 27.10.2024. 16:10

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3770528)
Baš gledam, nakon tri sezone prednje Bridgestone Weather Control A005 Evo na ženinom Cliu su zrele za zamjenu. Imaju još mesa ali nije to više to. Gledam uzet novi par i znam da smo ovaj set platili oko 80€/kom preko kupigume portala u dimenziji 205/55 16. Sad su blizu 100€ komad.

Gledam uzet Bridgestone Turanzu All Season 6 ili možda Conti All Season Contact 2

ja imam tri seta zimskih kupit, jedan sam riješio (WinterContact 870 za Bmw,) al nisam pametan što uzeti za Tiguana i Q3.
Winter contact koji je bez konkurencije u 215/60/16 dimenziji, u 215/65/17 dimenziji je sedma ili osma guma.
Najbolji ispada GY ultragrip performance 3, kojeg nema u hrvatskoj u ovoj dimenziji.
Kupigume inače nisu baš jeftine, meni je bilo 40 eura razlike po gumi za dimneziju 235/55/17

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Warrior 27.10.2024. 16:43

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3770518)
Kakvim senzorima? Imas direktni TPMS?

Ne znam o čemu pričaš? Ne bih li trebao ako kupujem drugi set felgi za zimske gume uzeti i 4x senzora tlaka u gumama?

Wolverine 27.10.2024. 16:44

Citiraj:

Autor Warrior (Post 3770538)
Ne znam o čemu pričaš? Ne bih li trebao ako kupujem drugi set felgi za zimske gume uzeti i 4x senzora tlaka u gumama?

Ovisi, imaš li fizički TPMS senzor montiran na felgu ili očitava brzinu rotacije preko ABS senzora.

Citiraj:

Autor Colop (Post 3770533)
ja imam tri seta zimskih kupit, jedan sam riješio (WinterContact 870 za Bmw,) al nisam pametan što uzeti za Tiguana i Q3.
Winter contact koji je bez konkurencije u 215/60/16 dimenziji, u 215/65/17 dimenziji je sedma ili osma guma.
Najbolji ispada GY ultragrip performance 3, kojeg nema u hrvatskoj u ovoj dimenziji.
Kupigume inače nisu baš jeftine, meni je bilo 40 eura razlike po gumi za dimneziju 235/55/17

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Tada su bili najjeftiniji za tu specifičnu gumu u toj dimenziji. Recimo za E39 sam jedan set uzeo preko Ugodne Gume a drugi preko Molydona jer su imali neki ludi popust, dok sam starom za C-Max uzeo set Uniroyalki u AH. Sve ovisi kako naletiš.

Ja ću na kraju ženi uzet dvije nove Conti ASC2 u AutoHrvatskoj.
Za E39 sam prošle godine uzeo set zimskih 16'' i ove godine set ljetnih 18'' tak da sam s njim miran.
Mada sad bi i zimulje 18'' jer kad skinem M parallelke s njega opet bu bil grdi. :D

medo 27.10.2024. 18:09

Automobili

Citiraj:

Autor Warrior (Post 3770498)

Ne vjeruješ vulkanizeru a vjeruješ da te ljetne gume tog profila na minusima i poledici neće proklizati u rinzol, zid, ogradu, drugi auto jer imaš 4x4 :D

Dvije-tri crtice na felgi će ti tada biti najmanji problem :kafa:

bertone 27.10.2024. 20:00

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3770528)

Ja sam već bio na korak da uzmem Conti ASC2 no onda sam u zadnjem trenutku odlučio da ipak hoću dva seta felgi i guma i jbg, iako je to skuplja opcija, navika je *ebena stvar :)

Usput, 100€ po gumi je super,... ja neću ni napisati koliko u meni potrebnoj dimenziji dođe jedna,... nepristojno je :D

Hamm 27.10.2024. 20:14

Citiraj:

Autor bertone (Post 3770570)
Ja sam već bio na korak da uzmem Conti ASC2 no onda sam u zadnjem trenutku odlučio da ipak hoću dva seta felgi i guma i jbg, iako je to skuplja opcija, navika je *ebena stvar :)

Da i ja sam odlučio još jednu sezonu za zimskima ostati. Nisu puno prošle, a i ovo im je četvrta sezona tak da bi trebale biti ok.

Warrior 27.10.2024. 21:16

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3770539)
Ovisi, imaš li fizički TPMS senzor montiran na felgu ili očitava brzinu rotacije preko ABS senzora.

