PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=18)
-   -   Kupovina i prodaja preko Ebaya - Upute o Carinjenju (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102294)

perica980 24.09.2009. 11:28

Citiraj:

Autor E-mil (Post 1439058)
Da je odredište toga sata Hrvatska platio bi 5% carine na (vrijednost sata+shipping) pa na to sve zbrojeno (carina + vrijednost sata) još 23% PDV

Kako ti pitaš za carinsko područje BiH, onda ti je situacija malo drukčija.

Za postotak carine na satove (ako ga ima) ćeš se morati raspitati kod nekog tko zna carinsku tarifu u BiH, ali je pretpostavka da je isto 5% kao i kod nas.
Jedino ćeš PDV platiti 17% (umjesto RH stope od 23%)

hvala na detaljnom odgovoru :goood:

V- mobile 24.09.2009. 12:24

Citiraj:

Autor E-mil (Post 1439058)
Da je odredište toga sata Hrvatska platio bi 5% carine na (vrijednost sata+shipping) pa na to sve zbrojeno (carina + vrijednost sata) još 23% PDV

Kako ti pitaš za carinsko područje BiH, onda ti je situacija malo drukčija.

Za postotak carine na satove (ako ga ima) ćeš se morati raspitati kod nekog tko zna carinsku tarifu u BiH, ali je pretpostavka da je isto 5% kao i kod nas.
Jedino ćeš PDV platiti 17% (umjesto RH stope od 23%)

Uz malu iznimku: Ako je unutra račun i na njemu vrijednost manja od 200,00 KN onda ne plaćaš pve spomenute troškove.

E-mil 24.09.2009. 12:49

Citiraj:

Autor V- mobile (Post 1439113)
Uz malu iznimku: Ako je unutra račun i na njemu vrijednost manja od 200,00 KN onda ne plaćaš pve spomenute troškove.

Misliš li na troškove (koji se ne plaćaju) za narudžbu i dostavu u BiH ili za Hrvatsku ??

cane 24.09.2009. 13:13

Citiraj:

Autor TomRi (Post 1438952)
naravno, pa vidiš na paketu stranicu prije da nema DX logo niti tko šalje.
no to ti sve ovisi o cariniku.
npr, ovaj u Rijeci je rekao da otvara svaki paket i ako vidi nešto njemu zanimljivo da lupa pdv.
a zanima ga tehnika i slično veli, LOL
budem naručio i na zg adresu pa da imam za usporedbu.

nisam se baš zagledao u slike, neg sam odmah postavio pitanje.
vjerojatno ima veze sa carinikom i količinom pošiljaka koje mu dolaze.

perica980 24.09.2009. 16:41

Citiraj:

Autor V- mobile (Post 1439113)

Hm mozda ako je odokativna vrijednost odgovara stanju na racunu. je li itko ikada uspio naruciti nesto od 1000kn (toliko ovaj sat kosta) a da ga uspije progurati pod tu foru "manje od 200kn"?

1v@n 24.09.2009. 16:48

Mislim da onda prodavač trlja ruke, jer ako se paket "izgubi", ti ćeš dobiti tih 200 kn natrag, a ne 1000.

walbandon 25.09.2009. 15:39

zove me zena maloprije da su mi stigli paket i koverta iz hongkonga...neki kable za ajfon i autopunjac za eee..sad cekam jos neke adaptrere za auto, i smatrat cu kupovinu uspjesnom...i narucujem dalje..

perica980 25.09.2009. 18:24

Citam dosta negativnih komentara o kupovini mobitela preko ebaya. Najvise kritiziraju carinu i glavni argument je da te dodje skuplje nego da ga kupis u prodavaonici.

Medjutim, nasao sam mobitel za 200 dolara. nakon sto nadodam troskove poste, carinu od 10% i pdv od 17%, mobitel me dodje 80eur jeftiniji nego isti ovdje kod nas u prodavaonici.

U cemu je onda stvar? Je li problem sto mobitel dolazi iz Hong Konga?

Mar 25.09.2009. 20:23

Citiraj:

Autor perica980 (Post 1440228)
Citam dosta negativnih komentara o kupovini mobitela preko ebaya. Najvise kritiziraju carinu i glavni argument je da te dodje skuplje nego da ga kupis u prodavaonici.

