PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

zgmmax 09.05.2011. 16:41

Citiraj:

Autor robert7 (Post 1905345)
s cime oprati bajk? vozio sam se po nekakvim jebenim kaljuzama i sad mi je bajk koma ( ramu i "cvrste" dijelove sam prebrisao i oprao, ali bojim se oko lanca i zupcanika drkat s vodom?

Slobodno mozes sa slaufom po pogonu, kazeti i lancu, SAMO moras poslje podmazat lanac i sve ce biti OK.

:chears:

2 die 4 09.05.2011. 16:42

Take je, ja čak i miniwashom operem, naravno malo pazim na bitne dijelove da nisam preblizu i to je to, i OBAVEZNO podmazivanje nakon toga i onda nemaš brige!

robert7 09.05.2011. 17:24

Svejedno s cim podmazem,ili ima neko posebno ulje?

zgmmax 09.05.2011. 17:35

Citiraj:

Autor robert7 (Post 1905369)
Svejedno s cim podmazem,ili ima neko posebno ulje?

Pa bas i nije :D

Ja podmazujem sa

http://www.dsg.hr/proizvod.asp?Sifra=23

i zadovoljan sam, ne ispire se tak brzo i ne skuplja toliko smeca na lanac, dok recimo NIKu ulje nevalja jer mu je pregusto :D

Imas od ine lancoil ali koliko sam skuzio hvata hrpu smeca na sebe. Neko koristi i finomehanicko ulje, ali i ono skuplja smece.

Ak ulje skuplja previse smeca (mislim na prasinu) onda ti to udje medju karike na lancu i onda ta prasina ima ucinak na zupce na pogonu kao da ih smirglas, brze se zupci potrose.

Ja samo koristim taj zeleni finish line, tak da ne znam iz prve ruke kakva su druga ulja, bude sigurno jos neko napiso sa cime podmazuje lanac.

E da, sa WDom ne podmazuj lanac jer on ne podmazuje!

hash 09.05.2011. 17:38

svejedno, razlika medju uljima je kolko brzo ce se isprat pod vodom i kolko ce smeca skupljat na sebe, kolko ja znam kad biras izmedju ulja biras izmedju ovog dvoje
druga opcija ce raubat lanac i lancanike, al za prosjecnog korisnika je to sve vise manje isto, podmazi da je masno ali da se ne cijedi s lanca, ak primjetis da se smece skuplja obrisi ga, ak se prebrzo skuplja promjeni ulje i to je to

disclaimer
priznajem da vrlo vjerojatno postoje i detaljnije razlike medju pojedinim uljima ali uvjeren sam da ce prosjecni korisnik, u kojega i sebe ubrajam, biti zadovoljen ovim objasnjenjem, ako netko zna bolje slobodno se ubaci :)

robert7 09.05.2011. 17:42

hvala momci, moj lanac ce vam biti mnogo zahvalan ^^

2 die 4 09.05.2011. 18:43

Evo ga, ruksak je opran na brzom progremu; 50°C i 30min i 600rpm, sada sam ga izvadio i ruksak je skoro pa suh i KAO NOVI je :D
Iznimno sam zadovoljan, sve je oprano, ništa se nije potrgalo(to mi je bila najveća briga) i fino miriši :)
Uglavnom to je to!
Disclamer :D u stilu hash-a, u mojem slučaju se radi o Dakine Nomad ruksaku za kojeg znam da je iznimne kvalitete, dakle neznam kako će se drugi ruksaci ponašati ali eto ovaj se ponaša svijetski :D, za sve indikacije i nuspojave, javite se svom obližnjem prodavaču ili dobavljaču ruksaka, za nastalu štetu ne odgovaram :)

Demon Hunter 09.05.2011. 18:44

Za početak, lijep pozdrav svima :)

Pratim ovu temu već neko vrijeme i vidim da ovdje ima jako puno ljubitelja biciklizma. Stoga se nadam da će te mi moći pomoći...
Planiram se opet vratiti na dva kotača (kao hobi) i trenutno sam jako optimističan (nadam se da će tako i ostati) :D

