![]() |
GIGABYTE B550 GAMING X V2 je okej za cca 125€ koliko dode
|
Dragi prijatelji trebam pomoc oko nadogradnje moje konfiguracije.
Ovo je trenutno stanje: 1. CPU: AMD Ryzen 5 1600, 3700 MHz (37 x 100) 2. RAM:32 GB --- Memorija CRUCIAL Ballistix (2x16 GB) DDR4, 3200 MHz 3. MBO:MSI B450M-A Pro Max, socket AM4, DDR4, DVI, HDMI 4. GPU:GIGABYTE nVidia GeForce GTX1660 Ti - 6 GB 5. Viper M.2 VPR100 - 512 GB Što je najbolje ovdje napraviti? Što je najslabija karika? koliko love mi treba za kvalitetnu nadogradnju? Ne mogu se sjetit koje napajanje je unutra, kako to mogu pogledati? |
Citiraj:
A grafa neka koja bi bila odličan upgrade(preko 50% jača)) računaj da je 400,500€ ako gledamo nove. Prvo upgrade procesora jer je to najjeftinije a jako dobar boost pa onda razmišljaj šta ćeš s grafom jer je to puno skuplja stavka. Napajanje ćeš najbolje provjeriti tako da otvoriš stranicu kućišta i pogledaš. |
Mogu uzet ovaj 5700X3D - vidim da je 205 eura.
Koja bi onda preporuka za grafu bila? moze i nesto polovno kao best buy opcija? Vrlo lako moguce da je ovo napajanje unutra LC Power LC6460GP3 - jer sam kutiju u ormaru pronasao. hoce li napajanje bit dovoljno za nove komponente? |
Citiraj:
O kojoj je uopće rezoluciji i osvjeđavanju riječ? Ako govirimo o nekakvom FHD na 60/75Hz da li je upgrade potreban? |
Monitor je AOC 27G2G4 ili tko neka slicna oznaka... 144 HZ
|
Može bilo kakva konkretna pomoc?
Unaprijed hvala svima! |
Uzmes r5 5700x3d i neku grafu minimum rx6750xt i mozes to dalje vozit na 1080p 144hz
|
Hvala, znaci nekih 600 eura mi treba
|
Citiraj:
|
Imam r5 3600, 2060 i 16GB rama. Se isplati uzet još 16GB rama?
|
Da tek sad vidim da si naknadno napajanje naveo, tog LC-a obavezno mjenjaj prije upgradea
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Iznimno mi je bitno da je TIHO, što je tiše moguce |
Citiraj:
|
Što bi bilo to nesto drugo, ja sam stvarno van toga... sto je taj neki best buy do 140 eura
|
|
FSP Vita 750/850, oboje su ispod 150€, PCIe 5.1, ATX3.1, 80+ Gold, Full Modularno, 120mj jamstva
|
Jesam ja tu nešto krivo pročitao ili se čovjeku koji će vrtit 5700x3d i nekakav radeon 6700 preporučuju napajanja od 150 eura sa 1000W :D Zašto pobogu?
Corsair RM650 se kod nas da nać za 90 EUR, a ima 0db mod i vent se u takvoj konfi neće uključit nikad pa ni onda. Znači od toga tiše ne ide |
Prije par mjeseci sam uzimao novo napajanje i vrlo je štur izbor 600-650W ATX3.1 kvalitetnih napajanja ako ga planiraš imati duže vrijeme. Kao da se ljestvica pomaknula prema 750W.
Uzeo sam RM650 i vratio ga jer se vent palio na random u idleu i bio je brujav/čujan. Bilo je nekih pritužbi po netu, da li samo nove serije, tko će ga znati. Možda je s razlogom jeftiniji od RMx modela. Onda sam rekao fuck it, očito nema jeftino i uzeo Vertexa. Al nema manje od 750 :) Inače, Apsolutna preporuka za to napajanje, nečujno, predivan bundle, sve što ti treba. Nadam se da će dugo poživiti |
Zato što ima tog LC-a koji nije za nikakve ozbiljne nadogradnje a kad vec mjenja napajanje onda nema smisla da se ogranicava sa 650w ako bi kasnije isao na rastrosnije grafu, ustalom FSP Vita 750w je 20€ skuplje od RM650 a jače i kvalitetnije napajanje od njega.
|
U apsolutnom smislu nije puno skuplje, relativno je skuplje 30%. Kod mene grafa koja sa otvorenim power limitom vuče i po 300W najnormalnije radi na 550W napajanju, i opet je PC ispod 80% potrošnje u gaymingu gdje je efikasnost napajanja optimalna. Imho kao i obično se bezveze preporučuju napajanja od 750W i slično, ali okej.
|
Citiraj:
|
Hvala svima.