Medjutim, nasao sam mobitel za 200 dolara. nakon sto nadodam troskove poste, carinu od 10% i pdv od 17%, mobitel me dodje 80eur jeftiniji nego isti ovdje kod nas u prodavaonici.

U cemu je onda stvar? Je li problem sto mobitel dolazi iz Hong Konga?

"Problem" ti je eventualna garancija ukoliko ti naši to ne priznaju.
Nadalje, jasno da će tamo biti jeftinije, čak kad platiš sve pristojbe jer:
1. Tamo su marže niže (ide se na količinu)
2. Tamo se proizvodi
3. Naši prodavači ionako plaćaju porez&carinu, te na to dodaju svoju maržu

perica980 26.09.2009. 10:34

Citiraj:

Autor Mar (Post 1440298)
"Problem" ti je eventualna garancija ukoliko ti naši to ne priznaju.
Nadalje, jasno da će tamo biti jeftinije, čak kad platiš sve pristojbe jer:
1. Tamo su marže niže (ide se na količinu)
2. Tamo se proizvodi
3. Naši prodavači ionako plaćaju porez&carinu, te na to dodaju svoju maržu

Jel pod "nasi ne priznaju" mislis na ono sto mobitel mora imati certfikat? Mislio sam da njega nemaju samo neke divlje marke poput kineskih imitaciju. Nije valjda da je to problem i sa originalnim Nokiama, SE-ima i slicnim markama.

mymoon 26.09.2009. 13:49

treba ogroman trud da pročitaš zadnje dvije (2) stranice ovog topica da nađeš odgovor?

Citiraj:

Autor perica980 (Post 1440544)
Jel pod "nasi ne priznaju" mislis na ono sto mobitel mora imati certfikat? Mislio sam da njega nemaju samo neke divlje marke poput kineskih imitaciju. Nije valjda da je to problem i sa originalnim Nokiama, SE-ima i slicnim markama.

Citiraj:

Autor E-mil (Post 1436465)
ako te netko nešto (za zdravlje) pita, isprintaj mu ovu stranicu (sa ovog linka)

ili sam pronađi model koji ti treba

:hitthewal:

hammer_of_thor 26.09.2009. 14:54

Kako odječa prolazi na carini?
Konkretno naručio bi jaknu pa pitam, ima li posebne regulative za odjevne predmete?

EDIT:

Eh da, neke trgovine na e-bayu imaju u shippingu upozorenje:

We don't accept from ITALY, SPAIN & CHINA area's order, because of those country's non-reasonable posting policy and conditions

Pošto je Hrvatska graniči sa Italijom dali se to odnosi i na nas? (ako se tko susreo sa tim)

perica980 26.09.2009. 15:11

Citiraj:

Autor mymoon (Post 1440680)
treba ogroman trud da pročitaš zadnje dvije (2) stranice ovog topica da nađeš odgovor?
:hitthewal:

ne vidim da ovo uopce odgovara na moje pitanje? sto ce meni spisak dozvola kada znam da za taj mobitel postoji dozvola jer ga ima u prodavaonicama?!

nino 26.09.2009. 15:40

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 1440714)
.....Pošto je Hrvatska graniči sa Italijom ....

Mislis na morsku granicu? :D

Ako nije navedena Croatia, nevidim razlog trpanja u isti kos sa Italijom.

hammer_of_thor 26.09.2009. 16:02

Citiraj:

Autor nino (Post 1440765)
Ako nije navedena Croatia, nevidim razlog trpanja u isti kos sa Italijom.

Hmmmm, da, ali stavljeno je area pod upozorenje... eh sad... jel area oko njih ili njihov area :D

mymoon 26.09.2009. 16:05

@perica: ako aparat nije odobren od strane naših atestnih zavoda, može se dogoditi da ga ne možeš niti uvesti. ista stvar je sa svom tehnikom, sa vozilima itd.

perica980 26.09.2009. 23:01

ali cekajte malo, ako taj mobitel postoji u prodavanicama (nasim) na prodaju, onda je 100% odobren, ne?!

xlr 27.09.2009. 00:22

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 1440790)
Hmmmm, da, ali stavljeno je area pod upozorenje... eh sad... jel area oko njih ili njihov area :D

Većina sellera naglašava Italiju, nebitno o kojem se proizvodu radilo, ali to nikako ne utječe na nas. Nemam pojma u čemu je točno fora s njima, ali ne zamaram se time.