Ono što me muči je izbor bicikla. Financijski bih htio proći što jeftinije, a da opet nije neko "smeće iz peveca". Raspolažem sa nekih 2000kn(+/-300), što manje to bolje (uzmite u obzir da će vjerojatno odmah tu doći dodatni troškovi poput rukavica, kacige, pretpostavljam drugog sica i sl.).
Sad, upoznat sam donekle sa općim pojmovima no bojim se da ne dovoljno.
Pretpostavljam da trebam veličinu rame 23" obzirom na 194cm/95kg? Ono što sam još uspio pohvatati je da tražim hardtail mtb (koliko sam shvatio kvalitetna dupla suspenzija mi nije potrebna, a uz to ne dolazi jeftino i skuplja je za održavanje) i da mi za početak ne treba ništa posebno (uglavnom ću se voziti po lošoj cesti, makadamu, zemlji i možda kojem utabanom šumskom puteljku). I također da mi je bolje ići na V-brake obzirom na cijenovni rang.

Uz pretpostavku da sam na dobrom početku, gdje dalje? Koje shopove u Zagrebu i okolici preporučate? Koje entry-level brandove, da se tako izrazim? Da li odmah imate i preporuku nekog specifičnog modela?

Unaprijed hvala svima na pomoći i savjetima :beer:

Pupo 09.05.2011. 19:00

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1905375)
Pa bas i nije :D

Ja podmazujem sa

http://www.dsg.hr/proizvod.asp?Sifra=23

i zadovoljan sam, ne ispire se tak brzo i ne skuplja toliko smeca na lanac, dok recimo NIKu ulje nevalja jer mu je pregusto :D

Imas od ine lancoil ali koliko sam skuzio hvata hrpu smeca na sebe. Neko koristi i finomehanicko ulje, ali i ono skuplja smece.

Ak ulje skuplja previse smeca (mislim na prasinu) onda ti to udje medju karike na lancu i onda ta prasina ima ucinak na zupce na pogonu kao da ih smirglas, brze se zupci potrose.

Ja samo koristim taj zeleni finish line, tak da ne znam iz prve ruke kakva su druga ulja, bude sigurno jos neko napiso sa cime podmazuje lanac.

E da, sa WDom ne podmazuj lanac jer on ne podmazuje!

Ja se nadam da se ti zajebavaš što se tiče lancola, pa to ulje mi sipamo u motorke za podmazivat list i pilu. :D

robert7 09.05.2011. 19:47

Citiraj:

Autor Demon Hunter (Post 1905413)
Za početak, lijep pozdrav svima :)

Pratim ovu temu već neko vrijeme i vidim da ovdje ima jako puno ljubitelja biciklizma. Stoga se nadam da će te mi moći pomoći...
Planiram se opet vratiti na dva kotača (kao hobi) i trenutno sam jako optimističan (nadam se da će tako i ostati) :D

Ono što me muči je izbor bicikla. Financijski bih htio proći što jeftinije, a da opet nije neko "smeće iz peveca". Raspolažem sa nekih 2000kn(+/-300), što manje to bolje (uzmite u obzir da će vjerojatno odmah tu doći dodatni troškovi poput rukavica, kacige, pretpostavljam drugog sica i sl.).
Sad, upoznat sam donekle sa općim pojmovima no bojim se da ne dovoljno.
Pretpostavljam da trebam veličinu rame 23" obzirom na 194cm/95kg? Ono što sam još uspio pohvatati je da tražim hardtail mtb (koliko sam shvatio kvalitetna dupla suspenzija mi nije potrebna, a uz to ne dolazi jeftino i skuplja je za održavanje) i da mi za početak ne treba ništa posebno (uglavnom ću se voziti po lošoj cesti, makadamu, zemlji i možda kojem utabanom šumskom puteljku). I također da mi je bolje ići na V-brake obzirom na cijenovni rang.

