PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Aparat za kavu/espresso (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284563)

Trekkie4 13.04.2024. 12:15

Citiraj:

Autor android-split (Post 3738171)
Odnio sam ga u firmu i koristim ga uz prethodno mljevenu kavu. Nego mislim promjenit onu kao plasticnu pipu koja se nalazi iza onog dijela šta se cisti. Odakle najpovoljnije naruciti ovo sa slike

Poslano sa mog motorola razr 40 ultra koristeći Tapatalk
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a9af2a5c92.jpg

Zašto bi mijenjao taj priključak, da li je nešto puknulo?

U pravilu samo mijenjaš "gumice", odnosno silikonske dihtunge. Postoji više prodavaonica gdje možeš kupiti rezervne dijelove, ekipa je to dokumentirala ovdje u temi. Ja ti uistinu nemam što savjetovati, jer sam "popušio" i naručio motor za mlinac iz Ukrajine, od firme koja se "predstavljala" kao da je unutar EU. Firma zapravo i jest, ali centralno skladište nije, što mi nema nikakvog smisla ali jbga. Što je tu je, sve skupa sam platio više od 1,000 HRK. :hitthewal:

Gemmy 13.04.2024. 12:36

ja sam presao na lavazzu crema e aroma, i uzeo u pevexu po 13e po kili sada kada je na akciji

robimarko-bug 13.04.2024. 12:53

Ja sam na Lavazzi Top Class, uglavnom s fresh ili naj kave jer dode za dan-dva a zna bit kupona pa ispadne free dostava

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

android-split 13.04.2024. 13:08

Citiraj:

Autor Trekkie4 (Post 3738192)
Zašto bi mijenjao taj priključak, da li je nešto puknulo?

U pravilu samo mijenjaš "gumice", odnosno silikonske dihtunge. Postoji više prodavaonica gdje možeš kupiti rezervne dijelove, ekipa je to dokumentirala ovdje u temi. Ja ti uistinu nemam što savjetovati, jer sam "popušio" i naručio motor za mlinac iz Ukrajine, od firme koja se "predstavljala" kao da je unutar EU. Firma zapravo i jest, ali centralno skladište nije, što mi nema nikakvog smisla ali jbga. Što je tu je, sve skupa sam platio više od 1,000 HRK. :hitthewal:

Još bolje ako trebaju samo gumice. Nije nista puklo, nego ne znam.

Trekkie4 13.04.2024. 13:26

Citiraj:

Autor android-split (Post 3738199)
Još bolje ako trebaju samo gumice. Nije nista puklo, nego ne znam.

Ma nemaš razloga mijenjati ako nije puknulo, to je ionako samo komad plastike. Ono što odlazi su crvene obujmice, dihtunzi i kad to ode aparat pušta vodu na sve strane. Ako je takav slučaj kod tebe, onda bih krenuo od njih. Pretpostavljam da si iz Splita ... ako budeš išao u Zg javi mi se, pa ti dam set tih dihtunga besplatno.

Vezano uz mlinac, popravak motora traži opsežne "radove", trebaš razmontirati gornji poklopac i odspojiti mlinac, te odvojiti sam motor od plastičnog mehanizma za mljevenje kave. Kod zamjene motora također treba podmazati prijenos, pužni navoj jer se ovaj bude vrtio velikom brzinom i pod velikim opterećenjem.

Da li se sve ovo isplati ili ne, teško je reći ali se zapravo svodi na financije. Ako imaš love za kupiti novog (što si i napravio), onda bih rekao da je svo to ulaganje u stari Philips bacanje novaca, jer se kvarovi STALNO budu ponavljali, i budeš non-stop imao nekakvih problema. To ti govorim iz osobnog iskustva, na mojem je prvo puknuo plastični lijevak za kavu, pa je pregorio motor mlinca, pa su otišli dihtunzi, a sad je počeo bacati svježe-mljevenu kavu po jedinici za pripremu kave (ono što se vadi van i čisti), pa je samo pitanje prije nego što opet nešto krepa.

