PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

rodriguez 06.03.2021. 21:10

Evo uspio sam sve slomit
Nista
Ovo je tesko sranje od sustava kompletno
S razlogom su windowsi no1

Kupit cu jebeni macbook

The Exiled 06.03.2021. 21:21

Sve bitno na svijetu se vrti na Linuxu, Windows je važan samo za desktop (gamer) korisnike, dok sam Microsoft cijelu Azure infrastrukturu vrti na svojoj verziji Linuxa, a i cijela firma je tokom godina uložila puste milijarde u Linux i open-source općenito.:) Nekaj drugo te muči, jer nema šanse da baš svaka distribucija ne prolazi, a svakoj je zajednički nazivnik isti ThinkPad T430 hardver, dok je ThinkPad tema puna korisnika i primjera da ljudi bez problema koriste Linux kao primarni i jedini operativni sustav. Kaj točno se desi prilikom instalacije, svaka distribucija ti javlja istu grešku ili ...?

bertone 06.03.2021. 21:27

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3499279)
Na opensusu sam trenutačno. Poludit ću s ovim linuxom, uopće nisu user friendly:(

Prođi korak po korak kroz BIOS/UEFI i provjeri postavke, ne znam što bi te drugo moglo zezati ako je hardver ispravan.

PS. Evo skidam sad nen-free ISO Cinnamon i probam ga instalirati na X230 (to mi je je trenutno hardverom i generacijom najsličniji ThinkPad tvom T4230) pa javim je li problem u ISO mediju ili te nekaj drugo.

Bubba 06.03.2021. 21:30

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3499291)
Evo uspio sam sve slomit
Nista

Kupit cu jebeni macbook

https://i.imgur.com/P8hF8Z1.png

c-shadow 06.03.2021. 21:48

Ako je noviji hardver koji traži proprietary drivere/firmware, onda debian i nije baš najsretniji odabir distribucije :)

The Exiled 06.03.2021. 21:49

Veli čovek da ga svaka (isprobana) distribucija zajebava. Samo da na kraju ne ispadne Secure Boot UEFI i tome slično veselje.:)

bertone 06.03.2021. 21:56

T430 radi i na lož ulje tako da nije problem hardverska kompatibilnost.

rodriguez 06.03.2021. 22:01

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3499294)
Sve bitno na svijetu se vrti na Linuxu, Windows je važan samo za desktop (gamer) korisnike, dok sam Microsoft cijelu Azure infrastrukturu vrti na svojoj verziji Linuxa, a i cijela firma je tokom godina uložila puste milijarde u Linux i open-source općenito.:) Nekaj drugo te muči, jer nema šanse da baš svaka distribucija ne prolazi, a svakoj je zajednički nazivnik isti ThinkPad T430 hardver, dok je ThinkPad tema puna korisnika i primjera da ljudi bez problema koriste Linux kao primarni i jedini operativni sustav. Kaj točno se desi prilikom instalacije, svaka distribucija ti javlja istu grešku ili ...?

Da
Problem je sa wifi modulom, network il cim vec
Ugl modulom za net

Ovo je bogu za plakat.

The Exiled 06.03.2021. 22:02

Eto, uvijek je neka pizdarija, a ako budeš imal vremena i volje, lako kasnije složiš LMDE, pa si miran, a opet imaš Debian, ali bez glavobolje.:frend:

Isključi u BIOS-u sve kaj nije neophodno (PXE itd.) za instalaciju, pa nek ide kvragu.:)

rodriguez 06.03.2021. 22:14

Sutra cu kod frenda na windowsima napravit usb sa manjarom
I probat na svom laptopu flashat

bertone 06.03.2021. 22:20

T430/T530/X230 dolaze sa N6205 wifi modulom i on radi OTTB sa Linuxom, LAN također tako da tebe vjerojatno hebu UEFI postavke,... ali znati ćemo za dvije minute jer instalacija na X230 pri kraju :)

bertone 06.03.2021. 22:46

Riješeno, Debian 10.8.0 Cinnamon non-free instaliran na X230 koji je hardverski skoro identičan T430 i sve radi out of the box tako da ukoliko je sav hardrver ispravan u T430 i ako si dobro napravio instalacijski USB, nije problem u kombinaciji hardvera i linuxa nego u tebi, odnosno postavkama UEFI-a, particioniranju diska ili gdje već ;)

https://i.postimg.cc/jwxvhNBF/Slika-...6-22-39-31.png

Instalaciju sam odradio spojen na net putem WiFi-a pa sam još dodatno išao isprobati nakon instalacije radi li WWAN modem, no i on radi OOTB.

https://i.postimg.cc/G99xhcRG/Slika-...6-22-52-39.png

PS. Nisam već godinama koristio Debian i iznenadio sam se kako ima jednostavnu i preglednu GUI instalaciju, prije je to bilo puno teže.