Uz pretpostavku da sam na dobrom početku, gdje dalje? Koje shopove u Zagrebu i okolici preporučate? Koje entry-level brandove, da se tako izrazim? Da li odmah imate i preporuku nekog specifičnog modela?

Unaprijed hvala svima na pomoći i savjetima :beer:

Ja sam uzeo nakamuru cliff lite u intersportu za 2300kn, zasad sam prezadovoljan, vozim se putevima ko sto si naveo ( nista hardcore offroad,vecinom utabani sumski polugrbavi putevi, te na posao, po makadamu ) i zadovoljan sam.

eventualno razmisljam o promjeni sica, posto moja guza doesn't fancy this one ^^

zgmmax 09.05.2011. 20:02

Citiraj:

Autor Pupo (Post 1905420)
Ja se nadam da se ti zajebavaš što se tiče lancola, pa to ulje mi sipamo u motorke za podmazivat list i pilu. :D

Nisam siguran al mislim da Murina podmazuje svoga sa lancolom :goood:

Znam da mu je lanac crn ko noc :)

murina 09.05.2011. 20:11

Jašta, garavo :D

Pa samo ime mu govori - LANaC-OIL - da je za lance :)
Ja sam fan toga da se ne ispire tek tako, zato mi se pokazalo najbolje za moje potrebe + što nije skupo, a i domaće je :D

Pupo 09.05.2011. 21:06

Citiraj:

Autor murina (Post 1905461)
Jašta, garavo :D

Pa samo ime mu govori - LANaC-OIL - da je za lance :)
Ja sam fan toga da se ne ispire tek tako, zato mi se pokazalo najbolje za moje potrebe + što nije skupo, a i domaće je :D

Da, je za lance motornih pila! :P Izgleda da kada si čitao opis kad si došao do lanac prestao si čitati.

U biti nebitno, svako ulje će poslužiti, bitno da je namazano samo eto, da nebudeš u zabludi da je to ulje namjenjeno za podmazivanje običnih lanaca.
Iako sam mišljenja da je to ulje dosta loše(lancol, ne općenito inina ulja) za tu namjenu (dosta rijetko) i da ima boljih ininih ulja koja bi poslužila toj namjeni, podmazibanju lanca bicikla. Od specifičnijih, ja bih kupio Ina Viskol Fluid 40. A od raširenijih neko gusto ulje poput onih za mjenjače.

Ovo je samo neko moje osobno viđenje situacije, nemislim nikome pametovati.

6Finger 09.05.2011. 21:50

@Demon Hunter
nedavno sam bio u istoj situaciji i sa istim buđetom xD
kako je Robert7 vec preporucio imas Nakamuru na snizenju u Inter Sportu za 2300kn ali cisto sumnjam da ih je ostalo
ili x-plorer 9700 u Hervisu inace je cijena 2400 na snizenju je 1920
ja sam se odlucio za x-plorera jer ima 3 god garancije jeftiniji je 400kn i duplih obruca na felgama :) posto sam preko 90kg

Vuco 09.05.2011. 22:24

Čisto da nekoga ne iznenadi:
Bez autobusa na Sljemenu !

Željac 10.05.2011. 00:11

Citiraj:

Autor Vuco (Post 1905533)
Čisto da nekoga ne iznenadi:
Bez autobusa na Sljemenu !

:suicide::suicide:

:roller:
i zet mi govori, da se vratim natrag u formu :D :D

2 die 4 10.05.2011. 01:59

hehehehehehehe, hajde idemo gore po makadamu kustošijanskom, to je vožnjica od kakvih 2,5h za vas u formi i nekih 3,5h za mene :D

murina 10.05.2011. 09:17

Citiraj:

Autor Pupo (Post 1905485)
Da, je za lance motornih pila! :P

Znam ali su mi ga preporučili ňä Ini (a i ne samo tamo) za podmazivanje lanca.

edit(ne znam kako sam uspio napisati ovo "na" sa kvačicama :D)