Ali financijski gledano jeftinije ... i lakše mi je platiti 50-100ak € godišnje u dijelovima, nego kupiti novi za 500€, odjednom.

Colop 13.04.2024. 13:34

Citiraj:

Autor Crimecop (Post 3738191)
Pozz ekipa nakon nekoliko godina Dolce gusto kapsula odlučio sam preći na espresso aparat i to https://www.ekupi.hr/hr/Ku%C4%87ansk.../p/EK000587728
Sad me zanima da što bezbolnije pređem na novu kavu, odnosno da skratim vrijeme eksperimentiranja i brzo izaberem "daily driver".
Preferiram macchiato, a pošto u kafiću uglavnom pijem Julius Meinl, mislio sam da za početak možda uzmem Julius Meinl Premium Espresso Arabica i možda Lavazza Super Crema?
BTW gdje uzimate kavu u zrnu? Za sada sam naišao na najkava i freshkava, koliko sam shvatio to su slovački/češki shopovi.

Meni je najbolja bila ona julius crema espresso intense.
Lavazzu pijemo onu u smeđoj kutiji, single origin.
Svaki put naručim par vrsta kave, pa isprobavamo.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Colop 15.04.2024. 09:00

Nego, uprava dala dopuštenje za kupovinu Jure E-6 po akcijskoj cijeni od 689 eura.
Jel ima što bolje za te pare ili da požurim sa narudžbom?

android-split 15.04.2024. 10:17

Nisam neki strucnjak al mislim da za te pare bolje nema

mamikulcic 15.04.2024. 15:20

Pozdrav.
Da li netko zna zašto je ovaj aparat (Philips ep2224/40) prestao raditi dobru pjenu od mlijeka?
https://img.cdn-cnj.si/img/500/500/YX/YXjJUgUGskO4.webp
Funkcioniralo je savršeno nekih 3 mjeseca i nakon toga nikako da zapjeni mlijeko.
Odradio sam čišćenje originalnim Philips sredstvom prema uputama, promijenio filter za vodu i nakon toga 2 dana sve po starom, onda je jedan dan za par kava napravio odličnu pjenu i nakon toga opet ništa. Para izlazi ali imam osjećaj da je te pare premalo i zvuk mi se čini kao da uz paru izlazi i zrak. Da li je to moguće? Da li mogu nešto napraviti u ssm izvedbi ili moram slati na servis? Ne bih baš želio biti bez aparata jer smo navikli na tu kavu i povratak na tursku nam nije privlačan :D
Hvala!

android-split 15.04.2024. 15:28

Ja sam taj aparat imao 6g. Ja osobno nisam taj dio koristio, al kad god mi je netko tražio pjenu, nikad je nisam dobio. Tako sam odustao i govorio da nema pjene 😂
Ako me pamcenje dobro služi ima nešto i na yt vezano baš za pjenu

Trekkie4 15.04.2024. 17:41

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3738431)
Pozdrav.
Da li netko zna zašto je ovaj aparat (Philips ep2224/40) prestao raditi dobru pjenu od mlijeka?
https://img.cdn-cnj.si/img/500/500/YX/YXjJUgUGskO4.webp
Funkcioniralo je savršeno nekih 3 mjeseca i nakon toga nikako da zapjeni mlijeko.
Odradio sam čišćenje originalnim Philips sredstvom prema uputama, promijenio filter za vodu i nakon toga 2 dana sve po starom, onda je jedan dan za par kava napravio odličnu pjenu i nakon toga opet ništa. Para izlazi ali imam osjećaj da je te pare premalo i zvuk mi se čini kao da uz paru izlazi i zrak. Da li je to moguće? Da li mogu nešto napraviti u ssm izvedbi ili moram slati na servis? Ne bih baš želio biti bez aparata jer smo navikli na tu kavu i povratak na tursku nam nije privlačan :D
Hvala!

Obzirom da pjenu radi isključivo vodena para, ja bih pokušao sa čišćenjem aparata od kamenca. Nikakva kemija ili tablete, stavi mješavinu alkoholnog octa i vode, protjeraj kroz mehanizam (na programu za čišćenje) i isperi čistom vodom nakon toga.