Čekam odgovor na tvoje, a ako može i moje pitanje :)

Citiraj:

Kupuje tko od vas odjeću na ebayu da može preporučiti neke provjerene sellere (po mogućnosti iz UK-a ili Europe)? Može i ostali dijelovi svijeta, makar ih ne preferiram..

Marke i cijene nebitne, čisto da prošvrljam i vidim ima li štogod finog.

bokito200 28.09.2009. 19:48

ja sam sada narucio iphone sa e bay-a nadam se da ce doc sve lijepo i cisto...sta vi mislite?

imaticx 28.09.2009. 19:49

ak si pazio i ako je dobar seller, onda ok, ali mozes dobiti i kinesku kopiju :)

perica980 29.09.2009. 10:37

sto vama znaci dobar seller? koliki postotak tolerirate?

Mar 29.09.2009. 14:47

Zdrav razum ti je važniji od feedbacka.
Na ebayju imaš gro budala koji ne razlikuju kopije od originala i tebe će preveslati ako vjeruješ feedbacku.

Samo uključiš common sense tj, da novi proizvod koji se prodaje za recimo 100 dolara kod zapadnih prodavača ne možeš nabavit za 30-40$ u milion kineza na ebayu :)

Munjara 29.09.2009. 21:46

Citiraj:

Autor Mar (Post 1439034)
Ja sam bio nabavio jedan, no nije bilo carine (ljeto 2008-e) - bez original kutije.

I ja u to vrijeme ili godinu prije- Casiov u kutiji koji je kod nas sličan model bio preko 600kn sam platio oko 350tak. Bez davanja USPSom.
S druge strane narucivao sam i Festinu od cca 700-800kn i isla je DHLom te je bilo jos 300tinjak kn troskova.
I još sam neki naručivao u tom rangu s istim epilogom.

perica980 30.09.2009. 17:18

Citiraj:

Autor Mar (Post 1443063)
Zdrav razum ti je važniji od feedbacka.
Na ebayju imaš gro budala koji ne razlikuju kopije od originala i tebe će preveslati ako vjeruješ feedbacku.

Samo uključiš common sense tj, da novi proizvod koji se prodaje za recimo 100 dolara kod zapadnih prodavača ne možeš nabavit za 30-40$ u milion kineza na ebayu :)

Da, common sense. Citao sam i mnogo tutoriala o tome kako ne biti prevaren, medjutim prema njima ti je najbolje uzeti nesto ovdje kod nas :D.

Kazu cak "ako ti prodavac ne garantira potpuni povrat novca, ne kupuj od njega". Tko jos ovo garantira? Obicno daju drugi isti takav proizvod, ali im ti moram ovaj koji imas vratiti nazad.
Ili kazu da se pazi da ti roba ne dolazi iz kine jer je to vrlo vjerojatno kopija, a meni na mobitelu kupljenom u naseg telekom operatera pise Made in China :roller:

Redline 30.09.2009. 18:14

Citiraj:

Autor Redline (Post 1429348)
Evo moja prva kupnja preko eBay-a ce zavrsiti negativnim dojmom..
Naime danas sam bil u pošti, te sam im dal tracking broj, prvo su se jedno vreme gubili, onda su uspeli provjerit, te mi rekli da artikal nije stigao u HR.
Kasnije sam onda pokrenul žalbu na PayPalu, te ću ju vrlo vjerojatno igubit, jer je seller podnio dokaz o slanju artikla, te odabrao da spor odluči PayPal, dok sam ja iznesel samo svoju činjenicu da nisam dobil artikal, koji nemam kak dokazat, il možda imam???
Samo se nadam da necu sad platit neke troškove toka spora?