tomek@vz 07.03.2021. 07:14

Ne pizdit nego citat dokumentaciju. Ni Windows ne sljaka ako mu ne instaliras drivere, jel? Ali i to treba znati :kafa:

mkey 07.03.2021. 15:07

Čudi me da nitko nije pitao što točno znači Ne mogu instalirati :D

rodriguez 08.03.2021. 07:32

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3499368)
Ne pizdit nego citat dokumentaciju. Ni Windows ne sljaka ako mu ne instaliras drivere, jel? Ali i to treba znati :kafa:

Da sam htio zavrsit informatiku zavrsio bi
Ne radi se o update nego o tome da ne zeli nakon postavljanja jezika i vremenske zone, ne zeli dalje ici u instalaciji od detektiranja network hardwarea....

Jebem ja takav OS koji ima 744 verzije, non free pa ovakav pa onakav i sad se igraj pogađanja

Update
Prijatelj je flashao na svoj usb manjaro xfce
Uredno ga nasnimio
Ne radi mis, ne zeli se ugasit laptop i jednom prepozna wifi drugi put ne prepozna

bertone 08.03.2021. 14:43

:wtf2:

Ne razumijem, T430 (ako je ispravan) je hardverski 100% kompatibilan sa Linuxom vjerojatno od kad postoje ThinkPadi i Linux i ti samo zato što ne znaš instalirati Linux ili nisi 100% siguran da ti je sav hardver ispravan tvrdiš da je Linux smeće,... super pristup rješavanju problema :nono:

The Exiled 08.03.2021. 14:51

Nekaj je tu drugo u pitanju, jer ako baš svaka distribucija zajebava - nema logike. Probajte najobičniji Ubuntu koji koristi većina, a radi na svemu.

Cuky 08.03.2021. 14:57

Imam x230 i sve uredno radi sa ubuntuom 16.

Ne vidim neki problem.

Te starije masine bi trebale biti jako dobro podrzane.

rodriguez 08.03.2021. 16:23

Sad idem stavit na neki drugi usb stick firmware za iwlwifi6000g2a jer moj ISO disk to nema a ne zeli dalje nastavit instaliravat Debian
Nema sta, 3 dan idemo dalje samo jako

Ovo je cirkus a ne operativni sustav

The Exiled 08.03.2021. 16:49

Možeš iskoristiti Hiren's BootCD PE za dodatnu provjeru hardvera, jer većina današnjih Linux distribucija je čas posla za instalirati i podesiti. Ovo te nekaj drugo muči, tj. taj Wi-Fi modul.

domy_os 08.03.2021. 16:57

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3499900)
Možeš iskoristiti Hiren's BootCD PE za dodatnu provjeru hardvera, jer većina današnjih Linux distribucija je čas posla za instalirati i podesiti. Ovo te nekaj drugo muči, tj. taj Wi-Fi modul.

Ma 100% mu je nešto defektno, na službenom L530 sam davno isprobavao Linux distre i ne sjećam se da sam imao ijedan problem.

The Exiled 08.03.2021. 16:59

Da, zato sam napomenul nek u BIOS-u složi Disable na sve kaj nije nužno za instalaciju. Mislim i ja bi popizdil da se već tri dana mučim s tim.

rodriguez 08.03.2021. 17:31

Sad instaliravam bez graphical install nego sam o na install i prolazi mi ali sam preskocio network instalaciju... dal se da naknadno kako instalirat ili ce sve slomljeno bit zbog tog preskakanja

Normalno da nije prepoznao wifi firmware sa usb sticka

bertone 08.03.2021. 18:14

Je li možemo saznati koji hardver imaš u tom T430?
Ako imaš Intel N6205 ili N6300 wifi modul, za njih ti ne treba kakav dodatni firmware i ako wifi ne radi onda ili nije dobro sjeo u utor pa je kontakt li-la ili je pokvaren. Treći modul koji se ugrađivao je bio N2200 no on je dolazio samo u prvim modelima tamo negdje 2012. godine i njega nisam imao nikada priliku isprobati no možda netko drugi je pa će znati odgovoriti.

Kako nisi rekao radi li ti Linux u live modu, ako radi, jasni i pregledni ispis hardvera dobiješ naredbom:

Code:

inxi -Fx
pa stavi ispis da budemo pametniji.

medo 08.03.2021. 22:58

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3499700)
Ne radi se o update nego o tome da ne zeli nakon postavljanja jezika i vremenske zone, ne zeli dalje ici u instalaciji od detektiranja network hardwarea....