Željac 10.05.2011. 10:00

ako izdrži toplinu, trenje, prljavštinu, vlagu na motorci, onda je sigurno dobro i za ove lance !
:beer:

domy1 10.05.2011. 12:24

Naravno da je dobro što se tiče samog podmazivanja, ali se sve ljepi na lanac.

murina 10.05.2011. 12:38

A hebiga, očistiš ga. 10ak dana nakon podmazivanja i vožnje u svakakvim uvjetima izgleda ovako: http://www.pohrani.com/f/f/Y7/4SMxrBSV/dsc02440.jpg Gubavo ali nije suho, a bolje masna prašina, nego sama prašina. Isprobao sam razna ulja, neka se bezobrazno brzo isperu ali zato fensi čisto izgledaju.. nebi da ću lizat lanac :D

Prodajem Drop Off, pa ako koga zanima: http://www.dropbike.com/forum/viewto...p?f=31&t=53025

Demon Hunter 10.05.2011. 13:22

Citiraj:

Autor robert7 (Post 1905440)
Ja sam uzeo nakamuru cliff lite u intersportu za 2300kn, zasad sam prezadovoljan, vozim se putevima ko sto si naveo ( nista hardcore offroad,vecinom utabani sumski polugrbavi putevi, te na posao, po makadamu ) i zadovoljan sam.

eventualno razmisljam o promjeni sica, posto moja guza doesn't fancy this one ^^

Zahvaljujem na odgovoru :)
Otić ću ovaj tjedan do Intersporta i pogledati. Zapravo kad bolje razmislim, prvo ću nazvati da provjerim.

Što se sica tiče - na to sam odmah računao. Rijetko koji udobno nosi 95+kg :)

Citiraj:

Autor 6Finger (Post 1905513)
@Demon Hunter
nedavno sam bio u istoj situaciji i sa istim buđetom xD
kako je Robert7 vec preporucio imas Nakamuru na snizenju u Inter Sportu za 2300kn ali cisto sumnjam da ih je ostalo
ili x-plorer 9700 u Hervisu inace je cijena 2400 na snizenju je 1920
ja sam se odlucio za x-plorera jer ima 3 god garancije jeftiniji je 400kn i duplih obruca na felgama :) posto sam preko 90kg

Također zahvaljujem na odgovoru :)
Niža cijena je definitivno prednost, no marka mi baš i ne ulijeva neko povjerenje (obzirom na web i prodajna mjesta tipa kaufland i konzum).

@svi - Kakvi su FUJI, konkretno ovaj?

robert7 10.05.2011. 13:41

mislim da ti ih intersport u westgateu jos ima,99% sam siguran.

nazovi pa pitaj ( sto se nakamure tice )

tomiotok 10.05.2011. 13:49

Ma uopce negledaj sic, nego odmah kupi hlačice s uloškom! na svakom sicu na dužim rutama ce ti biti bolje taj ulozad nego drugi sic, i s vremena na vrijeme ustajanje na noge i pedaliranje stojećem stavu.

robert7 10.05.2011. 13:54

neznam,dnevno furam 20ak km i mislim da to nije preduga ruta da bi mi šule otpao ^^ dosta često pedaliram stojeci, ali mi jednostavno trtica otpadne

xlr 10.05.2011. 14:00

Bok, pitanje za znalce koji prate cijene komponenti za XC bajkove... Već nekoliko godina imam Fuji Nevadu 4.0 (2007) s Acera zadnjom mašinicom i Suntour 80mm viljom. U principu, najveći problem mi je ta vilja, ubija me i srce mi preskače kada jašem po njivama.

Htio bih napraviti upgrade od nekih 3-4 tisuće kuna ali neznam dal bi uzimao novi bike ili apgrejdao postojeći. Od apgrejda bih najviše htio:
- podesivu vilju od 100mm min (neka Tora, ne nužno novije generacije)
- zadnju kazetu, mašinicu i šiftere (recimo neki prošlogodišnji Deore set) jer bi htio 24 brzine minimalno.
- uži volan
- eventualno pogon ako bi stao u cijenu, trenutno je isto neki Suntour mislim, a i treći najveći zupčanik sam spigao pa ono :\

Fakat slabo pratim bike svijet pa nemojte nešto zamjeriti.