Colop 15.04.2024. 18:58

Citiraj:

Autor android-split (Post 3738432)
Ja sam taj aparat imao 6g. Ja osobno nisam taj dio koristio, al kad god mi je netko tražio pjenu, nikad je nisam dobio. Tako sam odustao i govorio da nema pjene 😂
Ako me pamcenje dobro služi ima nešto i na yt vezano baš za pjenu

Tako je, ako temperatura mlijeka prođe 60-70 C pjena se počne razgrađivati..
Mi smo uzeli milk frother za 35 eura, ulijes mlijeko, kliknes na vrstu pjene i sam sve napravi.
I divota za čišćenje

Trekkie4 15.04.2024. 19:24

Evo da i ja postavim pitanje.

Situacija je sljedeća, Philips 2221 star negdje 5, 5 i pol godina ... isti aparat kojeg sam prethodno spominjao. Sve naizgled radi OK, ali mljevena kava pada pokraj košarice (mjesta gdje treba ići) i umjesto toga "razbacuje" se po cijelom mehanizmu, bloku za pripremanje kave (brewing unit, dio koji se vadi van)
https://i.postimg.cc/50w0HTTZ/619y-G...-AC-SL1500.jpg

Da li je netko imao sličan problem i (ako je) kako ga je uspio riješiti? Najmanje što radi nered, ali kud troši kavu uzalud i baca je u otpad, kud ta ista kava pokupi plijesan pa svi imamo probavnih smetnji.

OuttaControl 15.04.2024. 21:10

Citiraj:

Autor Colop (Post 3738449)
Tako je, ako temperatura mlijeka prođe 60-70 C pjena se počne razgrađivati..
Mi smo uzeli milk frother za 35 eura, ulijes mlijeko, kliknes na vrstu pjene i sam sve napravi.
I divota za čišćenje

Link pls

Colop 15.04.2024. 21:15

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3738471)
Link pls

https://www.amazon.de/-/en/Electric-...29&sr=1-3&th=1
mi smo uzeli ovaj, imaš i jeftinijih i skupljih.
odličan za očistiti

mamikulcic 16.04.2024. 10:36

Citiraj:

Autor Trekkie4 (Post 3738440)
Obzirom da pjenu radi isključivo vodena para, ja bih pokušao sa čišćenjem aparata od kamenca. Nikakva kemija ili tablete, stavi mješavinu alkoholnog octa i vode, protjeraj kroz mehanizam (na programu za čišćenje) i isperi čistom vodom nakon toga.

Hm, ostalo mi je u sjećanju da ocat šteti gumenim brtvama.. Ili sam u krivu?

android-split 16.04.2024. 10:40

Limunska kiselina. Kupi se ona u kesici promješa sa vodom. Navecer se pusti neki program, dok ide voda iskljuci se aparat iz struje. Tako da ta voda ostane u sistemu. Ujutro se to sve pusti. Tako sam ja radio

Colop 16.04.2024. 18:05

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3738542)

Ne znam čemu šteti, ali na recimo aparatima za kavu i parnim postajama izričito piše da se ne koristi ocat za čišćenje

killuminati 16.04.2024. 20:29

Citiraj:

Nisi u krivu. Alkoholni ocat ni blizu aparata za kavu.

Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk

Colop 20.04.2024. 16:23

Bio danas u Lidla, nevezano za kavu.
Kilo Illya na sniženju 27 eura, pakirano u 4 metalne po 250 grama.
Cijena odlična, pa tko voli illy....

telefunken 22.04.2024. 08:20

Citiraj:

tekućina za uklanjanje kamenca za aparate za kavu je mliječna kiselina (lactic acid) razrijeđenosti u omjeru 30-50%
Evo link na sigurnostni list u kojem piše sve