Jebem ja takav OS koji ima 744 verzije, non free pa ovakav pa onakav i sad se igraj pogađanja

Update
Uredno ga nasnimio
Ne radi mis, ne zeli se ugasit laptop i jednom prepozna wifi drugi put ne prepozna

Kupi Mac :kafa:

tomek@vz 09.03.2021. 08:49

Citiraj:

Update
Uredno ga nasnimio

Ti pajdo il trollas ili imas drugih hardwerskih problema s tim lapom...kak ti se Windows 10 ponasa na tom lapu?

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3499889)
Sad idem stavit na neki drugi usb stick firmware za iwlwifi6000g2a jer moj ISO disk to nema a ne zeli dalje nastavit instaliravat Debian
Nema sta, 3 dan idemo dalje samo jako

Ovo je cirkus a ne operativni sustav

Zasto ga onda uopce zelis koristiti? Kao sto sam u Tutorijalu napisao - Linux ne pase svakome - ak ti ne pase - ne koristi ga. Opcija fala Bogu ima

pci_e3x 09.03.2021. 09:07

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3499291)
Evo uspio sam sve slomit
Nista

Kupit cu jebeni macbook

Ako su Windowsi #1, zasto ces kupit Mac? :roller:

@Bubba :D

Nedavno Frend nabavio L430 i instalacija Windows10 nije prolazila. Prvi reboot nakon sto win prebaci sve s usba na hdd - srusi se i reboota. Tako u krug.
Instalirali Manjaro na taj isti HDD, radi ko Singerica.
Zamijenili HDD sa SSD, opet instalirali Windows 10 - sad se vise ne rusi. Defektan HDD. A Linux, kao sto je kolega gore napisao, radi i na loz ulju. Pogotovo kad je ThinkPad u pitanju.
Nesto ti sa hardwareom ne valja. Ja bi cak isao na to da izvadis WLAN modul pa da isprobas.

..iako mi baca na trollanje

rodriguez 09.03.2021. 11:24

Vozim ga na servis

Windowse ne zelim, linux je dobar kad me ide instalacija sto u zadnjih tjedana dana nije slucaj

rodriguez 09.03.2021. 15:51

Pocinit cu seppuku

Ovako na kraju

Dosao doma, probao jos jednom instalirat prije odlaska na servis

U iebenome BIOSu mi je bila iskljucena opcija Secure Boot koja ne dopusta neuatoriziranim operativnim sustavima da se dignu

Posto sam dosta dugo bio na OpenSuseu u medjuvremenu se BIOS od Lenova updatea i iskljucio to, jer se ne sjecam da sam presnimavanjem OpenSusea preko Winsa 8 ista drkario po BIOSu

Jos jednom isprike svima i hvala na pomoci al izludio sam ovih 4 dana
Retard jesam al ne toliki da neznam OS instalirat.

Sad se idem igrat sa distribucijama da vidim koja ce se vrtiti.

The Exiled 09.03.2021. 16:25

Glavno da sad radi.:frend:
Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3499306)
Samo da na kraju ne ispadne Secure Boot UEFI i tome slično veselje.:)

:D:)

Ivo_Strojnica 09.03.2021. 17:02

haha, sta je iskustvo :D

Nikky 09.03.2021. 18:12

Svaka škola (bar bi trebala) nešto nas naučiti :D

Za razliku od (starog dobrog) BIOS - a novo UEFI (govance) je "os prije os - a" i "specijalitet" mu je da (u odr. situacijama) sam mijenja neke postavke.

Najčešće bude cirkus sa boot opcijama (secure boot, odabrani device / medij, jeli UEFI ili stari Legacy / CHR).

Ako misliš / sumljaš sa te zeza WiFi kartica (i/ili BT) možeš je ugasiti u BIOS / UEFI - ju, da ne moraš rastavljati i vaditi.
Ranije si spominjao da "tražiš" iwlwifi6000g2a file, to dokazuje da imaš Intel Wireless 6005/6205 karticu,
info > https://packages.debian.org/buster/firmware-iwlwifi

Nakon prvog uspješnog boot - a budi dobar đak,
spoji se na internet preko žice (Lan),
odradi bilo u terminalu, bilo u paket manageru "apt update" i "apt upgrade"

That's it :)

c-shadow 09.03.2021. 18:23

Jel ima debi(L)an onako kao jubuntu onaj driver manager da se lijepo kroz GUI samo naklikaju detektirani proprietary driveri?
Nedavno tast pustio neki upgrade na xubuntu 20.04, digao se novi kernel i nakon reboota ima sliku u 640x480 :)
Nevidija driver se nije rekompilirao za novi kernel, dkms i te gluposti. Spojio se preko teamviewera, dva klika, i 10 minuta kasnije sve radi :)
dpkg/apt iz terminala uvijek radi, ali nije baš newbie friendly rješenje :)

Nikky 09.03.2021. 18:27

Ima, kako ne,
ali je kroz terminal sigurnije i bolje to odraditi.