Imam direktni TPMS, znači na svakoj felgi zaseban senzor.
Što znači za novi set zimskih guma s felgama, moram uzeti i nove TPMS senzore.

Amdejac 27.10.2024. 21:22

Citiraj:

Autor bertone (Post 3770570)

Usput, 100€ po gumi je super,... ja neću ni napisati koliko u meni potrebnoj dimenziji dođe jedna,... nepristojno je :D

Kupi i vitlo za Kugu, ak se po zimi misliš popet na onaj breg. :D

GreenLife 27.10.2024. 22:52

Citiraj:

Autor Warrior (Post 3770581)
Imam direktni TPMS, znači na svakoj felgi zaseban senzor.
Što znači za novi set zimskih guma s felgama, moram uzeti i nove TPMS senzore.

Na to se računa kad se uzima auto.
Pa ne trebaju ti i zimske biti 20", možeš i 18" uzet za zimski set.
I dobro ti reče @medo - džaba 4x4 ako imaš ljetne.

Nikad mi neće biti jasan mozak ljudi koji daju XY € za auto sa "lijepim" felgama ali onda premišljaju kad te iste gume zamjenit i da li nabavit zimske gume.

Kad sam uzeo svoga, odmah sam nakon 2mj naručio zimski set felge+gume . 1200€ otišlo, ali sam siguran na cesti.

btw.
ljetni setup vs. zimski
https://images2.imgbox.com/af/b1/achzStjE_o.jpg

Hamm 28.10.2024. 05:54

To to što veći ekran. :D

coconut 28.10.2024. 07:37

@greenlife
Kod vas u DE je drugačije nego kod nas. Stari mi je bio u AUT pa su mu rekli da ako nema zimsku opremu nakon određenog datuma i doživi sudar, pa makar ne bio kriv, osiguranje ga ne hebe ni 5%.
Kod nas je i klima drugačija. Kod nas u Primorju, a i drugdje na moru, snijeg nije pad već godinama. Koji q će nam zimske gume? Za ona 3 puta što po zimi odem do ZG, u 90% slučajeva snijega nije bilo.

Hamm 28.10.2024. 08:23

Osim kad padne pa krene cirkus

https://youtu.be/AR44Ti-goqM?si=RfdnIYYoOm3AYe_-

Mislim znam ljude iz primorskih dijelova koji ni hodati po snijegu i ledu ne znaju, a kamoli voziti.

:D

sokre10 28.10.2024. 08:28

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3770627)

Mislim znam ljude iz primorskih dijelova koji ni hodati po snijegu i ledu ne znaju, a kamoli voziti.

Isto kak se mi kontinentalci ne znamo ponašati na buri... 😂

Poslano sa mog PGT-N19 koristeći Tapatalk

nepalac 28.10.2024. 08:34

Citiraj:

Autor coconut (Post 3770613)
Kod nas u Primorju, a i drugdje na moru, snijeg nije pad već godinama. Koji q će nam zimske gume? Za ona 3 puta što po zimi odem do ZG, u 90% slučajeva snijega nije bilo.

Opet spominjanje snijega...
Daj malo prouči materiju i pogledaj neke testove.
Zimska guma je obavezna već od 7 stupnjava pa naniže, jer se ljetnim drastično smanjuju karakteristike kako pada temp.
Nebitno je jel ima snijega ili nema.

sinisa1989 28.10.2024. 08:43

Citiraj:

Autor coconut (Post 3770613)
@greenlife
Kod vas u DE je drugačije nego kod nas. Stari mi je bio u AUT pa su mu rekli da ako nema zimsku opremu nakon određenog datuma i doživi sudar, pa makar ne bio kriv, osiguranje ga ne hebe ni 5%.
Kod nas je i klima drugačija. Kod nas u Primorju, a i drugdje na moru, snijeg nije pad već godinama. Koji q će nam zimske gume? Za ona 3 puta što po zimi odem do ZG, u 90% slučajeva snijega nije bilo.

Pa se onda svi čudom čude kad krene padati snijeg u siječnju, a većina na ljetnim s lancima negdje u autu. U najboljem slučaju završe na nekom portalu. :)

Ivo_Strojnica 28.10.2024. 09:17

Nepalac, vidim da te nitko ne dozivljava. :D

Skuzit ce ljudi da se zovu ZIMSKE gume, ne SNJEZNE, samo budi uporan :D

coconut 28.10.2024. 09:21

U zadnje vrijeme su i temperature ispod tih 7C rijetkost.