Ajde jedno laicko pitanje. Kad bih uzeo graficku i procesor... bez zamjene napajanja... hoce li to raditi? Ne igram previse igre i to sto igram smatram da nisu neki extra zahtjevi. |
Citiraj:
LC Power je srotex napajanje. Kvalitetan srotex ali svejedno srotex. Prolazi dok imas low end konfu ili mid range koja ne zdere puno struje ali ako ides na high end (cak i stari high end) tu moras uloziti u kvalitetno napajanje jer riskiras ne samo da ti postojece napajanje mozda nece to gurati kak spada nego da ti se sprze komponente zbog toga kako ta jeftina napajanja hendlaju load i kaj je najbitnije spikeove u loadu. Jednom kad kupis kvalitetno napajanje u tom rangu sto ti se preporuca miran si godinama, mijenjas ostale komponente bez razmisljanja. No bitnije pitanje nakon ovog komentara je dali je tebi uopce potreban takav upgrade? Cime se bavis na tom racunalu da ne radi kako spada pa zelis upgrade? |
Ako cemo najiskrenije ja svake cca 4 godine nadogradim svoje racunalo.
sada sam u prilici sa lovom i volio bih odraditi nadogradnju. Racunalo mi je u poslu potrebno za projektiranje (AutoCAD) te nesto strucnih programa, kao i svakodnevni office uz nesto obrade slika i minimalno videa. U neko slobodno vrijeme odigram koji stariji naslov video igara... nisam ja previse zahtjevan ali volim biti azuriran na vrijeme |
Ruku na srce al onda ces bacit lovu na grafu bez veze. Moj ti je savjet uzmi samo jaci CPU ako te bas svrbi pod prstima i to je to. U toj varijanti ni nadogradnja napajanja trenutno nije nuzna. Mozes dakako zamjeniti napajanje i gledati to kao ulog u buducnost pa kad ces zbilja mijenjati kompletnu platformu miran si bez obzira sto uzeo.
|
Citiraj:
|
Veliko hvala svima. Uzimam procesor i napajanje.
|
Mišljenje za neki upgrade
Pozdrav,
Imam neku stariju konfiguraciju pa bi volio da neko da mišljenje kaj bi trebalo upgrejdati :) Ne igram igrice baš, jedino Fortnite bi htio sa sinom igrati. Do sada smo na PS5 skupa igrali na split screen, a tu na ovom kompu mi je skroz čudno - nije glatko. Probao sam neke opcije mjenjati, ali onak..ne kužim se baš u to :D Konfa je: B450 Aorus Pro Ryzen 5 2600X GTX 1060 6Gb 32Gb RAM DDR4 1920x1080 E sad, kaj bi bilo najbezbolnije upgrejdati?Dal je uopće potrebno? Ili možda neke postavke u Fortnite namjestiti - al ima ih brdo :D Vrti mi se oko 80-120 FPS-a al nije nekako glatko kad mičem miša. Eto, hvala |
Nisam stručnjak, ali rekao bih da fortnite na tom kompu treba raditi kako spada. Kažeš, microstutter? Ili možda vidiš screen tearing? Ne znam kakvu vsync opciju ima fortnite. Koji monitor imaš?
|
Citiraj:
A čuj neznam ni kak to objasnit...nije onako sve smooth, fluidno. Možda glupa usporedba, al kad sam u meniju od igrice sve je super fluidno kad mičem likove i šetam po opcijama...al u igri nije, možda kak si i rekao..microstutter Mozda sam se navikao na PS5, neznam- Vecina toga na Fortnite mi je na low ili off (automatski) a vsync je off. EDIT: sad sam primjetio, mozda je problem u mišu - nemogu u igrici nikako precizno zadržati dok pucam. A miš je neki bežićni M705 Kupit cu novi ovih dana pa cemo vidjet |
Taj monitor je 60Hz. Ako bi vsync riješio problem (trebala bi biti takva nekakva opcija u Fortnite video postavkama) onda je problem screen tearing. vsync bi mogao uzorkovati input lag, ali to je drugi par opanaka.