Nik 10.05.2011. 14:06

Potvrdjujem da Intersport u Westgateu redovito ima najveci izbor bicikala, a bome i popratne opreme, tako da tamo priupitati za stanje na lageru

Citiraj:

Autor murina (Post 1905747)
Prodajem Drop Off

Kaj i ti prelazis na 200mm hoda :D :fiju:

2 die 4 10.05.2011. 14:21

Citiraj:

Autor Nik (Post 1905813)
Potvrdjujem da Intersport u Westgateu redovito ima najveci izbor bicikala, a bome i popratne opreme, tako da tamo priupitati za stanje na lageru

To je neki fetiš postao izgleda!! :D

Vuco 10.05.2011. 14:21

Citiraj:

Autor xlr (Post 1905809)
Bok, pitanje za znalce koji prate cijene komponenti za XC bajkove... Već nekoliko godina imam Fuji Nevadu 4.0 (2007) s Acera zadnjom mašinicom i Suntour 80mm viljom. U principu, najveći problem mi je ta vilja, ubija me i srce mi preskače kada jašem po njivama.

Htio bih napraviti upgrade od nekih 3-4 tisuće kuna ali neznam dal bi uzimao novi bike ili apgrejdao postojeći. Od apgrejda bih najviše htio:
- podesivu vilju od 100mm min (neka Tora, ne nužno novije generacije)
- zadnju kazetu, mašinicu i šiftere (recimo neki prošlogodišnji Deore set) jer bi htio 24 brzine minimalno.
- uži volan
- eventualno pogon ako bi stao u cijenu, trenutno je isto neki Suntour mislim, a i treći najveći zupčanik sam spigao pa ono :\

Fakat slabo pratim bike svijet pa nemojte nešto zamjeriti.

- Tora 318 za 1000-1100kn cca polovno
- kazeta Deore + mašinica i šifteri su oko 700kn polovno/kod dilera (250+150+250 otprilike)
- užih volana sad imaš ko pljeve, svi idu na široke volane (važno je da odabereš dobar prihvat odnosno širinu - 25,4mm ili 31,8mm u sredini volana di ga drži lulica)
- pogon SLX 800kn novi kod dilera

Realno bi mogao i puno manje potrošiti. Samo kaj je sad suša dobrih djelova na oglasnicima. Po meni ti se ne isplati davati veliku lovu na vilicu, Tora 318 će odraditi super posao, a Reconi i Rebe će biti samo malo lakše vilice.

Demon Hunter 10.05.2011. 14:24

@robert7 & Nik - Nazvao sam, prespojili su me na servis gdje mi je lik rekao da imaju samo Nakamuru Cliff Lite za 2900kn.

Mišljenje o ovima:
FUJI Nevada 4.0 - 2300kn
Trek 3500 - 2400kn

* Vidim da imaju i drugi model sa (valjda) lošijom opremom na akciji:
FUJI Nevada 4.0 - 1700kn

6Finger 10.05.2011. 14:32

Citiraj:

Autor Demon Hunter (Post 1905781)
Također zahvaljujem na odgovoru :)
Niža cijena je definitivno prednost, no marka mi baš i ne ulijeva neko povjerenje (obzirom na web i prodajna mjesta tipa kaufland i konzum).

Pa neznam Hervis mi nije neka razlika od InterSporta gdje je Nakamura.

Citiraj:

Autor Demon Hunter (Post 1905830)
@robert7 & Nik - Nazvao sam, prespojili su me na servis gdje mi je lik rekao da imaju samo Nakamuru Cliff Lite za 2900kn.