I ** beep ** winse treba nekad twikat kroz registry da bi nešto proradilo / popravio ...

rodriguez 09.03.2021. 18:44

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3500230)
Svaka škola (bar bi trebala) nešto nas naučiti :D

Za razliku od (starog dobrog) BIOS - a novo UEFI (govance) je "os prije os - a" i "specijalitet" mu je da (u odr. situacijama) sam mijenja neke postavke.

Najčešće bude cirkus sa boot opcijama (secure boot, odabrani device / medij, jeli UEFI ili stari Legacy / CHR).

Ako misliš / sumljaš sa te zeza WiFi kartica (i/ili BT) možeš je ugasiti u BIOS / UEFI - ju, da ne moraš rastavljati i vaditi.
Ranije si spominjao da "tražiš" iwlwifi6000g2a file, to dokazuje da imaš Intel Wireless 6005/6205 karticu,
info > https://packages.debian.org/buster/firmware-iwlwifi

Nakon prvog uspješnog boot - a budi dobar đak,
spoji se na internet preko žice (Lan),
odradi bilo u terminalu, bilo u paket manageru "apt update" i "apt upgrade"

That's it :)

Ma ne mogu vjerovati gdje sam izgubio 4 dana....:wtf2:
hvala svima na pomoci još jednom

bertone 09.03.2021. 19:52

Koda ode ova tema, počeli smo citirati sami sebe :lol2:
Citiraj:

Autor bertone (Post 3499296)
Prođi korak po korak kroz BIOS/UEFI i provjeri postavke, ne znam što bi te drugo moglo zezati ako je hardver ispravan.
PS. Evo skidam sad nen-free ISO Cinnamon i probam ga instalirati na X230 (to mi je je trenutno hardverom i generacijom najsličniji ThinkPad tvom T430) pa javim je li problem u ISO mediju ili te nekaj drugo.

Citiraj:

Autor bertone (Post 3499318)
T430/T530/X230 dolaze sa N6205 wifi modulom i on radi OTTB sa Linuxom, LAN također tako da tebe vjerojatno hebu UEFI postavke,... ali znati ćemo za dvije minute jer instalacija na X230 pri kraju :)

Citiraj:

Autor bertone (Post 3499332)
Riješeno, Debian 10.8.0 Cinnamon non-free instaliran na X230 koji je hardverski skoro identičan T430 i sve radi out of the box tako da ukoliko je sav hardrver ispravan u T430 i ako si dobro napravio instalacijski USB, nije problem u kombinaciji hardvera i linuxa nego u tebi, odnosno postavkama UEFI-a, particioniranju diska ili gdje već ;)

https://i.postimg.cc/jwxvhNBF/Slika-...6-22-39-31.png

Instalaciju sam odradio spojen na net putem WiFi-a pa sam još dodatno išao isprobati nakon instalacije radi li WWAN modem, no i on radi OOTB.

https://i.postimg.cc/G99xhcRG/Slika-...6-22-52-39.png

PS. Nisam već godinama koristio Debian i iznenadio sam se kako ima jednostavnu i preglednu GUI instalaciju, prije je to bilo puno teže.

Sad si lijepo skini sa linka Debian 10.8.0 sa desktop environmentom koji ti odgovara i opleti ;)

mkey 09.03.2021. 20:48

Citiraj:

To je dosta veliko pitanje :D

rodriguez 09.03.2021. 22:03

Citiraj:

Autor mkey (Post 3500271)
To je dosta veliko pitanje :D

U cem je problem?

Sto svake 3 godine nasnimavam novu distru? A u medjuvremenu mi BIOS update promjeni postavke? Javio sam se da mi se pomogne, ljudi su pisali, zahvalio se svima na nesebicnoj pomoci.
Hvala i tebi za ovaj predivan komentar. Evo ti i srceko <3

Nikky 09.03.2021. 22:35

Hehe, širi se ljubav 😀

A kolega je iskoristio priliku, možda ga asocira pitanje o obrazovanju / školi ?

zgking 10.03.2021. 13:27

Bok ekipo ,

Vidim da se ovdje žustro raspravlja o Linuxu , što mi je drago. Nakon dosta vremena korištenja prozora ili windowsa dosta mi ih je i želio bi prijeći na linux . Vidim da ima brdo distribucija , pa mi treba vaša pomoć . Gledao sam po netu komentare i vidim da se vrte oko tri distre MX Linux , Ubuntu MATE i Linux MINT . Kao što velim nisam doma u toj sekciji te stoga sam napravio print screen da vidite koji laptop imam i koju verziju win vrte i to bez ikakvih problema .

Evo linka sa slikom :

https://ibb.co/x364HV4

Napominjem da mi je bitno da mogu koristiti na linuxu perferiju raznih firmi provjerenih tipa Brother , Logitech . ( da podržava drajvere ).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:24.