Možeš grafičke postavke dignuti slobodno, moj prastari komp je pogonio Fortnite na low bez problema. Što se tiče miša, baci oko s donje strane da ti se nisu zavukle dlake i razna druga sranja u otvor od lasera. |
Nije ta konfa baš više idealna za Fortnite, ne igram tu igru ali znam da je bilo nekih promjena i da je igra sada zahtjevnija nego prije nekoliko godina.
Ako bi isao na neki budzet varijantu kao upgrade idi na r5 5600 + rx6600, ako bi trosio malo vise 5700x3d i neka rx6700xt/6750xt lijepo tjerati. Samo provjeri koje napajanje točno imaš da ne bude da je neki šrot koji ne može izdurati upgrade. |
Pozz ekipa. Kao što vidite pod "moj komp", prošlo je kakih 12 godina od zadnje kupovine. Tada je ta matična bila 1300kn ,a procesor oko 1500kn. Što bi sad po performansama procesora te "kvaliteti" i opremljenosti matične bio ekvivalent tome, tj. koliko vrijedi danas tadašnjih 200e u svijetu komponenti ?... Kroz dogledno vrijeme ću kupovati,tj kad se ukaže prilika što u novčaniku što na tržinci što u trgovini..... Nekad je bilo bitno da su kondenzatori iz japana ,a ne iz kine,fazna regulacija što bolja i tak...a danas? Tnx
Poslano sa mog koristeći Tapatalk |
ovisi za što ti treba i koji ti je ~budžet.
|
Svakodnevne potrebe u office-u ,a od igara world of warships,tanks i cod mw... Eventualno neka civilizacija il tak nešto.
Budžet i je kvaka jer ne znam koliko trebam da dobijem neku zlatnu sredinu koja naginje prema višoj klasi. Zato sam i pitao što je danas ekvivalent pločama i procesorima koji su prije 12 godina koštali 200e. Ploča mora imati wifi. Grafu koliko vidim moram računat do nekih 500e za sredinu po performansama i nju ću vjerojatno na oglasima tražit... Recimo da je plafon 1200e za mbo,proc,gpu,ram i ssd. |
Ma ne moras nista rabljeno stane ti sve u taj budzet
1 * AMD AM5 Ryzen 7500F TRAY (bez kutije i hladnjaka) Šifra: 100000000597K 1 * ID-Cooling SE-224-XTS Black Šifra: SE-224-XTS BLACK 1 * GIGABYTE MB B650 EAGLE AX (AM5, 4xDDR5 128, 1x PCI-E 4.0 x16x16, 3x PCI-E 3.0 x16x1, 4x SATA, 3x M.2 PCIe 4.0, 1xHDMI, 1xDP, Realtek Wi-Fi 6E, 2.5GbE LAN, ATX, Retail) Šifra: B650 EAGLE AX 1 * Crucial Pro Overclocking 32GB Kit (2x16GB) DDR5-6000 UDIMM CL36 (16Gbit) Šifra: CP2K16G60C36U5B 1 * SSD WD Black (M.2, 1TB, PCIe Gen4) Šifra: WDS100T3X0E-00B3N0 1 * GIGABYTE Video Card AMD Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G, GDDR6 16GB/256bit, PCI-E 4.0 x16, 2xHDMI, 2xDP, 2x8pin, WINDFORCE 3X, 700W PSU, Retail Šifra: GV-R78XTGAMING OC-16GD Sveukupno s popustom: 1.159,79 € Besplatna dostava |
Znači jači procesor ne treba za ovu grafu i igre? Ima li smisla b850 chipset što se tiče opremljenosti i nekih budućih opcija ?
|
Ne, isti su to čipseti, jedino je obavezna podrška za USB 4.0 na B850. Sam čipset je doslovno isti.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:51. |