Koliko čitam, problem octene kiseline što je u omjeru 1:1 slabija nego mliječna + što ostavlja okus i miris.
Ocat je ok za skidanje kamenca tamo gdje može duže stajati i tako polako otapati kamenac, ali program za skidanje kamenca u aparatu za kavu je protočan, dakle potrebna je kiselina koja djelje trenutno, a pri tome mliječna u manjoj koncentraciji nije štetna za zdravlje jer ju naše tijelo zna razgraditi

ako se kome igra kemije, može kupiti koncentrat mliječne kiseline od 80% i onda razrijedit na cca 40% i to sipat u aparat, samo oprez s kiselinama da nebi bilo izgubljenih očiju, kemijskih opekotina i završetna na hitnoj zbog pijenja "rakije" iz neobilježenih boca
https://www.pcelarska-oprema.hr/proi...a-kiselina-11/

Colop 22.04.2024. 12:21

a ne kužim čemu se zezati time, kada tipa krups prodaje svojih 20 tableta za čišenje za 10 eura?

ostali su još jeftiniji

vlatko27 22.04.2024. 13:30

Citiraj:

Autor Colop (Post 3739410)
a ne kužim čemu se zezati time, kada tipa krups prodaje svojih 20 tableta za čišenje za 10 eura?

ostali su još jeftiniji

Ili još bolje, 1,75€ za 6,7 čišćenja. :lol2:

https://www.dm.hr/denkmit-sredstvo-z...447413380.html

telefunken 22.04.2024. 13:52

Citiraj:

Autor vlatko27 (Post 3739420)
Ili još bolje, 1,75€ za 6,7 čišćenja. :lol2:

https://www.dm.hr/denkmit-sredstvo-z...447413380.html

piše da je za tvrdu vodu 75-150ml/po pranju i obzirom da je u Zg jako tvrda, to bi bilo eventualno za 2 pranja po 125ml i to je 0,875€/po pranju

inače to je mješavina citrisne i mliječne kiseline te jabučnog octa

S mliječnom kiselinom s mog linka je 1l 80%, razrijeđeno na 40% je 2l, i ako se uzme da isto 125ml po pranju, to je 16 pranja i to je 0,54€/po pranju, dakle skoro pa duplo jeftinije. Nije stvar u štednji, ali obzirom da Delonghi u svoja sredstva stavlja čistu mliječnu kiselinu, nekako naginjem više ka mliječnoj

Colop 26.04.2024. 09:16

Stigla đura (Jura E-6).
Ajmo redom, vidi se da je po kvaliteti izrade za klasu iznad u odnosu na naš Krups Quattro force.

Neke stvari su mi annoying, ali sačekat ću par dana za konačni sud.

Čekam da svi popiju par dana kavu, pa se onda očitujem o kvaliteti kavovine.

Crimecop 26.04.2024. 10:06

Muči me kod De'Longhi automatic aparata što kava ne izlazi vruća nego topla, a kako googlam to je slučaj kod većine aparata pod izlikom "ready to drink right away".
Kad stavim vruću vodu za čaj onda je temp kako treba biti, međutim kad aparat sprema kavu, jednostavno nedostaje par C° da bi to bilo to, a jedino malo pomaže grijanje šalice prije same pripreme. Pretpostavljam da tu nema pomoći?

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Colop 26.04.2024. 10:17

Citiraj:

Autor Crimecop (Post 3740071)
Muči me kod De'Longhi automatic aparata što kava ne izlazi vruća nego topla, a kako googlam to je slučaj kod većine aparata pod izlikom "ready to drink right away".
Kad stavim vruću vodu za čaj onda je temp kako treba biti, međutim kad aparat sprema kavu, jednostavno nedostaje par C° da bi to bilo to, a jedino malo pomaže grijanje šalice prije same pripreme. Pretpostavljam da tu nema pomoći?

Više manje svi automati imaju mogućnost podešavanja temperature vode na hot, super hot ili kako već.
Čajopije u mom uredu se nisu nikad žalile na toplinu čaja.

E sad, imaju i ti grijači za šalice, a jel stvarno to potrebno :stoopid:

Crimecop 26.04.2024. 11:58

Citiraj:

Autor Colop (Post 3740072)
Više manje svi automati imaju mogućnost podešavanja temperature vode na hot, super hot ili kako već.
Čajopije u mom uredu se nisu nikad žalile na toplinu čaja.