Master_Hrc 28.10.2024. 09:23

ja ovaj vikend stavio conti 870p, za soma eura me olaksalo pih....
Zanimljivo, u knjizici vozila mi je osim dimenzije definiran i indeks brzine i nosivost gume, tako da ako dodje do sranja da osiguranje moze reci pa pa polici, pretpostavljam. Dok mi je u rvackoj prometnoj pisala samo dimenzija, iako se mozda i to promijenilo dosad.....

Colop 28.10.2024. 09:42

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3770643)
ja ovaj vikend stavio conti 870p, za soma eura me olaksalo pih....

Mene nekih 540 za taj set za BMW, ali Tiguan i Q3 imaju potencijala doći do 800-1000 € po setu.

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3770643)
Zanimljivo, u knjizici vozila mi je osim dimenzije definiran i indeks brzine i nosivost gume, tako da ako dodje do sranja da osiguranje moze reci pa pa polici, pretpostavljam. Dok mi je u rvackoj prometnoj pisala samo dimenzija, iako se mozda i to promijenilo dosad.....

Vjerojatno.. Meni u Njemačkoj kad sam kupovao auto nisu htjeli krenuti u montažu guma prije nego su provjerili knjižicu i vidjeli jel mi upisana ta dimenzija koju sam izabrao. I poslje kad sam pitao kako to (vulkanizer Hrvat) kaže mi da se nešto desi, i otkrije se da su oni monitrali gumu koja ne smije na auto, čeka ih od novčanih kazni pa do kazni zatvora.
Kao, nitko ti ne smeta da šarafiš kod kuće i radiš sranja, ali u ovlaštenih vulkanizera no,no.

Hamm 28.10.2024. 09:51

Citiraj:

Autor sokre10 (Post 3770630)
Isto kak se mi kontinentalci ne znamo ponašati na buri... 😂

Poslano sa mog PGT-N19 koristeći Tapatalk

Jedne godine me fino zeznulo vrijeme. Sredina petog mjeseca ljetne gume idem s Lošinja u Samobor. Bura dere nosi auto totalni horor i kada sam mislio da je "prošlo" ha jasno gorski predjeli. Snijeg, bljuzga, kiža.... :D

Sve uredno odvozio. Bile s nove ljetne u igri. :)

Mladenxy 28.10.2024. 09:54

Meni ide treća zimska sezona na jeftinim univerzalnim maxxis gumama, do sad nisam ni tlak u gumama trebao provjeriti, nema zamjena...i dalje su ko nove, istina to je vikend auto :D

devaa 28.10.2024. 10:09

Stigli gumbi s alija. Djeluju neloše, vidjet ćemo koliko će trajati. 😄

https://ibb.co/4j2WYt1

medo 28.10.2024. 10:15

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3770640)
Nepalac, vidim da te nitko ne dozivljava. :D

Skuzit ce ljudi da se zovu ZIMSKE gume, ne SNJEZNE, samo budi uporan :D

Samo kada dalmoši to shvate na teži način kolaterala bude čep na aveniji, obilaznici, sljemenskoj cesti… :-/

@coconut uzmi si bar cjelogodišnje za zimu

Ivo_Strojnica 28.10.2024. 10:27

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3770627)

Hahahaha, ovo me baš fino nasmijalo :D

Jutro susjed!
Šta reći tim ljudima koji odluče sa ljetnim gumama na snig ići?

Jel vas ima tu u threadu? daj javite se! :D
Koja je logika? "Ja znam voziti bolje od ostalih? Jeb*š snig?" :D

Hamm 28.10.2024. 10:34

Jedno jutro prije recimo deset godina pijemo mi kavu i evo našeg dragog kolege iz Baške Vode ide na posao sa derezama. :D Ne zna čovjek hodati po ledu i snijegu i moš ga jebati. :D

Tu je došao nakon srednje i nikako se nije navikao na zimu. :D

Mislim da se i sa ljetnim gumama. Jednom je pao snijeg nešto ranije i ujutro se budimo žena i ja i šta sada..ljetne gume na mojem i njezinom autu...ha ništa idemo pa pomalo. :D

Ona se vratila nazad nakon par km i otišla kod vulkanizera, a ja pošto je bilo rano sam uživo u sporim driftovima kroz kružne tokove od Samobora do Zagreba. :D

Ivo_Strojnica 28.10.2024. 10:37

ali sa prednjim pogonom :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:25.