Evo dobil konaco ovaj artikal prošli tjedan, nakon mjesec i pol skoro, al bitno da je došlo :)

E imam sad jedno drugo pitanje, kupujem neku kapu i cjena je određena tj.licitacija, ali shipping nije, za US je free, a za Europu ništ nepiše, kontaktiral sam prodavača da mi javi kolki bi bio shipping za Cro (kak to on opce izračuna?gleda cjene njihove pošte ili?) jer mi je malo mnogo ispalo.
I kak budem mu ja shipping platil kad nije odma u startu određeni? jer ja sad da kupujem platil bi samo cjenu kape koja je određena, a ovo ne, kak bi mu onda puls taj shipping moral platit kaj si je on zračunal???
Pozz!tnx

Mar 30.09.2009. 18:17

Ako naručuješ iz USA, neka ti šalje sa USPS-om jer je najjeftiniji.

http://ircalc.usps.gov/

Iako, nekad će ti naplatit i "handling" :), tj pakiranje i slanje (ne poštarina).

Redline 30.09.2009. 18:59

a kak ovaj drugi dio, kak budem mu dodatno platil shipping, jer nije standardno određen u cjeni na eBayu? dal za taj iznos za shipping budem moral na paypal dodatno slati ili...?

Mar 30.09.2009. 19:50

Citiraj:

Autor Redline (Post 1444093)
a kak ovaj drugi dio, kak budem mu dodatno platil shipping, jer nije standardno određen u cjeni na eBayu? dal za taj iznos za shipping budem moral na paypal dodatno slati ili...?

Ako shipping nije naveden, prodavač će ti poslati invoice da platiš na email (službeni preko ebaya, tj paypala) u kojem će biti uračunat i shipping.

Moje iskustvo s tim je da:
1. Pismo i sl ~ 1$
2. Mali paketići (do pola kile) ~ 10$
3. Srednji paketi - 30-40$ (tracked)
4. Veliki paketi (oko cca 6-7kg velika kutija sa 3-4 kutije u njoj) - 50-60$ (tracked)

Inzistiraj na USPS-u (njihova pošta) jer UPS ili FedEx koštaju puno više te ih ima smisla koristiti samo za kritične stvari tipa unutar 1-3 dana da ti stigne.

Redline 30.09.2009. 21:04

Citiraj:

Autor Mar (Post 1444133)
Ako shipping nije naveden, prodavač će ti poslati invoice da platiš na email (službeni preko ebaya, tj paypala) u kojem će biti uračunat i shipping.

Moje iskustvo s tim je da:
1. Pismo i sl ~ 1$
2. Mali paketići (do pola kile) ~ 10$
3. Srednji paketi - 30-40$ (tracked)
4. Veliki paketi (oko cca 6-7kg velika kutija sa 3-4 kutije u njoj) - 50-60$ (tracked)

Inzistiraj na USPS-u (njihova pošta) jer UPS ili FedEx koštaju puno više te ih ima smisla koristiti samo za kritične stvari tipa unutar 1-3 dana da ti stigne.

Tnx, budem inzistiral na UPSP, inace je Standard Flat Rate Shipping Service, možda je taj i bolji od UPSP, uglavnom budem njemu javil, da ako je jeftinije da šalje UPSP.
btw.dok kupim (ne platim odma) te preicekam da mi pošalje invoice gdje mi bude uračunato cjena+shipping? ili platim odma cjenu kape, pa mi on kasnije pošalje invoice samo za platit shipping?

Xizor 30.09.2009. 22:29

Citiraj:

Autor henmour (Post 1438927)
moj mali zajeb na stranu, da li je itko imao iskustva s FedEx-om, jer sam upravo saznao da mi se njime šalje mob... da je stvar još bolje sve što sam pročitao na netu o njima je bilo totalno negativno i sad ispada da mi i oni mogu masno naplatit. gdje je tu free shipping onda? :rofl:

FedEx los? Kako kome, moja iskustva s njima su bez greske, mozda je DHL brzi, ali je i skuplji. Npr. Kentucky USA - Zagreb Hr, international economy tarifa FedEx paket stigao u 5 dana, zapakiran bez greske. Florida USA - Zagreb Hr international economy stiglo u 7 dana i sl..

Takodjer ovisi o tome sto smatras pod dobrim? Brzinu? Omjer cijena/brzina ili nesto trece

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:33.