E sad, imaju i ti grijači za šalice, a jel stvarno to potrebno :stoopid:

Ma ima i moj De'Longhi Rivelia i namješteno je na max temp, ali svejedno mi nije to dovoljno vruće. A ovi grijači mi ne padaju na pamet, prođem šalicu vrućom vodom prije pripreme i to je to.

Nikky 26.04.2024. 15:34

Zato kod "velikih" i samo poneki "mali" imaju onaj prostor na vrhu aparata za držati šalice koje se usput griju kako se aparat koristi.

vlatko27 26.04.2024. 16:54

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3740131)
Zato kod "velikih" i samo poneki "mali" imaju onaj prostor na vrhu aparata za držati šalice koje se usput griju kako se aparat koristi.

Zato to đubre koje me jednom skoro skurilo služi :lol2:

Pomo 01.05.2024. 06:05

Ekipa, jel probao netko kave iz Santos pržione?
Pitam jer im je cijena, ako gledamo po sorti, cca 50% niža od recimo quahwe i ekipe.
Thnx.
https://www.santos.hr/proizvod-kateg...oke-kvalitete/

OuttaControl 01.05.2024. 08:34

https://i.ibb.co/60XMhJc/Screenshot-...51-Vivaldi.jpg

Eto kazu oni sami :D

Ja nakon vejstanih cca 5 kg kava eksperimentiranjs sa raznim zrnima, od craft do lidl kaufland, sam se vrwtio na segafredo espresso casa i to je to ne eksperimentiram vise. Najbolja mi je i ima taj profil ukusa koji ja volim i necu vise bacat pare na ekslerimente.

Mičkec 03.05.2024. 19:26

Sage the Bambino Black Truffle
249,00 €
Sage The Smart Grinder Pro
219,00 €

+ mailbox dostava. nije loša cijena kaj ne? idem na prvi manualac nakon aeropresa na kojem sam već dvije godine.

9800pro 12.05.2024. 18:43

Pozdrav ekipa. Nabavili bi doma "automatski aparat za kavu".
Od napitaka pili bi espresso, kavu i cappuccino.
Gledali smo Philips i ovaj DeLonghi ECAM 290.61.B Magnifica Evo
Molim vas bilo kakvu pametnu oko ovog izbora.
Da li je ovaj Delonghi ok za te novce (416€) ili je neki od Philipsa bolji za tu negdje cijenu.
Philips ima previše modela da bi uopće skužio koji je koji.
Recimo EP2224/10 ili EP3221/40...

Zahvaljujem

Vuco 13.05.2024. 13:13

Edo,
ja sam imao Philipsa seriju 54xx. Na stranu što sam imao hrpu problema s njime od samog početka, zamijenio sam ga sa tim Delonghi-jem koji eto sad već radi par mjeseci bez greške.

Sve je na strani Delonghi-ja, osim načina upravljanja postavkama gdje Philips ima ekran, a Delonghi moraš manual + tipke. No to radiš samo kad ga trebaš čistiti. Za kave je isti vrag. Klikneš što želiš i izađe. Philips je imao kao profile za 4 osobe, gdje si svako pod svoju boju odabere temperature, količine etc.

Na stranu što sam ludio na Philipsa, kad se glave ohlade - Delonghi radi bolju kavu (mliječnija je) i puno bolju pjenicu (iako je tu mlinac na najgrublje, a kod Philipsa je bilo skoro bliže najsitnijiem mljevenju). Jedino taj dio za mlijeko kod Delonghija u firmi radi stalno super, a ja ga moram doma redovito čistiti u perilici (mislim da je žena previše to čistila), jer nekad zna pljuckati van toplo mlijeko, a ne pjenicu kakvu treba. Najčešće je to znak da treba u perilicu.