Mišljenje o ovima:
FUJI Nevada 4.0 - 2300kn
Trek 3500 - 2400kn

* Vidim da imaju i drugi model sa (valjda) lošijom opremom na akciji:
FUJI Nevada 4.0 - 1700kn

Nakamuri na akciji je bilo svega par komada i to je bilo mjesec dana unaprid rezervirano u Splitu bar.
Taj trek je udoban ali je oprema jako losa, straga 7 brzina/ kranc a kod nakamure/explorera jeftinih naba/kazeta 8 brzina

Edit: zaboravih od Treka je 3900 v brake dosta dobar i povoljan, u Splitu u dućanu Leo bike sam ga mogao dobiti za cash/avansno za 2620kn

murina 10.05.2011. 15:08

Citiraj:

Autor Nik (Post 1905813)

jok, poželio sam nešto što mogu spustiti na usponu :)

robert7 10.05.2011. 15:15

@demonhunter

jebiga, onda si zakasnio malo, jer ta je cijena stajala kad sam je ja uzimao, samo sto je bio tada 20% na sve bicikle i role :(

Bad luck

Nybelung 10.05.2011. 15:30

Ovaj tjedan/vikend bi opet trebala krenut akcija s tim Nakamurama u Intersportu.
Možeš otić pogledat: Crossrider, Cliff Hanger i Cliff Lite. Cijene su od 1700 do 2400kn, pa tko šta ulovi :D
Ja inače nemam pojma o bicevima, pa ne mogu reć kakva je oprema na njima. :D

Inače, meni su rekli da je ovo (5. mjesec) najgore vrijeme za kupovinu bicikla. Ako je to istina, kad je onda dobro vrijeme? :)

Šole 10.05.2011. 16:10

Citiraj:

Autor Demon Hunter (Post 1905830)
Trek 3500 - 2400kn

Frend je tog treka platio 1700 kn u Golf Aurori u Karlovcu uz pregovaranje. Zovi ih pa mozda bolji model spustis na cijenu koja ti odgovara. Ili neki drugi bike.

2 die 4 10.05.2011. 16:30

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 1905866)
Inače, meni su rekli da je ovo (5. mjesec) najgore vrijeme za kupovinu bicikla. Ako je to istina, kad je onda dobro vrijeme? :)

Normalno, to je taman početak sezone, a najbolje je od 11mj. pa sve do 2.-3.mj jer u tom periodu im ostaju na lageru zadnji bajkovi i već im dolaze novi za novu sezonu i onda ove dobiješ po nižoj cijeni samo da ih prodaju!

flajpan 10.05.2011. 16:34

Samo jedno brzinsko: U-lock, ima li kakve razlike ili je svejedno koji uzmem i može preporuka, tnx.

JuiceBox 10.05.2011. 16:47

Moj osvrt na bicikl nakon evo laganih 2 mj koristenja je : Srednja zalost. Bicikl je Trek 3900 Disc.Prvo je otisla vilica nakon 5 dana i zamjenjena je novom, da bi nakon toga otisao pogon i zamjenjen novim.Kocnice su blagi uzas i to je prvo sto cu promjeniti, ne koce kako treba i cvile ko muda na zaru..Cijeli bicikl imam osjecaj da na svim mjestima skripi.Eto ukratko o treku, i to je prvi i zadnji bicikl te marke koji sam kupio.Najradije bi ga prodao i uzeo nesto kao ona fulka crvena dabomb ili ovako nesto ali jos cu razmisliti dali mi se to isplati.

Renesis 10.05.2011. 17:52

koliko para, toliko muzike.... da si kupio fuel ex-8, ili nesto tako, kunuo bi se u trek. al eto :)

Nik 10.05.2011. 18:07

Danas sam saznao kako mi je frend upiknuo opaki bajk vrlo povoljno (3900kn), bajk presao 500km, godinu dana star, kao iz ducana je:
Ghost SE 9000, mat crni.
Oprema: Marzocchi Corsa, X9 straga, X7 naprijed, X7 shifteri, XT hidraulicne kocnice, XT nabe, pogon neznam...uglavnom fino bicikleto za sicu.

Jedino kaj taj bajk nebu videl Sljemena niti terena tezeg od nasipa :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:39.