Svaki Delonghi Magnifica ima My Latte opciju - koliko staviš mlijeka u ovaj dodatak, toliko on pjenice napravi. Komotno sam mogao uzeti i ovu .61 verziju (ja sam uzeo .81 jer kao ima caffe latte tipku!). A ovaj dio za mlijeko ima mjericu iza i tehnički ti imaš tipku Capuccino, ali ako staviš u mjerici do 1xCA oznake (mjera za kapućino), odabrao ti Mylatte ili posebnu tipku za Capuccino, jednako će napraviti. Ja to nisam znao/kužio i onda sam još dodao extra za Caffe Latte tipku...

Ja sam svoju naručio iz Italije preko sajta
https://www.delonghi.com/hr-hr/ecam2.../ECAM290.61.SB

Znaju imati dobre popuste, ja sam svoju .81 dobio za 450€.

Delonghija tog .61 imamo i u firmi gdje je 5-10 ljudi stalno i rade svaki 2-3 kave dnevno. Filter za vodu je 11€, za kamenac je pola litre (5 čišćenja) isto tako, do 15€ (mall.hr). Tamo je 5mjeseci, dela super isto.

Master_Hrc 13.05.2024. 15:09

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3742189)
Pozdrav ekipa. Nabavili bi doma "automatski aparat za kavu".
Od napitaka pili bi espresso, kavu i cappuccino.
Gledali smo Philips i ovaj DeLonghi ECAM 290.61.B Magnifica Evo
Molim vas bilo kakvu pametnu oko ovog izbora.
Da li je ovaj Delonghi ok za te novce (416€) ili je neki od Philipsa bolji za tu negdje cijenu.
Philips ima previše modela da bi uopće skužio koji je koji.
Recimo EP2224/10 ili EP3221/40...

Zahvaljujem

Ja imam zadnjih 2 i pol godine EP3221/40. I nikad nikakvih problema s njim. Kava mi je vrh, tako da stvarno preporuka. Koji god da uzmes ce ti biti dobar, ovi sa lcd ekranima su skuplji, a po meni ful nepotrebni. Ja sam svojeg platio 300njak eura, mislim da nema boljeg za tu lovu.

axo 13.05.2024. 15:20

Nikada problema sa philipsom. Ima sad vec 3 god.
Uredno ga cistim, podmazujem i odradujem cikluse koje trazi, koristim vodu iz brite.

9800pro 25.05.2024. 21:09

Uzeli na kraju EP3341, bio na akciji u Svijet Mediji za cca 480€. Za sada sve 5, testira se. Nego, koje mlijeko koristite za pjenu? Uzeo sam Dukat 3.8% trajno. Ima neke razlike ako se uzme baš kao mlijeko za kavu od 3.8%?

axo 26.05.2024. 08:07

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3743980)
Uzeli na kraju EP3341, bio na akciji u Svijet Mediji za cca 480€. Za sada sve 5, testira se. Nego, koje mlijeko koristite za pjenu? Uzeo sam Dukat 3.8% trajno. Ima neke razlike ako se uzme baš kao mlijeko za kavu od 3.8%?

To sve ovisi od osobe do osobe, kupis pa probas.
Ja se vratio na klasicno mlijeko i ne bunim se.

gaggo 20.06.2024. 08:59

Jutro ekipa,
Draga i ja bi si uzeli neki automatski aparat za Espresso, a kako pijemo samo crnu, mislili smo onda neki basic model, bez onih dodataka za mlijeko, budget je od 300 do 500€.
Gledali smo modele poput PHILIPS EP2224/10 ili DeLonghi ECAM 350.15.B, pa sad, što predlazete?
I naravno plus ide onom po pitanju održavanja i lakoće servisiranja :D
Kao klinac su moji imali tak neki automatski aparat za kavu, te kad je riknuo nakon 3 godine, servis i popravak je bio skuplji od samog aparata, mislim, razumijem ako odu glavni dijelovi ili što sve ne, ali kako je par kolega na forumu pisalo kako svoje aparate rastavljaju i sami servisiraju, volio bi da i taj ima tu mogućnost. :D
Hvala unaprijed

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:00.